Bizarre bekerwinst voor DVS’33 Ermelo bij DOVO

0 - 1

kwalificatieronde 2 Q2

6 oktober 2020 20:00

S.C.A. (Stijn) van Zuilichem

Zelden stond DVS’33 Ermelo zo onder druk als in de bekerwedstrijd in Veenendaal tegen DOVO. Toch brachten de geelzwarten na een teleurstellende zaterdag met een nederlaag bij ODIN’59 een verkregen voorsprong over de streep. Goed voetbal met puntverlies vroeg om wat wijzigingen. Christiaan van Hussen en Abderrahim Loukili reisden niet mee naar de Gelderse Vallei. Op de bank zaten wel, Karim Arzini, Eren Turan Yavuz en Lorenzo van Slimming. Voor Sten Vreekamp en Stef Nijland waren er nu een basisplaatsen ingeruimd. Peter Wesselink kon nog niet beschikken over Ali Akla en Daan Huiskamp. Zijn collega Scott Calderwood kende op de blessure van Kai Huisman na geen personele problemen.

In het begin van de wedstrijd kon DVS de thuisclub nog wel wat bijbenen, maar de 0-1 voorsprong nog binnen een kwartier voetbal was al wel tegen de veldverhouding in. In het verdere verloop van de wedstrijd liepen de geelzwarten achter DOVO aan, maar behielden met veel strijdlust de minimale voorsprong. Zodoende mogen de Ermeloërs in de week van 27 of 28 oktober thuis aantreden tegen Eredivisionist Willem II.

DVS met voorsprong de rust in

Het spelconcept was wat behoudender dan voorgaande wedstrijden met Sten Vreekamp als rechtsback. Coen Vloedgraven was zodoende op het middenveld geposteerd. Vanaf de eerste minuut had de thuisclub een overwicht. De roodwitten combineerden niet alleen makkelijker, maar gingen de ook de persoonlijke duels beter in. Na twee vroeg verkregen hoekschoppen ontstond in de 8e minuut de eerste goede kans voor de gastheren, toen Bo van Essen met zijn voorzet Niels Willemse bereikte. Zijn schot in vrije positie had niet de juiste richting. In dat eerste kwartier voetbalde DVS nog het beste mee en was na een actie van Benjamin Roemeon in de 13e minuut meteen effectief. De aanvaller ging vanaf rechts naar binnen; zijn schot met rechts werd nog geblokt, maar vervolgens schoot hij met zijn verkeerde been alsnog laag in de rechterhoek de 0-1 binnen.

Voor DOVO was er nog genoeg tijd om wat aan die achterstand te doen, maar de Ermelose verdediging wilde in deze wedstrijd niet van wijken weten. Toen de uitstekend spelende Tarik Evre in de 20e minuut na zijn interceptie mee naar voren ging, dreigde na balverlies wel gevaar. Dat leverde een voorzet vanaf links op van Yannick Zeeman, die gelukkig voor de geelzwarten wat te hoog was. Vier minuten later ging een indraaiende bal van Jasper Waalkens vanaf links, die goed achter de verdediging van DVS viel, centimeters aan de tenen van Bo van Essen voorbij. De Ermeloërs zouden zelf voor de rust nog een goede kans krijgen, toen Benjamin Roemeon met zijn voorzet Stef Nijland vond. Zijn inzet kon door doelman Jeroen Vrolijk met de voet uit de hoek gehouden worden. Daarna nam de druk van DOVO toe. De inzet van DVS was echter in deze wedstrijd voorbeeldig, maar daar schortte het in voorgaande wedstijden evenmin aan. Zo deed iedereen zijn verdedigende taken. Maarten van Dijk stond zodoende zijn verdedigers eveneens bij en kon na een corner in de 31 minuut twee keer wegwerken, maar er ontstond alsnog een schietkans voor Yannick Zeeman. Die schoot gehaast hoog over. In de 38e minuut dacht DOVO langszij te komen, toen Jordie van der Laan een voorzet van Jasper Waalkens binnenkopte, maar de bal was daarvoor al net over de achterlijn geweest. De thuisclub kwam in de laatste vijf minuten voor de rust nog tot twee schoten, die beide over gingen. DVS kwam dat laatste kwartier onder druk schadevrij door.

Verdediging DVS houdt stand na rust

Quincy Veenhof maakte in de rust plaats voor Olivier Pilon, die met zijn snelheid voor meer dreiging in de counter kon zorgen. Het wedstrijdbeeld van voor de rust zette zich na de hervatting voort, hoewel de geelzwarten in de 52e minuut toch een schietkans kregen, nadat Olivier Pilon aflegde op Stef Nijland. Die schoot over. Aan de andere kant nam Barry Beier drie minuten later de bal na een vrije trap in een keer op de slof, maar die inzet ging naast. De druk op de Ermelose verdediging werd steeds groter, maar ook nu doorstond DVS deze. In de 60e minuut moest Thodorie Velanas daarvoor wel een redding met de voet verrichten, toen Bo van Essen op aangeven Daan Disveld uitgehaald had. De bezoekers konden na dat eerste kwartier in de tweede helft nagenoeg geen bal meer vasthouden. Daarentegen werkten de verdedigers Evre, jonker, in het centrum en Roald de Vries en Sten Vreekamp alles weg. In de 69e minuut verliet Maarten van Dijk, die veel meters had gemaakt, het veld voor Lorenzo van Slimming, die daarmee zijn debuut in de hoofdmacht van DVS maakte. Kort daarna probeerde Roald de Vries met een schot vanaf de middellijn doelman Vrolijk te verschalken, maar die kreeg daar nog wel zijn hand achter. DOVO-trainer Scott Calderwood gooide in de 73e minuut met de wissel Niels Willemse-Quincy Arends nog meer gewicht in de voorhoede. De beste kans in de tweede helft was echter voor DVS, toen Coen Vloedgraven met zijn pass Olivier Pilon lanceerde. Hij passeerde de doelman nog wel, maar die kreeg in het vervolg assistentie van een verdediger, waardoor de inzet het doel niet bereikte. Met het vertrek van Jasper Waalkens, waarvoor Nick de Bondt in het veld kwam, verdween er wel wat van het goede combinatievoetbal en nam het opportunisme voorin toe. Bij DVS kwam de meer controlerende Lars Dekker in de 78e minuut in de wei voor de aanvallender Stef Nijland, maar de invaller moest zich nog binnen tien minuten vanwege een blessure laten vervangen door Eren Turan Yavuz.

