3851CA
ERMELO
tel. 0341-551003

DVS’33 Ermelo heeft in speelronde 12 goede zaken gedaan door de thuiswedstrijd tegen ACV te winnen. Door de overige uitslagen zijn de geelzwarten de koppositie in de Derde Divisie Zaterdag genaderd tot drie punten met nog een inhaalwedstrijd tegoed. En wat meer is; de eerste periodetitel is nog grijpbaar. Daarvoor zijn naast de huidige leider in de stand naast de Ermeloërs nog drie gegadigden in beeld. De strijd om die eerste prijs van het seizoen is dus ongekend spannend.
Winst in de thuiswedstrijd tegen ACV was geenszins vanzelfsprekend; de Assenaren behaalde het merendeel van de punten immers buitenshuis. De ploeg van trainer Fred de Boer toonde in Ermelo geen zwakke plekken, maar één versnelling in een aanval betekende het verschil in resultaat. De overwinning kwam terecht bij de ploeg, die ook de meeste kansen kreeg, hoewel die in deze wedstrijd schaars waren.
Trainer Peter Wesselink had zijn basis in vergelijking met de vorige wedstrijd tegen Sparta op twee plaatsen gewijzigd. Jeremy Jonker keerde na zijn invalbeurt tegen de Nijkerkers terug bij de eerste elf, maar wel op de linksbackplaats. Finn Kluiver was ziek geweest, mist wat trainingen en begon zodoende op de bank. Quincy Veenhof kreeg op de rechtervleugel weer de voorkeur boven nieuweling Nassim El Ablak.
Het was voorlopig (voor een periode van drie weken) de laatste ronde, die met publiek gespeeld mocht worden. Gezien het lagere aantal van 600 toeschouwers had een aantal mensen daar wellicht al rekening mee gehouden.

DVS neemt voorsprong in steekspel voor rust
In de vorige twee ontmoetingen tegen ACV op Ermelose bodem toonden de geelzwarten nog klassenverschil. Dat was in het kampioensjaar ’14-’15, toen de Assenaren als kersverse kampioen van de eerste periode van het veld gespeeld werden en de 5-2 eindstand nog alleszins schappelijk was. In het debuutjaar van de blauwzwarten (’17-’18) in de Derde Divisie werd het krachtsverschil binnen de lijnen tegen een weliswaar gehavend Asser formatie met 2-0 heel mild uitgedrukt. Er was toen nog wel een verschil tussen ACV thuis of uit. Op het Ermelose kunstgras waren de blauwzwarten niet echt opgewassen tegen het one-touch-voetbal van DVS, maar op het eigen kleine, zware veld dwongen de Assenaren de tegenstander vaker tot persoonlijke duels en waren zij gelijkwaardiger. Inmiddels speelt de Drentse club al drie jaar op kunstgras, waardoor de speelstijl veranderd is. Daarin zit ook de hand van scheidend trainer Fred de Boer, die het na zes seizoen op het Catawiki Sportpark tijd vindt voor een opvolger. Dan laat hij wel een goed voetballende ploeg na.
Dat liet ACV ook zien in Ermelo met een goede spelopvatting en verzorgd veldspel. De Assenaren verstopten zich niet, maar na de openingsminuten, die nog voor de bezoekers was, had DVS toch het meeste balbezit. In dat eerste kwartier werd ook in een hoog tempo gevoetbald. Heel veel kansen deden zich echter niet voor. De eerste doelpoging was met een schot uit een afvallende bal van Adriaan Kruisheer in de 3e minuut voor de thuisclub, maar dat ging ruim over. De eerste echte kans in de wedstrijd was in de 13e minuut ook voor de gastheren, toen Maarten van Dijk na het uitverdedigen een bal doorkopte en Benjamin Roemeon zijn directe opponent op snelheid klopte. De hoek om te schieten was niet makkelijk, maar de rappe aanvaller dwong doelman Enver Spijovic tot een knappe redding. Aan de andere kant zette Gijs Jasper in een minuut later Toufik Farouani dichtbij doelman Daan Huiskamp, maar hij kwam niet tot een balcontact. Na een kwartier voetbal kreeg Pascal Huser de bal met een uitgekiende boog achter de Ermelose defensie, maar Justin Mulder had net iets te veel tijd nodig om het leer onder controle te krijgen. Zodoende kon Tim van de Berg die nog net voor hem wegtikken. Dat er daarna nog wel lichamelijk contact was en de Asser aanvaller neerging was in de ogen van scheidsrechter Roeleveld dan ook geen overtreding. De leidsman uit Vinkeveen stond mannelijke duels ook toe en deed dat consequent aan beide zijden. Nadat Nicky van Hilten na een assist van Maarten van Dijk in de 20e minuut een goede schietkans kreeg, maar met zijn verkeerde been te zacht inschoot, belandde aan de overkant een verdwaald schot van Freddy Quispel op het dak van het doel.
ACV was er inmiddels wel in geslaagd om het lichte overwicht van de Ermeloërs over te nemen, maar het tempo in de wedstrijd was toen al wel wat gedaald. Het duel werd ook wat gezapiger. Jeremy Jonker stopte in de 24e minuut nog wel een solo van de sterke aanvaller Freddy Quispel. Het laatste kwartier ging weer in met mogelijkheden voor de thuisclub. Allereerst zag Benjamin Roemeon in de 33e minuut kans om tussen twee tegenstanders in de pass te verzorgen op Quincy Veenhof. Die draaide onder druk goed weg en dwong doelman Enver Spijovic met een schot laag in de linkerhoek tot zijn tweede noodzakelijke redding. Het veldspel zag er in die fase dan misschien aan beide kanten verzorgd uit, het was in een te laag tempo om openingen in de verdediging te vinden. Juist door snel handelen ontstond in de 35e minuut het doelpunt voor DVS. Een Ermelose aanval leek afgeslagen, maar Jim de Leeuw speelde zijn ploeggenoot niet goed in, waarna Maarten van dijk met zijn interceptie direct Adriaan Kruisheer aanspeelde. Die draaide zich vrij en zocht met zijn schuiver de linkerhoek. Buiten het bereik van de graaiende handen van Enver Spijovic sloeg de bal via de paal binnen, 1-0. Dat was ook het laatste wapenfeit van DVS voor de rust, terwijl de bezoekers er nog eenmaal gevaarlijk uitkwamen in de 40e minuut. Justin Mulder kon zodoende nog een harde voorzet afleveren, maar die was net te ver voor Freddy Quispel, die met zijn sliding niet het beslissende tikje kon geven. De ruststand was zodoende 1-0.

