• DVS-TV & DVS-Video

  • Top-en Hoofdsponsors
  • Eerstvolgende wedstrijd
  • Verenigingsponsors
  • Snelkoppelingen
  • Maatschappelijk Partner
  • #WijZijnDVS

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

DVS´33 Ermelo - Vitesse 30 april 1976 (deel II)

13 januari 2022 14:15


Op de dag dat DVS’33 speelde tegen Vitesse en wel op 30 april 1976 was er die middag ook van alles te doen op het terrein aan de Oude Nijkerkerweg bij de Telgterweg. Daar vonden toen de befaamde grasbaanraces plaats en wel van 14:00 uur tot 18:00 uur. Vele nationale bekendheden verschenen toen in diverse categorieën aan de start. De organisatie lag toen in handen van de Ermelose Motorwedstrijdclub ‘Vol Gas’. Kortom, de tijd van Gert van Poolen.

De Vos

In deel I kon u al het één en ander lezen over de destijds geplaatste advertenties. Hier volgen er nog een paar. Voor een gezellige sfeer na de wedstrijd kon u terecht bij Café-Bar, slijterij annex Snackloket De Vos en was u op zoek naar een Seiko tijd machine Van Dam Juweliers had ‘m!  Bij JAVADO kon u destijds terecht voor een race-sport-tour en kinderfiets! Wie rekende kocht bij JAVADO aan de Stationsstraat 62-64. Poolen b.v. aan de Dr. Holtropstraat is het adres voor sanitaire artikelen en nog veel meer! Bij M. van Panhuis in de Stationsstraat was alles hoog geprezen en laag geprijsd.

Van De Ruiter en van Os tot de Telgterhoek

Het adres voor centrale verwarming/Airconditioning/zwembadverwarming en gasinstallaties. Hoofdkantoor Putterweg 12 in Ermelo. Verder kon u voor een Fiat 131 Mirafiori terecht bij Autobedrijf Van Asch aan de Dr. Van Dalelaan 58. Voor sportkleding en voetbalschoenen kon je naar Sporthuis Hoitink aan de Leuvenumseweg 15 in Ermelo. Verder had je en heb je nog steeds een fiks aantal winkeliers in de Telgterhoek. Velen kozen toentertijd voor vesten/shirts/jackets, enz. verkrijgbaar bij Herenmode Hoogeveen aan de Stationsstraat 93 in Ermelo.

Anne van Vuure

Uiteraard was ondergetekende benieuwd naar de wedstrijdervaring van de toenmalige 29-jarige DVS linksback Anne van Vuure. Anne deed toen de hele wedstrijd tegen Vitesse mee. Anne brak in het jaar 1976 pas echt goed door. De nu zowat 76 jarige Anne wist zich nog heel goed het uitstekende spel van met name de Vitesse middenvelder Henk ‘Charley’ Bosveld te herinneren en dat het op 30 april 1976 bomvol was tijdens het duel DVS-Vitesse. Anne dacht dat het duel tussen DVS en Vitesse in nauwe samenwerking met onze plaatselijke Oranje vereniging was georganiseerd.

Volle bak

Anne schatte het aantal toeschouwers in op ongeveer 2000 man. Anne bezoekt de thuiswedstrijden van DVS nog altijd trouw en gaf op grappige wijze aan dat het nu maar 1-7 voor DVS moest worden. Anne liet via de telefoon weten dat hij momenteel wat sukkelde met z’n gezondheid en hij zou graag in een wat later stadium nog wel eens om tafel willen zitten om verder te praten over DVS. Aan dit verzoek voldoen we uiteraard heel graag.

