90'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse/hoofdklasse A

20 mei 2014 20:00

Kooij, J.

De harde cijfers van 5-2 in het voordeel van Ajax doet vermoeden, dat DVS’33 Ermelo dinsdagavond  in de tweede wedstrijd van de nacompetitie van de Hoofdklasse A afgeserveerd werd, maar de geelzwarten namen met name in de eerste helft op sportpark “De Toekomst” waardig afscheid van het seizoen ’13-‘14. Hennie in ’t Hof had nog graag minimaal twee wedstrijden toegevoegd aan het seizoen, maar in het tweede bedrijf betaalden de Ermeloërs de tol voor de energie, die zij in de eerste wedstrijd tegen Quick Boys hadden geleverd. De accu was leeg en bij 3-2 was het niet mogelijk meer om opnieuw een achterstand ongedaan te maken. En het mag gezegd; Ajax beschikt natuurlijk over een uitstekende ploeg met een goede trainer, Bart Logchies, er op.
Ali akla bleek te gehavend uit de eerste nacompetitiewedstrijd tevoorschijn gekomen en kon niet spelen. Ook Yasin Kurt was niet geheel fit. Daarom begon Henk Baum in de basis, evenals Ronald Hoek, die naast Okan Soykan op het middenveld kwam te voetballen. Andries Posthouwer speelde weer als rechtsback en kon met een aantal basisplaatsen in de laatste wedstrijden toch nog met tevredenheid afscheid nemen (afgezien van de uitslagen in de nacompetitie natuurlijk).

Bewonderenswaardig herstel van DVS in eerste helft
De wedstrijd begon zeker niet voorspoedig voor DVS, want de Ermeloërs keken al vroeg tegen een achterstand aan. Met een hoekschop en een vrije trap van Paul Quasten, die rakelings overging, toonde Ajax de bedoelingen om de wedstrijd al snel in haar voordeel te beslissen. In die zin hielden de Ermeloërs met twee corners en een vrije trap nog wel gelijke tred. De hoofdstedelingen richtten zich vooral op de omschakeling. Daarbij moest Andries Posthouwer de centrale verdediging in de 8e minuut assisteren, waardoor Kenneth Misa-Danso geheel vrij kwam te staan. De amsterdammers konden op met druk op de bal de bal krijgen, waar ze die hebben wilden en dat was in dit geval bij de vrijstaande vleugelspits. Met een geplaatste schuiver tekende hij voor de 1-0. DVS leek het antwoord al direct klaar te hebben, toen Mike Ahrens een perfecte voorzet vanaf de linkerkant verzond op Maurice de Ruiter. Die nam het leer meteen op de schoen, maar helaas ging zijn inzet naast. Nog voor er twintig minuten gevoetbald was, leek het al helemaal over voor de Ermeloërs, toen Dennis Kaars op snelheid zijn opponenten op snelheid klopte en de 2-0 inschoot. Het had nog erger kunnen zijn, maar het schot van Paul Quasten in de 22e minuut trof de buitenkant van de paal. Toch was het bewonderenswaardig, hoe DVS zich weer oprichtte. Het middenveld kwam weer in Ermelose handen en in een tijdsbestek van vijf minuten kwamen de geelzwarten weer langszij. Allereerst legde Mike Ahrens in de 27e minuut al zijn gram in een strak schot, dat via de onderkant van de paal binnen sloeg en vervolgens benutte Henk Baum vijf minuten later een rebound, 2-2. Vanaf dat moment leek een Ermelose voorsprong logischer dan die voor de thuisclub. Die diende zich in de 35e minuut ook aan, toen Ali El Haddadi vrij op het Amsterdamse doel kon afgaan. Danny Schenkel probeerde dat te verhinderen door hem vast te houden; de eerste keer buiten het strafschopgebied en de tweede keer daarbinnen. Scheidsrechter Kooij uit Oostzaan. De streekgenoot van de Amsterdammers zag kennelijk nog voordeel voor de aanvaller. Dat voordeel was er natuurlijk niet en bij een fluitsignaal was de consequentie voor de Amsterdammers ook groot geweest. Drie minuten later zag hij evenmin een overtreding, toen Henk Baum binnen de ‘zestien’ neerging. Even daarvoor zag yuri Rose zijn schot net over het Ermelose doel gaan. Voor Maurice de Ruiter deed zich nog een goede schietkans voor in de 41e minuut op aangeven van Mike Ahrens. Doelman Danny Been stond goed opgesteld bij de volley. De 2-2 ging zodoende mee de rust in.