De tijd begon te dringen voor de gastheren, maar DVS hield het vooralsnog dicht. Zo dook Bo van Essen nog wel voor Thodorie Velanas op, maar de doelman lag goed in de weg. De goalie kende in deze wedstrijd een zwak momentje, toen hij in de 82e minuut een schot niet goed onder controle kreeg, maar Quincy Arends kon daar in de rebound niet van profiteren en schoot naast. Een minuut later juichte DOVO wel, toen de invaller een diagonale bal van Shanon Carmelia in het doel werkte. Dat deed hij met de hand, dus werd de treffer geannuleerd. Met de wissel van verdediger Carmelia voor Gino dix wisselde Calderwood nog aanvallender, maar niet meer met het gewenste resultaat. De officiële speeltijd verstreek met een kopbal van Dix, die over ging en in de vijf minuten extra tijd was een scherpe voorzet van Nick de Bondt een prooi voor Velanas, voordat Bo van Essen er nog een voetje tegen kon zetten. Ook in de extra tijd hield DVS het met hangen en wurgen dicht en kwalificeerde zich zwaar tegen de veld- en kansenverhouding (qua aantal) in voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker.

“Wel een overwinning met belabberd voetbal”

Vragen aan trainer Peter Wesselink of de overwinning verdiend was, was natuurlijk niet aan de orde, maar de inzet en de uitslag stemden wel tot tevredenheid: “Na de nederlaag bij ODIN kijk je natuurlijk aan welke knopjes nog kan draaien. Vandaag speel je aan de bal een heel belabberde wedstrijd en als trainer wil je juist goed voetbal zien. Vervolgens win je wel met 0-1, terwijl je behalve bij SteDoCo en de eerste helft tegen Excelsior’31 met goed voetbal met lege handen staat. Ik wilde vandaag met Coen wat meer druk op het middenveld hebben, waardoor Sten rechtsback speelde. Coen speelt wat korter op de bal dan Lars of Christiaan. Daardoor had je op de rechterflank met de back iets minder opbouwende kwaliteiten. Juist op die flanken deden omschakelmomentjes bij ODIN ons de das om. In een wat behoudender stand hoopte ik erop, dat dat in deze wedstrijd wat beter stond. We hebben vandaag gestreden met elkaar en dat stemt me tevreden. Het voetbal werd ik niet blij van, maar nu winnen we van een kwalitatief goede tegenstander. Zij lieten ons niet opbouwen en daar gingen we op het laatst ook helemaal niet meer naar op zoek. Aan de bal waren we niet goed en dan moet je op zoek naar de tweede bal, maar die hadden we ook niet veel, waardoor we veel achteruit moesten lopen en geen druk op de bal hadden. De eerste 15, 20 minuten haalden we nog wel een redelijk niveau, maar we hebben 60 minuten achter hun aan moeten lopen. Wij scoorden wel en houden de nul met een aantal hachelijke situaties. Die zege was wel een teamprestatie. Met Benjamin en Olivier hebben we twee heel snelle jongens voorin. Normaal kunnen we ons ook wel onder druk uitvoetballen, maar dat zat er vandaag niet in. In de counter hebben we nog wel een paar gevaarlijke momenten voorin gehad. Winnen was op dit het moment het belangrijkste. We hebben er met elkaar wel hard voor gewerkt, maar dat zie ik eigenlijk wel het hele seizoen al. Het was jammer, dat ‘Ollie’ die kans niet maakte, want dan is het gewoon klaar. Op dat soort momenten gokten we de tweede helft ook op. Het was de verdienste van DOVO, dat er voetballend voor ons vandaag niet meer in zat, maar we moeten wel weer naar het goede voetbal toe.

Over een drie weken mogen we thuis tegen Willem II, maar daar is door het ontbreken van het publiek, net als de derby zaterdag tegen VVOG, de glans wel af. Zo’n bekerwedstrijd moet een heel mooie dag worden voor de hele club, maar nu is dat alleen voor de spelers.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Thodorie Velanas, Sten Vreekamp, Tarik Evre, Jeremy Jonker, Roald de Vries, Coen Vloedgraven, Adriaan Kruisheer, Stef Nijland (78’ Lars Dekker, 67’ Eren Turan Yavuz), Maarten van Dijk (69’ Lorenzo van Slimming), Quincy Veenhof (46’ Olivier Pilon), Benjamin Roemeon.

Opstelling DOVO: Jeroen Vrolijk, Shanon Carmelia (86’ Gino Dix), Daan Disveld, Barry Beijer, Yannick Zeeman, Mitchell de Zwart, Simon van Zeelst, Niels Willemse (73’ Quincy Arends), Jasper Waalkens (76’ Nick de Bondt), Jordie van der Laan, Bo van Essen.

Scheidsrechter: dhr., M.C.A. van Zuilichem uit Bladel

Scoreverloop: 13’ Benjamin Roemeon 0-1