Lovenpolderstraat 2 A
4542NS
HOEK
tel. 0115-441593

Met de eerste periodetitel in het vizier heeft DVS’33 Ermelo in Hoek meervoudig verlies geleden. Niet alleen de eerste prijs van het seizoen ging aan de geelzwarten voorbij, maar de achterstand op het drietal leiders in de Derde Divisie A liep op tot acht punten. Bovendien liep de ziekenboeg, waar Benjamin Roemeon en Ali Akla al in zaten voorafgaand aan de hervatting van de competitie nog verder vol met Adriaan Kruisheer en Nicky van Hilten. De afwezigheid van Roemeon en Akla betekende een basisplaats voor Nassim El Ablak en Quincy Veenhof.
Na een eerste helft met weinig amusementswaarde werd het tegen een tegenstander, die het accent op de verdediging en de omschakeling legde, werd het na de 0-1 vroeg in de tweede helft niet makkelijker op. Nadat Peter Wesselink al zijn wissels al had gebruikt, moest Nicky van Hilten er nog met een ernstige blessure af, waarna de thuisclub de ruimte benutte om er nog 0-2 van te maken. En dan duurt een terugreis van het verre Hoek nog langer dan de heenreis.

Weinig spektakel voor rust
De voormalige international van de Rode Duivels, Lorenzo Staelens, koos voor een behoudend concept met de linies kort op elkaar, gokkend op de omschakeling. Peter Wesselink deed geen concessies aan zijn speelwijze en wilde op de gebruikelijke wijze druk zetten. Toch speelde DVS erg behoedzaam en Bij Ermelo’s balbezit trok ook het Zeeuws-Vlaamse middenveld zich terug. Het was voor de geelzwarten moeilijk om zich daar doorheen te voetballen. Een schot van Nassim El Ablak in de 19e minuut was dan ook de eerste doelpoging van DVS. Daarvoor had Tarik Evre in de 8e minuut met een uitstekende sliding een vrije doortocht voor Steve Schalkwijk moeten verijdelen. De sterkhouder in het hart van de verdediging raakte daarbij wel geblesseerd, maar kon de wedstrijd gelukkig wel uitvoetballen. DVS kwam niet aan uitgespeelde kansen toe.
Wel was er voor Stef Nijland in de 20e minuut de mogelijkheid voor een listig boogballetje, maar daar had de lange doelman Griffin de Vroe weinig moeite mee. Het puntertje van Adriaan Kruisheer twee minuten later warmde de Zeeuwse goalie op voor het schot van Lars Dekker uit de tweede lijn in de 28e minuut, maar dat kreeg hij in tweede instantie wel onder controle. Uit de Zeeuwse tegenaanval direct hierop was Hoek dichtbij de openingstreffer. Uit de voorzet vanaf links van Karim Bannani nam Rik Impens het leer in een keer op de slof, maar het schot ging rakelings naast. Het meeste balbezit was dan wel voor DVS, maar de thuisclub kwam er toch een paar keer dreigender uit. Zo ontstond er na de 36e minuut bij een vrije trap op de rand van de ‘zestien’ in de omschakeling ruimte aan de andere kant, maar Tarik Evre haalde de pass er goed uit. Adriaan Kruisheer bleek in de 38e minuut na een eerdere blessurebehandeling niet verder te kunnen voetballen en werd gewisseld voor Maarten van Dijk. Pas in de slotfase van de eerste helft kwam DVS er via de rechterflank via Stef Nijland goed door, maar zijn voorzet ging aan Quincy Veenhof en Finn Kluiver voorbij. Aan de andere kant bood Nicky van Hilten met een terugspeelbal de kans aan Steve Schalkwijk, maar Daan Huiskamp kon door tijdig uitlopen ruimen. De laatste mogelijkheid was in de 4e minuut van de extra tijd nog voor DVS. Stef Nijland legde vanaf de achterlijn terug op Finn Kluiver, wiens schot naast ging. De rust ging dus in met een brilstand, die nog alle mogelijkheden bood op de periodetitel, aangezien het bij de concurrentie ook nog gelijk stond.

