3 - 2

3e divisie A

3 oktober 2020 14:30

dhr. M.A. Roeleveld

DVS’33 Ermelo is er in de vijfde speelronde niet in geslaagd om zelfs maar met een punt uit Heemskerk terug te keren. De dynamiek van de wedstrijd zat net voor en net na de rust, toen de geelzwarten een achterstand omgebogen in een voorsprong. Het veldspel en de stand gaven geen aanleiding om enige averij op te lopen, maar na de gelijkmaker moesten de Ermeloërs nog een keer buigen. En dat kwamen ze niet meer te boven. Dat kostte wederom een plaats op de ranglijst, waar DVS zich nu terugvindt op de veertiende plaats met vier clubs daaronder, waarvan alleen GOES minder verliespunten heeft. Geen florissante positie voor de ploeg van Peter Wesselink, waar de tevredenheid over het vertoonde spel een week eerder nog kon overheersen boven het puntverlies. Nu voelde het in de aanloop van het bekerduel bij DOVO en de derby tegen VVOG katerig aan.

Door een blessure van Daan Huiskamp stond Thodorie Velanas onder de lat. Verder waren er in de basis geen wijzigingen. Stef Nijland kon na een weekje quarantaine wel weer plaatsnemen op de bank.

Door de aangescherpte coronamaatregelen was publiek niet toegestaan. De supporters van beide clubs moesten het derhalve doen met de livestream van DVS-TV, maar in in de tweede helft liet de techniek de toeschouwers in de steek. De boeiendste helft kon zodoende niet in beeld gebracht worden.

DVS toch met achterstand de rust in

Qua veldspel was DVS de betere ploeg, maar de geelzwarten merkten, dat voetbal geen jurysport is. Uiteindelijk gaat het om de juiste eindpass en afronding. Met vijf man in de Heemskerkse verdediging was het moeilijk om er doorheen te voetballen. Benjamin Roemeon kwam nog wel tot een schot, nadat er wel enige ruimte was op rechts, maar doelman Joost Meenderink werkte het met de vingertoppen net langs het doel. Na een klein kwartier kreeg ODIN’59 met de opkomende backs wat meer dreiging in het spel, wat een niet gevaarlijke kopbal van Thom de Vries uit een goede voorzet van Mart Willemse, een schot van Coen Tros dat voor Thodorie Velanas was, en een goedlopende combinatie, waar de goalie goed in de weg lag voor Thom de Vries het beslissende duwtje kon geven. DVS antwoordde in de 18e minuut met een schot van Benjamin Roemeon, dat tot corner verwerkt werd. Daar kregen de bezoekers er een paar van te nemen. Quincy Veenhof nam die steeds en in de 21e minuut was de hoek voor Jeremy Jonker voorbij de tweede paal net de moeilijk om uit de hoekschop binnen te koppen. Aan de andere kant zette Niels de Jager uit een diepe bal goed voor, maar kwam de behendige Ahmed Al Mahdi, in voorgaande seizoen veelal invaller, niet tot een doelpoging.

De thuisclub kreeg in het vervolg twee hoekschoppen te nemen, waaruit Niels Buijs net naast kopte. Voetballend had DVS nog wel het beste van het spel en in de 25e minuut leverde dat ook de grootste kans voor rust op. Een uitstekende combinatie van Christiaan van Hussen met Benjamin Roemeon en Olivier Pilon werd door de laatste afgelegd op Quincy Veenhof, die in vrije positie het leer niet langs de Heemskerkse sluitpost kreeg. Drie minuten later werd Benjamin Roemeon goed gelanceerd door Coen vloedgraven, maar de snelle aanvaller werd door doelman Meenderink te ver naar buiten gedwongen, zodat het niet tot een schot kwam. Na ruim een half uur kreeg Coen Vloedgraven de gelegenheid om uit de tweede lijn aan te leggen na een goede combinatie van Benjamin Roemeon en Quincy Veenhof, maar dat werd een prooi voor de doelman. In de 37e minuut moest doelman Thodorie Velanas nog wel het duel aangaan met Thom de Vries na een voorzet van Mart Willemse, maar daar kwam hij ook als winnaar uit. Het was moeilijk voor DVS om door de defensie van de geelblauwen te voetballen en nadat Quincy Veenhof in de 43e minuut een vrije trap van zo’n twintig meter nog wel door de muur kreeg, maar niet langs doelman Joost Meenderink, leek de ruststand op een 0-0 uit te draaien. Daar dacht Lars van Boekel in de extra tijd anders over. Hij had het van die afstand, een 35 meter, in de oefenwedstrijd tegen Telstar vanuit een lastiger hoek al eerder gedaan en slechtte de Ermelose muur moeiteloos met een hard, zwabberend schot door het midden van het doel, waar Thodorie Velanas het antwoord op schuldig was, 1-0.

