• DVS-TV & DVS-Video

  • Top-en Hoofdsponsors
  • Eerstvolgende wedstrijd
  • Verenigingsponsors
  • Snelkoppelingen
  • Maatschappelijk Partner
  • #WijZijnDVS

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

Lastige klus voor DVS’33 Ermelo bij SteDoCo

18 november 2021 14:45


Er staat DVS’33 Ermelo zaterdag 20 november in Hoornaar een lastige klus te wachten. Dan is SteDoCo de tegenstander in de dertiende speelronde, waarmee tevens de tweede periode begint. Dat zal de gastheren wellicht enorm stimuleren, want de Hoornaars kenden een slechte start in de eerste periode en moet dus in de achtervolging voor de koppositie, waarvoor meerdere kapers op de kust zijn. Vooralsnog is een periodetitel dan van belang. Na de laatste nederlaag, uit tegen FC Lisse, boekten de roodzwarten drie zeges en naderden het linker rijtje. Met winst op de Ermeloërs kan SteDoCo tot op drie verliespunten komen van de geelzwarten. Beide clubs wonnen hun laatste wedstrijd van ACV. De Zuid-Hollanders lagen daarna twee weken stil, terwijl DVS na een onderbreking van een week de draad weer oppikten. Vanwege coronamaatregelen worden de wedstrijden met ingang van deze zaterdag drie ronden zonder twaalfde man gespeeld. Leidsman van dienst is dhr. S.C.A. van Zuilichem uit Reusel, die om 14:30 uur laat aftrappen.

Bekijk de wedstrijd live op YouTube
DVS-TV is aanwezig in Hoornaar om de wedstrijd te livestreamen.

In de lift
SteDoCo zit duidelijk weer in de lift. De ploeg van trainer Frans Adelaar mocht misschien wel ingeschat worden als de grootste uitdager van de beoogde kampioenskandidaat Sparta Nijkerk, maar trof in de eerste ronde al een andere ‘dark horse’. Sportlust’46 won op het eigen “Cromwijck” met 2-1 en Harkemase Boys vertrok een week later met een 1-1 uit Hoornaar. Het past bij een traditionele zwakke start van de competitie, maar de 1-4 in en tegen Hoek was weer overtuigend. Een 0-0 tegen Excelsior’31 kan natuurlijk ook altijd, ook al was het dan thuis. Op een 2-1 nederlaag bij VVOG zal echter minder gerekend zijn. Ook de tweede reis naar Hoek leverde een zege op. Nu hielp de 2-3 tegen Hoek de club naar het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. De trend van een matige competitiestart zette vervolgens door; Sparta Nijkerk zag, kwam en won met 0-1 en ook op “Ter Specke” ging het 3-1 niet naar wens. Dat waren vanzelfsprekend wel opponenten, waarvan men wel kan verliezen. Vervolgens benutte SteDoCo wel de twee mogelijkheden om ten koste van twee laagvliegers om weer wat omhoog te klimmen. DOVO werd met een 2-0 nederlaag teruggestuurd naar Veenendaal en in de schaduw van kasteel Assumburg trokken de Hoornaars met 1-2 nipt aan het langste eind. Daarna maakte het boegbeeld van voetballend Molenlanden zich op voor de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht. Alles werd uit de kast gehaald om er een mooi feest van te maken. In de voorverkoop gingen al 2000 kaarten weg. De wedstrijd was extra pikant, omdat trainer Frans Adelaar daar als coach en speler actief was en het nog altijd zijn cluppie is. Ondanks de 0-5 werd het een groot feest.
Met de 2-1 thuiszege op ACV werd daarna de weg omhoog vervolgd. De 2-0 voorsprong na doelpunten van Vincent Verheul en oud-DVS’er Olivier Pilon was terecht, maar de Assenaren aasden nog serieus op een gelijkspel, maar de aansluiting viel pas in de extra tijd. Die kwam er niet. De twee daaropvolgende duels werden vanwege coronabesmettingen afgelast. Zodoende kon SteDoCo niet verder klimmen op de ranglijst en staat het met 14 uit 10 tegen het linker rijtje aan, maar staat qua verliespunten zevende. Dat de resultaten beter zijn geworden, komt mede door het leegstromen van de ziekenboeg.