DVS loopt ondanks overwicht na rust niet verder uit
Twee ongewijzigde ploegen begonnen aan de tweede helft. Ook daarin was de opening voor de Assenaren. Dat kwam in de 47e minuut nog wel tot een strakke voorzet vanaf links van Jim de Leeuw, maar doelman Daan Huiskamp had daar tegen de laaghangende zon toch goed zicht op. Het kostte DVS zo’n vijf minuten om de wedstrijd weer onder controle te krijgen en naar de tweede helft vorderde de tegenstander onder druk te zetten. Toch deed het eerste gevaar voor het Drentse doel zich pas in de 56e minuut voor, toen Quincy Veenhof een vrije schop laag in de richting van de rechterhoek schoot. Doelman Enver Spijovic hield de bal uit zijn heiligdom. In de aanval, die hier direct op volgde, bereikte Tim van de Berg met zijn pass Lars Dekker. De Asser sluitpost stond nu in de baan van het schot. Een minuut nadat Toufik Faraouni met een goede sliding Benjamin Roemeon nog afgehouden van een assist of een doelpoging, kreeg DVS opnieuw een goede kans uit een goedlopende aanval. Uit de voorzet van Coen Vloedgraven schoot Benjamin Roemeon hard in, maar de Asser goalie verwerkte de volley tot hoekschop. Weer twee minuten later bediende Jeremy Jonker Quincy Veenhof; hij lepelde het leer op de lat. Het waren hun laatste acties in de wedstrijd, want zij werden gewisseld voor respectievelijk Finn Kluiver en Nassim El Ablak.
Ook Fred de Boer greep rigoureus in en bracht drie paar frisse benen in. Pascal Huser, Jim de Leeuw en Boy Spijkerman maakten plaats voor Daan Scholtens, Koen Steg en Ezra Schrijver. Aan de druk op de Asser verdediging kwam nu een einde, maar DVS leidde zelf de grootste kans van de wedstrijd voor de bezoekers is. Nassim El Ablak koos in de 69e minuut er voor een vrije trap terug te spelen op Tarik Evre in plaats van naar voren te spelen. De centrale verdediger verslikte zich in die bal, waarna Freddy Quispel kon overnemen. Hij deed met zijn pass op het goede moment en met de juiste snelheid alles goed, waarna Justin Mulder iets rechts in de ‘zestien’ in vrije scoringspositie kwam. Hij haalde direct uit, maar Daan Huiskamp bracht met een reflex redding. Invaller El Ablak kon zijn ploeg een minuut later op een marge van twee zetten, toen hij zijn slof in een keer onder de voorzet van Finn Kluiver zette. De volley koerste af op de rechterhoek, waar doelman Enver Spijovic voor ging liggen.
Beide trainers benutten de 82e minuut voor hun laatste wissels. Bij DVS kwam Stef Nijland erin voor Adriaan Kruisheer en bij de gasten Jaap van Dijken en Arjen Hagenauw voor Daniël Schans en Justin Mulder. De wissels waren het meest merkbaar aan Drentse zijde. Te meer omdat de lange centrale verdediger Robert Talens mee ging naar voren en het verzorgde voetbal plaats maakte voor opportunisme. Het slotoffensief was daarmee voor ACV, terwijl de Ermeloërs nog maar eenmaal in het Asser strafschopgebied kwamen. Een slim hakje van Stef Nijland ten spijt, maar Nicky van Hilten kwam niet tot een doelpoging. Coen Vloedgraven werd daardoor naar de verdediging gedirigeerd en ook Maarten van Dijk liet zich terugzakken. Ondanks de lengte van de Talens bleef DVS met de kopkracht van Tarik Evre en Tim van de Berg overeind en vonden de blauwzwarten geen opening in de Ermelose verdediging. De 1-0 bleef dus staan, ook in de vijf minuten extra tijd.

