DVS’33 Ermelo naar FC Lisse in voorronde KNVB Beker - DVS'33 Ermelo

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

DVS’33 Ermelo naar FC Lisse in voorronde KNVB Beker

19 september 2022 16:30


DVS’33 Ermelo speelt dinsdagavond 20 september in de tweede voorronde van de KNVB Beker tegen FC Lisse. De geelzwarten zullen een historische overwinning op “Ter Specke” nodig hebben om het hoofdtoernooi te bereiken. Vorig seizoen deden de Ermeloërs dat tegen een andere Bollenstreekploeg, namelijk Noordwijk. Er volgde voor DVS een prachtig bekeravontuur, dat in de achtste finale eindigde tegen Vitesse. FC Lisse bereikte het hoofdtoernooi niet, maar kroonde zich in de Derde divisie Zaterdag wel tot kampioen en maakte zo de rentree in de Tweede Divisie. Met die status waren de geelblauwen sowieso vrijgesteld in de eerste voorronde. Het zal voor de equipe van Peter Wesselink en Stevan de Geijter een zware opgave worden om de fusieclub terug te wijzen. FC Lisse boog in het huidige seizoen alleen nog maar voor Spakenburg en staat keurig in het linker rijtje. In de zesde speelronde moest de club thuis na een 1-0 voorsprong tegen svv Scheveningen nog een 1-1 toestaan. DVS zelf won die dag met 2-0 van ACV.
De bekerwedstrijd tegen FC Lisse op sportpark Ter Specke begint om 20:00 uur en is gratis toegankelijk. Leidsman van dienst is dhr. W. Wiersma uit Drachten.

Goede rentree in Tweede Divisie
FC Lisse beleeft een goede rentree in de Tweede Divisie met een ongeslagen reeks van vier wedstrijden. Het begon met een 1-1 gelijkspel in Spangen op het Kasteel, waarna Kozakken Boys met duidelijke cijfers teruggestuurd werd naar Werkendam. Excelsior Maassluis hield het op “Ter Specke” op 1-1, terwijl de Bollenstreek-derby in Noordwijk tegen de gelijknamige club een 1-2 overwinning opleverde. Daarop volgde de eerste en enige nederlaag van het seizoen. Spakenburg hield met 3-1 de punten op “De Westmaat”.
 
In de laatst gespeelde competitiewedstrijd thuis tegen svv Scheveningen had de fusieclub voor de rust een duidelijk overwicht en bekroonde dat ook met een 1-0 voorsprong. Die ontstond uit een hoekschop, die door max Hudepohl perfect in de verre bovenhoek gedraaid werd. Dat de geelblauwen de 1-0 niet over de streep trokken, hadden zij toch vooral aan zichzelf te danken. De “Schollekoppen” counterden na balverlies op het middenveld naar de gelijkmaker. Die 1-1 stand haalde het laatste fluitsignaal wel. Met 9 uit 6 bezet FC Lisse nu de zevende plaats, wat natuurlijk niet slecht is voor een promovendus.
Het is in ieder geval een wat betere start van de competitie dan het debuut in de Tweede Divisie in ’17-’18, toen pas in de zesde speelronde voor het eerst gewonnen werd en daarvoor vier keer gelijkgespeeld werd. Uiteindelijk moest de club zich via de herkansing zien te redden, wat niet lukte tegen JVC Cuijk.
FC Lisse had het ticket voor de eerste editie van de Tweede Divisie verkregen in ‘16, nadat het lange tijd de dans om de titel geleid had, maar IJsselmeervogels uiteindelijk voordrong. In de nacompetitie zette de fusieclub achtereenvolgens vv Dongen en Harkemase Boys aan de kant.
Voor de jongste promotie naar de Tweede Divisie hadden de Lissenaren gen nacompetitie nodig. De club ging overigens niet als uitgesproken favoriet die strijd in, nadat ze zich een seizoen eerder vanwege een verjongingskuur maar nauwelijks in de laatste editie van de Topklasse in ’15-16 had kunnen handhaven. Normaliter had de voorlaatste plaats directe degradatie ingehouden, maar vanwege de versterkte promotieregelingen was er een herkansing tegen Staphorst. Die werd met beide handen aangegrepen.

