• DVS-TV & DVS-Video

  • Top-en Hoofdsponsors
  • Eerstvolgende wedstrijd
  • Verenigingsponsors
  • Snelkoppelingen
  • Maatschappelijk Partner
  • #WijZijnDVS

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

Met dank aan Steven v.d. Brink oftewel een blik naar Wageningen (deel 1)

2 mei 2021 9:30


Na lange tijd ontvingen wij bij ons thuis weer eens een gast en wel de oud DVS 1 speler Steven v.d. Brink. Zowel Steven, mijn vrouw en ik zijn inmiddels gevaccineerd en dat bood dus perspectief voor een interview. Onder het genot van een kop koffie en een stuk heerlijke kruimeltaart diepten we een aantal warme voetbalherinneringen op. Voor ondergetekende een waar genoegen. Ondergetekende knapte er behoorlijk van op na bijna 14 maanden ‘binnen’ te hebben gezeten. Lang niet alles heb ik genoteerd want dan zou het een boekwerkje worden. Maar wie bewaard die heeft wat. Dat bewaren we gewoon voor een volgende keer. Ja, wat kwam er afgelopen vrijdagochtend niet aan de orde…Kortom genoeg leesstof.

Verhalen en een stukje verdieping over de aimabele oud Feyenoord speler Wim Jansen, de trainer/coach Piet Schrijvers en Ype Hamming bewaren we voor een volgende keer. Ype Hamming speelde van 1975 tot en met 1982 voor PEC Zwolle en één seizoen voor Heracles '74 in de eerste- en eredivisie. Steven had en heeft Ype aardig hoog staan. Dat gold ook zeker voor Piet schrijvers en Wim Jansen. Het lijkt mij ook boeiend om Jaap Bonestroo eens te interviewen. Bij een eerst volgende tankbeurt maar eens een balletje opwerpen. Veel leesplezier!                

Opruimen van de zolder

Tijdens het opruimen van onze zolder en mijn hobbykamer kwam ik veel oud voetbalmateriaal tegen en dat remt natuurlijk behoorlijk de vaart waarin je aan het opruimen bent, je blijft nieuwsgierig wat men toentertijd schreef over bepaalde clubs en spelers. Ik kwam eigenlijk van alles tegen. Natuurlijk tal van vergeelde knipsels uit de vorige eeuw. Ook kwam ik de voetbalnaam Wageningen tegen en die naam deed mij min of meer gelijk denken aan de DVS er Steven v.d. Brink. Steven heeft ooit een tijdje mogen kijken in de keuken van Wageningen. Een bijdrage in twee delen.

Vedettes

Knipsels die betrekking hadden op alom bekende spelers van onder andere Ajax, Feijenoord en PSV maar ook verhalen en verslagen van onder meer Fortuna Vlaardingen en FC Wageningen. Spraakmakende voetbalverhalen over bijvoorbeeld toenmalige ‘vedettes’ als de Fortuna Vlaardingen spelers Jantje Bouman, Eddie Verweel, Sjaak Jansen en doelman Jan Hooijmans of bijvoorbeeld de ook veelvuldig scorende Gerdo Hazelhekke van FC Wageningen. Zegt de naam van Arno Wellerdieck u nog iets? Oudere DVS ers weten zich deze speler (s) zich vast nog wel te herinneren. Deze libero kwam niet uit de verf bij FC Utrecht maar had daarna zeker zijn verdiensten voor FC Wageningen en Telstar. Heel veel blessureleed maakte helaas vroegtijdig een eind aan zijn voetballoopbaan.

2.png

Zegt de naam Cees Lok jou iets?

Jazeker, zegt die naam mij iets. Cees was een kopsterke, stabiele en zeer gewaardeerde verdediger. Tijdens trainingen had ik veel aan Cees. Hij bood mij de nodige weerstand op de trainingen en hij gaf mij bruikbare tips. Kortom, ik had een goede band met Cees Lok. Hij ging altijd voorop in de strijd en hij trok toen min of meer de kar bij FC wageningen.Later vertok Cees naar N.E.C.

Ton v.d. Weerd

Ondergetekende kan tal van spelersnamen oplepelen die ooit furore maakten voor FC Wageningen. Wat te denken van onder andere Stanley Bish, Epi Drost, Jantje Groenendijk, Oeki Hoekema, Jan van Halst, Tom Krommendijk, Jan Oosterhuis, Cees Lok, Rob Mc Donald, de Harderwijker Hans Posthumus, Dick Schoenaker en lest but not least Ton van de Weerd. Ton is de voetballer met het meeste aantal gespeelde voetbalwedstrijden voor Wageningen. Maar liefst 481 keer kwam zijn naam op het wedstrijdformulier te staan! In die vele duels scoorde hij maar liefst 160 doelpunten en daarmee werd hij ook topscorer aller tijden bij Wageningen.

