• DVS-TV & DVS-Video

  • Top-en Hoofdsponsors
  • Eerstvolgende wedstrijd
  • Verenigingsponsors
  • Snelkoppelingen
  • Maatschappelijk Partner
  • #WijZijnDVS

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

DVS’33 Ermelo warmt zich in Volendam op voor bekerduel bij Vitesse.

6 januari 2022 15:15


In aanloop van het bekerduel in de achtste finale voor de KNVB Beker tegen Vitesse warmt DVS’33 Ermelo zich op tegen drie BVO’s, te beginnen bij FC Volendam. Daarna volgen nog oefenwedstrijden tegen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. De geelzwarten genieten dus volop van hun topsportstatus, die het mogelijk maakt om optimaal te kunnen trainen en te oefenen. Die status hangt samen met de deelname aan het KNVB Bekertoernooi. De Ermeloërs beginnen de oefenreeks zaterdag 8 januari met een bezoek aan FC Volendam, momenteel de koploper in de Keuken Kampioen Divisie (Eerste Divisie). Die wedstrijd begint om 14:00 uur. De oefenreeks wordt op dinsdag 11 januari vervolgd met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles en wordt in Ermelo op zaterdag 15 januari afgesloten tegen PEC Zwolle. De Zwollenaren vervangen Tweededivisionist De Treffers uit Groesbeek, die oorspronkelijk op de rol stond. Helaas mag er vanwege corona geen publiek aanwezig zijn bij de wedstrijden.

Topsportstatus

De topsportstatus maakte het voor DVS al mogelijk om optimaal te kunnen trainen, maar die trainingen moeten natuurlijk wel leiden naar een doel en dat is het bekertreffen op 18 januari in de GelreDome tegen Vitesse. Om tegen de huidige nummer vier uit de Eredivisie een zo goed mogelijk figuur te slaan oefent DVS dus op niveau. De koploper van de Eerste Divisie bijt tegen de Ermeloërs het spits af. In welke samenstelling de Wijdbroeken zullen aantreden, zal nog de vraag zijn. Een dag na dit oefenduel speelt ‘Het Andere Oranje’ immers de Noord-Hollandse visserijderby tegen Telstar, waarmee de competitie hervat wordt na de winterstop. FC Volendam leidt de dans in de Keuken Kampioen Divisie met eenzelfde aantal punten als het Rotterdamse Excelsior, namelijk 42, maar had daar een wedstrijd minder voor nodig, te weten 19. Voor de clubs uit het amateurvoetbal is de hervatting van de competitie uitgesteld. DVS had op 15 januari thuis zullen spelen tegen Excelsior’31, maar de herstart is tot nader order uitgesteld.

 

Korte maar aansprekende onderlinge historie

DVS heeft slechts een korte historie met het Volendamse voetbal, maar deze is wel aansprekend. Die begon in ’90-’91 na de degradatie uit de 1e klasse (voordat die in ’96 Hoofdklasse ging heten) met de kennismaking met de amateurs van de rkav Volendam. DVS wist die jaargang niet te winnen van de Wijdbroeken. Na de reguliere 0-1 in Ermelo had de return aan De Dijk een bijzonder tintje. Ondanks de ambities bij de Volendammers om te promoveren werd een groot aantal spelers gestraft voor het spelen van zaalvoetbal de avond ervoor. Een veredelde B-selectie won, weliswaar geflatteerd, met 6-1 en decimeerde de kansen van DVS op deelname aan de nacompetitie. Die werd in het slotduel van de competitie toch gehaald door thuiswinst op RKAVIC. Die Amstelveense club werd in de nacompetitie weer verslagen en rkav Volendam had na het gelijkspel tegen die opponent in Ermelo een zege nodig om door te gaan naar de P-/D-wedstrijd. Het leek er ook op, dat dat zou gaan lukken na een 1-2 stand na de reguliere speeltijd, maar de geelzwarten maakten nog gelijk en wonnen ook de promotiewedstrijd van Elburger SC. Ook in ’01-’02 waren de amateurs uit Volendam en DVS concurrenten in de strijd om promotie naar de Hoofdklasse. Met tweemaal winst (4-0 en 1-2) gingen de oranjehemden als favoriet de voorlaatste ronde in. Zij begonnen hun thuiswedstrijd tegen de amateurs van Ajax echter slecht en DVS speelde vanaf de aftrap thuis tegen VRC al een kampioenswedstrijd. Die titel werd ook gepakt. De onderlinge ontmoetingen in de Hoofdklasse A in het seizoen ’13-’14 waren wat dat betreft minder spannend. DVS was twee keer met 3-0 en 0-5 veel te sterk, maar promotie naar de Topklasse was toen nog net een brug te ver voor de geelzwarten na de nederlagen in de nacompetitie tegen Quick Boys en Ajax.

