1 - 5

3e divisie A

5 september 2020 14:30

DVS’33 Ermelo beleefde in Goes een sterke start van de competitie in de Derde Divisie. Waar een wankele ploeg een seizoen eerder nog uit het evenwicht werd gebracht door een onverwachte tegentreffer, doorstond het nu een teleurstelling zonder problemen. De stand was toen al ruim in het voordeel van de Ermeloërs, die daarna de score verder opvoerden naar de hoogste in de competitieouverture. Een goede start derhalve voor de equipe van Peter Wesselink, wat meteen op basis van doelsaldo ook meteen de koppositie opleverde.

Christiaan van Hussen en Roald de Vries waren niet aanwezig in Goes. Finn Kluiver vulde de vacature op de linksbackplaats van Roald de Vries in en Adriaan Kruisheer speelde zijn eerste bindende wedstrijd voor DVS, waar hij het bekerduel tegen Dongen nog aan zich voorbij moest laten gaan. GOES-trainer Kevin Hollander kon weer twee spelers uit zijn ziekenboeg opstellen. Hij heeft te maken met een geheel nieuwe verdediging en moest toezien, dat dat ook het meest kwetsbare deel van zijn ploeg was.

DVS op rozen na drie doelpunten in eerste half uur

De thuisclub zal ongetwijfeld de druk op de eigen defensie willen hebben verminderen door vanaf de aftrap veel druk te zetten. De Bevelanders, die een goede wedstrijdmentaliteit hebben, staken veel energie in de openingsfase, waarin zij het DVS knap lastig maakten. De geelzwarten konden de bal maar moeilijk in de ploeg houden. Dat kwam ook, doordat op het onwennige natuurgras vaak een extra balaanname nodig was en dat nodigde natuurlijk uit tot veel persoonlijke duels, waarin de Zeeuwen in het begin de bovenliggende partij waren. Het ontbrak echter aan kansen aan Goese zijde. Kevin Hollandeer beschikt ook niet meer over een tandem, dat elkaar zo goed aanvoelde als Wissel en Schalkwijk vorige seizoen. Na zo’n vijf minuten ebde dat echter weg, nam DVS eerst de controle over de wedstrijd over en bouwde vervolgens aan een veldoverwicht. De eerste kans in de wedstrijd was dan in de 17e minuut ook voor de Bezoekers, toen Lars Dekker rechts in het strafschopgebied Ali Akla bereikte. Zijn lob ging ruim over, maar het eerste gevaar was er. Twee minuten later viel de openingstreffer dan wel voor de Ermeloërs. Na een goede aanval over veel schijven gaf Adriaan Kruisheer het steekpassje, waaruit Benjamin de bal afgemeten breed legde op Abederrahim Loukili de 0-1 binnengleed.

Dat was nog altijd moeilijker dan zijn doelpunt in de bekerwedstrijd tegen Dongen, maar de timing van zijn sliding was perfect, zodat de meeverdedigende Huib van der Hecke figureerde. GOES kreeg geen tijd om op adem te komen en zag de voorsprong drie minuten later verder oplopen. Stef Nijland kreeg de bal nog niet bij Benjamin Roemeon, maar Ali Akla pikte de afvallende bal op en zette Benjamin Roemeon in scoringspositie. Hij vond het gaatje tussen doelman Brian Meulmeester en Jesse Bank en schoof de 0-2 binnen. Het leed was nog niet geleden en de volgende mogelijkheid diende zich een minuut later alweer aan.

Ruben Hollemans haalde met het hoofd een gerichte kopbal van Ali Akla uit de doelmond. Ook Stef Nijland kopte nog in de handen van de Goese goalie uit een voorzet van Ali Akla, maar in de 28e minuut was het wel raak. Op de goede interceptie van Adriaan Kruisheer volgde de pass op Stef Nijland. Die verzond op zijn beurt weer de steekbal op Benjamin Roemeon. De aanvaller passeerde de sluitpost met een beheerste schuiver, 0-3. Een minuut eerder had de thuisclub nog geroken aan een mogelijkheid na een goede aanval, maar met een sliding blokte Tarik Evre de bal goed, zodat Sven Mikulás de bal achter zag gaan. DVS voetbalde al een tijd lang heel makkelijk en dat vertaalde zich in de 33e minuut bijna in een nog grotere voorsprong, toen Stef Nijland het leer met een boog vanaf links goed voor bracht. Jeremy Jonker kopte hard genoeg in, maar doelman Meulmeester kon redden.

