DVS’33 Ermelo thuis in achtervolging op sv Kampong - DVS'33 Ermelo

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

DVS’33 Ermelo thuis in achtervolging op sv Kampong

14 september 2023 12:45


De derde thuiswedstrijd van DVS’33 Ermelo staat in het teken van de achtervolging. Tegenstander sv Kampong won namelijk een van haar voorgaande wedstrijden en heeft een punt meer dan de geelzwarten. De equipe van Patrick Loenen wacht na vier wedstrijden namelijk nog op de eerste overwinning na twee gelijke spelen en twee nederlagen. Hercules toonde zich op “Voordorp” te sterk voor de geelzwarten. Kampong moest met minimale cijfers haar meerdere erkennen in Harkemase Boys, maar won het duel daarvoor en bezit dus een punt meer. Bij winst kunnen de Ermeloërs de debutant uit Utrecht op de ranglijst passeren.
De wedstrijd in Ermelo op zaterdag 16 september begint op het gebruikelijke tijdstip van15:00 uur en zal onder leiding staan van dhr. J.G. Ordelmans uit Borne.

Na nederlaag op zoek naar winst
SV Kampong promoveerde twee seizoenen achtereen en de competitie begon met het voor de Utrechters mooist denkbare affiche; de derby thuis tegen usv Hercules. Pas na een voortreffelijke vrije trap gingen de debuterende blauwwitten door de knieën. Oussama Lahri, in de jeugd en het daaropvolgende jaar nog uitkomend voor de blauwwitten, velde het vonnis over zijn oude club. Met 0-1 verliezen van de halvefinalist voor een ticket voor de Tweede Divisie is geen schande. Op bezoek bij het gelouterde HSC’21 kwam Kampong nog wel terug na de 1-0 achterstand. Al snel stond het 2-1. De wedstrijd bleef spannend, doordat de derde treffer uitbleef. Die viel alsnog in de slotfase. Het “kelderduel” in Hoogeveen tegen de mededebutant tussen twee puntloze ploegen werd overtuigend door de Domstedelingen gewonnen. Hoogeveen benutte de mogelijkheden niet, toen het in het eerste kwartier een overwicht had. De 0-3 zege was dan ook meer dan verdiend. Kampong verloor wel haar spits
Afgelopen zaterdag kreeg men aan de Laan van Maarschalkerweerd een klassieke zaterdagclub op bezoek. De Friezen domineerden de eerste helft en namen nog binnen het half uur een voorsprong. Na rust was die dominantie wel over en zocht sv Kampong naar de gelijkmaker. Beide ploegen kregen nog kansen op een treffer, maar die 0-1 bleef op het scorebord staan. Zodoende staan de Utrechters met 3 uit 4 op de twaalfde plaats.
Kampong zal zonder misplaatst respect afgereisd zijn naar Ermelo en DVS onbevangen tegemoet treden in de wetenschap, dat de geelzwarten niet in een goede vorm verkeren.
 
En DVS’33 Ermelo werd afgelopen zaterdagdoor die andere vertegenwoordiger uit Utrecht in de Derde Divisie A met een nederlaag naar huis gestuurd. Het optreden van de geelzwarten was bij usv Hercules zeker in het eerste half uur beter dan in de wedstrijd een week eerder thuis tegen sc Genemuiden. Op “Voordorp” werden de Ermeloërs opnieuw geconfronteerd met een vroege 1-0 achterstand. De gelijkmaker, van de voet van Jorick Priem, leek er in te gaan, maar rolde toch net aan de verkeerde kant van de paal naast. Na de 2-0 in de tweede helft was het eigenlijk wel over en uit, hoewel Nicky van Hilten nog wel de lat trof en Joram Bakker in de slotfase net naast kopte.

Herc_DVS_mleij.jpg
marciano van Leijenhorst ligt er verslagen bij na de nederlaag van DVS bij usv Hercules. Foto: Theo Aalten.

De geelzwarten kwamen dus niet uit de onderste regionen weg en wachten nog steeds op de eerste zege. Met 2 punten uit 4 wedstrijden is opponent sv Kampong wel te passeren op de ranglijst en eigenlijk is DVS daartoe wel verplicht. Bovendien willen de Ermeloërs met een goed gevoel naar het kwalificatieduel tegen IJsselmeervogels op dinsdag 19 september toe gaan.
 
Het wordt de eerste ontmoeting tussen de hoofdmachten van beide clubs, want de A1-elftallen (nu JO19-1) betwistten elkaar in ’16-‘17 in Leusden in een beslissingswedstrijd de titel in de 4e Divisie. Een thriller. Na een 2-2 stand en een 3-3 na verlengen nam DVS de strafschoppen beter. Gelukkig voor sv Kampong volgden de Utrechters de geelzwarten via de nacompetitie naar de 3e Divisie. De Utrechters legden toen al veel intensiteit in die wedstrijd en dat zal zaterdag niet anders zijn. Naar het schijnt speelt een aantal spelers uit die A1 nu in de hoofdmacht.
Klik hier voor de samenvating van DVS-TV van die beslissingswedstrijd.