De historie werd daarna voortgezet tegen de beloften van FC Volendam. In ’16-’17, een jaar na de promotie naar de Topklasse, waarin de Ermeloërs serieus meededen voor een ticket naar de nieuw te vormen Tweede Divisie, kreeg DVS te maken met beloftenteams, die toen voor het eerst mee mochten doen. De geelzwarten begonnen dat eerste seizoen in eigen coulisse in de Derde Divisie met een wedstrijd tegen Jong FC Volendam en die competitieouverture leek uit te draaien op een gelijkspel. Kay Velda en Maurice de Ruiter hadden de thuisclub twee keer op voorsprong gezet en even zo vaak maakten de Volendamse beloften gelijk (via Kevin Owusu Asare en Jordy Hilterman. In dat elftal speelde ook nog Joey Veerman. Het slotakkoord kwam echter van Roald de Vries, die van net over de middellijn met een wereldgoal de 3-2 maakte.

DVS-JFCV_Roald_de_Vriesta201608130476.jpg
Roald de Vries was matchwinnaar met zijn wereldgoal in de allereerste ontmoeting van DVS met de Volendamse beloften ooit. Hij schoot de geelzwarten naar een 3-2 zege. foto: Theo Aalten.

In het vissersdorp bleef het 0-0 en dat was in de eerste helft vooral te danken aan Daan Huiskamp met fantastische reddingen. In het slot van de wedstrijd had DVS de winst nog naar zich toe kunnen trekken. Een seizoen later vertrokken de geelzwarten wel met drie punten uit Volendam na de 0-2 door doelpunten van Daniël van Warven en Benjamin Roemeon. De Wijdbroeken namen in Ermelo revanche door doelpunten van Anthony Berenstein en Nick Zeijlmans, maar het werd geen 0-2. Gökhan Yasar zorgde nog voor de 1-2. Een jaar later werden de Volendamse beloften ingedeeld in de Derde Divisie Zondag en promoveerde met het kampioenschap naar de Tweede Divisie, waar zij in de lopende jaargang met 15 uit 14 een twaalfde plaats innemen. Wedstrijden tussen de Volendammers en DVS staan veelal garant voor aantrekkelijk en verzorgd voetbal.

 

De Hoofdmacht moest dit seizoen in de KKD nog even op stoom komen en wonnen en won pas in de vierde ronde (na twee gelijke spelen en een nederlaag) voor het eerst, maar dan wel met 5-0 van MVV. RODA JC onderbrak met een 2-2 de zegereeks na de 0-3 bij De Graafschap, waarop weer zeven overwinningen volgden. FC Emmen verliet het vissersdorp daarna met 2-2. Bij de beloften van Ajax werden de acht doelpunten ook broederlijk gedeeld. In de vier daaropvolgende wedstrijden werden alleen nog bij Helmond sport twee punten ingeleverd na de 1-1. De laatste wedstrijd leverde een thuiswinst op tegen Jong PSV (3-2). Daarmee werden de oranjehemden winterkampioen. FC Volendam werd voor de KNVB Beker uitgeschakeld door FC Emmen (0-3) op de avond, dat DVS FC Eindhoven elimineerde.