Opgave voor DVS kort na rust nog groter
Natuurlijk had DVS in de bekerwedstrijd tegen Vitesse indruk gemaakt en wisten de Zeeuws-Vlamingen, dat een goed resultaat tegen de kandidaat voor de eerste periode moeilijk zou worden, maar gezien het spelbeeld in de eerste helft, moet Hoek toch moed geput hebben. Hoewel de eerste kans van de wedstrijd nog wel voor de bezoekers was, namen de blauwwitten vroeg in de tweede helft een voorsprong. Nadat Nicky van Hilten in de 47e minuut na een goedlopende Ermelose aanval overgeschoten had, kwam Steve Schalkwijk twee minuten later op snelheid goed door langs de rechter zijlijn. Finn Kluiver had de clubtopscorer tot dan toe aardig onder controle, maar nu moest Tim van de Berg de confrontatie aangaan. Hij kwam decimeters te kort en Finn Kluiver kon niet de nodige rugdekking geven. Zo kon Steve Schalkwijk aan leggen voor een schot in de korte hoek, maar trof de tweede paal. Daan Huiskamp raakte daarbij al geblesseerd en kon niet tijdig meer omhoog komen om de rebound te keren. Ook Lars Dekker kon die rebound van Istvan Bakx niet tegenhouden.
De opgave werd voor DVS zodoende nog groter na die 1-0. Toch had DVS na die openingstreffer wat meer druk op de defensie van de Zeeuwen. Daar ontstond in de 54e minuut ook de grootste kans van de wedstrijd uit voor de bezoekers. Nassim El Ablak worstelde vanaf links op de rand van de ‘zestien’ langs twee verdedigers, bereikte Quincy Veenhof, die aflegde op Lars Dekker. Na zijn slimme overstapje kreeg Stef Nijland van dichtbij een vrije schietkans. Alexander Embechts voorkwam op de doellijn, dat DVS de gelijkmaker kon aantekenen. De oud-prof van PSV kreeg na een uur voetbal opnieuw een goede schietkans, toen Quincy Veenhof hem na een draai bediende. Dit schot ging over. Peter Wesselink probeerde met twee verse krachten de druk verder erop te krijgen. In de 62e minuut maakten Nassim El Ablak en Finn Kluiver plaats voor Kenneth Aninkora en Jeremy Jonker. De bonkige aanvaller kan in de dekking altijd aangespeeld worden, maar was nog niet altijd gelukkig in zijn voortzetting. Toch bood hij zo aan halverwege de tweede helft aan Nicky van Hilten de kans om te schieten. De curve was goed genoeg, maar het vizier van de verdediger stond te hoog. Het moeilijkste kwartier was nu voor de gastheren wel voorbij en er ontstond weer ruimte voor Hoek. In de 70e minuut draaide Rik Impens vanaf links een ingestudeerde hoekschop scherp in. Centrale verdediger kon die met zijn rug naar het doel nog niet over de doellijn drukken, maar in de rebound kon Aaron Verwilligen wel uithalen. Doelman Daan Huiskamp lag in de baan van het harde schot.
Vier minuten later kon Rik Impens zijn ploegmaat Steve Schalkwijk net niet bereiken met zijn voorzet en schoot Mohammad Jabar Zadar uit een veel moeilijkere hoek naast. Met nog zo’n tien minuten te spelen maakten Tim van de Berg (met geel op zak) en Quincy Veenhof plaats voor Hayri Pinarci en Eren Turan Yavuz. De laatste viel zeker goed in, maar moest toch toezien, dat de eerstvolgende kans in de 83e minuut nog voor de thuisclub was. Op de knappe pass van de nieuwe aanwinst Jair Anwar Oosterlen achter de Ermelose verdediging werd Steve Schalkwijk gelanceerd. Tarik Evre kon een doelpoging niet verijdelen, maar dwong de makkelijk scorende aanvaller voldoende naar buiten om de hoek moeilijker te maken. Toch trof hij de tweede paal. Vervolgens kwam Eren Turan Yavuz twee minuten later tot de goede opening op Nicky van Hilten, die Nassim El Ablak minder vaak kon vinden. De opkomende back ging op snelheid op Karim Bannani, die het gevaar onderkende en vasthield. Van Hilten raakte uit balans en kwam verkeerd op zijn enkel terecht en moest het veld verlaten.