DVS leeggespeeld in tweede helft
Bij Ajax bleef Paul Quasten na de rust achtre in de kleedkamer. Zijn vervanger heette Sergio Cameron. De eerste aanvallende actie in de tweede helft was van Ermelose makelijk, maar Maurice de Ruiter kon zijn schoen net niet tegen de bal krijgen uit een voorzet van Ali El Haddadi. In de 53e minuut waren beide ploegen dichtbij een derde treffer. Dennis Kaars zette zijn schoen onder een na een vrije trap doorgekopte bal. Het speeltuig ging net over het doel van DVS. Aan de andere kant had Henk Baum de bal voor het inkoppen uit een voorzet van Maurice de Ruiter. De gapende doelmond lonkte naar een strakke kopbal, maar de aanvaller kopte met een boogje over. Met nog een klein half uur te spelen wisselden beide trainers nog een keer. Ronald Hoek verliet het veld voor yasin Kurt en peter Post maakte plaats voor Jordi van Duijn. Het combinatiespel was in die tweede helft van beide kanten wat minder. Toch diende een derde Amsterdams doelpunt zich al aan. Dennis Kaars schoot op doelman Daan Huiskamp en Yuri Rose schoot voorlangs, maar driemaal was scheepsrecht. Dennis Kaars kwam zelf niet tot afronding toe, maar legde in de 66e minuut wel met succes af op de mee opgekomen verdediger Jordy Meester. Hij versloeg de Ermelose sluitpost met een schot laag in de hoek, 3-2.  Na een schot van Mike Ahrens in de 67e minuut was het voor even gedaan met de Ermelose aanvalsdriften. De krachten waren op bij de geelzwarten. Misa-Danso werd in de 79e minuut opnieuw op snelheid gelanceerd over de linker vleugel en heowel er nog een medespeler vrij voor het doel stond, benutte hij de kans zelf, 4-2. DVS probeerde nog wel wat met schoten van Mitch van der Vlist, in de 71e minuut in de wei gekomen voor Ali El Haddadi, Maurice de Ruiter en Mike Ahrens, maar de pijp was duidelijk leeg. Meer zat er niet meer in en het was nu zaak om een hogere score te voorkomen. Toch viel de 5-2 ook nog in de slotminuut. Kid Ronday, drie minuten daarvoor ingevallen voor Misa-Danso, profiteerde van het slecht wegwerken. Dat dat een winnaarstype als Edmund Mijnheer overkwam, werd hem vergeven. Het was typerend voor de staat van DVS, waaruit alle energie al was verdwenen.
De Ermelose ploeg slaagde er dus niet in om tegen de wellicht best voetballende ploeg in de Hoofdklasse A aan de zware missie om met twee doelpunten verschil te winnen te voldoen. Geen schande. In de eerste helft toonde het na een 2-0 achterstand aan om tegen zo’n sterke tegenstander gewoon mee te kunnen voetballen en bij vlagen zelfs meer. De Ermelose supporters mogen trots zijn op hun ploeg, die een prachtig seizoen heeft voorgeschoteld en keurig in de subtop van de Hoofdklasse A is geëindigd. Deelname aan de nacompetitie vormt dan een mooi leerproces voor de vele jonge spelers in de selectie van DVS.