 

De Volendamse beloften nemen dus met 15 uit 14 een veel bescheidener positie in op de ranglijst. Die punten werden behaald tegen Spakenburg (2-2), GVVV (2-5), Noordwijk (2-2), ASWH (0-3), AFC (1-3), Kon. HFC (1-1) en TEC (4-0).

 

Betaald voetbal in Volendam ontstaan uit noodzaak

Waar zou Volendam gestaan hebben, als de RKSV destijds niet besloten had om over te stappen naar het betaald voetbal? Zou het evenals andere vissersplaatsen als Katwijk en Spakenburg. Menig zaterdagkampioenschap en/of landstitel bij de amateurs naar het dorp geloodst hebben? De in ’20 opgerichte zondagclub Victoria (opgericht door jongens, die bij EVC uit Edam niet in het eerste elftal kwamen) boekte in de Roomse bond de nodige successen. Overigens moest de naam wel veranderd worden en werd rksv Volendam. Die successen werden al minder na de fusie van alle voetbalbonden met de (K)NVB. Toen de aanwezige talenten na de invoering van het betaald voetbal in ’54 ook nog eens weggetrokken werden door profclubs, besloot men zelf toe te treden tot de rangen der beroepsvoetballers. Een noodzaak dus om de leegloop uit het vissersdorp te voorkomen. Dat betekende tevens, dat de amateurs van de RKSV op de zaterdag gingen voetballen en de proftak als zondagclub aangemerkt bleef.

 

In 1977 werd rkav Volendam officieel gesplitst in de rkav Volendam (zaterdagamateurs met ook weer een zondagsectie) en de FC Volendam. Voor een club uit zo’n kleine gemeenschap bracht het opmerkelijk veel grote voetballers voort, zoals Gerrie en Arnold Mühren, Wim Jonk, Keje Molenaar. Waar de laatste zich tot de nationale top “beperkte”, speelden de eerste drie bij grote Europese clubs.

FC Volendam was zelf bij perioden ook succesvol en speelde na de invoering van het betaald voetbal toch 25 seizoenen in de Eredivisie met tweemaal een zesde plaats als hoogste eindklassering (’90 en ’93). Toch opmerkelijk voor een dorp met zo’n 22.000 inwoners. Na de eeuwwisseling echter nog maar twee seizoenen (’03-’04 en ’08-’09).

 

Selectie

Wim Jonk is vanaf het seizoen ’19-’20 de hoofdtrainer van FC Volendam. Tegen het vertrek van elf spelers stonden maar liefst negentien nieuwelingen, waarvan zeven uit het beloftenteam, twee ui O18 en een uit O17. Robert Mühren keerde zeven jaar na zijn vertrek bij de FC terug. Antonucci wordt gehuurd van Feyenoord. Oristanio en Stankovic hebben een verleden bij Internazionale; de eerste bij de jeugd. Bilal Ould-Chikh sloot eveneens in de winterstop aan bij FC Volendam.

 

Ook bij de beloften vertrokken vijftien spelers, waarvan er dus zeven binnenboord bleven voor de A-selectie. Slechts vier nieuwe spelers voor Jong FC Volendam komen van buiten en de overige zes uit de eigen jeugdopleiding. Kiki Musampa is de hoofdtrainer van Jong FC Volendam.

 

 

In welke samenstelling FC Volendam tegen DVS aantreedt, is niet duidelijk. De hoofdmacht speelt immers op zondag 9 januari de thuiswedstrijd tegen Telstar. Wellicht wordt het een combinatie-elftal. Voor de Ermeloërs blijft het natuurlijk een boeiende krachtmeting in aanloop naar de bekerwedstrijd in Arnhem tegen Vitesse.