Naar later zou blijken, was zijn enkel op twee plaatsen gebroken. DVS gaf het met tien spelers nog niet op, al was het beste resultaat misschien nog slechts een wedstrijdpunt, maar nadat een voorzet van Stef Nijland in de 87e minuut verwerkt werd, counterde Hoek een minuut later naar de zekere zege. De ruimte lag op de linkerflank, waar Rik Impens gretig indook. Het scorebord kon op voorhand al bediend worden voor de 2-0 na de afgemeten voorzet op afmaker Steve Schalkwijk, die het leer gecontroleerd buiten bereik van Daan Huiskamp in de verre hoek prikte. Het had daarna qua stand nog erger kunnen worden. Waar Kenneth Aninkora in de slotminuut van de reguliere speeltijd uit een moeilijke hoek nog overschoot, stelde Rik Impens in de counter met een afgemeten passje de net voor Steve Schalkwijk ingevallen Jahrdell Constancia in staat om vrij voor de Ermelose sluitpost de hoek te kiezen. Hij tikte naast, zodat het bij 2-0 bleef. Voldoende voor Hoek om toch met enig vertrouwen naar het vervolg van de competitie te kijken en voor DVS een forse domper. Niet alleen voor het mislopen van de periodetitel en de grotere achterstand op drie koplopers, maar vooral ook door het blessureleed, dat bij deze wedstrijd alleen maar toenam.

“Het gaat om goals maken en dat zal beter moeten”
De teleurstelling was bij oefenmeester Peter Wesselink op ‘the morning after’ nog niet over: “Maar de teleurstelling maakt langzamerhand al wel plaats voor realisme.
Het plan voor deze wedstrijd was niet anders dan normaal. We hebben ook nu getraind op een aantal spelprincipes. Aan de bal willen we ruimtes creëren aan de zijkanten voor onze lopende back. Kijken of we met goed positiespel mensen tussen de linies kunnen krijgen en veel mensen om de bal hebben. Bij balverlies veel druk zetten om die weer snel terug te hebben. Dat hebben we in de eerste helft best wel redelijk gedaan. Dat neemt niet weg, dat we weinig doorgekomen zijn aan de zijkanten. Op donderdag wisten we al, dat Benjamin en Ali er niet bij zouden zijn, maar dat verandert niets aan onze manier van spelen. Ook de andere moeten dat in kunnen vullen, hoewel Benna en Ali wel bijzondere kwaliteiten hebben. Ik sta ook voor deze speelwijze en vind, dat we die ook ten alle tijden die moeten uitvoeren. Ik weiger om op de counter te gaan spelen, tenzij we daartoe gedwongen worden, als een tegenstander veel beter is. Behalve bij DOVO uit hebben in alle competitiewedstrijden laten zien, dat wij dan met ons positiespel goed kunnen. Dat impliceert niet automatisch, dat je ook veel kansen krijgt. Dat is nu net het moeilijkste onderdeel van voetbal; om op de helft van de tegenstander het verschil te maken. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer.