1.png

Boško Bursać

Destijds en wel in 1976 maakte ook Boško Bursać deel uit van Vitesse. Niet zomaar een speler. Op de topscorerslijst van Vitesse prijkt Bursać op een fraaie 15e plaats met 21 doelpunten. Hij is in goed gezelschap van o.a. Theo Janssen en Huub Loeffen. De top drie bestaat uit Matthea Amoah met 61 treffers en daarna volgen John v.d. Brom en Nikos Machlas met allebei 60 doelpunten. Boško Bursać (foto) speelde ooit voor Proleter Zrenjanin, HNK Rijeka, NK Zagreb en SBV Vitesse. Hij speelde in de regel als middenvelder en als spits. Zoals gezegd speelde hij ook voor HNK Rijeka en daar scoorde hij 90 doelpunten in 179 wedstrijden. Toch een prachtig gemiddelde, dunkt me zo. 

Jan Bosch

Zoals beloofd heeft ondergetekende ook contact gezocht met de oud eerste elftalspeler Jan Bosch (foto). In april 1976 was Jan 26 jaar jong en hij opereerde toen in DVS 1 als laatste man. In de seizoenen daarvoor speelde Jan Bosch vaak als rechtsbuiten. Jan bezat altijd een fraaie, loepzuivere trap. Na zijn voetbalcarrière in DVS 1 floot Jan nog heel veel voetbalwedstrijden. Zo floot Jan ook menige wedstrijd van onze zoon Alexander en zo heel af en toe liet hij vlak voor zo’n te spelen jeugdduel iets van zijn gave traptechniek zien. Vanaf de middenstip liet Jan de bal meerdere malen net onder de bovenlat neerkomen. Daarna waren de tweeëntwintig jeugdspelers als was in zijn handen.

Mooie herinneringen

Jan was ook ooit de eeuwige topscorer bij HHC en hij speelde ook samen in een team met Jan Streuer, de huidige technisch directeur van FC Twente. Met Jan Streuer werd Jan ook Kampioen en wel met de C-junioren in 1964. Jan kwam ook ooit in aanmerking voor de befaamde voetbalschool van Go Ahead in Deventer alleen kreeg hij van thuis helaas geen toestemming. Jan’s ouders dreven toentertijd een winkel in huishoudelijke artikelen en voetballen op zondag was immers uit den boze.

Van Henk ’Çharley’ Bosveld t/m Gert v.d. Berg

Jan wist zich nog aardig wat spelersnamen te herinneren van spelers die meededen tijdens het duel DVS-Vitesse op 30 april 1976. Hij noemde o.a. Henk ’Charley’ Bosveld, de scherpschutter Herman Veenendaal, Henk ten Cate, Bosco Bursac, Bennie Hofs, Dick Mulderij, Mattias Maiwald en Joop Heezen. Uiteraard noemde Jan ook de nodige DVS namen zoals bijvoorbeeld Jan Toes, Jan Varkevisser, Aalt Bakkenes, Anne van Vuure, Rob Brouwer en Gert v.d. Berg. Ook wist Jan zich nog het vele publiek te herinneren.

2.jpg

Herman Veenendaal

Jan wist zich niet meer te herinneren wie er zoal gescoord had op die bewuste Koninginnedag maar ondergetekende denkt dat o.a. Herman Veenendaal (links op de foto) zo z’n doelpuntjes heeft meegepikt. Veenendaal kreeg in zijn Vitesse-tijd vanwege zijn kale hoofd de bijnaam ‘De Plaat’ en was in zijn carrière goed voor 69 Vitesse doelpunten! Daarmee werd Herman Veenendaal één van de meest scorende spelers in de Vitesse clubhistorie. In totaal speelde Veenendaal 185 wedstrijden voor de Arnhemse club.

Zonder publiek

Helaas zal het KNVB Bekerduel tussen Vitesse en DVS’33 Ermelo op dinsdagavond 18 januari (aanvang 20.00 uur) zonder publiek worden gespeeld en dit vanwege coronamaatregelen. Ik verwijs u heel graag naar de komende voorbeschouwing van Joop Tomassen en namens ons allen wensen we ons vlaggenschip heel veel succes in Arnhem! Vanaf deze plek wil ik Anne van Vuure, Jan Bosch en Bert Poel hartelijk danken voor hun medewerking.

Aad van Schaijk.