Kwalificatieduel KNVB Beker voor DVS’33 Ermelo thuis tegen ‘Vogels’ - DVS'33 Ermelo

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

Kwalificatieduel KNVB Beker voor DVS’33 Ermelo thuis tegen ‘Vogels’

18 september 2023 16:30


DVS’33 Ermelo speelt dinsdagavond 19 september thuis een kwalificatieduel voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker tegen IJsselmeervogels. Het betreft voor beide clubs de tweede voorronde. In de eerste schakelden de geelzwarten competitiegenoot sv Urk uit. De ‘Vogels’ deden datzelfde met TOGB uit Berkel en Rodenrijs. De ‘Rooien’ hebben natuurlijk een ongekende status in het bekervoetbal; het bereiken van de halve finale in 1975 was 40 jaar een unicum. Voor de Ermeloërs was de plaatsing van de achtste finales in 2022 het beste resultaat in de KNVB Beker. Beide clubs zullen er natuurlijk alles aan doen om zich voor het hoofdtoernooi te kwalificeren. Hoeveel vertrouwen de twee clubs uit de laatste competitiewedstrijden halen, is nog de vraag. DVS boekte de eerste overwinning van het seizoen dankzij een goede eerste helft en de Spakenburgers bleven thuis ongeslagen en overkwamen weer een achterstand. Een cupduel blijft een wedstrijd op zich en dat zal dinsdagavond aan de Ermelose Sportlaan niet anders zijn.
De leiding van deze bekerwedstrijd is in handen van dhr. W. Wiersma uit Drachten. Hij laat om 20:00 uur aftrappen. De entree voor deze kwalificatiewedstrijd bedraagt 10 euro en 5 euro voor de jeugd t/m 17 jaar. Ook leden, sponsors en vrijwilligers van DVS dienen een entreekaart aan te schaffen.

Bekerhistorie
Wat IJsselmeervogels in 1975 flikte in de KNVB Beker was ongekend. En dat voornamelijk met jongens uit het eigen dorp. Na Limburgia kregen de ‘Rooien’ sc Amersfoort op bezoek, dat met 4-1 teruggestuurd werd naar de Keistad. In de derde ronde ontvingen de “Vogels’ FC Groningen, dat met 2-1 verslagen werd. AZ, toen nog met de toevoeging ’67, zal de spakenburgers zeker niet onderschat hebben, maar kwam in Alkmaar niet verder dan 2-2, waarna de amateurs de strafschoppen beter namen. Een nog grotere stunt zat er niet in, want FC Twente won met een 0-6 . Toch werd hier voetbalhistorie geschreven. Het unicum zou 40 jaar blijven bestaan. In 2016 evenaarden VVSB dat record en daar voegde zich afgelopen seizoen ook sv Spakenburg bij. Het feit, dat IJsselmeervogels dat destijds deed met vooral eigen jongens, maakt die prestatie des te groter. De club werd toen ook verkozen tot sportploeg van het jaar.
 