“Dik verdiende overwinning tegen een goede tegenstander”
Na een uitstekende maand oktober zag DVS-trainer Peter Wesselink de week gedwongen rust vanwege de afgelasting van de wedstrijd tegen Hoek niet als een nadeel: “Het voordeel was misschien, dat we weer wat jongens terugkregen. Ali heeft tijd gekregen om te herstellen en trainde alweer voor 70% mee, Stef is weer terug en trainde afgelopen week volle bak mee en hetzelfde geldt voor Jeremy. In die zin was die rust wel lekker. Dat zie je ook weer aan het niveau van trainen; dat gaat weer omhoog.”
Voor de rechtsbackplaats koos de oefenmeester in deze wedstrijd voor Jeremy Jonker: “Finn was ziek geweest en had dinsdag niet getraind. Hij gaf donderdag nog aan, dat het fiftyfifty was en Jeremy trainde goed. Ik had hem op rechts kunnen zetten en Nicky op links, want dat kan hij ook, maar dan had ik de verdediging op twee plaatsen moeten wijzigen.”
Ondanks het overwicht zag de coach ook weinig kansen in de eerste helft: “Beide ploegen hadden redelijk veldspel. We waren wel voorzichtig in de opbouw en probeerden mensen vrij te krijgen tussen de linies. Zij hadden het goed voor elkaar en wij hadden het goed voor elkaar. Zij hebben met die Quispel een goede spits. Wij hadden in de eerste helft wat meer de bal en zij bleven goed georganiseerd verdedigen. We konden in de eerste helft twee, drie momenten goed doorvoetballen en kregen via Quincy een goede kans. De 1-0 was eigenlijk niet eens een voetbalgoal, maar ontstond na een bal achter hun achterhoede, die zij niet weg konden krijgen met een goede actie van Maarten en de pass op Adriaan. Maarten was ook terecht Man of the Match. Hij zat overal tussen, hij weet waar een bal valt, neemt alles vanuit de beweging mee en komt ook altijd goed uit de duels.
Eigenlijk hebben we de hele wedstrijd weinig weg gegeven”, zag Peter Wesselink ook na de tweede helft: “Wij waren in de eerste vijf minuten in de tweede helft wat onrustig aan de bal, verloren die bal ook wat te vaak en dat zij beter begonnen aan de tweede helft, lag meer aan ons. Daarna hebben we op de laatste zes, zeven minuten na op hun helft gespeeld en waren oppermachtig. We zaten constant op hun helft en zij konden er niet meer uitkomen. De enige kans, die zij kregen, was dat misverstand met Tarik. Die kans veroorzaakten we zelf en verder zijn we niet in de problemen geweest. Behalve dan die laatste zeven minuten, toen we total loss waren. We hadden geen druk meer op de bal. Misschien hadden wij met Benna en Nassim nog wat kunnen doen, maar de pijp was leeg bij ons.
Het was doodzonde, dat een van die kansen voor de 2-0 er niet ingingen, want dan breekt er wat bij hun. Dat hadden we natuurlijk al eerder moeten doen in de tweede helft met Benna, Lars, Nassim. Dan is de wedstrijd dood. Nu bleef het tot de laatste minuut spannend. Zij brachten nog een extra spits in, speelden met drie man achterin en hun backs heel hoog. Daarom zakten Coen en Maarten ook terug en speelde Stef op ‘tien’. Zij hadden wel druk, maar geen kansen. Met Tarik en Tim staat het hartstikke goed in het centrum. Nicky komt op rechts nooit in de problemen. En Finn bracht ook wel rust, maar hij pakte wel een domme gele kaart. Je gaat in het verloop van de competitie nog last krijgen van die kaarten. Uiteindelijk is het wel een dik verdiende overwinning tegen een goede tegenstander. ACV had geen zwakke plekken en heeft een goede spelopvatting. Een frisse ploeg, waarvan de organisatie goed was. Wat wij zelf goed deden, was dat zij nooit de gelegenheid kregen om te counteren. Nu de volgende wedstrijd in de tweede periode uit tegen SteDoCo en dat heeft voldoende kwaliteiten in huis.”
Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Tarik Evre, Tim van de Berg, Jeremy Jonker (65’ Finn Kluiver), Maarten van dijk, Lars Dekker, Coen Vloedgraven, Quincy Veenhof (65’ Nassim El Ablak), Adriaan Kruisheer (82’ Stef Nijland), Benjamin Roemeon.
Opstelling ACV: Enver Spijovic, Daniël Schans (82’ Jaap van Dijken), Robert Talens, Nande Wielink, Jim de Leeuw (65’ Koen Steg), Toufik Faraouni, Pascal Huser (65’ Daan Scholtens), Gijs Jasper, Justin Mulder (82’ Arjen Hagenauw), Freddy Quispel, Boy Spijkerman (65’ Ezra Schrijver).