De centrale verdediger goochelde zich vijf minuten later naar voren en bereikte met zijn pass ook Ali Akla, maar voordat de aanvaller zijn voet stevig achter de bal kon zetten, had scheidsrechter Hardeman al gefloten. Het was echter duidelijk, dat DVS definitief wilde doordrukken. De Zeeuwen zelf kwamen voor de rust nog tot een corner. Dat zou met zoveel lengte in de ploeg toch een wapen moeten zijn, maar zoals alle spelhervattingen voordien miste deze hoekschop ook precisie en werd de bal weggekopt door Ali Akla. Er zou zich voor de geelzwarten voor de rust nog een mogelijkheid voordoen, toen Stef Nijland met een wegdraaiende pass met de buitenkant voet Benjamin Roemeon bediende, maar nu stuitte de aanvaller op de keeper. De rust ging dus in met een alleszins riante voorsprong van 0-3.

Tegentreffer na rust stimuleert DVS

Natuurlijk moet een ploeg als GOES niet opnieuw in de wedstrijd geholpen worden. Zonder wijzigingen ontstond er toch een ander wedstrijdbeeld. Niet dat de gastheren weer zo tomeloos druk gingen zetten, maar liet het spel min of meer aan de roodwitten. Die kregen in de 49e minuut ook een grote kans, toen zijn in de omschakeling op rechts vrije doortocht hadden. De voorzet van Ruben Hollemans was daar goed genoeg voor, maar Thomas de Rijke behandelde het leer niet goed en door het alerte wegwerken door Ali Akla was er ook geen mogelijkheid op een tweede poging. In het derde kwart van de wedstrijd kwam DVS nauwelijks aan aanvallende daden toe en hoewel de Bevelanders niet echt konden domineren, ontstond er in de 59e minuut toch weer dreiging voor het Ermelose doel. Een voorzet van Huib van Hecke werd met het handje van Daan Huiskamp verlengd en een vrije schop van Nazario de Fretes ging over het doel. Toch zouden de gastheren in de 62e minuut dichterbij komen, toen Jelle Klap door het centrum een dieptepass verzond. Tarik Evre, die uitstekend speelde, was overtuigd van de positie van zijn sluitpost achter hem.

De communicatie was iets vertraagd, waardoor de centrale zijn eigen doelman passeerde Siebe Schets zorgde ervoor, dat de treffer niet als eigen doelpunt de boeken inging. Toch verwekten de geelzwarten deze teleurstelling goed en waren niet uit het veld geslagen. Sterker nog; het stimuleerde de Ermeloërs alleen maar. Evre maande zijn ploeg ook tot rust en DVS kreeg ook weer meer rust aan de bal. Daardoor gingen ook de combinaties beter lopen. Toch moest DVS nog wel toezien, hoe de Zeeuwse doelpuntenmaker in de 64e minuut uit een voorzet van Ruben Hollemans naast kopte. Peter Wesselink wilde meer energie voorin zien en haalde Ali Akla en Abderrahim Loukili naar de kant. Dat was wellicht ook niet zo vreemd, want de Ermelose voorwaartsen staken ook veel energie in hun verdedigende taken, waar de verdedigers veelvuldig mee naar voren kwamen. Loukili’s laatste actie was ook een volley, die wel de juiste hoogte meekreeg, maar niet de juiste vaart naar voren. Olivier Pilon en Quincy Veenhof maakten de laatste twintig minuten vol. Ook Kevin Hollander wisselde met een aanvaller voor een middenvelder (Fretes-Francis Kabwe Manengela); even later gevolgd door nog een wissel (Thomas de Rijke-Souffiane El Ouazzani). Dat zorgde wel voor meer opportunisme in de Goese ploeg, maar nauwelijks voor kansen.