Wie van de hierboven genoemde spelers zag jij het liefst voetballen en waarom?

 Dat was onder andere de net genoemde Cees Lok maar ook Jan Oosterhuis kon bij mij zeker een potje breken. Fijne gasten met een prima mentaliteit. Ik heb veel van hen opgestoken.

Hans Posthumus

Natuurlijk trokken ook spelers uit onze omgeving naar Wageningen, onder andere Hans Posthumus van het naburige VVOG. Hans Posthumus droeg 32 keer het shirt van FC Wageningen om zijn stevige schouders en scoorde maar liefst 26 keer! Een constante factor dus. Daarna volgde voor Hans de kleuren van Feijenoord en de Belgische clubs Racing Mechelen en Lierse SK en tenslotte speelde Posthumus ook nog een 50 tal wedstrijden voor N.E.C.

Genoot jij ook zo van Hans Posthumus? Steven welke clubs naast Wageningen hadden ook interesse in jou als voetballer?

Ik kende Hans Posthumus niet persoonlijk maar heb wel heel veel over hem gehoord. De clubs die toen interesse in mij toonden waren onder andere PEC Zwolle, een club waar ik drieënhalf jaar verbleef. Tussentijd toonde ook RKC belangstelling maar PEC Zwolle hield mij aan mijn amateurcontract. De plek die men voor mij in beeld had werd even later ingenomen door de oud profvoetballer John Lammers. Ook heb ik ooit een zestal weken proef gedraaid bij het Rotterdamse Feyenoord. Daar kon ik mogelijkerwijs terecht als tweedejaars in Feyenoord A1. Ik kwam daar onder de hoede van Wim Jansen. Ik zou dan onder andere opgenomen gaan worden in een gastgezin. Uiteindelijk, na veel wikken en wegen werd mij toch geadviseerd voor een goede club te gaan spelen in de buurt van mijn woonplaats. 

Gedurfde vragen

In de tijdsperiode dat FC Wageningen er nog was wemelde het ook in Ermelo van de voetbaltalenten. Het blijft natuurlijk altijd een beetje link om hier namen te noemen dus ik beperk mij op dit plekje maar tot één naam en dat is de naam van de DVS speler Steven v.d. Brink. Deze geliefde DVS speler trok ooit van DVS naar FC Wageningen. Uiteraard is Steven al een keer eerder aan bod geweest middels een interview op de DVS site maar toentertijd bleven er best wel wat vragen liggen die ik toen niet gesteld heb of durfde te stellen. Kortom, een paar van dat soort vragen komen dus nu aan de beurt.

De administratie

Ooit was er een journalist die in een onbewaakt ogenblik een aantal dozen met ‘de administratie’ van FC Wageningen veiligstelde en mee naar huis nam.  Met daarin onder andere de sollicitatiebrief van de FC Twente-legende Epi Drost, die heel graag hoofdtrainer op de Wageningse Berg wilde worden. Ook bevatte één van die dozen het plan van de alom bekende trainer/coach Piet Schrijvers (foto), om na een verloren uitwedstrijd een nachtelijke straftraining te houden.

3.png                                                                                                       

Steven was jou iets bekend van dat plan? Wat waren in jouw tijd bij FC Wageningen strafmaatregelen?

Nee, mij is niets bekend van zo’n nachteljke straftraining. Als we een keer waar dan ook onder de maat hadden gepresteerd dan moesten we wel op zondag terugkomen bij Piet Schrijvers.  Er volgde dan meestal een flink nagesprek en Piet had dan ook altijd wel een Coopertest voorhanden. Kortom, hij pakte ons dan wel flink aan. We konden dan goed aan de bak!

Tal van gegevens

In die later aan FC Wagenigen terug geschonken administratie bevonden zich natuurlijk ook tal van spelerscontracten en declaraties m.b.t. bijvoorbeeld de aankoop van bossen bloemen.

Steven wat verdiende jij nou toentertijd op maandbasis bij FC Wageningen?

Ik verdiende toen f 350,= per maand. Dat was dus exclusief winstpremies. Die premies bedroegen zo tussen de vijftig en honderd gulden.                                                                                                                        

Kruipruimte van DVS

Vele, vele jaren terug mocht ik van Joop van Delen eens een kijkje nemen onder de oude DVS tribune. De tribune die uiteindelijk naar V.V. Staphorst verhuisde. De ‘kruipruimte’ van de toenmalige DVS tribune diende toentertijd als wat extra opbergruimte voor allerlei attributen.

Steven wat was toentertijd voor jou een geliefde plek bij DVS?

Dat was uiteraard de kantine van DVS. Na afloop van de wedstrijd een lekker biertje drinken samen met de spelers en de supporters.

