Sportlaan 27
3851CA
ERMELO
tel. 0341-562357

DVS’33 Ermelo heeft in de eerste ronde voor de KNVB Beker verrassend gewonnen van eerstedivisionist FC Eindhoven. Dat was de geelzwarten nooit eerder gelukt. De tweede club uit de Lichtstad moest teruggaan tot de 80-er jaren om zich uitschakeling door een amateurclub te kunnen herinneren (in ’83 door het Amsterdamse DWV en een jaar later door sv Blerick). De Eindhovense oefenmeester had zijn spelers al gewaarschuwd voor een lastige avond op de Veluwe, nadat DVS tweemaal bekeken was in de competitie, en voerde ook enkele wijzigingen door in de opstelling na de eerste thuisnederlaag van het seizoen tegen Jong Ajax. Zo werd Koen Oosterbrink in het hart van de defensie geposteerd. De bezoekers mochten het bedenken van DVS-trainer Peter Wesselink, die zijn equipe in een 5-3-2 opstelling liet spelen. Niet het favoriete spelconcept van de geelzwarten, maar voor deze gelegenheid wel met een groot gevoel voor realisme. De multifunctionele Coen Vloedgraven zakte zodoende een linie, wat ook gold voor Adriaan Kruisheer, die daarvoor door personele problemen voorin als gelegenheidsspits fungeerde. Het verloop van de wedstrijd was voorspelbaar met de BVO als dominante ploeg, aar het scoreverloop maakte het een echte bekerwedstrijd.

Hoogst effectief DVS met 1-0 de rust in

De bedoelingen van de Eindhovenaren was in de openingsfase duidelijk. Hoof druk zetten en in hoog tempo een vroege voorsprong forceren en die uitbreiden naar een veilige, zodat er gas teruggenomen kon worden. De eerste hoekschop was dan ook al na 19 seconden een feit, maar de Ermeloërs overleefden die moeilijke fase en antwoordden uit de eerste de beste mogelijkheid. Er zouden altijd wel twee of drie kansen komen in de wedstrijd en voor de rest wilde een met zeer veel energie spelend, lees verdedigend, DVS er zo lang mogelijk een wedstrijd van maken door de nul vast te houden. In de 9e minuut gebeurde dan toch, waar elke supporter van de geelzwarten alleen maar hadden kunnen dromen, namelijk een voorsprong nemen tegen een BVO. DVS bezat in dit bekerduel twee wapens naast de tomeloze inzet van alle spelers, die de bezoekende profs niet hadden; een keeper, die punten pakt en een plaaggeest als Benjamin Roemeon. Daan Huiskamp zocht met een uitstekende uittrap, waarvan hij er in deze wedstrijd meer zou laten zien, de kortste weg naar een treffer en vond halverwege de Eindhovense helft de rappe aanvaller.
De robuuste Koen Oosterink liet zich door een van de kleinste spelers op het veld in het persoonlijke duel makkelijk aan de kant zetten, waarna de Apeldoorner in Ermelose dienst vrij op doelman Nigel Bertrams afging en hem met een diagonaal schot kansloos liet. Het eerste historische feit in de clubgeschiedenis van DVS, dat nog nooit tevoren tegen een BVO in een bekerwedstrijd op voorsprong was gekomen. Voor de bezoekers resteerden natuurlijk nog tachtig minuten om uitschakeling af te wenden. Het wedstrijdbeeld veranderde ook niet en FC Eindhoven bleef het spel bepalen. Kort na de 1-0 slalomde de Canadese international Charles-Andreas Brym het Ermelose strafschopgebied in en volgde na een fysiek duel een valpartij. De prof dacht aan een penalty, maar dat werd weggewuifd door scheidsrechter Timmer. Hij stond aan beide kanten mannelijke duels toe en zag dit niet als overtreding. Het was wel de tweede keer, dat DVS voordeel had van die instelling bij de leidsman.
De fysiek sterke spits Jort van de Sande bleef in de 19e minuut goed aan de bal, maar werd wel voldoende naar buiten gedrongen. Hij kwam nog wel tot een schot in de korte hoek, maar die werd door doelman Daan Huiskamp knap uit de korte hoek gehouden. Een minuut later bediende Barnabas Racz met een listig hakballetje, waardoor Charles-Andreas Brym oog in oog met de Ermelose sluitpost kwam te staan. Hij probeerde het leer binnen te schuiven, maar de doelpoging smoorde onder het lichaam van Daan Huiskamp. Hoewel het tempo in de wedstrijd al gezakt was, bleef FC Eindhoven wel de bovenliggende partij, maar verder dan twee voorzetten vanaf de achterlijn, die geen medespeler vonden, kwamen de profs niet. In de 32e minuut probeerde Brym het dan plotseling maar met een strak afstandsschot, dat maar net over ging. Dreigend kwam FC Eindhoven in de eerste helft ook niet meer dan een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Zelf had DVS voor de rust nog uitzicht op een marge van twee, toen Benjamin Roemeon en Quincy Veenhof in de 36e minuut na een crosspass van Finn Kluiver een combinatie opzetten. De laatste kwam daardoor in een riante scoringspositie, maar het diagonale schot van Veenhof ging voorlangs. De rust ging dus in met een 1-0 voorsprong voor de Ermeloërs.