“Dit team gaat volgend seizoen weer bij de eerste vier eindigen.”
“We wilden echt nog een keer vlammen en waren ervan overtuigd, dat het kon”, sprak scheidend trainer Hennie in ’t Hof na afloop van het duel bij Ajax:”We wisten, dat we vandaag met twee doelpunten verschil moesten winnen en dat was een heel zware opgave. In de competitiewedstrijd had ik al een idee opgedaan over hoe wij hier in deze wedstrijd wilden gaan spelen. Ik wist, dat er hier wel wat voor ons was te halen. Toen speelden ze met Rose heel diep en achterin met vier man. Eén van de twee centrale verdedigers kwam toen op en gaf lange ballen op die Dennis Kaars. Die lange bal moest je pakken en dan spelen op de tweede bal. Dan zouden we een man meer hebben op het middenveld. Wij speelden vandaag in de eerste helft te veel met vier man voorop in plaats van met drie. Ajax zakte continu uit met Rose en had zodoende wel wel die man meer op het middenveld. Ik dacht na twintig minuten al te wisselen, Roelof de Groot voor Henk Baum; een middenvelder voor een aanvaller, maar toen kwam er toch schwung in de ploeg. Het was ook fenomenaal, dat we na een achterstand van 2-0 terug kwamen tot 2-2. Deze wedstrijd liet wel weer zien, dat we net niet goed genoeg zijn voor de echte top, maar we hebben wel heel veel voetbalkwaliteiten laten zien. Tactisch goed, sterk positiespel. Toen verwachtte iedereen de 2-3 voor ons. We zakten iets meer terug, waardoor Yuri Rose niet meer zoveel vrij kwam. Het middenveld was toen voor ons en zij wankelden. Ik denk, dat we toch een beetje genaaid zijn. Ali El Haddadi was een doorgebroken speler en werd tot twee maal toe vastgehouden. De tweede keer binnen het strafschopgebied. Als hij gewoon fluit, had Ajax met tien man verder gemoeten. Ik heb daar wel moeite mee. Dat was een bepalend moment in de wedstrijd. Je merkt in deze nacompetitie, dat je tegen de grote jongens speelt en die hebben net wat meer mee. Bij vlagen hebben we Ajax toch weg kunnen spelen. We hebben vandaag na die 2-0 veel mentaliteit getoond. Dat schot van Mike Ahrens zat alles in. In de rust heb ik aan de spelers aangegeven, dat we nog geen haai zijn met echte tanden. We konden niet echt doorbijten. In de tweede helft zag je ook, dat we fysiek op waren. Ali Akla was al te geblesseerd om nog te kunnen spelen en ook het spelen van Yasin was niet zeker. Voorafgaand aan die 3-2 waren we net te gehaast. We hadden iets meer geduld moeten bewaren. Nu stond Edmund bij die situatie voorop en kwamen Terpstra en Okan één tegen één te staan. Edje wilde na die 3-2 nog wel mee naar voren, maar dat zat er fysiek al niet meer in, want dan zou het een walk over worden. Toen was het ook klaar en moet je een goede verliezer zijn. We waren net niet goed genoeg in de nacompetitie, maar we moeten heel trots zijn op wat de jongens hebben laten zien in deze competitie. Dit team gaat volgend seizoen weer bij de eerste vier eindigen.”
Over het verdere verloop van de nacompetitie was de coach ook duidelijk:”Dit Ajax gaat ook wel met twee of drie doelpunten verschil winnen van Quick Boys.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Andries Posthouwer, Okan Soykan, Ali El Haddadi (71’ Mitch van der Vlist), Ronald Hoek (62’ Yasin Kurt), Henk Baum (73’ Frank Smeding), Mike Ahrens, Maurice de Ruiter.
Opstelling Ajax: Danny Been, Rience-Frank Schurman, Peter Post (63’ Jordi van Duijn), Danny Schenkel, Jordy Meester, Kevin de Visser, Yuri Rose, Glenn van Zoolingen, Kenneth Misa-Danso (87’ Kid Ronday), Dennis Kaars, Paul Quasten (46’ Sergio Cameron).

Geel: Roald de Vries (DVS’33 Ermelo)

Scheidsrechter: dhr. J. Kooij uit Oostzaan

Scoreverloop: 8’ Kenneth Misa-Danso 1-0, 19’ Dennis Kaars 2-0, 27’ Mike ahrens 2-1, 32’ Henk Baum 2-2, 66’ Jordy Meester 3-2, 79’ Kenneth Misa-Danso 4-2, 90’ Kid Ronday 5-2.