Oud-DVS’ers ontnemen Ermelose club in Nijkerk toernooizege

Sparta Nijkerk 1

3 - 2

7 augustus 2021 15:00

Twee oud-DVS’ers hebben de Ermelose Derdedivisionist de winst in de Harry Hamstra Cup ontnomen. DVS’33 Ermelo ging de slotdag in als lijstaanvoerder na de 1-4 winst op IJsselmeervogels. Sparta Nijkerk en DOVO volgden met een gelijkspel, terwijl Kozakken Boys met twee gelijke spelen al uitgeschakeld waren voor de toernooiwinst. De geelzwarten en de Veenendalers hadden al bij de organisatie drie wedstrijden te willen spelen, maar die onderlinge ontmoeting eindigde in 1-1 en telde voor de eindrangschikking niet mee.

De slotdag begon met de ontmoeting tussen DOVO en IJsselmeervogels; de Derdedivisionist stelde zich met de 3-1 winst op de “Vogels” kandidaat voor de eindzege. DVS had daarna in de ontmoeting met gastheer en organisator Sparta Nijkerk voldoende aan een gelijkspel. De Ermeloërs traden gehavend aan door het ontbreken van Ali Akla en Stef Nijland. Eren Turan Yavuz begon zodoende in de basis. Bij de thuisclub moest Maikel Jansen door een blessure tijdens de warming up afhaken.

Ook DOVO wijst Vogels terug

Hoewel DOVO in het duel met de Tweededivisionist niet het niveau haalde als eerder tegen DVS, was het geen moment minder dan de Spakenburgers. IJsselmeervogels kon zich niet onderscheiden van de Derdedivisionist. De Veenendalers begonnen wat behoudender en in een lager tempo, maar kregen al wel de beste kansen. Een opgelopen achterstand in de 20e minuut werd drie minuten later alweer ongedaan gemaakt. In de 72e minuut nam DOVO een voorsprong, die kort voor tijd nog uitgebreid werd tot 3-1. Een essentiële treffer, zoals later zou blijken.

Optisch overwicht DVS na vroeg tegendoelpunt

“De finale” gaf zeker in de openingsfase een hogere amusementswaarde te zien dan het voorgaande duel op “De Ebbenhorst”. Het tempo lag ook hoger. Het eerste kwartier liet vier gevaarlijke schoten zien, waarvan die in de 7e minuut voor de gastheren een doelpunt opleverde. Na onnodig balverlies kon Bryan Burgerhout vrij uithalen en schoot diagonaal raak, 1-0. Voor de wedstrijd was dat niet goed. Het initiatief kwam nu bij DVS te liggen, dat nu wel meer balbezit had. In de passing waren de Ermeloërs minder nauwkeurig dan Sparta, dat ook nog wel dreigend werd in de omschakeling. De Nijkerkse defensie bleef tamelijk gemakkelijk overeind. Halverwege de eerste helft herstelde doelman Wouter Beukers nog wel het slechte uitverdedigen, waardoor Nicky van Hilten kon schieten. Na een half uur moest Eren Turan Yavuz met een blessure het veld af; Adriaan Kruisheer was tegen zijn vorige club zijn vervanger. De oranjehemden brachten de voorsprong wel de rust in.

Overtuigender DVS buigt achterstand om

In de tweede helft was DVS dreigender, maar de eerste kans was nog wel voor de thuisclub. De in de rust ingevallen Maurice de Ruiter kon in de 48e minuut vrij uithalen na een goed uitgespeelde aanval, maar hij stond nog in de vakantiemodus en produceerde slechts een rollertje. Een weergaloze actie van Benjamin Roemeon in de 48e minuut zorgde voor de gelijkmaker. Het leer werd vervolgens afgelegd op Nicky van Hilten. Op zijn voorzet had Sparta geen antwoord en via een Nijkerks been ging het in het doel, 1-1. Daarop volgde een serieus veldoverwicht voor de geelzwarten en de 1-2 was daar een logisch gevolg van. Uit de assist van Finn Kluiver kopte Benjamin Roemeon de bal met een bekeken boogje over de kleine doelman Wouter Beukers heen, 1-2. In die fase een terechte voorsprong. Met Hayri Pinarci en Coen Vloedgraven haalde Peter Wesselink er voor de laatste twintig minuten twee sterkhouders af. Ook Finn Kluiver verliet het veld, zodat Frenkie Overmars zijn debuut in het geel-zwart mocht maken. Dat duurde nog geen twintig minuten, want de Epenaar met een recente historie van een blessure geblesseerd af.
Bij de gastheren had inmiddels ook oud-DVS’er Mike Ahrens zijn opwachting gemaakt. Een tweetal arbitrale beslissingen zou de winst alsnog bij Sparta Nijkerk brengen. Allereerst liet scheidsrechter Tempelaar het natrappen door Maurice de Ruiter, wat in een competitiewedstrijd zeker tot de rode kaart geleid zou hebben, onbestraft. Even later kopte de begenadigde voetballer in de 40e minuut de 2-2 in. In de minuut daarop kon Daan Huiskamp een winnende treffer door Ricardo Fransberg voor de Nijkerkers met de voet nog voorkomen. De 3-2 kwam er alsnog, toen de arbiter van dienst het lichte contact van Jeremy Jonker op Maurice de Ruiter wel zwaar genoeg vond om de bal op de stip te leggen. Mike Ahrens gaf doelman Daan Huiskamp geen kans. Dat werd ook de eindstand.

Toernooiwinst naar DOVO

De 3-2 zege op DVS bleek voor de Spartanen echter niet voldoende van de zege in de Harry Hamstra Cup. Daarvoor kwamen zij een doelpuntje tekort op DOVO, dat het toernooi op haar naam schreef. Sparta eindigde als tweede en DVS als derde. Voor IJsselmeervogels resteerde een toch wel beschamende vierde en laatste plaats.