• DVS-TV & DVS-Video

  • Top-en Hoofdsponsors
  • Eerstvolgende wedstrijd
  • Verenigingsponsors
  • Snelkoppelingen
  • Maatschappelijk Partner
  • #WijZijnDVS

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

Steven v.d. Brink: Herinneringen aan Wageningen en DVS (deel II)

3 mei 2021 9:30


Zo met een kop koffie en een waterig zonnetje in je rug en dan samen praten over voetbal op de Wageningse Berg geeft best wel een gevoel van weemoed. Met warmte kan Steven v.d. Brink over FC Wageningen en DVS vertellen. Soms moeten we samen even de handrem aantrekken want het ene verhaal maakt ook vaak het andere los.

Jeugdidolen

Ondergetekende stond in het begin van de jaren zestig iedere thuiswedstrijd langs de lijn tijdens de wedstrijden van Fortuna Vlaardingen Als jochie van negen/tien/elf jaar zag ik daar onder andere de spits Jan Bouman en de middenvelder Eddie Verweel voetballen. Jan en Eddie waren zeg maar heel verfijnde voetballers met heel veel in- en overzicht. Bovendien was Jan Bouman ook nog eens een veelvuldig scorende spits. In veel opzichten deed Steven v.d. Brink mij in een latere periode altijd denken aan mijn Vlardingse jeugdidool. Ook Steven had een gaaf neusje voor heel veel doelpunten. Vandaag duiken wij verder in een stukje voetbalverleden van onze oud eerste elftalspeler Steven v.d. Brink.  FC Wageningen hield dus van de één op de andere dag op te bestaan. Net als Fortuna Vlaardingen ineens weg uit het betaalde voetbal. Er valt natuurlijk nog van alles te vertellen over FC Wageningen…Wij wensen u veel leesplezier!

Van alles en nog wat…

Men vond onder die tribune ook een aantal koffielepeltjes van plastic en de nodige snackvorkjes, al dan niet kapot gebroken. Ook twee handen vol met van die treklipjes van blikjes drank oftewel allemaal voorwerpen die slechts eenmalig gebruikt werden en daarna werden weggegooid. Die roerstaafjes waren van wit plastic en men trof verschillende vormen roerstaafjes aan. Van de aangetroffen treklipjes telde men tien verschillende vormen. Kortom, aan snoep, drank en snacks destijds geen gebrek in Wageningen.

Steven, aan welke Wageningse snack (s) bewaar jij hele goede herinneringen?

Het was toen wel even een heel andere tijd. Er was toen zeker nog geen sprake van allerlei snacks zoals tegenwoordig het geval is. Het frituurgebeuren in voetbalkantines moest zich nog volop ontwikkelen. Ik bewaar uit mijn tijd bij Wageningen goede herinneringen aan die heerlijke bal gehakt die direct uit de jus kwam.

Trainers

Door de jaren heen kende FC Wageningen tal van goede trainers. Ik noem er een paar. Een Bas Pauwe, Maarten Vink, Fritz Korbach, Frans Körver, Nol de Ruiter, Piet Schrijvers, Piet Buter en Pim Verbeek. Ondergetekende was o.a. gecharmeerd van Frans Körver. Een man die niets moest hebben van PR regelementen of mediatraining. In zijn commentaar was Frans altijd recht voor zijn raap. Frans Körver een trainer/coach die maar liefst zes keer met een club naar de Eredivisie wist te promoveren, een geweldige topprestatie waarmee de besnorde Limburger een absoluut record in handen heeft.

Steven, onder wie heb jij getraind bij FC Wageningen? Wat is jouw dierbaarste herinnering aan die trainer?

Bij FC Wageningen heb ik getraind onder trainer/coach Piet Schrijvers. Een fijne kerel en een goede voetbaltrainer. Ik bewaar louter prettige herinneringen aan mijn tijd met Piet Schrijvers.

1.jpg

Winst in Eindhoven

FC Wageningen etaleerde zich in het jaar 1977 als een middelmatige Eerste Divisie club. Aan het einde van dat jaar en wel op 21 december 1977 ging Wageningen op bezoek bij het sterkste Nederlandse team van dat moment en dat was PSV. Let wel een team met spelers als goalie Jan van Beveren, scherpschutter Willie v.d. Kuijlen, Huub Stevens, René v.d. Kerkhof, enz. Het werd een waar spookavondje in het PSV-stadion. Het scorebord gaf al 0-4 aan bij rust! Nog volledig terecht ook.

Steven heb jij wel eens heel onverwachts ruim achtegestaan met een team waarin jij speelde en kwam dat nog goed?