Voor DVS was het behalen van de achtste finale in 2022 het beste, wat de club in de KNVB Beker ooit presteerde. In de eerste ronde van het hoofdtoernooi werd FC Eindhoven verslagen. Die wedstrijd mocht gelukkig nog wel voor publiek gespeeld worden. Dat zag Benjamin Roemeon tweemaal scoren, waarna de Eerstedivisionist uit de Lichtstad in de slotfase de uiteindelijke 2-1 maakte. Natuurlijk was het een teamprestatie, temeer omdat de geelzwarten toch vooral moesten verdedigen. De volgende ronde speelde zich af in een mistig Noord-Brabant bij Hoofdklasser Achilles Veen, waar de geelzwarten met 0-2 wonnen door doelpunten van Nicky van Hilten en Ali Akla. De achtste finale bracht DVS naar “de GelreDome”, waar de strijd aangebonden werd met partnerclub Vitesse, dat het weekend daarvoor nog Feyenoord versloeg. Waar aan Ermelose kant serieus gedacht werd aan een overtreding op Ali Akla, mocht de Eredivisionist doorvoetballen en scoorde in het vervolg 1-0. Veel mogelijkheden kreeg de ploeg van toenmalig trainer Peter Wesselink niet, maar die voor Ali Akla op de 1-1 was een honderdprocent kans. De assist voor de 2-0 kwam in de tweede helft van de Ermeloërs zelf. DVS verdedigde dapper en nam eervol afscheid van het bekertoernooi. Eerdere deelnames aan het hoofdtoernooi eindigden altijd in de eerste ronde; Go Ahead Eagles (0-3) in 2013, PEC Zwolle (1-5) in 2016 en Roda JC (1-6) in 2018. Daarvoor speelde DVS in de poulefase ook wel tegen profclubs. Dat was in ’99-00 tegen FC Groningen en Heracles. Tegen de laatste werd het een schappelijke 3-0 nederlaag in de schaduw van het Polman-stadion na de eerdere afstraffing met 10-1 in het Oosterparkstadion.
 
Nu mag DVS proberen om ten koste van IJsselmeervogels het hoofdtoernooi te bereiken. Dat zal moeilijk genoeg worden. De grote vorm moet nog komen. Toch was er in de laatste competitiewedstrijd tegen sv Kampong en met name in de eerste helft veel goeds te zien. Dat vertaalde zich in een 2-0 ruststand door doelpunten van Owen Muller en Nicky van Hilten. Er kwam nog een vervolg met de 3-0 in de tweede helft, maar daarna lieten de geelzwarten de debutant weer in de wedstrijd komen, waar een grotere score lonkte. Dat zullen de Ermeloërs zich tegen IJsselmeervogels niet kunnen veroorloven. Marciano van Leijenhorst, Stan Beume, Jarno Westerman en Tarik Evre hebben alle vier een verleden bij de “Vogels”.
 
Meer teamgeest
De “gevallen” Tweededivisionist is na de historische degradatie in het afgelopen seizoen de gedoodverfde kampioenskandidaat. De nieuwe trend kondigde zich tussen die twee play-offwedstrijden al aan. De teamgeest werd belangrijker dan de individuele kwaliteiten. Er werd afscheid genomen van een kleine twintig spelers; Jarno Westerman kwam in de winterstop al over naar DVS. Daar kwamen er 12 twaalf voor terug; Kai Ramstein (voormalig Feyenoorder) kwam van Kozakken Boys, Lucas Leverland van Rijnsburgse Boys, Andre Morgan van Kon. HFC, Jesse Schuurman van de Graafschap, Jim Hulleman van Kon. HFC, Thomas Beekman van TOP Oss, Niels Buter van OFC-zondag, Robin Eindhoven van Spakenburg en Dennis Knuiman van OJC Rosmalen. De meest bekende nieuweling in de selectie in Ermelo is uiteraard Basil Camara. Hij verdween in februari bij DVS van de radar en vervolgde zijn loopbaan vanaf 1 juli dat jaar bij TEC Tiel, waar hij ook nog de aanvoerdersband zou dragen. Voor dit seizoen maakte hij de overstap naar de rode kant van “De Westmaat”. Gert-Jan Karsten werd al eerder losgeweekt van sv Urk om de ‘Vogels’ voor de Tweede Divisie te behouden, hetgeen niet lukte. Teamgeest en karakter moeten de club terugbrengen naar de voetbalelite. En de ‘Vogels’ tonen inderdaad veerkracht. In alle vijf duels werden de roodwitten geconfronteerd met een achterstand en alleen in en tegen Staphorst slaagde de ploeg er niet in om dat om te draaien. In drie andere wedstrijden wel en in de jongste wedstrijd, thuis tegen sc Genemuiden, gedeeltelijk. Ook daar moest IJsselmeervogels een achterstand goedmaken en deed dat nog voor rust. Met 2-1 werd de thee genuttigd. Na opnieuw een bliksemstart van de promovendus uit de Tapijtstad werd het 2-2 en daar bleef het bij.
 