Dat zag je tegen Hoek ook. Zij maakten het heel klein, maar wij slaagden er wel in om met ons positiespel de vrije mensen te vinden. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk wel om, dat je in de ‘zestien’ van de tegenstander komt. Daar zijn we ook een paar keer geweest met schietkansen in de eerste helft. Als je zelf veel aan de bal bent, loert natuurlijk altijd de kans op de counter en daar zijn zij in de eerste helft twee keer gevaarlijk uit geweest, maar wij hebben met ons spel in de eerste helft twee, drie goede schietkansen gehad. Wij hadden wel alle intentie om aan te vallen en zijn zo’n 70% aan de bal geweest. Zij zakten in en maakten het klein. Als je er combinerend niet doorheen komt, moet je wat meer gebruik maken van de crossbal. Dat lukte de eerste helft met die wind schuin over het veld niet. Het helpt natuurlijk wel, als je spelers hebt, die een man kunnen uitspelen, of als je Finn en Nicky achter hun verdediging krijgt. Dat is een paar keer gelukt en toen waren we ook gevaarlijk. Zonder Ali en Benjamin zag je bij ons weinig spelers, die zelf iets creëerden. Met de wind mee speelden we in de tweede helft wat vaker de crossbal. Bij die 1-0 laten die speler ontsnappen. Toen zag het er niet goed uit. We hadden net daarvoor de mooiste kans van de wedstrijd met Stef kort voor de goal Die vrije schietkans na dat overstapje van Lars moet er gewoon in. Na die 1-0 probeerden we met Kenneth, die nog geen hele wedstrijd kan spelen, wat extra’s te brengen. Hij zorgde wel voor dreiging, maar verder heb ik daarvan niet zoveel teruggezien. Hij is met zijn rug naar de goal toe aanspeelbaar en is zo toch lastig voor een tegenstander.

Dan was er nog de mogelijkheid voor Nicky, waarbij hij geblesseerd raakte. Hij kwam verkeerd uit en heeft zijn enkel op twee plekken gebroken. Hij mag zodoende zes weken helemaal niets doen. Jammer voor hem en voor DVS, want hij is met een hartstikke goed seizoen bezig. Hij brengt bij ons echt wel een extra kwaliteit. We raakten in de eerste helft ook Adriaan al kwijt, maar dat is gelukkig geen breuk, maar hij heeft er nog wel veel last van. Hij zal toch ook wel een tijdje uit de running zijn. Normaal ben ik heel zuinig met mijn wissels, maar nu zag je net na twee keer een dubbele wissel met verse krachten, dat we na de blessure van Nicky met tien man kwamen te staan. Dan wordt het een heel lastig verhaal. In die fase kregen zij nog twee goede kansen, waar ze er een van benutten. Het mag duidelijk zijn, dat het een slechte dag voor ons was; laat dat duidelijk zijn. Vooraf had ik gezegd, dat een zege met twee doelpunten verschil waarschijnlijk wel genoeg voor ons zou zijn, en dat bleek ook achteraf. Nog erger is het verlies van Adriaan en Nicky, terwijl Benjamin en Ali er zaterdag tegen VVSB ook nog niet bij zullen zijn. We hebben een grote selectie, dus zullen er weer anderen moeten opstaan. De bank zal alleen wat minder sterk bezet zijn, maar we staan zaterdag weer gewoon met elf tegen elf.

We moeten wel veel voetballen om een paar kansen te creëren en kunnen ons eigenlijk geen tegengoal permitteren. We scoren sowieso niet veel, maar kregen in eerdere wedstrijden ook niet veel doelpunten tegen. Zo kun je ook wedstrijden winnen. Het is de realiteit van dit seizoen, dat we wel veel de bal hebben, dat we met verzorgd voetbal veel op de helft van de tegenstander spelen, maar het gaat wel om goals maken. Dat zal beter moeten.”
Opstelling DVS’33 Ermelo:
Daan Huiskamp; Nicky van Hilten, Tarik Evre, Tim van de Berg (79’ Hayri Pinarci), Finn Kluiver (62’ Jeremy Jonker); Coen Vloedgraven, Adriaan Kruisheer (38’ Maarten van Dijk), Lars Dekker; Quincy Veenhof (79’ Eren Turan Yavuz), Stef Nijland en Nassim El Ablak (62’  Kenneth Aninkora).
Opstelling Hoek: Griffin de Vroe; Jaïr Oosterlen, Gertjan Martens, Alexander Embrechts, Karim Bannani; Aaron Verwilligen, Rik Impens, Mohammad Jabar Zada; Istvan Bakx, Steve Schalkwijk (90+1. Jahrdell Constansia) en Giovanni Delannoy.