Geschiedenis voor het oprapen

Zo’n ruimte bevond zich ook onder die grote staanplaatstribune van FC Wageningen. Onder deze betonnen constructie vond men ooit een groot stuk geschiedenis terug van deze roemrijke club. Daar vond men tal van interessante gegevens terug van FC  Wageningen.    Kortom, in en op dat mulle zand onder die staantribune trof men allerlei resten aan van karton, papier, plastic en aluminium. Dat alles gaf een beeld van een bepaald tijdsperk. Sterker nog die spullen die men in die ruimte onder die tribune aantrof bood uiteindelijk een heel goed overzicht van een groot stuk geschiedenis van de club waarvoor Steven v.d. Brink ooit uitkwam.

Steven wanneer kwam jij uit voor FC Wageningen en hoeveel wedstrijden speelde jij uiteindelijk voor deze geliefde club?

In de begin jaren negentig maakte ik de overstap van PEC Zwolle naar FC Wageningen. Ik speelde daar 18 competitieduels en wist in die 18 duels 9 keer te scoren.

Prijzen toegangskaartjes

Onder die tribune trof men o.a. aardig wat resten aan van het clubblad van FC Wageningen maar ook diverse toegangskaartjes van wedstrijden die men ooit speelde op de Wageningse berg. Ja, werkelijk alle jaargangen en wel die van 1975 tot 1990 zijn daar ooit aangetroffen: een toegangskaartje van WVV Wageningen tegen Volendam uit het voetbalseizoen 1975-1976 is het oudste toegangsbewijs wat men onder die tribune aantrof. De prijs van dat toegangskaartje was toen precies 2 gulden! De prijzen zouden in de loop der jaren geleidelijk aan gaan stijgen want men vond ook een toegangskaartje voor het competitieduel FC Wageningen – Excelsior. Het betrof een staanplaats Oost/Zuid - Kantine en daar legde men toen een bedrag van acht gulden voor neer. Voor de goede orde, dat duel eindigde toentertijd in 0-0.

Steven, wat was jouw laatste duel bij PEC Zwolle voor dat je ging spelen voor FC Wageningen en wat was de einduitslag?

Dat was een duel met het tweede elftal van PEC Zwolle, een wedstrijd die wij met 1-3 wonnen en waarin ik bovendien twee keer scoorde. Eigenlijk een paar minuten na de rust werd ik gewisseld, Een voor mij onbegrijpelijke wissel. Op dat moment knapte er toen iets in mij. Kortom, ik was er op dat moment helemaal klaar mee. Er volgde nog wel een gesprek met de PEC Zwolle trainer/coach Co Adriaanse en diens René Notten. Maar voor mijzelf was het al een uitgemaakte zaak, ik vertrok naar FC Wageningen.

Sponsor Wageningen

Onder die Wageningen tribune trof men ook diverse wat groter uitgevoerde voetbalkaartjes aan met daarop de naam van een bekende sponsor oftewel ‘Ouwehands Dierenpark’.

Steven, van welke sponsor was er in jouw tijd bij Wageningen sprake?

Wij droegen de naam van Albers Zeilmakerij op ons shirt. Dat was voor mij zeker geen onbekende naam. Dat bedrijf maakte toen ook dekzeilen voor onze vrachtwagens.

Herinneringen

De zeg maar hoeveelheid papier die men aantrof onder de staantribune was echt wel groot te noemen. Hoogstwaarschijnlijk werden die staanplaatsen na elke competitiewedstrijd schoongeveegd, waarbij dan een groot gedeelte van de snippers, snoeppapiertjes en wikkels tussen de tribunetreden naar beneden viel. Ondergetekende denkt dat die papierresten er nu nog altijd liggen als zeg maar een soort nostalgische herinnering.

Steven wat is jouw dierbaarste herinnering aan jouw voetbalperiode bij FC Wageningen?

Eén van mijn dierbaarste herinneringen was mijn debuut voor FC Wageningen. Het betrof een uitwedstrijd tegen SC Telstar. We wonnen daar met 0-1 en ik was de maker van het enige doelpunt.   

Relikwieën

Ooit kreeg ik van een voormalig DVS A1 team een speldje van Fortuna Vlaardingen, een ruim zestig jaar oud en nog puntgaaf suikerzakje van datzelfde Fortuna en een voormalig toegangskaartje. Dat was in de tijd dat DVS A1 getraind werd door trainer/coach Hans Wiesenekker en zijn kompanen oftewel trainer Jos Dekker, de beide teammanagers Roel de Groot en Jan Berger en verzorger Job van Hellemondt. Die Fortuna relikwieën koester ik tot op de dag van vandaag.

Steven heb jij nog dingen bewaard die jou nog altijd doen denken aan jouw tijd bij FC Wageningen?

Ja, ik heb thuis nog een prachtig groen/wit gestreept voetbalshirt van FC Wageningen liggen en ik bezit nog de nodige krantenknipsels over mijn voetbaltijd bij Wageningen

Tot zover deel 1 Tot de volgende keer…

Aad van Schaijk