DVS_FCL_1-2.jpg
Lars Dekker werd nog wel bejubeld, toen hij in de vorige thuiswedstrijd van DVS tegen FC Lisse de gelijkmaker had gescoord, maar de geelzwarten moesten in de slotfase toch genoegen nemen met een 1-2 nederlaag. Foto: Theo Aalten.

De fusieclub won vorig seizoen 1-2 overwinning in Ermelo enkele dagen na de tweede voorronde voor de KNVB Beker, toen DVS zich al in de eerste minuut al liet verrassen door een Lisser doelpunt van Remi van Ekeris en na de gelijkmaker van Lars Dekker aan Jeffrey Klijbroek in de slotminuten de mogelijkheid bood om de winnende treffer te maken. Voor de eerste periode waren de Lissenaren het eerst uitgespeeld met een leidende positie en waren er in de inhaalronde na de coronastop vier gegadigden, waaronder DVS, om die over te nemen. Het werd wat verrassend Sportlust’46. In de top-3 konden de concurrenten zich in de tweede periode nog niet van elkaar onderscheiden. Sparta Nijkerk kwam daar het beste uit. In de eindfase van die tweede periode speelden de Ermeloërs midweeks uit tegen de FC en doorstonden de grote druk van de thuisclub. Juist toen die weggeëbd was en 0-0 de ruststand leek te worden, scoorde Jeffrey Klijbroek de 1-0. Ondanks aandringen kwamen de geelzwarten niet meer aan de gelijkmaker toe. Pas in de derde periode nam een constanter FC Lisse afstand van de concurrentie en veroverde en passant ook de derde periode dankzij een beter doelsaldo dan DVS. Het geeft echter aan, dat de Ermeloërs in die fase gelijke tred hielden met de uiteindelijke kampioen. Dat mag vertrouwen geven voor de bekerontmoeting op “Ter Specke”, waar de geelzwarten nog wel altijd een historische overwinning nodig hebben.
 
DVS op weg naar eerste zege in Lisse
Het is DVS immers nog nooit gelukt om Lisse met een overwinning te verlaten. De allereerste ontmoeting tussen beide clubs vond plaats in Ermelo, toen FC Lisse door district West 2 uitgeleend was aan West 1. Waar de geelzwarten met gelouterde krachten (Klaas Drost, Gerard van Moorst en René IJzerman) op jacht ging naar het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal, traden de Lissenaren aan met een jeugdige selectie. Op de Veluwe werd het een echte, spannende wedstrijd tussen twee titelkandidaten, die door DVS met 3-2 gewonnen werd. In de Bollenstreek waren de Ermeloërs al kampioen en lieten de wedstrijd schieten; 4-0 voor de club, die nog wel eer in de slotwedstrijd van het seizoen wilde leggen. De geelzwarten debuteerden in de 1e klasse; FC Lisse volgde een jaar later ook weer via West 1. De hernieuwde kennismaking volgde in de Topklasse in ’15-‘16, waar de fusieclub met 0-1 won. In Lisse werd het 1-1. In het promotiejaar van de geelblauwen wonnen beide clubs hun thuiswedstrijd; 4-1 in Ermelo en 3-0 in de return. Als degradant uit de Tweede Divisie volgde op de Veluwe de grootste uitslag tussen beide clubs; 9-1. De revanche volgde met 1-1 op “Ter Specke”, wat een streep zette door de Ermelose aspiraties. In ’19-’20 wilde FC Lisse zich ook qua uitslag revancheren voor die enorme nederlaag en won met 6-0. Het bleef dat seizoen bij een enkele ontmoeting vanwege corona. Het jaar daarop werd er helemaal niet tussen beide clubs gespeeld. Afgelopen jaargang werden het dus overwinningen voor de Lissenaren; 1-2 en 1-0.

DVS_ACV_oeg.jpg
Het belang van een brede bank bleek maar weer eens in de thuiswedstrijd van DVS tegen ACV. Invaller Omar el Ghazouani scoorde zeven minuten voor tijd de bevrijdende 2-0, waarmee het verzet van de Assenaren gebroken was. Foto: Theo Aalten.

