Ricardo Fransberg
58'

3e divisie A

1 december 2018 14:30

Door de winst op de amateurs van Ajax is DVS’33 Ermelo de twee koplopers genaderd tot vier punten. Noordwijk en Quick boys speelden in de onbetwiste topper gelijk. Bijkomstig gevolg was, dat de Ermeloërs de leiding overnamen in de tweede periode. De geelzwarten hadden in Amsterdam weinig te duchten van de Ajacieden. De eerste helft was kwalitatief de beste en daarin nam DVS de definitieve voorsprong. Die score kreeg in het tweede bedrijf geen vervolg. De tribune was voor deze wedstrijd bijna geheel gevuld door DVS-supporters. Daaronder ook nog voormalige spelers van het eerste elftal van de geelzwarten; Henk Witteveen en Ernst Ligthart, beide nu in de hoofdstad wonend. Uit de enthousiaste reacties bleek, dat zij nog niet vergeten zijn.
Bij DVS ontbraken op “De Toekomst” Basil Camara en Maurice de Ruiter. De eerste bleef uit voorzorg aan de kant en de aanvaller had afgelopen week vanwege ziekte alle trainingen aan zich voorbij moeten laten gaan. Jorran van Santen, zeer solide spelend deze middag, en Dennis Hollart, rustgevend met zijn overzicht en routine, vormden het hart van de verdediging. Daniël van Warven kon daardoor weer eens opdraven in de basis en was zeer gretig.

DVS met voorsprong de rust in
De eerste helft was beduidend beter dan de tweede, hoewel er niet veel kansen vielen te noteren. De thuisclub was daarvoor veel te afwachtend en meer gericht op het voorkomen van soepel lopende aanvallen van Ermelose zijde. Dat zocht wel naar de combinaties, maar die bleven schaars in het Amsterdamse ‘zestien’. In de 9e minuut kwam Oktay Öztürk na een corner nog wel tot twee gevaarlijke schoten, maar daar bleef het Ermelose gevaar toe beperkt tot de openingstreffer. In deze wedstrijd toonde Ajax zich onmachtig en haalde bij lange na het niveau niet als in de nacompetitie in ’13-’14 in de Hoofdklasse A, toen het promotie afdwong naar de Topklasse. Bij de roodwitten werd het er niet beter op, toen Kenneth Disa-Manso zich na een kwartier moest laten vervangen door Sonny Pronk door een blessure eerder in de wedstrijd opgelopen in een duel met Daniël van Warven. De DVS’er kon wel verder. De gewenste opening kwam er in de 21e minuut, toen Benjamin Roemeon wegdraaide bij zijn man en met een steekpass Olivier Pilon, goed weggelopen bij zijn man, in stelling bracht. Hij vond met een schuiver de verre hoek, 0-1.

Twee minuten later leek Daniël van Warven de marge te verdubbelen na een lange bal van Oktay Öztürk, nadat Benjamin Roemeon zijn ploeg weer in balbezit had gebracht. Zijn kopbal ging net naast, maar weer een minuut later zette hij wel zijn krabbel onder de 0-2. Olivier Pion stuitte nog op doelman Stephan Veenboer, maar de Amsterdamse verdediging slaagde er daarna niet in om het speeltuig op te ruimen, waarna Daniël van Warven met een bekeken boogballetje net genoeg ruimte vond om te scoren. Meer kon DVS er ook niet van maken voor de rust, terwijl een onmachtig Ajax nog wel dreigend was kort voor de thee. Sonny Pronk kopte uit een corner in de 30e minuut in, maar doelman Thodorie Velanas lag goed in de hoek bij een van de weinige reddingen, die hij hoefde te verrichten. Verdediger Roy Deken kon in de 41e minuut over de linkerflank opkomen en legde de bal achter de Ermelose defensie. Die bereikte nog wel Ricardo Fransberg, maar zijn inzet ging naast. Een boogbal van Marijn Sterk miste een minuut later alle richting. De eerste helft was vooral veel eenrichtingsverkeer naar het Amsterdamse doel.