 Ik heb eigenlijk nooit geen hel gekke dingen meegemaakt qua uitslagen in het voetbal. Kortom, er was min of meer ook nooit sprake van een vroege achterstand met veel goals.

Maar liefst zes treffers!

PSV had het een paar dagen daarvoor in Arnhem al heel lastig. Tegen Vitesse werd het toen 2-2. Trainer/coach Kees Rijvers constateerde toen al absoluut een gebrek aan vorm. Een paar dagen later tegen Wageningen was de vorm nog steeds niet terug en de Wageningen-trainer Frans Korver had zijn elftal goed voorbereid. Er werd flink voor iedere vierkante meter gestreden en Wageningen richtte zich uiteraard op de counter. Wageningen kwam meerdere malen succesvol uit haar verdedigende linies en trof maar liefst 6 (zes!) maal het vijandelijke doel! De doelpuntenmakers van Wageningen waren Cees van den Berg 0-1, Stanley Bish 0-2, Jan Menting 0-3 en 0-4, Willie v.d. Kuijlen 1-4, Gerdo Hazelhekke 1-5 en Jan Menting zorgde via een schot met rechts voor een eindstand van 1-6!

Steven, wie waren er in jouw tijd bij Wageningen belangrijke spelers voor jou? Hoe vaak wist jij het doel te treffen?

In 18 competitieduels wist ik 9 keer het doel te treffen voor FC Wageningen. Cees Lok en Jan Oosterhuis waren belangrijke spelers voor mij. Dat waren min of meer voorbeelden voor mij. Van hen stak ik een hoop op tijdens de trainingen. Op gebied van het fysieke en ook qua spelinzicht. Prima gasten, alles voor het team! Nogmaals Cees Lok was voor mij een belangrijke speler en dat gold ook voor Jan Oosterhuis. Maar er liepen meer fijne knapen rond bij FC Wageningen. Op dit moment schieten mij namen te binnen van onder meer Ernst Kraak, Dik Morren, keeper Abe Knoop en ook de naam van Frits Goodings is mij altijd bijgebleven. Frits kwam bij vliegveld Zanderij samen met 13 teamgenoten en coach Nick Stienstra om het leven tijdens de SLM-ramp. Hij speelde in zijn carrière in de jeugd van FC Utrecht (samen met Edu Nandlal…) en bij FC Wageningen. Frits Goodings werd 25 jaar en liet z'n verloofde en hun dochtertje van 2 jaar achter. Ook de naam van Bert v.d. Pol wil ik hier toch kwijt. Bert kreeg averij aan zijn kruisbanden ik kwam toen in de plaats van Bert v.d. Pol.

Jaap Bonestroo

Wageningen kreeg op weg naar PSV in Eindhoven een voortreffelijk biefstukje voorgeschoteld i.p.v. de gebruikelijke kroket en frikandel. Dat biefstukje werd geserveerd in het Brabantse Nuenen maar ook in Ermelo en Wageningen viel er best wat te smullen.

Steven, leverde DVS en FC Wageningen jouw extra dingen op? Vertel er eens over?

Bij FC Wageningen gingen we met onze sponsor wel eens een hapje uit eten en in Ermelo bij DVS herinner ik mij vooral Jaap Bonestroo van ‘De Roskam’ als een heel fine kerel en een heel gulle man. Jaap had een boel over voor zijn club! Heerlijk zo’n biefstukje…

Wageningen scherp aan de start

Het verhaal wil dat Wageningen op die decemberavond in 1977 al ruim een kwartier heel serieus bezig was met de warming-up toen eindelijk PSV kwam ‘aankakken’. De Wageningen trainer Frans Korver had bepaald een neusje voor dat soort momenten. Kortom, hij begon zijn jongens vreselijk op te fokken. Frans kon als geen ander een ploeg op scherp zetten en dat heeft PSV geweten. Mannen als Bram Braam, Jan van Osenbruggen, Zeger Tollenaar en Jan Menting gingen als de brandweer!

2.jpg

Stanley Bish

Ook de Wageningen speler Stanley Bish hoefde je die avond bepaald niet te motiveren, integendeel.  Bish begint met voetballen bij de amateurs van SV Megacles en Wilhelmina '08. Beide clubs komen uit het Limburgse Weert. Daar wordt Bish ontdekt door PSV. Stanley Bish maakt in 1967 op de leeftijd van 16 jaar zijn debuut voor de Eindhovenaren in de Eredivisie. Hiermee is Stanley Bish nog altijd de jongste debutant voor PSV ooit.