DVS houdt verkregen voorsprong na rust niet vast

Met nog een helft te gaan was er reden om het anders te doen en in een tijdsbestek van twee minuten kreeg de stand een ander aanzien. Ook nu was het betere veldspel van DVS. In een snel opgezette aanval stuurde Christaan van Hussen in de 48e minuut Olivier Pilon op rechts de vrije ruimte in.  Na de controle en de strak aangesneden voorzet hoefde Benjamin Roemeon weliswaar met een verdediger in zijn nabijheid zijn schoen er tegenaan te zetten om de gelijkmaker binnen te schieten. De 1-1 kreeg twee minuten later al een vervolg, toen de mee opgekomen Tarik Evre Olivier Pilon vrij in scoringspositie zette, Joost Meenderink kon die inzet nog keren ten koste van een hoekschop. Die werd door Quincy Veenhof laag en hard ingebracht, waarna Olivier Pilon deze in alle drukte voldoende van richting veranderde, 1-2.

Op dat moment was DVS beter en had het nog niet eens zoveel te vrezen een grotere voorsprong leek qua veldverhouding waarschijnlijker dan de gelijkmaker, hoewel Tarik Evre met een goede sliding in de 53e minuut nog weel moest voorkomen, dat Niels Jager een vrije doortocht kreeg. Toch gaf Thom de Vries met zijn schot in de 56e minuut, dat naast ging, wel een waarschuwing af en uit een goedlopende aanval van de thuisclub, waarbij het spel goed verlegd werd werd dezelfde aanvaller rechts in het strafschopgebied goed vrijgespeeld. Met een diagonale schuiver versloeg hij de Ermelose goalie, 2-2. Dat was natuurlijk een tegenvaller voor DVS, maar dat vond nog wel de veerkracht om op zoek te gaan naar een nieuwe voorsprong. Toch was de eerste daaropvolgende mogelijkheid wel voor de gastheren, toen zij in de 60e minuut op de rand van het zestienmetergebied een vrije schop mochten nemen. In het vervolg zag Niels Jager zijn inzet net naast gaan. DVS kwam vier minuten later nog wel tot een combinatie, waaruit Olivier Pilon met zijn schot op de doelman stuitte. De eerste wissel van de wedstrijd was in de 65e minuut voor de thuisclub met routinier Jim Hulleman voor Mart Willemse.

De Ermeloërs bleven het meest de aanval zoeken en de wissel van de aanvallend middenvelder Stef Nijland voor de meer controlerend spelende Christiaan van Hussen paste daarin. Bij de thuisclub had even daarvoor de wissel Thom de Vries-Piet Halman al plaatsgevonden. Die werd al meteen heel fors getorpedeerd door Niels Buijs. Een overtreding waarvoor scheidsrechter Roeleveld een gele kaart voldoende achtte. De invaller kon gelukkig verder. Het langdurig balbezit werd vaak afgesloten met een hoge bal in de vijandelijke ‘zestien’ en die kon steeds makkelijk verwerkt worden door de Heemskerkse verdedigers. Het hield op met zachtjes regenen en ook het wedstrijdbeeld werd steeds somberder voor DVS. Het balverlies aan de zijlijn op de Heemkerkse helft werd zelfs in de 78e minuut noodlottig. In de omschakeling creëerde Ahmed Al Mahdi de schietkans, waaruit hij laag in de linkerhoek doel trof, 3-2.