Voorsprong vastgehouden in matige tweede helft.
Ajax was nog niet alle geloof verloren na die eerste helft en drukte DVS aanvankelijk terug. Daar ontbeerde het de roodwitten aan kopkracht, zodat de Ermeloërs die fase ook wel weer te boven kwamen na zo’n tien minuten. Aanvallend zou de thuisclub niets meer creëren, maar ook bij DVS duurde het lang, voordat het echt weer gevaarlijk werd; schoten van Coen vloedgraven en Daniël van Warven in het eerste kwartier ten spijt. Pas in de 70e minuut kwam Olivier Pilon op aangeven van Benjamin Roemeon weer in scoringspositie, maar de bal sprong na zijn aanname net iets te ver van zijn schoen. Kort hierop kwam Yannick van Zwam in het veld voor Oktay Öztürk. Het combinatievoetbal was er echter grotendeels wel uit. Daniël van Warven zag veel ballen over zich heen gaan. Een goede combinatie tussen Olivier Pilon en Benjamin Roemeon zette hem in de 75e minuut wel in vrije positie. Zijn schot ging echter voorlangs. Met nog een klein kwartier te spelen wisselden beide trainers. Berry Powel kwam erin voor Benjamin Roemeon en aan Amsterdamse zijde Kevin Owusu Asare. Dat zou voor de gastheren geen zoden meer aan de dijk zetten nog aan wat mogelijkheden rook. Berry Powel mocht nog twee keer inkoppen; in de 39e minuut kopte hij uit een pass van Lars Dekker in de handen van de doelman en een minuut later ging zijn inzet uit een goede voorzet van Roald de Vries naast.

Mark Bouwman kwam in de slotminuut nog op het wedstrijdformulier te staan, waardoor Daniël van Warven net de officiële speeltijd niet mocht volmaken. De laatste mogelijkheid van de wedstrijd was nog voor DVS, toen doelman Veenboer mistastte op een vrije trap en Olivier Pilon zijn hoofd tegen de bal zette. De kopbal ging naast. Geen hoge score dus voor de geelzwarten, maar wel drie nuttige punten in een uitwedstrijd voor de ranglijst en de tweede periode.

Opstelling DVS’33
: Thodorie Velanas, Frank van der Burg, Jorran van Santen, Dennis Hollart, Roald de Vries, Oktay Öztürk (72’ Yannick van Zwam), Lars Dekker, Daniël van Warven (90’ Mark Bouwman), Benjamin Roemeon (78’ Berry Powel), Olivier Pilon.
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Jake Wolgarten, Glen van Zoolingen, Roy Deken, Jack van Moerkerk, Mitchell Burgzorg, Marijn Sterk, Bart Spil, Ruben Adneij (79’ Kevin Owusu Asare), Ricardo Fransberg, Kenneth Misa-Danso.

Scheidsrechter: Dhr. R.A, Hensgens uit Landgraaf

Scoreverloop: 21’ Olivier Pilon 0-1, 24’ Daniël van Warven 0-2.

Resultaten Derde Divisie 1 december (speelronde 14, 2e ronde tweede periode):
Door de 0-2 zege kwam DVS op een puntentotaal van 28. In de top 4 wijzigde er niets in de rangorde, hoewel de uitslag in de absolute kraker DVS en Hoek diende. Zij liepen twee punten in op de koplopers. Voor Ajax veranderde er wel iets in de stand. Met 12 punten zijn de Amsterdammers nu de beste herkanser, maar met dat predicaat zullen zij niet gelukkig zijn. Van de vijf clubs, die 6 punten uit 2 duels haalden, hebben de geelzwarten het beste doelsaldo.
Noordwijk-Quick Boys: Veel strijd, maar het belang van de derby verlamde ook. Een gehavend Noordwijk kwam nog wel voor, maar zag de rivaal nog net voor rust gelijk komen. De 1-1 ging ook de uiteindelijke boeken in. Daarmee konden zij zich niet van elkaar onderscheiden. Quick Boys bleef met 32 punten medekoploper, maar moest de eerste plaats in de tweede periode overlaten aan DVS.
Hoek-ODIN’59: Met een vroege treffer was de thuisclub nog niet veilig, maar wel na de 2-0 kort na de hervatting. Hoek bleef gelijke tred houden met DVS en is dus evenals de Ermeloërs met een een achterstand van vier punten in de achtervolging op de lijstaanvoerders. In de tweede periode van de vijf eerdergenoemde clubs het minste doelsaldo. ODIN’59 met 23 punten werd twee plaatsen teruggeworpen naar de achtste.
Harkemase Boys-SteDoCo: Een duel tussen twee bijna-evenknieën. De thuisclub had genoeg aan een vroege treffer in de eerste helft en één kort na de rust. Door de 2-0 passeerde Harkemase Boys met nu 25 punten deze tegenstander op de ranglijst en staat nu vijfde. In de tweede periode hebben de Harekieten na DVS het beste doelsaldo in de tweede periode. SteDoCo heeft een punt minder en staat nu zesde.