A1_DVS_Kampong_tsa.PNG
Tom van Santen stopte voor DVS A1 de gelijkmakende beurt voor sv Kampong A1 in de beslissingswedstrijd om het kampioenschap in de 4e Divisie. Foto: Uit samenvatting DVS-TV.
 
Indiëgangers aan de voet van Utrechtse topclub Kampong
 
De club is in 1902 opgericht door vrienden uit de Zeeheldenbuurt, waar veel gerepatrieerde Indiëgangers woonden. Vanwege het geïsoleerde karakter van deze wijk werd gekozen voor de naam Kampong, Maleis voor omheind dorp. De naam sv Kampong is vooral bekend vanwege het hockey, maar cricket en voetbal zijn de oorspronkelijk sporten bij de omnisportvereniging, die op 29 september werd opgericht. Dames konden zelfs ruim drie jaar eerder bij de club cricketten , dan dat in 1935 van start gegaan werd met hockey. In de late 70-er jaren werden tennis en squash toegevoegd en in 1987 jeu de boules. Na moeizame beginjaren zou sv Kampong met meer dan 6500 leden uitgroeien tot de grootste omnisportclub van Nederland. De afdeling hockey is de grootste in het land en met voetbal behoort sv Kampong ook tot de grootste clubs in Nederland. Sterke punten van de vereniging zijn, dat het hele gezin er kon sporten en vriendschap er hoog in het vaandel staat..
 
Vanaf 1907 kwam sv Kampong uit in de KNVB in een nog heel beperkte competitie met vier clubs, waar de Utrechters nota bene als laatste eindigden. De twee jaren daarop werden zij wel kampioen; de tweede keer ruim voor stadgenoot UVV. Het volgende kampioenschap was een eeuw geleden. De vierde titel werd gevierd in het eerste seizoen na de bezetting (’45-’46) voor stadgenoten als RUC en En Avant. Het grootste deel van het bestaan bracht de voetbaltak door in de 4e of 3e klasse. In 2007 zette Kampong voor het eerst voet in de 2e klasse in een competitie met stadgenoten UVV en DHC’04 (het huidige DHSC). Een jaar later volgde zelfs promotie naar de 1e klasse, maar dat bleek nog te hoog gegrepen en na twee jaar 2e klasse volgde opnieuw degradatie. Daarmee verdween de derby tegen usv Hercules van de rol. Vanaf ’13 werd de weg omhoog weer ingeslagen. Na een gewonnen beslissingswedstrijd was sv Kampong in ’14 weer tweedeklasser. In ’15-’16 waren de blauwwitten in de 2e klasse ingedeeld met voormalige grootmacht Elinkwijk, dat bezig was met een sportief verval. De club werkte zich gestaag naar de 1e klasse toe, die bereikt werd na de titel in ’20 (in het eerste coronaseizoen). Ook in het korte, tweede corona seizoen eindigden de blauwwitten bovenaan, maar nu was er niet het geluk van een promotieregeling. In ’21-’22 was Kampong in een titelstrijd verwikkeld met het Amsterdamse AGB en iedereen “gunde” het de hoofdstedelingen in plaats van de sympathieke Utrechters, maar met winst in de slotwedstrijd behielden zij de koppositie vast in het slotduel. In de Vierde Divisie B was Kampong vorig seizoen meteen de grootste rivaal van de uiteindelijke kampioen sv Meerssen, hoewel op grote achterstand. In de nacompetitie waren de Domstedelingen te sterk voor Be Quick 1887 (4-1 thuis en 0-0 uit) en JOS Watergraafsmeer (3-0 thuis en 1-0 uit), zodat niet de laatste strohalm van een extra finale ge grepen hoefde te worden. Daarmee kon Kampong debuteren in de Derde Divisie. Bovendien keerde derby tegen usv Hercules terug. De club heeft er een handje van om de beslissende treffer in de slotminuut of de extra tijd te maken. Dat gebeurde in de kampioenswedstrijd in de 1e klasse en in de nacompetitie tegen JOS W.
Lees hier een artikel over het Utrechtste voetbal inclusief de verbanden van DVS met het voetbal in de Domstad.
 