De spelers van DVS weten, waartoe zij in staat zijn getuige de uitstekende performance bij DOVO. Daar werd geen vervolg aan gegeven in de ‘Derby van de Veluwe’ tegen VVOG, maar hierop werd een 2-0 overwinning behaald op een goede tegenstander als ACV. In een wedstrijd met weinig kansen was dat genoeg en wat meer is, de geelzwarten doorstonden een periode van druk. Dus waarom niet voor het eerst in de clubhistorie een overwinning voor de geelzwarten in Lisse?
Met het thuisvoordeel en de status van Tweededivisionist geldt FC Lisse in deze voorronde tegen de geelzwarten als favoriet, maar nogmaals; het is een bekerwedstrijd, waarin alles kan gebeuren. Dit cupduel op “Ter Specke” is gratis toegankelijk. Aangezien DVS de steun van haar supporters goed kan gebruiken, moet dat een uitnodiging zijn om de gang naar Lisse te maken.

DVS_Noordwijk_scheids.jpg
Scheidsrechter Wiersma uit Drachten leidde vorig seizoen ook de tweede voorronde voor de KNVB Beker van DVS tegen Tweededivisionist Noordwijk. Het werd in een sfeervolle ambiance een 2-2 gelijkspel, waarna de geelzwarten de strafschoppen beter namen. Foto: Theo Aalten.

Opmaat naar mooi bekeravontuur
Voor alles is er wel een eerste keer en waarom zou het voor de geelzwarten deze keer niet lukken in Lisse. Een bekerwedstrijd staat immers op zichzelf. De Ermeloërs hadden ook nog nooit van Noordwijk gewonnen (1-4 in de voorronde voor de KNVB Beker in ’92) en de 5-0 en de 1-2 in de Topklasse in ’19-’20. Vorig seizoen ontving DVS de roodwitten in de tweede voorronde en in een echt cupduel namen de geelzwarten een 2-0 voorsprong, die binnen de reguliere speeltijd nog ongedaan gemaakt werd. In de verlenging werd niet gescoord en strafschoppen brachten de Ermeloërs naar het hoofdtoernooi.
 
Waar zij eerder in de eerste ronde steeds uitgeschakeld werden (Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en Roda JC), schakelden zij nu FC Eindhoven uit met 2-1. Via Hoofdklasser Achilles Veen kwamen de Ermeloërs in de achtste finale terecht. Tegen Vitesse werd een goede partij afgeleverd, maar kon niet voorkomen worden, dat de Eredivisionist met 2-0 zonder overtuiging aan het langste eind trok. Leuke bijkomstigheid was, dat de geelzwarten vorig seizoen verder kwamen in de ‘grote’ beker dan Feyenoord en FC Utrecht.

DVS_FC_Eindhoven.jpg
Benjamin was het middelpunt van de Ermelose feestvreugde in de bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven. Hij scoorde tweemaal in het cupduel, dat door DVS met 2-1 gewonnen werd. Foto: Theo Aalten.

FC Lisse kon na 2012 geen betaalde club meer begroeten voor de beker. In ’12 werd de club voor eigen publiek uitgeschakeld door RKC (0-5). Dat was een ruimere nederlaag dan het seizoen daarvoor, toen het in Eindhoven door PSV met 3-0 verslagen werd.
 
Geen makkelijke lotingen dit seizoen
Het bereiken van het hoofdtoernooi is dit seizoen voor alle amateurclubs moeilijker. Vanwege corona werden de districtsbekers niet uitgespeeld, zodat er geen halvefinalisten in de voorronde kwamen. Makkelijke lotingen zaten er dus niet in. Voor deze jaargang waren de periodekampioenen, alsmede de kampioen, van de Tweede Divisie al direct geplaats voor het hoofdtoernooi. Zes zondag- en zaterdagderdedivisionisten moesten strijden om zes tickets voor de tweede voorronde. Competitiegenoten Barendrecht, Ter Leede en VVOG redden dat niet tegen evenknieën van de zondag. Voor de tweede kwalificatieronde werd vrij geloot.
Dat bracht de volgende koppelingen tot stand. Naast FC Lisse-DVS’33 Ermelo waren dat op dinsdag 20 september de mooie klassieker DOVO-sv Spakenburg, IJsselmeervogels-hsv Hoek (dat JOS W uitschakelde), Quick Boys-Sportlust’46 (ten koste van OJC Rosmalen), FC Rijnvogels-ACV, Scheveningen-Harkemase Boys, ASWH-Kozakken Boys, AFC-Staphorst (dat van TOGB won) en op woensdag 21 september GVVV-Sparta Nijkerk, SteDoCo-Dongen, Gemert-sv Urk, OSS’20, Excelsior’31, HSC’21-rkav Volendam, De Treffers-Noordwijk, Excelsior Maassluis-usv Hercules, ADO’20-VVSB, OFC-UDI’19, Blauw Geel’38-De Baronie, TEC-UNA, gsv Unitas-rksv DEM en Groene Ster-Quick. De winnaars plaatsen zich voor de eerste ronde van de KNVB Beker.
 