Blessures

Mede door een ongelukkige beenbreuk blijft een definitieve doorbraak van Bish bij PSV uit, waarna de aanvaller in het jaar 1969 vertrekt naar het Amsterdamse DWS. Daarna volgen NAC, Roda JC, het Belgische Berchem Sport, FC Wageningen en tenslotte FC VVV.

Steven Stanley Bish kreeg dus te maken met een hoogst ongelukkige beenbreuk. Hoe zat en zit het met jou waar het voetbalblessures betrof in jouw voetballoopbaan?

Ik had dikke pech met mijn beide kruisbanden. Op mijn 25e jaar scheurde mijn rechterkruisband af en was verder voetballen in DVS 1 niet meer haalbaar. Een paar jaar later haalde trainer Peter Boeve mij terug naar het eerste elftal maar op een bepaald moment liep op mijn 29e levensjaar mijn linker kruisband ernstige averij op.

Reactie Jan van Beveren

De PSV doelman Jan van Beveren was na afloop van het verloren Bekerduel tegen Wageningen kritisch en realistisch. "Als we nog een paar goals meer hadden tegen gekregen, hadden we niks mogen zeggen. Alles wat we in de competitie hebben opgebouwd, is in één wedstrijd kapotgeschoten."               

Steven leed jij zelf wel eens aan vormverlies? Wat deed je eraan om terug te komen?

Ik had best wel eens te kampen met een stuk vormverlies, dat is een spits eigen. Soms niet eenvoudig want een spits wordt altijd en overal afgerekend op het aantal doelpunten dat hij scoort. Het was voor mij vaak een kwestie van goed door trainen en geloof in eigen kunnen.

Feestjes

Een paar weken later klapte Van Beveren nog een keertje uit de school en wel in de nu niet meer bestaande krant Het Vrije Volk. Jan van Beveren liet toen o.a. optekenen: "Goed, er was in één week een feest bij Inter Football, er was een opname van een plaatje van de Van de Kerkhofs en er was die bruiloft van Harry Lubse.  Ik weet voor mezelf dat ik niet aan de boemel ben geweest en voor de rest maak ik er geen probleem van".

Steven ben jij wel eens aan de boemel geweest na afloop van een competitiewedstrijd? Ter gelegenheid van welk voetbalduel was dat?

Ik weet nog wel dat we met DVS na dat duel tegen ESC flink feest gevierd hebben. Uiteraard sloten we bij zowel DVS als bij FC Wageningen het voetbalseizoen af met een feestje. Gezellige tijden waren dat. Ik herinner mij nog altijd ‘De Tapside’.

3.jpg

Jan Menting

Bij het zoeken naar een bepaalde voetbaluitslag kwam ik per toeval nog een interview met de oud Wageningen speler Jan Menting tegen. Een interview gemaakt tijdens een reünie van oud Wageningen spelers. In een ietwat verkorte vorm geef ik wat fragmenten uit dit leuke interview aan u en jou door.

Weddenschap

Wageningen ging natuurlijk terug met de bus. De sfeer was uiteraard uitgelaten. Er wordt onderweg naar Wageningen gestopt in Vught. Jan Menting: 'Die barkeeper vraagt waar wij vandaan komen. Dus wij vertellen van de 6-1 winst op PSV. Die man geloofde ons niet en op een gegeven moment wordt er een fust bier op verwed. Dat werd dus heel gezellig.'

Steven, jij bent als voetballer bij heel veel clubs te gast geweest. Waar kwam jij heel graag? Tegen welke club zag je soms op

Met de duels tegen SDCP had ik gewoon iets minder. Ik had de indruk dat SDCP toen voetbalde vanuit een stukje minderwaardigheidscomplex. Die duels hadden voor mijn gevoel vaak iets van een venijnig karakter.

Bijna te laat

Bijna is de Wageningen speler Jan Menting te laat op zijn werk. Hij begint doorgaans om 06.00 uur s ‘ochtends maar om 05.00 uur staat de hele selectie van Wageningen nog in de Vughtse kroeg. 'Ik heb ze meerdere malen moeten vertellen dat we toch echt weg moesten. Ik kwam uiteindelijk net op tijd op mijn werk'.

Wat voor werk deed jij toentertijd toen je onder contract stond bij FC Wageningen? Was dat goed te combineren?

Ik werkte 40 uur in het transportbedrijf v.d. Brink van mijn vader. Onderhoud en reparaties aan de vrachtwagens. De tijd die ik bij FC Wageningen trainend doorbracht moest ik van mijn vader inhalen op andere momenten. Kortom, één en ander viel niet makkelijk te combineren.                                     

