DVS’33 Ermelo naar hoofdtoernooi na strafschoppenserie tegen Noordwijk

Sportlaan 27
3851CA
ERMELO
tel. 0341-562357

DVS’33 Ermelo heeft voor eigen publiek zich gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker door de noodzakelijke strafschoppenserie beter te nemen dan Tweededivisionist Noordwijk. Ondanks het veldoverwicht in het eerste kwart van de wedstrijd namen de geelzwarten voor eigen publiek een 2-0 voorsprong. De aansluiting viel snel in de tweede helft, waarna ook nog de 2-2 viel. De eerste verlenging werd gedomineerd door de Ermeloërs, de tweede door de bezoekers, maar gescoord werd er niet meer. Strafschoppen moesten dus de winnaar aanwijzen en die nam de Derdedivisionist beter dan Noordwijk. Zodoende gaat DVS de koker in voor de eerste ronde van de KNVB Beker en dat voelde rechtvaardig, nadat een thuisduel voor de ‘grote’ beker vorig seizoen door corona niet doorging.
Beide clubs konden door blessures niet volledig aantreden. Ali Akla en Jeremy Jonker, normaliter in de basis ontbraken aan Ermelose kant. Stef Nijland stond zodoende aan de aftrap, evenals Tim van de Berg. Tweede doelman Mike van vliet mocht bij de bezoekers de plaats onder de lat innemen voor Lars Jansen, die in de gewonnen competitiewedstrijd tegen De Treffers nog excelleerde. Noordwijk moet het al lang doen zonder spits Nick van Staveren. Hij zal dit kalenderjaar ook niet meer in actie komen. De aanwezige spelers slaagden erin om er aan aantrekkelijk bekerduel van te maken.

Verrassende voorsprong voor rust voor DVS
Na een openingsfase met gelijkwaardigheid trok Noordwijk de wedstrijd steeds meer naar zich toe. Het overwicht betekende overigens niet, dat de bezoekers ook kansen kregen. Uiteraard is elke spelhervatting vanwege de verfijnde traptechniek van Thomas Reynaers richting de lange spits Emiel Wendt of anders de verre inworpen gevaarlijk. DVS had zich daar echter goed op ingesteld; zo deed ook Quincy Veenhof zijn verdedigende werk en kopte in de 11e minuut de eerste gevaarlijke vrije trap weg. De eerste echte kans in de wedstrijd was echter voor de thuisclub, toen Stef Nijland in de 15e minuut een aanval opzette met Benjamin Roemeon. Na de kaats met Adriaan Kruisheer creëerde de rappe aanvaller de ruimte voor het schot, dat door doelman Mike van Vliet uit de hoek gehouden werd. Vanwege een blessure moest Stef Nijland zich vanwege een blessure laten vervangen. Matijs Valstar van O23 nam zijn plaats in. Thomas Reynaers toonde in de 21e minuut zijn traptechniek nog maar eens bij een vrije schop op de rand van het strafschopgebied.
De bal koerste ook naar de linkerbovenhoek, maar doelman Daan Huiskamp dook de bal knap uit zijn heiligdom. Vier minuten later opende DVS de score. De Ermelose aanval leek afgeslagen, maar Quincy Veenhof heroverde de bal, vond direct Adriaan Kruisheer, die voor zijn man kruiste en vrij op het Noordwijkse doel afging. Mike van Vliet had geen antwoord op het schot laag in de rechterhoek, 1-0. Die treffer hielp de geelzwarten in de wedstrijd, want er kwam meteen meer evenwicht in de wedstrijd. Beide ploegen kregen nog mogelijkheden. DVS met schoten van Finn Kluiver, Adriaan kruisheer en Benjamin Roemeon en de gasten via Emiel Wendt en Joost van de Boogaard. In de extra tijd van de eerste helft viel de 2-0 na goed doorzetten van Nicky van Hilten. Zijn afgemeten assist werd door Coen vloedgraven op waarde geschat en met precisie in de linkerhoek geplaatst, 2-0. Daarmee werd ook door de geelzwarten van de thee genoten.

