-

Eendracht Termien 1

22 juli 2017 14:30

G. Keijl

DVS’33 Ermelo speelde zaterdag 22 juli haar eerste oefenwedstrijd van het seizoen ’17-’18 tegen Eendracht Termien uit Genk. Het bleef in deze wedstrijd lang 1-1, maar in de slotfase bepaalden de geelzwarten de eindstand op 3-1 en dat is een ruimere overwinning, die de Genkse amateurploeg moest toestaan tegen de stedelijke profclub Racing Genk. Die voorkwam in de slotminuut een blamage door in de slotminuut de winnende treffer te maken en zo een 1-1 gelijkspel te voorkomen.
Eendracht Termien beleefde afgelopen seizoen een historisch hoogtepunt door eindelijk afscheid te nemen van de ‘Provinciale Reeks’. De geelblauwen komen komend seizoen nu uit op landelijk niveau, wat in het Nederlandse pyramidemodel te vergelijken is met de Hoofdklasse. Qua geschiedenis te vergelijken met de stap, die DVS in ’88 zette op het hoogste platform in het zaterdagvoetbal. De Belgen hikten al jaren tegen deze promotie aan, maar misten de titel in de afgelopen zes jaar op een haar na. Nu dus voor het eerst uitkomend op landelijk niveau.

Na Anderlecht Eendracht Termien
Eendracht Termien is overigens niet de eerste Belgische club, die bij DVS op bezoek kwam. In 2005 speelden de geelzwarten, aangevuld met een aantal regionale voetballers, tegen RSC Anderlecht. De Belgische grootmacht stelde teleur en de 0-0 ruststand was zelfs in overeenstemming met de verhoudingen in het veld. Pas na de thee bepaalden Goran Lovre (2x) en Martin Kolar de eindstand op 0-3 voor de ploeg van Franky Vercauteren.

Nieuwe stafleden op de bank bij DVS. Vooraan de nieuwe hoofdtrainer Bert van Hunenstijn. Daarachter Marchel Kamphuis, assistent-trainer. (foto: Theo Aalten)

Vroege treffers krijgen geen vervolg voor rust
Wat dat betreft stelden de Genkse amateurs niet teleur qua wedstrijdinstelling. De eerste de beste aanval leverde al meteen een doelpunt op voor de bezoekers, die voor een trainingsstage in Amersfoort waren neergestreken. De voorzet van Glenn Bloemen werd slecht weggewerkt door de Veluwse verdediging, waardoor Jordi Baur -hij was met een rake kopbal ook al degene, die de gelijkmaker scoorde tegen Racing Genk- schoof hard de openingstreffer binnen. Lang konden de gasten niet genieten van de voorsprong, want DVS pareerde meteen. Een afvallende bal werd door Kay Velda goed ingeschoten en doelman Bruna Luca had daar geen verweer op. Gezien de openingsfase beloofde het dus een doelpuntrijke pot te worden, maar het bleef heel lang bij 1-1.

Jorran van Santen onderschept op acrobatische wijze in het eerste oefenduel van DVS tegen eendracht Termien (foto: Theo Aalten).

Lars van Wetering en Benjamin Roemeon waren beide betrokken bij een mogelijke Ermelose voorsprong, maar in de 19e minuut stuitte de laatste na een goede interceptie en steekpass op de Limburgse sluitpost. Na ruim een half uur voetbal liet Benjamin Roemeon centrale verdediger Koen Hustimx zijn hielen zien, maar kreeg het leer weer niet langs de doelman. Op de rebound van Lars van Wetering had de goalie weinig moeite. Een minuut daarvoor had doelman Paul Eppink zijn eerste noodzakelijke redding verricht, nadat Pieter Jeunen een afvallende bal goed richting de rechterhoek plaatste. Het overwicht, dat DVS al had, werd in het laatste kwartier nog groter, maar veel verder dan een kans voor Lars van Wetering uit een voorzet van Benjamin Roemeon kwam het niet meer voor de thee. Die werd dan ook genuttigd met een 1-1 stand.

De behendige Kengo Ishikawa wordt hier door een eendracht-verdediger van een goede voortzetting afgehouden (foto: Theo Aalten).

DVS in slotfase naar eerste oefenwinst
Waar trainer Bert van Hunenstijn de wedstrijd begonnen was met spelers, die ook vorig seizoen al veelal in de basis stonden, alleen nieuweling Dennis Hollart trad aan en tweedejaars senior Lars Dekker, vorig seizoen nog heel belangrijk in het tweede elftal, stond aan de aftrap. Voor het tweede bedrijf maakten de nieuwelingen Niels Buijtenhuis, Kengo Ishikawa, Göksan Yasar hun opwachting, terwijl Daniël van Warven en Mike Ahrens hun terugkeer bij DVS vierden. Jordy van Selm begon als rechtsback. De van PEC Zwolle overgekomen Dean Bredewolt verdedigde in de tweede helft het doel.

DVS' nieuwe spits Gökhan Yasar maakte met twee treffers in het slot van het oefenduel tegen Eendracht Termien het verschil (foto: Theo Aalten).

Ook nu was het overwicht weer voor de thuisclub zonder tot grote kansen te komen. Daniël van Warven bracht in het eerste kwartier de nieuwe spits Göksan Yasar twee keer in stelling, maar die kon nog niet succesvol worden. Aan de andere kant ging een inzet van Jordi Baur in de 63e minuut voorlangs. Kort na de drinkpauze halverwege de tweede helft zette Göksan Yasar Jeroen Buitenhuis vrij voor het doel, maar de oud-speler van NEC schoot naast. Met nog een kwartier te spelen volgde nog een aantal wissels, waarbij A1-junior Yannick van Zwam nog in het veld kwam. Het Ermelose spel werd na die wissels niet beter, hoewel de aanvalsopzet via Basil Camara nog wel een grote kans opleverde. Göksan Yasar speelde gelijk door op Daniël van Warven, die dicht op de keeper niet tot afronden kwam. Er brak een fase aan, waarin Eendracht Termien even aanzette, maar dat bood ook ruimte aan de andere kant. Gökhan Yasar profiteerde daar twee keer van. In de 82e minuut ronde hij in de rebound af, nadat doelman Luca een schot van Jannick van Zwam nog gepareerd had. Bij het sluiten van de markt schoot de voormalige spits van sv De Meern vanuit de draai ook nog de 3-1 in. Die zege kwam DVS ook wel toe, hoewel er aan zo’n eerste oefenduel nog niet te veel conclusies verbonden moeten worden. Scheidsrechter Keijl uit Heerde had weinig moeite om de sportieve wedstrijd in goede banen te leiden.

Scoreverloop: 1’ Jordi Baur 0-1, 2’ Kay Velda 1-1, 82’ Gökhan Yasar 2-1, 90’ Gökhan Yasar 3-1.