DVS deelt direct na rust tweede tik uit

Hoewel geen van beide trainers wisselde in de rust, bracht Rob Penders bij FC Eindhoven wel een wijziging in de opstelling aan. Hij liet zijn ploeg nu in een 3-4-3 opstelling spelen. DVS verraste echter opnieuw door heel snel de 2-0 te maken. Finn Kluivert zette de aanval op en via Maarten van Dijk begon Benjamin Roemeon aan een rush, die hem langs de achterlijn in de ‘zestien’ bracht na eerst zijn tegenstander gedold te hebben. Aangezien hij geen mogelijkheid zag om af te leggen, probeerde hij het leer in de verre hoek te leggen. Dat mislukte, maar doelman Bertrams frommelde de bal in het eigen doel. Die tweede treffer in de 47e minuut deed wel wat met de bezoekers, waar de dreigende uitschakeling in eerste ronde van de KNVB Beker al wel tussen de oren ging zitten. Het werd er bij de BVO niet nauwkeuriger op. Passes, die niet meer aankwamen en indraaiende voorzetten in het luchtledige. Desalniettemin kreeg de Canadese international Brym in de 54e minuut een goede kopkans en gelukkig voor DVS ging die net naast. Natuurlijk moest DVS wel alle zeilen bijzetten om het achterin dicht te houden en deed dat ook met verve. Dat Tarik Evre zijn kopduels wint, is niet zo’n verrassing, maar ook Tim van de Berg liet zich daarin gelden. Ook Coen Vloedgraven blokte het schot van Joey Sleegers in het strafschopgebied, die ooit als groot talent naar Feyenoord gehaald werd, maar niet doorbrak en nu na twee jaar blessureleed op zoek is naar zijn oude vorm. Na een klein kwartier pleegde Rob Penders een aanvallende wissel. Centrale verdediger Oostenbrink verliet het veld voor aanvaller Jasper Dahlhaus. FC Eindhoven drong de Ermeloërs nog verder terug, waar de krachten ook wegvloeiden. Peter Wesselink bracht zodoende met Hayri Pinarci voor Lars Dekker en Nassim El Ablak voor Quincy Veenhof verse krachten in.
De laatste invaller is de nieuwe aanwinst voor DVS. Hij trainde al langer mee met de A-selectie en voetbalde al mee in oefenwedstrijden tegen csv Apeldoorn en Spakenburg en beproefde daar tussendoor zijn geluk nog bij een BVO. Daar dwong de Harderwijker geen contract af en verbond zich aan de Derdedivisionist. Ook hij werd in deze wedstrijd vooral gedwongen tot meeverdedigen, maar liet met een heel strakke breedtepass zien, dat hij het spel heel snel kan verplaatsen. Ook bij FC Eindhoven volgde een dubbele wissel. Racz en Van Rosmalen maakten plaats voor Maarten Peijnenburg, die achterin ging spelen, en Hernadez (international van el Salvador). De lange centrale verdediger verhuisde nu naar het front. Met het nodige opportunisme werd geprobeerd de dreigende uitschakeling af te wenden. Maarten van Dijk moest in de 80e minuut het veld verlaten met een blessure, waardoor Stijn Schipper zijn debuut in een officiële wedstrijd van de hoofdmacht kon maken. Kan het mooier? De druk op de laatste linie van DVS werd steeds groter en een aantal spelers was aan het einde van de krachten. Zodoende werd in de 84e minuut publiekslieveling Benjamin Roemeon gewisseld voor Eren Turan Yavuz.