Quincy Veenhof kwam op de Zeeuwse klei makkelijk uit de voeten en viel goed in. Olivier Pilon moest na zijn blessure toch nog even het juiste gevoel terugvinden. De eerste mogelijkheid, die Stef Nijland hem bood, leverde nog niets op, maar zijn beurt zou nog wel komen. De enige keer, dat Tarik Evre mee zou opkomen, leidde dat in de 80e minuut meteen tot de 1-4. Na een goede combinatie passte Quincy Veenhof op links naar Stef Nijland, die voldoende ruimte had om het speeltuig prachtig in de rechterbovenhoek te krullen. Dat betekende natuurlijk de nekslag. Met een licht blessure mocht Jeremy Jonker in de 82e minuut, waardoor Sten Vreekamp nog mocht opdraven, naar de kant. Een diepe op Siebe Schets kwam in een ultieme poging om te verdedigen zo’n twee meter buiten de ‘zestien’ op de hand van Tarik Evre, waardoor de thuisclub op een gevaarlijke positie nog een vrije trap kon nemen. Schets schoot over. Voor de laatste minuten kwam bij GOES Remon de Vlieger nog in het veld voor de behendige Mbikulu, maar rendement leverde dat niet meer op, hoewel Ouazzani in de voorlaatste minuut nog wel gevaarlijk opstoomde, maar zijn schot had niet veel om het lijf en was dan ook een makkelijke prooi voor Daan Huiskamp.

Voor Olivier Pilon was drie keer scheepsrecht. Nadat hij na een goede combinatie in de 88e minuut niet tot afdrukken kwam, was hij in de 1e minuut van extra tijd wel succesvol. De pass kwam van achteruit van Sten Vreekamp en de kwaliteit van de treffer zat ‘m in de snelle balbehandeling van Olivier Pilon; met rechts een goede aanname en vervolgens gecontroleerd binnengeschoven met links, 1-5. GOES mocht nog wel aftrappen, maar meer ook niet. Door dat vijfde doelpunt mocht DVS zich de eerste koploper nemen van de Derde Divisie zaterdag.

“Een prima overwinning hier”

Peter Wesselink zag zijn ploeg na de openingsfase goed in de wedstrijd komen en vond het na een mindere tweede helft een prima overwinning: “De eerste tien minuten hadden we het lastig; zij hadden meer de bal en wij moesten terug. Zij speelden natuurlijk thuis en wilden daarom misschien veel druk zetten. Als ze ons hadden laten voetballen, hadden zij met veel nieuwe spelers het ook lastig gekregen. Al na die beginfase hebben ze niet meer zoveel druk op onze opbouw gezet. We moesten leren omgaan met de omstandigheden van dit veld en moesten echt even zoeken. We konden, zeker in het begin, niet het voetbal spelen, zoals we dat graag willen. Je moet de bal net wat vaker aannemen. Daarna namen wij het heft in handen en gaven het niet meer weg. Wij moesten nog stappen maken in de diepte in ons spel, omdat we heel erg gefocust zijn op korte combinatiespel.

Dat kunnen wij op zich heel goed. Op dit veld was het in het begin nog wat lastig om dit spel te spelen. We moesten op dit veld wat sneller zoeken naar onze lopende mensen en dat hebben we de eerste helft hartstikke goed gedaan. Na die 0-3 zag je bij ons al een klein beetje een tweedeling; blijven we druk zetten of gaan we wat inzakken. We hebben het na de rust ook wat klein gemaakt, want als je hoog druk gaat zetten, kost dat je heel veel kracht. Dan moeten alle spelers ook op het juiste moment vertrekken. Als er eentje niet meedoet, word je weggespeeld. Daarom hebben we in de rust ook afgesproken om in te zakken; laten zij de oplossing maar zoeken. Dat hebben we best wel goed gedaan en met die goal, die we weggeven, maken we het nog weer spannend. Daan was iets te laat met zijn coaching en riep pas ‘los’, toen die bal op het hoofd van Tarik lag. Dit doelpunt was dus niet de verdienste van de tegenstander. Met 0-3 zat het eigenlijk al in de knip, maar met die 1-3 en die bal, die Ali wegwerkt had het ook 2-3 kunnen staan met nog een kwartier te spelen. Dan gaan zij er weer in geloven. Met veel diepte hebben we goede doelpunten gemaakt. Jammer dat die kopbal van Jeremy er ook nog niet ingaat. Ik liet Quincy en ‘Ollie’ niet alleen invallen om hun nog wat speeltijd te geven, maar ook tactisch. Ik wilde er meer energie inbrengen en wat meer druk op hun opbouw. Jeremy gaf in de rust al aan een lichte blessure te hebben; op zich geen probleem. Een prima overwinning hier.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Coen Vloedgraven, Tarik Evre, Jeremy Jonker (82’ Sten Vreekamp), Finn Kluiver, Adriaan Kruisheer, Lars Dekker, Stef Nijland, Abderrahim Loukili (69’ Quincy Veenhof), Ali Akla (69’ Olivier Pilon), Benjamin Roemeon.