Echte onvoorspelbare bekerwedstrijd
Het karakter is in ieder geval terug bij de Spakenburgers en DVS zal dinsdagavond de handen vol krijgen. Het kan natuurlijk ook gewoon een echte bekerwedstrijd worden met een onvoorspelbaar verloop, zoals twee jaar hiervoor tegen Noordwijk. DVS nam toen een mooie 2-0 voorsprong, maar in de reguliere speeltijd werd het nog 2-2. In de verlenging werd niet meer gescoord, waarna de Ermeloërs de strafschoppen beter namen. In competitieverband is IJsselmeervogels voor de geelzwarten niet onoverwinnelijk gebleken, zoals bijvoorbeeld de 4-0 in ’15-’16 in de Topklasse.
 
Gerenommeerde tegenstander
Met IJsselmeervogels treffen de Ermeloërs natuurlijk een nog steeds een van de meest gerenommeerde clubs van het land. In de beginjaren 30 waren de Spakenburgse clubs nog geen partij voor DVS, gezien de 10-0 overwinningen van de geelzwarten op NAS en SFC. In de bezettingsjaren bouwde IJsselmeervogels (vh dus NAS) goed elftal met een goede conditie en veel technische- en tactische vaardigheden. In ’45-’46 met de nieuwe 4e klasse KNVB in het verschiet in het district West 1 betwistten de “Vogels” en DVS nog het algeheel zaterdagmiddagkampioenschap (samen met SSVU). Die prijs kwam nog in Ermelo terecht, maar sindsdien was IJsselmeervogels een topclub met uiteindelijk zeven algeheel kampioenschappen bij de amateurs. Dat hadden er wellicht meer konden zijn, als West 2 niet een aantal periodes een bevoorrechte positie hadden. Lang mochten de Spakenburgers zich de meest gelauwerde amateurclub van Nederland noemen; dat is een status, die zij nu moeten delen met vv Katwijk. Die verdiende er menigeen, nadat de piramidevormig in het amateurvoetbal toenam. De laatste voor IJsselmeervogels dateert van het seizoen 2010-2011, toen als kampioen van de Topklasse Zaterdag de evenknie van de Zondag (FC Oss) verslagen werd. Ondanks de degradatie zijn de “Vogels” nog steeds een zeer gerenommeerde tegenstander en wat is er nu mooier verder te bekeren tegen zo’n opponent.
 

Overige competitiegenoten in Q2

In deze tweede kwalificatieronde komen nog negen competitiegenoten van DVS en de “Rooien” in actie. Op dinsdagavond vinden Eemdijk en Harkemase Boys elkaar op “De Vinken” in Bunschoten-Spakenburg en de uitslag is hier ongewis. Mits Sparta Nijkerk het beter doet dan in Beverwijk zijn er op de eigen “Ebbenhorst” duidelijk winstkansen tegen gvv Unitas uit Gorinchem. DEM is gastheer voor Sportlust’45 en is in staat om tegen de favoriete Woerdenaren te verrassen. De rkav Volendam ontvangt Westlandia  en heeft het thuisvoordeel. Dat biedt mogelijkheden. Hoogeveen en Staphorst treffen elkaar op woensdag in de Drentse ontginningsplaats en de bezoekers lijken daar toch favoriet. Misschien ligt VVSB bekervoetbal toch wat beter dan de competitie op dit moment en gaat men op “De Boekhorst” UNA uit Zeelst (Veldhoven) verslaan. Hercules moet op bezoek bij ACV en zal iets beter moeten presteren (scoren) dan in de laatste competitiewedstrijd. Anders benut de debutant in de Tweede Divisie het thuisvoordeel wel.