Scheidsrechter: dhr. M.A. Roeleveld uit Vinkeveen.

Scoreverloop: 35’ Adriaan Kruisheer 1-0.

Programma Derde Divisie Zaterdag 13 november (speelronde 12):
Na speelronde 12 is de Derde Divisie weer ongemeend spannend. Dat kwam mede doordat koploper FC Lisse in Amsterdam hard onderuit ging en de eerste periode nog steeds niet beslist is. Daarvoor zijn naast de lijstaanvoerder uit De Bollenstreek nog vier gegadigden, waaronder dus DVS. Dat klom door de winst op ACV van de vijfde naar de derde plaats. Die positie wordt gedeeld met nog drie andere clubs, maar met een doelsaldo van +9 is dat van de Ermeloërs net iets beter dan de +8 van de overige drie kandidaten op de eerste periode. FC Lisse leidt daar nog steeds in met 23 uit 12 en een doelsaldo van eveneens +9. Sportlust’46 kwam thuis niet in actie tegen ODIN’58 en staat net als DVS op 20 uit 11 en een doelsaldo van +8. Sparta Nijkerk hoefde de reis naar Goes nu niet te maken en heeft eveneens 20 punten uit 11 duels met een saldo van +8. GOES blijft hekkensluiter met 6 uit 10. De wedstrijden Barendrecht (11e met 13 uit 10)-SteDoCo (10e met 14 uit 10) en VVSB (16e met 9 uit 10)-hsv Hoek (13e met 12 uit 10) werden afgelast.
ACV viel met 14 uit 11 uit het linker rijtje naar de elfde plek.
Ajax (am)-FC Lisse: De herboren Amsterdammers benutten meteen de eerste mogelijkheid van de wedstrijd en weerstonden daarna de druk van de koploper. Ajax counterde naar de 3-0 en ontnamen de bezoekers een feestje. Met 23 uit 12 bezet FC Lisse nog steeds de koppositie en de kans op de eerste periode is nog niet verkeken, maar dan moeten alle vier de concurrenten in hun inhaalduel punten verspelen. Ermelose winst bij hsv Hoek betekent sowieso een beter doelsaldo voor DVS. Ajax klom door de 3-0 zege met nu 16 uit 12 naar de achtste plaats.
Excelsior’31-Harkemase Boys: Beide clubs hadden bat bij een nederlaag van de koploper en begonnen gretig. De vroege voorsprong voor de bezoekers ten spijt lukte het Harkemase Boys niet om te profiteren van de bevoorrechte positie als nummer twee. De runner up nam na een 1-1 ruststand opnieuw een voorsprong, maar een veerkrachtig Excelsior’31 boog dat in een spektakelstuk om naar een 3-2 zege. De Harekieten blijven met 21 uit 12 tweede, maar zijn wel uitgeschakeld in de eerste periode. Daarin is Excelsior’31 met 20 uit 11 en een doelsaldo nog wel in beeld.
Staphorst-VVOG: Een rode kaart bij de Harderwijkers nekte hen. Na de openingstreffer voor de thuisclub nam VVOG een 1-3 voorsprong en bij die stand moest het in ondertal de drie punten binnen zien te halen. Dat lukte niet en de thuisclub won alsnog met 4-3. Met 19 uit 12 staat Staphorst nu op de zevende plek. De groenwitten zakten van de veertiende naar de vijftiende plaats met 10 uit 11.
Ter Leede-DOVO: Na een heel vroeg doelpunt voor de bezoekers was de eindstand al in het eerste kwartier bereikt. Door de 1-1 handhaafde Ter Leede zich met 15 uit 12 nog in het linker rijtje. DOVO heeft nu evenveel punten als VVOG, maar houdt dankzij een beter doelsaldo vier clubs onder zich.