In de eerste ronde van het hoofdtoernooi stromen naast de al geplaatste amateurclubs vv Katwijk, HHC, Kon. HFC en Rijnsburgse Boys alle betaalde clubs in, behalve diegene, die in de groepsfase van een van de Europese toernooien zit (Ajax, Feyenoord, PSV en AZ). De loting voor de eerste ronde van het hoofdtoernooi vindt op 24 september plaats. De amateurclubs, die een BVO loten spelen dan thuis met 18, 19 en 20 oktober als speeldata.
 
 
Door fusie naar de top
Lisse kende voor ’81 twee clubs; Lisser Boys op de zaterdag en sc Lisse op de zondag. De gemeente lokte de twee met een fusie naar het nieuw te openen sportpark Ter Specke. De prestatie werd vooral op Zaterdag uitgedragen en de Zondag als opleidingselftal. De fusie leidde ook tot succes, want na een aanloopperiode werd in ’89 het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal bereikt, dat toen nog 1e klasse heette. Tot ’17-’18 zou de club ook op het hoogste podium acteren. Vanaf ’96 heette dat Hoofdklasse en daar werden de grootste clubsuccessen gevierd met drie kampioenschappen in de eigen klasse (1997, 2001 en 2008). Daar werden de laatste twee keren ook nog de algehele zaterdagtitel aangekoppeld. De eerste ging op (miniem) verschil in doelsaldo naar VVOG met GVVV als andere opponent. In 2008 werd FC Lisse ook nog landskampioen bij de amateurs ten koste van het Hoornse Hollandia. Als nummer vier promoveerde FC Lisse in ’10 direct naar de nieuwe Topklasse, waarin het zeven jaren vertoefde en in de laatste jaargang gezelschap kreeg van DVS. Achter Excelsior M promoveerde de club in ’16 ook direct naar de nieuwe Tweede Divisie, maar daar kon FC Lisse het dus maar een jaar uithouden. Na de degradatie was de tiende plaats het hoogst haalbare en in de twee daaropvolgende seizoenen was er vanwege corona geen eindklassering. Afgelopen jaargang was dus wel succesvol met een in de loop van de jaren verjongde selectie. Opnieuw Tweededivisionist dus.
 
De enige club in het dorp is niet alleen succesvol met de hoofdmacht, maar ook met de opleiding. O23 toonde zich in Divisie 1 al eens te sterk voor DVS en ook O19-1 deed dat. Dat team speelt net als de Ermeloërs op het hoogste amateurniveau (Divisie 1-A).

selectie_FC_Lisse.jpg
Selectie FC Lisse seizoen 2022-2023. Foto: Site FC Lisse.

Met mutaties op weg naar handhaving
Negen spelers verlieten “Ter Specke”, waaronder kind van de club Remi van Ekeris. Niet naar een concurrent of een lager spelende club, maar naar een BVO, namelijk FC Emmen. Trainer Raymond, die bezig is aan zijn derde seizoen bij FC Lisse, zag er een keeper bijkomen; Lars Wassenaar van ADO Den Haag O18. Voor de verdediging kwamen Allon Koene, die op klompen begonnen is (HBOK), en Romano de Jonge van de Ajax-amateurs. Voor het middenveld Wout Heemskerk van streekgenoot VVSB en Franklin Lewis van Kon. HFC. Voor de voorhoede Max Hudepohl van Rijnsburgse Boys en Maxim van der Meer van SDZ,