Opstelling GOES: Brian Meulmeester, Jelle Klap, Nazario de Fretes (70’ Francis Kabwe Manengela), Jesse Bank, Rico van Nielen, Ruben Hollemans, Stefan de Bert, Huib van Hecke, Sven Mkibulu (86’ Remon de Vlieger), Thomas de Rijke (74’ Souffiane El Ouazzani), Siebe Schets.

Scheidsrechter: Dhr. Th. Hardeman uit Wijk bij Duurstede

Scoreverloop: 19’ Abderrahim Loukili 0-1, 22’ Benjamin Roemeon 0-2, 28’ Benjamin Roemeon 0-3, 62’ Siebe Schets 1-3, 80’ Stef Nijland 1-4, 90+1 Olivier Pilon 1-5.

Resultaten Derde Divisie zaterdag 5 september (1e speelronde):

Door de 5-1 nam DVS op basis van doelsaldo meteen de koppositie in. De enige Zeeuwse treffer hield GOES van de laatste plaats af. De twee debuterende “kampioenen” van de Hoofdklasse begonnen met een overwinning.

Sparta Nijkerk-ACV (4-0): De Nijkerkers lieten de aangewezen promovendus weinig kans en waren een maatje te groot voor ACV. Sparta verdeelde de vier doelpunten netje over twee helften, maar de score had veel hoger kunnen uitvallen. De oranjehemden hebben hetzelfde doelsaldo als DVS, maar in dat geval gaan de meest gescoorde treffers voor. De kandidatuur voor de titel werd wel weer gesteld op “De Ebbenhorst”. De Assenaren sluiten nu de rij.

SteDoCo- Ajax (am) (4-1): Ook de thuisclub was heel productief, kreeg bij 3-0 een tegentreffer te verwerken, maar eindigde keurig op 4-1. SteDoCo heeft al een aantal jaren een ploeg om bovenin mee te draaien, maar verzuimde dat steeds. De sterke competitiestart voor de Hoornaars was dus uitermate welkom met een plaats direct onder DVS en Sparta. Detlef le Grand moet met zijn Ajax nog de nodige stappen maken en houdt GOES en ACV op doelsaldo nog onder zich.

ODIN’59-Staphorst 1-3: Is het een verrassing of moet men Staphorst de kwaliteiten ondersteund door een geweldige wedstrijdmentaliteit gewoon toekennen. Debuteren in een uitwedstrijd is uiteraard moeilijk. De promovendus schikte zich niet in een underdogrol en was effectiever dan de runner up in de Derde Divisie vorig seizoen. Een vierde plaats is dus de beloning voor de club uit de kop van Overijssel. ODIN’59 staat 15e.

Ter Leede-Sportlust’46 (1-2): Ook de andere “kampioen” van de Hoofdklasse achtte zich zeker niet kansloos in Sassenheim, was slimmer en won met 1-2. Na het debuut neemt Sportlust’46 dus de vijfde plek en, terwijl Ter Leede door dat ene doelpunt vijf clubs onder zich hout.

VVOG-Harkemase Boys (0-1): Het werd allerminst een makkelijk middagje voor de Harekieten in Harderwijk, maar een doelpunt was voor Harkemase Boys genoeg om de drie punten mee naar huis te nemen. VVOG staat daardoor 14e.

DOVO-Barendrecht (1-1): De bezoekers dachten dichtbij de overwinning te zijn, maar in een turbulente slotfase maakte DOVO nog gelijk. Ook wat rode kaarten betreft hielden de twee ploegen elkaar in evenwicht (1-1). Zes clubs vormen nu het middenrif in de Derde Divisie en vanwege het alfabet staat Barendrecht 7e en de Veenendalers volgen direct.

Excelsior’31-FC Lisse (1-1): De ploeg uit De Bollenstreek heeft het traditioneel lastig bij Excelsior’31, maar nam halverwege de tweede helft een 0-1 voorsprong. Die bleef staan tot de laatste minuut, maar even na de knappe redding van de Lisser doelman werd het alsnog 1-1. Dat betekende de 93 en 10e plek voor de Rijssenaren en FC Lisse.

VVSB-hsv Hoek (1-1): Dat Steve Schalkwijk ook voor Hoek kan scoren, bleek ook in deze wedstrijd. Al vroeg zette hij de Zeeuws-Vlamingen op voorsprong en pas diep in de extra tijd kwam VVSB nog langszij. De 1-1 hield voor hen respectievelijk de 12e en 11e plaats in.