Daarmee was het kruit bij ODIN’59 verschoten, maar de geelzwarten hadden evenmin nog echt de kracht om het onheil af te wenden. Dat ondanks de verse kracht Abderrahim Loukili voor Quincy Veenhof in de 84e minuut. Stef Nijland haalde in de extra tijd nog wel vanaf zo’n veertig meter venijnig uit en doelman Joost Meenderink had alle moeite met het schot. De oud-prof verzond een minuut later vanaf de zijlijn de voorzet op Olivier Pilon, die bij de tweede paal vrijstond, maar de kopbal niet gericht op het doel kreeg. Dat was echt de laatste grote kans van de wedstrijd, waardoor DVS zelfs een punt misliep.

“Bekeren om dit vervelende gevoel kwijt te raken”

Zo’n 65 minuten hebben we goed gespeeld en we komen op een mooi moment op 1-1 en ook snel op 1-2. Je had de wedstrijd in handen. Die 1-0 slaat eigenlijk nergens op, maar je komt wel achter. Als ik terugkijk, denk ik niet, dat we dingen anders hadden moeten doen. Ik vond wel, dat we na een uur, 65 minuten de bal vaak te snel kwijt waren, waardoor je hun in het zadel helpt. Dan geef je ze nog hoop. We kunnen een tegenstander goed kapot spelen, maar dat hebben we in die fase nagelaten. Ondanks dat hebben we in de eerste helft al een paar fantastische kansen gehad en ook na die 3-2 met dat schot van Stef en die kopbal van ‘Ollie’. Uiteindelijk heb je gewoon niks.

Natuurlijk hadden zij in de eerste helft ook fases met dreiging. Maar ja, zij zakten in, speelden achterin met vijf man, hielden het klein en wij moesten het allemaal maar doen in die kleine ruimte. Er zijn altijd momenten, dat zij er goed uit kunnen komen. Dat is dan zo. Die vrije trap voor de rust; die raakt hij goed en ik reken Thod die zwabberbal niet aan. Het was heel vervelend voor de keeper. Natuurlijk was er de teleurstelling van die goal, maar we stonden in de organisatie goed, voetballend kwamen we bij hun goal en we hadden kansen, twee keer vanuit de omschakeling, drie vanuit goed voetbal, dus we hoefden niet wat te veranderen. Dan is het lekker, dat je na rust snel twee goals maakt. Doordat zij veel inzakten, kregen we niet veel ruimte, maar die was er bij die 1-1 wel. Daar hebben we goed gebruik van gemaakt. Die corner bij de 1-2 werd hard voorlangs gebracht en door Olivier goed binnen gewerkt. Die voorsprong klopte ook wel met het wedstrijdbeeld en dan hoop je op basis van kwaliteiten verder uit te lopen. Het blijkt maar weer, dat goed veldspel niet de garantie geeft, dat je wint. Na 65 minuten werd het allemaal wat onzorgvuldig en spelen niet meer het voetbal, dat we graag willen. Die 2-2 heb ik niet meer zo op mijn netvlies staan; dat was geen omschakelmoment, maar die 3-2 ontstaat na balverlies bij Benjamin. Bij 2-2 hoop je met het inbrengen van Stef nog wat te kunnen. Maarten ging met Adriaan controlerend spelen en Stef aan de bal te krijgen.; hij liet zich wat inzakken en bracht die ballen erin, maar dan blijkt, dat wij de tweede bal steeds niet hebben, omdat we daar een middenvelder misten. Eigenlijk willen we die ballen er niet hoog in hebben, maar voetballend kwamen we er ook lastig doorheen. En of we nou niet voldoende slagkracht voorin hebben …? We hebben de beste en de meeste kansen gehad, maar het staat na afloop wel 3-2. Die laatste kopbal van ‘Ollie’ moet er gewoon in. Gelukkig spelen we dinsdag weer voor de beker tegen DOVO om dit vervelende gevoel kwijt te raken. Hoe je het ook wendt of keert, een punt uit de laatste vier wedstrijden is gewoon niet goed. Dit doet wat met de spelers en met de staf eromheen. Een nederlaag vandaag was in ieder geval niet ingecalculeerd.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Thodorie Velanas, Coen vloedgraven, Tarik Evre, Jeremy Jonker, Roald de Vries, Adriaan Kruisheer, Christiaan van Hussen (73’ Stef Nijland), Maarten van Dijk, Quincy Veenhof (84’ Abderrahim Loukili), Olivier Pilon, Benjamin Roemeon.