De tijd tikte inmiddels in het voordeel van de thuisclub en in de reguliere speeltijd lukte FC Eindhoven niet om door de hechte verdediging van de geelzwarten te komen. De Ermeloërs moesten het daarna nog zes minuten zien vol te houden. Daarin verwerkte Tim van de Berg een Eindhovense aanval nog tot hoekschop, schoot Jasper Dahlhaus net naast, blokte Stijn Schipper nog een schot en voorkwam El Ablak met een sliding nog een pass. Toch viel de aansluiting nog in de 96e minuut, toen Dahlhaus in een mêlee van spelers de bal nog achter doelman Daan Huiskamp prikte, 2-1. De tijd ontbrak daarna om de eliminatie uit het bekertoernooi te voorkomen.

“We hebben voor deze wedstrijd wel voor deze speelwijze gekozen”

Voor de camera van ESPN viel de interviewer de ‘onderkoelde’ analyse van DVS-trainer Peter Wesselink op. De euforie had toen alweer plaats gemaakt voor de ratio bij de oefenmeester. Hij is wel de eerste trainer in de clubhistorie, die zijn ploeg in de KNVB Beker langs een BVO naar de tweede ronde loodste. Dat deed de Apeldoorner door een speelwijze, die niet des DVS’ was, legde hij later aan de verslaggever dezes aan: “Met Excelsior’31 heb ik twee jaar geleden voor de beker tegen FC Utrecht gespeeld en heb ik het elftal ook aangepast. Toen kwamen we snel achter, maar als je het op kan brengen en je kan je middenvelders kort bij je centrale verdedigers houden, de as goed dicht kan houden, kun je het best wel goed volhouden. Uiteindelijk is dat gelukt en heeft Daan maar twee momenten in hoeven grijpen. Wij worden bijna elke week geconfronteerd met ploegen, die zo ver inzakken en dat is gewoon verdomd lastig. Dan moet je heel goed zijn en in de eindfase net dat gelukkige momentje hebben, dat je tot scoren komt. Kom je achter, dan wordt het helemaal moeilijk, maar als je voor komt, gaan de spelers erin geloven. Ik heb jongens voor deze wedstrijd echt moeten overtuigen van deze speelwijze voor deze wedstrijd en als het lukt, moeten ze er ook van gaan genieten. Kort bij elkaar blijven en zorgen, dat je lang in de wedstrijd blijft. Verdedigend moet je het constant opbrengen om op de as druk op de bal te houden. Als je dat op kan brengen, wordt het leuk. Zij speelden met de buitenspelers wat naar binnen en de backs er overheen, maar dat hadden wij verdedigend als onze backs op hun backs kwamen te spelen ook hartstikke goed voor elkaar. Ik heb ook tegen de jongens gezegd, dat we sowieso twee, drie goede kansen zouden krijgen in deze wedstrijd. Die eerste goal is dan niet uit de omschakeling, maar uit een uittrap van Daan. Wij kozen er ook voor om eerder diep te spelen en de nadruk te leggen op de verdedigende organisatie, waardoor je wel aan de bal concessies doet. Dan gok je erop, dat je via de as er snel uit kan komen. In de eerste helft hebben zij ook maar twee kansen gehad; een schuin voor de goal en een recht voor het doel. Dat lag voor een deel misschien aan Eindhoven zelf, maar ook aan de verdedigende organisatie bij ons. Die tweede goal was natuurlijk belangrijk. ‘Benna’ speelde zich knap vrij op de achterlijn, want uiteindelijk werd het nog 2-1 en moet je nog verlengen.