De trainers, in ’22 Mark Verkuijl en in ’23 Frank Buijs hebben sv Kampong nooit hoeven motiveren, maar moesten misschien wel eerder afremmen. De laatste zal zijn pupillen in de Derde Divisie vooral leren om te doseren, want er zit een enorme energie in die ploeg, waarin spelers niet betaald worden en gewoon contributie betalen. De huidige selectie telt nog een aantal spelers, die in ’16-’17 nog met de A1 (JO19-1) om het kampioenschap streden in de 4e Divisie. “Mister Kampong” Daan Groot Zwaaftink was met zijn 40 jaar de nestor van de ploeg, maar zwaaide na het laatste kampioenschap af. Siemen Eikemans, die in ’13-14’nog met VVA’71 in de Hoofdklasse nog tegen DVS speelde, is nu met zijn 35 jaar de routinier in het team.  Veel wijzigingen onderging de ploeg van Frank Buijs niet. Mohammed Himich maakte de overstap van usv Hercules naar sv Kampong.

selectie_sv_Kampong_2324.jpg
Selectie sv kampong seizoen 2023-2024. Foto: Site sv Kampong.
 
Programma Derde Divisie A 16 en 17 september (speelronde 5):
IJsselmeervogels-sc Genemuiden: Zo gewonnen, zo geronnen, luidt een bekend spreekwoord. De Genemuiders pakten na de 4-0 zege op Eemdijk de koppositie, maar kunnen die ook zo weer kwijtraken. Bij winst passeert de thuisclub de groenwitten immers op de ranglijst. De promovendus uit de Tapijtstad zal ongetwijfeld veel weerstand bieden, maar de “Vogels” zijn het gezien hun ambities verplicht om de punten thuis te houden. Met de individuele kwaliteiten in de ploeg moet dat kunnen. Zeker omdat IJsselmeervogels in staat is om ook mindere wedstrijden te winnen. Sc Genemuiden lijdt de eerste nederlaag van het seizoen.
Sv Urk-VVSB: De ploeg van Peter Wesselink is medekoploper en zal dat graag blijven. Aan de andere kant vergaat het de promotiekandidaat uit de Bollenstreek vooralsnog slecht met slechts een puntje uit vier duels. De ommekeer zal zeker een keer komen, maar nog niet op het voormalige eiland. Voor eigen publiek kan sv Urk zeker wat meer. Weliswaar nipt, maar VVSB zal opnieuw een nederlaag lijden.
Harkemase Boys-vv Hoogeveen: De Drentse debutant was in Haaksbergen dichtbij de eerste overwinning, maar zag die in de extra tijd nog door de vingers glippen. De nog ongeslagen Friezen gaan onverdroten voort en willen de voorgaande twee tegenvallende seizoenen vergeten. Hoogeveen komt ongetwijfeld een keer aan die eerste zege, maar nog niet op “De Bosk”, waar Harkemase Boys na een overwinning al dan niet alleen koploper is.
Eemdijk—usv Hercules: Op doelcijfers zijn de Utrechters de “Diekers” al voorbij. De promovendus uit Bunschoten-Spakenburg was voor de vorige ronde de verrassende koploper en dat is juist wat de bezoekers ambiëren. Een stug Eemdijk gaat geen vier tegentreffers toestaan, maar usv Hercules scoort zeker eenmaal vaker dan de thuisclub en blijft in ieder geval op jacht naar de eerste plaats.
FC Rijnvogels-rkav Volendam: De kermis is aan de gang in het vissersdorp aan het Markermeer en dat brengt elke Volendammer in een soort staat van ontoerekeningsvatbaarheid; vooral als het op toppresteren aankomt. De thuisclub volgt de drie koplopers op een punt en zal die jacht graag volhouden. Rkav Volendam gaat het niet redden in Katwijk a/d/ Rijn, waar FC Rijnvogels de vierde zege van het seizoen gaat halen.
ODIN’59-HSC’21: Na twee overwinningen liep de zondagclub toch tweemaal averij op met twee gelijke spelen. De thuisclub vergaat het nog slechter met 1 uit 4. In de derby met DEM lagen er ook al duidelijke cijfers, al waren die wat geflatteerd. De instelling is echter goed op “Assumburg”, waar ODIN’59 wel met een positieve spelopvatting speelt. Helaas zal dat ook nu niet voor een resultaat zorgen tegen het kwalitatief betere HSC’21. De drie punten gaan mee de bus in.
DEM-Sparta Nijkerk: Eén punt onderscheidt de twee clubs in het voordeel van de oranjehemden. Erg overtuigend zijn de uitslagen van de bezoekers ook nog niet weer, terwijl de zondagclub steeds dicht bij een gelijkspel zit. Sparta Nijkerk zal meer kwaliteit bezitten, maar als rkvv DEM er in Beverwijk een gelijkspel aan overhoudt, wordt er geen wereldnieuws geschreven.
DOVO-Staphorst: Twee clubs die er een handje van hebben om de nodige kansen om zeep te helpen. De bezoekers liepen zo in de vorige ronde tegen een zeperd aan. De thuisclub komt daar zo af en toe nog mee weg. Staphorst heeft doorgaans toch al meer moeite om de punten buitenshuis te vergaren. DOVO zal derhalve het thuisvoordeel omzetten in een overwinning.