DVS_ACV_Adriaan_Kruisheer_ta202111130679.jpg
Adriaan Kruisheer (met de blauwe schoenen) was in de gewonnen thuiswedstrijd van DVS tegen ACV met zijn 1-0 de matchwinnaar. Foto: Theo Aalten.

En DVS zit zelf ook in de lift. Op de uitstekende maand oktober met twee competitiezeges en een gelijkspel en de bekerwinst op FC Eindhoven volgde na de week gedwongen rust, doordat de uitwedstrijd tegen hsv Hoek werd afgelast, met een overwinning op ACV. Dat was weliswaar een minimale zege, maar niettemin verdiend. Adriaan Kruisheer vond in de eerste helft de opening in de goed georganiseerde defensie van de Assenaren en de geelzwarten behielden met uitzondering van de slotfase de controle over de wedstrijd. Met die 1-0 winst deed DVS goede zaken, doordat het nog altijd meedingt in de eerste periode. Daarvoor zijn naast koploper FC Lisse en de geelzwarten nog drie gegadigden voor. Het toont nog maar eens aan, hoe dicht de krachten in de Derde Divisie Zaterdag bij elkaar liggen. En een ploeg als SteDoCo hoort ook in dat krachtenveld. De Ermeloërs willen mee blijven doen in de strijd om de koppositie en de Hoornaars willen de aansluiting met in ieder geval de subtop maken.

De twee clubs gaan elkaar aan “De Groeneweg” weinig aan elkaar toegeven en het kan dus beide kanten op. In Hoornaar is de balans inmiddels in het voordeel van SteDoCo. De eerste kennismaking was in de Topklasse in ’14-‘15, toen DVS “De Groeneweg” verliet met een 1-4 overwinning. Met diezelfde cijfers wonnen de roodzwarten in het eerste jaar van de Derde Divisie, maar dat hielp toen niet om zich te handhaven. Na een onderbreking van een jaar won DVS vervolgens met 1-2 om in het eerste coronaseizoen met 1-0 te verliezen. In de afgelopen jaargang, toen de competitie al na zes speelronden abrupt werd afgebroken, toonden de Hoornaars zich in eigen huis uitermate effectief en wonnen afgetekend met 3-0.

SteDoco_DVS_3-0_Livier_Pilon_en_Hayri_Pinarcita20200919369.jpg
Na de laatste ontmoeting tussen SteDoCo en DVS in Hoornaar hebben Hayri Pinarci (links) en Olivier Pilon inmiddels van shirt geruild. De roodzwarten wonnen dat duel met 3-0. Foto: Theo Aalten.

Dat was ook het enige seizoen, dat SteDoCo een uitstekende competitiestart kende en de ranglijst leidde. Tot een return kwam het dus niet meer. Voor de ontmoetingen in Ermelo slaat de balans door in het voordeel van de geelzwarten met achtereenvolgens 1-1, 0-0, 1-0 en 1-0.
 
SteDoCo van de nieuwe orde
ACV, DOVO, VVOG zijn clubs in de Derde Divisie, die tot de oude orde behoorden en clubs als Harkemase Boys, FC Lisse, hsv Hoek en Barendrecht schurkten zich daar met afdelingstitels en/of zaterdagkampioenschappen tegenaan. Excelsior’31 vergaarde ook ooit een algehele zaterdagtitel, maar zakte tot 2003 terug. De Tweede Divisie telt met de Spakenburgse verenigingen en clubs uit De Bollenstreek, maar natuurlijk ook Kozakken Boys nog meer voorbeelden van de oude orde. Grote namen, waar de betere voetballers als een magneet naartoe getrokken worden. Clubs die ook steevast voor de prijzen speelden.
De nieuwe orde, waartoe bijvoorbeeld een club als HHC Hardenberg gerekend kan worden, mengde zich tussen de gevestigde namen en dat gebeurde eigenlijk al, voordat de Topklasse in ’10 werd ingevoerd. Tel daarbij tegenwoordig ook de naam van SteDoCo bij, hoewel de echte top (Tweede Divisie) natuurlijk nog steeds bestormd moet worden, maar de selectie is er al naar en voor de spelersgroep staat een trainer met een grote naam en faam.
 