Natuurlijk deed die 2-0 wat met hun. In de tweede helft gingen zij met drie man achterin spelen en vier man op het middenveld in een soort vierkantje en daar hadden wij het wel lastig mee. Wij hadden maar een controlerende middenvelder staan tegenover twee bij hun. Daarom heb ik Quincy ook meer op het middenveld laten spelen. Als we de bal veroverden, hadden we niks meer voorin staan en kwamen we er ook niet meer uit. Daar hadden we ook de kracht niet meer voor. Dat geeft ook niet, want dat is ook voetbal. Er is ook niks mis mee om dat voor een wedstrijd tegen een betere tegenstander op te brengen. Natuurlijk is dit niet het soort voetbal, dat ik graag laat spelen, maar we hebben er wel voor gekozen om het voor één wedstrijd, waar zoveel belangen op zitten, zo te doen. Als we gespeeld hadden, zoals we normaal doen, waren we eraf gegaan. Als zij 0-1 of 0-2 hadden gemaakt, hadden wij ook nog wel wat anders moeten doen en was het misschien ook wel 0-4 of 0-5 geworden. Nu bleven we goed in de wedstrijd en met die 2-0 gebeurt er natuurlijk ook wat bij ons. Dan ga je geloven, dat het echt kan. De eerste helft konden we het op het middenveld nog wel belopen, maar dat werd in de tweede helft steeds moeilijker. Dan kan je het niet meer opbrengen op de bal vast te houden en eruit te komen. Ik wilde wel proberen om meer druk op het middenveld te houden en dat is niet de grootste kracht van Lars. Hij zat zeker niet slecht in de wedstrijd en normaal zou ik daar Coen neer zetten, maar die stond nu achterin. Hij kan wel druk zetten en Maarten kan dat ook. Daarom bracht ik Hayri ook. Dat was voor mij een logische wissel. Voor Maarten heb ik Stijn Schipper ingebracht, die voor een jonge jongen fysiek al wel sterk is. Hij heeft ook nog wat ballen weg kunnen koppen”, aldus Peter Weeselink, die ook blij is met de nieuwe aanwinst Nassim El Alblak.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Coen Vloedgraven, Tarik Evre, Tim van de Berg, Finn Kluiver, Adriaan Kruisheer, Lars Dekker (70’ Hayri Pinarci). Maarten van Dijk (80’ Stijn Schipper), Quincy Veenhof (70’ Nassim El Ablak), Benjamin Roemeon (84’ Eren Turan Yavuz).

Opstelling FC Eindhoven: Nigel Bertrams, Valentino Vermeulen, Mawuna Amevor, Koen Oostenbrink (58’ Jasper Dahlhaus), Mitchell van Rosmalen (72’ Maarten Peijnenburg), Brian de Keersenmaecker, Joey Sleegers, Jarno Jansen, Barnabas Racz (72’ Duenas Hernandez), Jort van de Sande, Charles-Andreas Brym.

Scheidsrechter: dhr. L Timmer uit Apeldoorn

Scoreverloop: 9’ Benjamin Roemeon 1-0, 47’ Benjamin Roemeon 2-0, 90+6’ Jasper Dahlhaus 2-1.