Noordwijk na rust langszij
Joost van de Boogaard bleef achter in de kleedkamer voor Sem van Oosten. Na de rust zette Noordwijk aan om zo snel mogelijk de aansluiting te vinden. Het liefst wordt die zo lang mogelijk uitgesteld, maar helaas voor de Ermeloërs viel die al redelijk snel. De druk was ook groot in die fase. In de 53e minuut kwam de voorzet vanaf links door Sem van Oosten, die door Toer Bouwman bij de tweede paal in het doel gewerkt werd, 2-1. Na balverlies op het middenveld diende een minuut later de volgende mogelijkheid zich al aan, maar die leverde niet meer dan een hoekschop op. Drie minuten later was er een uitgelezen kans om gelijk te komen voor de kustbewoners, toen Tim van de Berg de bal net niet meer kon raken en Emiel Wendt neerging. Scheidsrechter Wiersma stond er heel kort op. Raïes Roshanali roste het leer echter over. DVS had in dat kwartier na rust aanvallend niets kunnen uitrichten, maar kreeg daarna vier mogelijkheden om de marge weer op twee te brengen. Matijs Valstar kwam op aangeven van Hayri Pinarci en later Benjamin Roemeon twee kreeg vrij in het Noordwijkse strafschopgebied.
De eerste kans was wellicht net wat moeilijker dan de tweede, maar beide keren stuitte hij op de doelman. De eerste had de goalie direct onder controle en bij de tweede vertraagde hij de inzet, die op de doellijn nog gekeerd kon worden door een verdediger. In de 66e minuut werd een uittrap van Daan Huiskamp door iedereen gemist en kwam Quincy Veenhof vrij voor keeper Mike van Vliet. Die kon de schade beperkten tot een corner. Twee minuten later zette Benjamin Roemeon hem vrij voor het doel; nu schoot Quincy Veenhof voorlangs. Tussen de kansen van Valstar en Veenhof zorgde Daan Huiskamp er nog voor, dat een voorzet van Noordwijker Sem van Oosten geen medespeler bereikte en had hij goed zicht op een vrije trap. Het laatste kwartier ging echter in met een gelijke stand. Noordwijk hield het tempo goed in de aanval en Sem van Oosten schoot vanaf links goed in. Via de paal en de rug van Daan Huiskamp kwam de bal voor de attente Emiel Wendt, die de 2-2 van dichtbij binnen werkte. Het scoreverloop paste goed bij het beeld van de wedstrijd, wat een waar cupduel was. Beide trainers wisselden in het laatste kwartier om toch de winst in de reguliere speeltijd te behalen. Bij DVS verliet Coen Vloedgraven het veld voor Lars Dekker en Eren Turan Yavuz kwam in de plaats van Quincy Veenhof. Lars Dekker viel sterk in; hij pakte veel ballen in persoonlijke duels en had ook de voortzetting naar voren. Behalve een schot van Benjamin Roemeon in de 83e minuut, dat net naast ging, kwam het niet meer tot kansen. Beide clubs waren dus verplicht tot extra inspanningen van een half uur.
Verlenging brengt geen beslissing
Noordwijk leek in de eerste helft leeg gespeeld, maar ook bij de thuisclub sloop langzaam de vermoeid erin. De eerste verlenging was helemaal voor DVS, zonder dat het nog tot grote kansen leidde. In de 104e minuut was invaller Mark de Kruijs er wel dichtbij, toen een Thomas Reynaers weer een van fenomenale vrije trappen vanaf rechts bij de tweede paal had gelegd. Het lukte De Kruijs echter net niet om de bal met een sliding in de gewenste richting te krijgen. In de tweede verlenging vond de Tweededivisionist echter nog een tweede adem en drong het de Ermeloërs terug. Daan Huisman reageerde toen in de 112e minuut alert op de kopbal van Sem van Oosten en de daaropvolgende kopbal van Dylan Rietveld uit de hoekschop. DVS doorstond ook de drie spelhervattingen en hield goed het overzicht na de omhaal van Sander Bosma. Met die ballen werd hij goed opgewarmd voor een strafschoppenserie. Trainer Kees Zethof paste de ‘Krul-wissel’ toe door in de 117e minuut zijn eerste doelman Lars Jansen in te brengen voor Mike van Vliet. De excellerende goalie van drie dagen daarvoor kwam echter niet op de juiste bedrijfstemperatuur en groeide niet uit tot held in de penaltyreeks. En die moest na 120 minuten voetbal de beslissing brengen.

Toer Bouwman benutte de eerste voor de bezoekers, maar Daan Huiskamp versloeg zijn collega in de gelijkmakende beurt. Misschien wel de beste schutter van het veld deze avond, Thomas Reynaers, schoot over, terwijl Tim van de Berg uitermate beheerst scoorde. Ook Sander Bosma joeg de bal over de lat, waarna Adriaan Kruisheer laag in de uiterste linkerhoek raak mikte. De druk lag nu op Dylan Rietveld. Als hij miste was DVS door. Hij kon echter met zijn rake strafschop goed omgaan met die druk. Het lot van de Tweededivisionist lag nu in handen van Hayri Pinarci en de routinier faalde met zijn zekerheid niet. De Ermeloërs gingen de koker in voor de KNVB Beker, waarvan de tegenstander zaterdag 25 september bekend wordt. Grote vreugde uiteraard bij alles en iedereen, die de Ermelose club een warm hard toedraagt. Noordwijk kan zich concentreren op de competitie. De roodwitten hebben in vergelijking tot het kampioenschap in ’19 wat routine, lengte en fysiek kracht ingeleverd en gokt na het gedeeltelijk doorselecteren op handhaving.