Dat had men in Hoornaar en Hoogblokland op 15 april 1946 niet kunnen bevroeden. Toen smolten de principiële zaterdagclub Houd Braaf Stand uit Hoornaar van 1933 en zondagvereniging HVV uit Hoogblokland van ’34. De naam van de fusieclub werd Sterk Door Combinatie. Hoewel de club in ’48 het afdelingsvoetbal voor vijf jaar ontsteeg, trad men pas in ’96 definitief toe tot de rangen van de KNVB. Dat had alles te maken met de reorganisatie in het amateurvoetbal. Landelijke bekendheid was er nog niet, maar de club groeide in sportief opzicht vanaf ’06. Na het kampioenschap in de 4e klasse en de promotie via de nacompetitie werd in ’08 de 2e klasse bereikt. Daar waren twee jaargangennodig om ook via de versterkte promotieregeling vanwege de invoering van de Topklasse met een tweede plaats naar de 1e klasse te gaan. In ’12 werd de historische promotie naar de Hoofdklasse gehaald en in ’15 vierde SteDoCo gelijktijdig met DVS het kampioenschap in die klasse en daarmee de promotie naar de Topklasse. Waar de Ermeloërs nog wel meedongen naar promotie naar de Tweede Divisie, moesten de roodzwarten na twee seizoenen nog een stapje terug doen. In die twee jaargangen maakte de club wel kennis met de geelzwarten. De terugkeer in de Derde Divisie via de nacompetitie kwam in ’18-’19. De ambities waren er om verder omhoog te klimmen. De hoofdmacht werd systematisch versterkt. Na de achtste plaats in ’18-’19 is nog niet exact duidelijk, waar SteDoCo staat. In ’19-’20 presteerde de selectie nog onder de verwachtingen en hing nog tussen aanhaken bij het linker rijtje en een indirecte degradatieplaats. In het eerste afgebroken coronaseizoen eindigden de Hoornaars als dertiende. Afgelopen seizoen was de competitiestart uitstekend en stond de club na zes wedstrijden bovenaan. Alleen in de competitieouverture bij ACV werden met de 0-0 punten verspeeld. De ongeslagen status bleek door corona na die zes speelronden niets waard.

SteDoCo_DVS_trainersta20200919372.jpg
Hier zaten de rivaliserende trainers Peter Wesselink van DVS en Frans Adelaar van SteDoCo gebroederlijk naast elkaar. Fot: Theo Aalten.

Met de versterking van de selectie mocht SteDoCo toch als de grootste concurrent van beoogd kampioen Sparta Nijkerk gezien worden. Voor DVS is daar natuurlijk de meest opvallende naam die van Olivier Pilon. Hij verruilde de Ermelose Sportlaan voor de Groeneweg. Hayri Pinarci maakte de omgekeerde route en keerde terug bij de geelzwarten. Daarnaast vertrokken Mark van Ingen, Wesley Pollemans, Mark Smith, Gianni Tiebosch, Charlton en Jesse Wielenga. Marlon Perreira stopte. Naast Pilon kwamen Petar Stoskovic van OFC, Stephan Veenboer van Ajax-zaterdag, Laurens van der Voort van GVVV, Simon van Zeelst en Mitchell de Zwart van DOVO. Met Frans Adelaar staat er een grote naam als trainer voor de spelersgroep. Hij volgde in ’14 Virgil Breetveld op, maar vertrok een jaar later om privéredenen. Gijs Zwaan vulde de vacature toen in, maar in ’19 keerde Frans Adelaar terug bij SteDoCo.

Selectie_SteDoCo_2122_8_304.jpg
Selectie SteDoCo seizoen 2021-2022. foto: Site SteDoCo.