Jeugdherinnering

Ooit heb ik als ventje van pakweg een jaar of acht/negen/tien een aantal keren achter het Sittardia doel gestaan en Frans Körver dus van heel dichtbij zien keepen. Eén van die wedstrijden eindigde in 0-0 en een ander duel in een 5-3 zege voor Fortuna Vlaardingen. Vier namen uit die tijd heb ik altijd weten te onthouden en dat zijn Zef Brüll, Jo Plum, Ties Wilms en Frans Körver.

Wat was ooit jouw grootste zege in jouw voetballoopbaan en wat was ooit jouw grootste nederlaag?

De grootste zege die ik ooit meemaakte was een 9-1 winstpartij met het Nederlands Militaire Elftal. De grootste nederlaag die ik ooit met een team leed was met DVS tegen Elim. We verloren die dag met 1-5.

Uitstraling

Frans Körver was toen al een hele ‘slimme vogel die precies wist hoe hij het publiek en zijn medespelers moest bespelen. Het was een grote man en tijdens corners was hij de baas in het Limburgse strafschopgebied. Als doelman had hij in mijn ogen toen best al de nodige uitstraling.

Steven naar welke voetballers keek jij graag toen je acht/negen/tien jaar oud was? Wie was een groot voorbeeld voor jou?

Ik mocht als kind heel graag Gerard Dijkhuis en Geerling Hamstra zien voetballen. Grote voorbeelden voor mij waren absoluut Johan Neeskens, Johan Cruijff en John Rep.

Veel volk op de been

Ondergetekende herinnert zich nog altijd goed hoe Vlaardingers op de nog vroege zondagmiddag met duizenden naar het ‘stadionnetje’ van Fortuna Vlaardingen liepen. Zo moet dat denk ik ook ooit in Wageningen gegaan zijn.  Toentertijd beginnend, ergens onderaan oftewel bij dat wereldberoemde hotel De Wereld.

Steven, hoeveel mensen kwamen er in jouw tijd eigenlijk kijken naar FC Wageningen?

Toen ik voor FC Wageningen uitkwam was er sprake van zo’n 3500 toeschouwers per wedstrijd.

4.jpg

Goede DVS spelers

DVS kende door de jaren heen best wel goede voetballers. Voor de vuist weg noem ik bijvoorbeeld een Gerard Dijkhuis, Bennie Dekker, Freek v.d. Wal, Jan Bosch, Herman Kok, Bert van Hunenstijn, Geerling Hamstra, Wolter Odding, Ronnie Knol, Arjen Zandstra, Bertje Meiling, Robert Bonestroo, Peter Epe, Sander Mallie, Abel van Willigen, Jan van den Berg, André Burggraaf, Ernst Ligthart, Richard Terpstra, goalie Ruud de Groot en Frank Smeding en vult u zelf maar aan.

Steven, welke vijf van de hier boven genoemde spelers spreken jou het meest aan en waarom?

Ruud de Groot, Herman Kok, Bert Meiling, Jan v.d. Berg en Bennie Dekker. Ooit jongens waar ik mee opgegroeid ben; stuk voor stuk fijne kerels en allemaal goede voetballers. Daarnaast liet Steven doorschemeren ook zeer gecharmeerd te zijn van met name Lucian Illie en Ronnie Knol. De laatste speler gaf echter voorrang aan zijn maatschappelijke carrière. Lucian Illie speelde ook ooit 16 duels voor FC Wageninen en wel in het seizoen 1991-1992 en scoorde 1 keer. (auteur). 

Ervaringsdeskundige

Voor mijn gevoel stond Steven v.d. Brink altijd op de juiste plek. Steven kon ook uitstekend voetballen. Hij was gezegend met het nodige talent. Toch mooi dat Steven zijn voetbalcapaciteiten heeft mogen vertonen op die iconische Berg in Wageningen. Voetbal op de Berg was voor velen een belevenis.

Doe jij nog iets op voetbalgebied bij DVS, je bulkt immers van de ervaring.

Nee, ik heb wel een aanbod gehad als spitsentrainer en ik heb een poosje gescout voor DVS. Zo had ik o.a. ooit het jeugdig talent Mathijs van Dusschoten op de korrel. Mathijs komt nu uit voor VVOP.

Bedankt!

Zo’n voetbalochtend vliegt eigenlijk zo voorbij. Gezelligheid troef. Tussendoor ook nog interessante aantekeningen kunnen noteren voor een eventueel later vervolg. Steven, hartelijk dank voor jouw medewerking en doe de groeten aan Jan Bakker.

 

Aad van Schaijk