Opstelling ODIN’59: Joost Meenderink, Lars Boekel, Dustin Mijnders, Niels Buijs, Nick Eekhout, Mart Willemse (65’ Jim Hulleman), Koen Tros, Nick Burger, Thom de Vries (72’ Piet Halman), Niels Jager, Ahmed Al Mahdi.

Scheidsrechter: Dhr. M.A. Roeleveld uit Vinkeveen

Scoreverloop: 45’ Lars Boekel 1-0, 48’ Benjamin Roemeon 1-1, 50’ Olivier Pilon 1-2, 57’ Thom de Vries 2-2, 78’ Ahmed al Mahdi 3-2.

Resultaten Derde Divisie 3 oktober (speelronde 5):

De Derde Divisie gaat steeds meer lijken op een tombola. De koplopers rollen wekelijks over elkaar heen. Bovendien ontstaat er door de afgelastingen een vertekend beeld op de ranglijst. In deze ronde vielen de wedstrijden VVSB-Ter Leede, FC Lisse-ACV en Barendrecht- Harkemase Boys ten prooi aan het coronavirus. Barendrecht en de Harekieten konden dus geen gooi doen naar de koppositie en staan nu met respectievelijk 8 uit 4 en 7 uit 3 vijfde en zesde. FC Lisse volgt met 7 uit 4 en VVSB leverde zonder te spelen een plaats in en staat nu negende met 6 uit 4. ACV zagen ODIN’59 met 3 uit 3 over zich heengaan en hebben met respectievelijk 2 uit 4 en 1 uit 4 alleen GOES nog onder zich. DVS heeft met 4 uit 5 evenveel verliespunten als Ter Leede.

SteDoCo-Excelsior’31: De thuisclub kwam geheel tegen de verhouding in voor rust op een 1-0 voorsprong, maar in de laatste twintig minuten herstelde Excelsior’31 dat. Na de 1-2 uit een strafschop moest SteDoCo met tien man verder en liepen de Rijssenaren uit naar een verdiende 1-3. Dat maakt de Tukkers met 10 uit 4 de nieuwe koploper. Daarbij kan opgemerkt worden, dat zij eigenhandig drie koplopers op rij uitschakelden. De Hoornaars volgen met evenveel punten, maar speelden tot nu toe alle vijf wedstrijden en zijn dus runner up.

Sparta Nijkerk-GOES: Bij de thuisclub loopt het misschien niet optimaal en gaat het wellicht moeizaam, maar tegen de hekkensluiter uit Zuid-Beveland was een doelpunt na een uur voetbal genoeg voor de volle winst. Sparta Nijkerk moet zodoende allen vanwege het doelsaldo SteDoCo voor zich dulden.

VVOG-Sportlust’46: De promovendus uit Woerden voelt zich opperbest in de Derde divisie en boekte een zakelijk overwinning op “De Strokel”, waar VVOG dacht met 0-0 de rust in te gaan, maar de bezoekers alsnog op slag van rust een voorsprong nam. De twee rode kaarten (beide keren tweemaal geel, die wel schorsingen voor de derby tegen DVS opleveren) betekende het einde op enig perspectief. De Harderwijkers moesten ook de 0-2 toestaan en zakten een plaats naar de dertiende met 4 uit 4. Sportlust’46 klom naar de vierde plaats met 9 uit 4

DOVO-Staphorst: Tot twee keer toe maakte de debutant uit de Kop van Overijssel langszij, maar het derde doelpunt van Bo van Essen luidde de tweede thuis- en seizoenzege in. Met 7 uit 5 neemt DOVO nu de achtste plaats in. Staphorst werd met 6 uit 5 teruggewezen naar de elfde plek. De Veenendalers zijn dinsdagavond op “Panhuis” de tegenstander van DVS voor een ticket voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker.

Hoek-Ajax (am): De twee clubs geven inhoud aan het begrip tombola en wissen grote nederlagen af met forse nederlagen. De 1-0 voorsprong ten spijt liep Ajax weg van de thuisclub naar een 1-5 voorsprong. Na de 2-5 viel de derde Zeeuwse treffer te laat om het nog spannend te maken. Het zwaar negatieve doelsaldo houdt de Amsterdammers nog met 6 uit 4 nog net uit het linker rijtje. Daar stond Hoek al niet in en met 5 uit 5 zakt de club nog eens verder naar positie 12.