Programma Derde Divisie Zaterdag speelronde 13 (1e ronde tweede periode):
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Voor clubs, die niet bovenin meedraaien, is de start van de tweede periode een goede reden om een goede reeks neer te zetten. De ranglijst is natuurlijk wat vertekend, doordat corona ook al het wedstrijdprogramma aantastte. Vijf clubs hebben al twee wedstrijden achterstand, acht een wedstrijd.
FC Lisse-VVSB: Aangezien het ook nog eens een streekderby betreft, is het zonde, dat deze wedstrijd zonder publiek gespeeld moet worden. VVSB had als doel om bij de eerste vijf te eindigen, maar voor de thuisclub lag de lat nog hoger met het binnenhalen van de eerste periodetitel als tastbaar ijkpunt. FC Lisse ging echter gruwelijk onderuit tegen een herboren Ajax en moet die teleurstelling in een week verwerken. Sint Bavo kreeg twee weken de tijd om na het ontslag van Richard Plug te werken aan een nieuwe zegereeks. Dat moet onder Wilfred van Leeuwen gebeuren, die de Noordwijkerhouters al eens naar het meest historische moment clubmoment leidde; de halve finale van de KNVB Beker. De gastheren zitten nog het beste in een ritme en dat gaat wellicht helpen om de draad weer op te pakken.
Harkemase Boys-Ajax (am): De hoofdstedelingen zijn los na het vertrek van Detlef le Grand als trainer en vloerde een week hiervoor de koploper. En dan nu de runner up, die in een spektakelstuk verloor bij Excelsior’31. Geen koppositie en geen periodetitel. Harkemase Boys is er niet de ploeg naar om twee keer achtereen te verliezen. Zonder steun van het fanatieke thuispubliek weliswaar, maar met thuisomstandigheden, die toch in het voordeel van de Harekieten werken.
VVOG-Sportlust’46: De Woerdenaren verloren al eens de koppositie en daarmee de preferente positie in de eerste periode, maar heeft toch (naast de aanwezige kwaliteiten) een bepaalde hardheid en rijpheid, die VVOG lijkt te missen. Na een week gedwongen rust lijkt de wedstrijd in Harderwijk een uitgelezen mogelijkheid om weer drie punten aan het totaal toe te voegen.
Sparta Nijkerk-Excelsior’31: Kunnen de oranjehemden na drie competitienederlagen op rij de negatieve spiraal omkeren? Dan lijken de Tukkers in een betere flow te zitten met de winst op Harkemase Boys nog vers in het geheugen. Gezien de vorm bij de bezoekers is een zege voor Excelsior’31 geen verrassing.
ACV-Staphorst: Doelman maats van de geelblauwen is misschien niet helemaal de onverslaanbare sluitpost en had een domme actie van VVOG nodig om vervolgens met een man meer een achterstand om te buigen in een overwinning. ACV is toch echt beter dan de Harderwijkers. Als de Assenaren ook nog gaan scoren, blijven de drie punten op het Catiwiki sportpark.
Hsv Hoek-Ter Leede: Na het punt tegen DOVO bevinden de bezoekers zich weer in het linker rijtje en dat is hoger dan de positie van hsv Hoek. Dat speelde echter wel twee wedstrijden minder en kan met een zege goede zaken doen. Kwalitatief moeten de Zeeuws-Vlamingen daartoe ook toe in staat geacht worden.
DOVO-Barendrecht: De thuisclub koestert inmiddels een ongeslagen reeks van drie wedstrijden, ook al zijn dat gelijke spelen. Er zal dus toch wat vaker gescoord moeten worden. Barendrecht is in ieder geval in staat om ook bij sterke tegenstanders een punt weg te halen. En DOVO is dat momenteel niet echt. Nemen de bezoekers dan toch drie punten mee naar de eigen “Bongerd”?
ODIN’59-GOES: Het kelderduel in deze ronde. Voor de Bevelanders is het helemaal erop of eronder. Een nieuwe nederlaag voor de rodelantaarndrager betekent, dat ODIN’59 zes punten voorsprong neemt. Anderzijds lukt het de Heemskerkers maar niet om soeverein te winnen. Het zal een echt degradatieduel worden, waarin alleen de punten tellen, en daarop maken de thuisspelende Assumburg-bewoners toch de meeste kans.