“Dat kunnen wij dus ook”
Ondanks de euforie bij spelers en supporters, was Peter Wesselink toch niet 100% tevreden: “Ik had helemaal niet het gevoel, dat we zo knap gevoetbald hebben. We waren veel te onrustig aan de bal en schoten die veel te snel naar voren, waardoor we niet aan voetballen toekwamen. Zodoende kwamen we niet onder de druk van Noordwijk vandaan. Niet dat zij daar veel gebruik van gemaakt hebben, maar wij kwamen nauwelijks van onze eigen helft af. Het blijft natuurlijk een tweededivisieclub en ik had graag dingen in ons spel teruggezien. We hadden ons de eerste vijftien minuten in de wedstrijd willen spelen door hoog druk te zetten; om bij balverlies door te jagen. Na zo’n vijf minuten maakten wij het bij hun opbouw klein en compact en daar wisten zij niet zoveel raad mee. Voetballend hebben wij ook eigenlijk geen kansen weggegeven. Zij probeerden het met lange ballen op die spits. Zij gokten erop, dat die bal goed zou vallen en daar zijn zij een paar keer gevaarlijk uit geweest. Met dank aan Stevan voor de analyse hebben wij ons niet laten verrassen door die gevaarlijke spelhervattingen van Noordwijk. Wij hebben twee mooie goals gemaakt vanuit de omschakeling en dat is ook voetbal. Dat kunnen wij dus ook goed. Desalniettemin hebben we in de tweede helft drie, vier enorme kansen gehad om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Het blijft een bekerwedstrijd en daarin moet je er staan. De toeschouwers hebben in ieder geval waar voor entree gehad. Dat we ons geplaatst hebben, is hartstikke mooi voor de club.” Natuurlijk waardeerde de oefenmeester de enorme inspanning van de spelers: “Voor spelers was het al heel lang geleden, dat zij eens 120 minuten gespeeld hebben. Na die coronaperiode zijn dat natuurlijk wel uitputtingsslagen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Tarik Evre, Tim van de Berg, Finn Kluiver, Hayri Pinarci, Coen Vloedgraven (79’ Lars Dekker), Benjamin Roemeon, Quincy Veenhof (79’ Eren Turan Yavuz), Adriaan Kruisheer, Stef Nijland (16’ Matijs Valstar).
Opstelling Noordwijk: Mike van Vliet (117’ Lars Jansen), Toer Bouwman, Dylan Rietveld, Rob Overvliet, Donovan Slijngaard, Thomas Reynaers, Stef van de Zalm, Sander Bosma, Raïes Rohsanali, Emiel Wendt, Joost van de Boogaard (75’ Mark de Kruijs).

Scheidsrechter: Dhr. W. Wiersma uit Drachten.

Scoreverloop: 25’ Adriaan Kruisheer 1-0, 45 +1’ Coen Vloedgraven 2-0, 53’ Toer Bouwman 2-1, 74’ Emiel Wendt 2-2.

Competitiegenoten in tweede kwalificatieronde
Drie competitiegenoten van DVS komen pas op woensdag in actie (Staphorst, ACV en Ter Leede). Bij de drie onderonsjes tussen zaterdagderdedivionisten zouden drie clubs op voorhand sneuvelen.
Barendrecht-Scheveningen: Wat in de competitie nog maar niet wilde lukken, lukte voor Barendrecht in dit bekerduel wel. Tweededivisionist Scheveningen werd met een 3-0 nederlaag naar de badplaats teruggestuurd.
Hoek-SteDoCo: De Hoornaars moesten na een 2-0 achterstand wakker geschud worden, maar bogen die om in een 2-3 overwinning, waarbij de winnende treffer voor SteDoCo in de laatste minuut van de reguliere speeltijd viel.
GVVV-VVOG Harderwijk: De bezoekers kwamen de vroege tegentreffer nog wel goed te boven en dwongen met de 1-1 een verlenging af. Dat lukte niet meer na het Veendaalse doelpunt in de eerste verlenging, waarna het ook nog 3-1 werd.
Ajax (am)-VVSB: De amateurs van Ajax benutten de tweede helft om afstand te nemen van de competitiegenoot en versloegen VVSB uiteindelijk met 4-1.
GOES-DOVO: Ondanks het betere spel moesten de Veenendalers in de tweede helft een achterstand wegpoetsen, wat lukte. Met 1-2 aanvaardde DOVO de lange terugreis.
FC Lisse-AFC: De fusieclub hunkert ernaar om weer eens deel te nemen aan de KNVB Beker en mochten hopen na de vroege voorsprong. Die was voor rust nog ongedaan gemaakt, waarna verlenging volgde. Daaruit kwam AFC met uiteindelijk 1-2 als overwinnaar uit de bus.
IJsselmeervogels-Sportlust’46: De Derdedivisionist dwong na de 1- achterstand nog wel met 1-1 een verlenging af, maar daarin was IJsselmeervogels te sterk. Het werd ondanks een bal voor Sportlust’46 op de paal na de 2-1 ook nog 3-1.
Sparta Nijkerk-Sliedrecht: Met veel pijn en moeite slaagden de Nijkerkers erin om zich de eersteklasser van het lijf te houden. He eerste doelpunt viel pas in de tweede verlenging, waarop ook nog de 2-0 voor Sparta volgde.
ODIN’59-De Treffers: De hekkensluiter van de Derde Divisie kon een voorsprong uit de 1e minuut net niet de rust in dragen en slaagde er zelfs niet in om er nog een verlenging uit te slepen. In de extra tijd trok De Treffers de zege met 1-2 naar zich toe.