Scoreverloop: 49’ Istvan Bakx 1-0’ 88. Steve Schalkwijk 2-0.
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort  uit Bathmen.

Resultaten Derde Divisie A 12 februari:
De eerste periode is dus beslist, terwijl drie clubs de reguliere ranglijst aanvoeren met 29 uit 14. Door de nederlaag in Hoek bleef DVS met 21 uit 14 zesde en heeft op de zevende plaats gezelschap van Ter Leede, dat een minder doelsaldo heeft. Hoek klom door de 2-0 van de zestiende naar de dertiende plaats met nu 15 uit 13.
DOVO-Excelsior’31: Een voor rust beter DOVO stond vijf minuten voor tijd nog op 0-0, maar kreeg toen de 0-1 uit een vrije trap te verwerken. De 0-2 in de extra tijd bleek voor de Rijssenaren niet voldoende om de periodetitel binnen te halen. Daarvoor had uiteindelijk nog een derde keer voor gescoord moeten worden. In de eerste periode eindigde Excelsior’31 op de tweede plaats, maar in de reguliere stand blijft het met 26 uit 14 de drie koplopers op drie punten volgen. Het verlies kostte de Veenendalers wel een plaats op de ranglijst. Zij staan nu vijftiende met 13 uit 13.
SteDoCo-VVSB: Beide clubs waren al uitgeschakeld in de eerste periode. Een strijdlustig VVSB vertrok met een punt uit Hoornaar. Alle vier de doelpunten vielen in het eerste kwartier van de tweede helft. Daarmee liepen de Noordwijkerhouters als voorlaatste met 10 uit 13 een puntje weg bij de rodelantaarndrager. SteDoCo bleef negende met 18 uit 13.
VVOG-Barendrecht: De Rijnmonders moesten nog wel een achterstand wegwerken, maar gingen met een voorsprong de rust in. Halverwege het tweede bedrijf werd die uitgebreid naar 1-3, maar de snelle aansluiting zorgde nog voor een spannende slotfase. De 2-3 werd echter over de streep getrokken, waardoor Barendrecht met 17 uit 13 de aansluiting met het linker rijtje vond. Met 13 uit 14 voelt VVOG de hete adem van VVSB in de nek.
GOES-Sparta Nijkerk: Na de gelijkmaker bleven de Bevelanders tot een uur voetbal goed bij, maar na een nieuwe achterstand werd het in de slotfase ook nog 1-3 voor Sparta Nijkerk. De titelkandidaat kwam daarmee wel een treffer tekort om de eerste periode te winnen, maar is wel een van de drie lijstaanvoerders met 29 uit 14. GOES, dat nog steeds op de eerste zege wacht van dit seizoen stond dus weer met lege handen en draagt de rode lantaarn met 6 uit 13.
Sportlust’46-ODIN’59: De thuisclub was op twee manieren in de achtervolging op FC Lisse. De Woerdenaren hadden een zege van twee doelpunten nodig om beslag te leggen op de eerste periode. Zoveel was bekend in de slotfase van de wedstrijd, die enige tijd stilgelegen had door een blessure van de leidsman. ODIN’59 had de opgelopen achterstand al ongedaan gemaakt. Zoals alle achtervolgers op FC Lisse was ook hier de stand halverwege gelijk. De Woerdenaren, die degelijk voetbal paren aan karakter, nam tien minuten voor tijd opnieuw een voorsprong, maar Excelsior’31 en Sparta Nijkerk leidden toen al met twee doelpunten verschil, terwijl DVS al uitgeschakeld was. Het alles-of-niets-offensief leverde in de extra tijd nog de 3-1 op, waardoor de eerste periodetitel bij Sportlust’46 terecht kwam. Op doelsaldo zijn de roodwitten tevens koploper. De Heemskerkers gaven een plaats prijs en zakten met nu 15 uit 14 naar de veertiende stek.
Harkemase Boys-Ajax (am): De hoofdstedelingen koesterden een ongeslagen status in Harkema en behielden die. Dat had zelfs een overwinning kunnen zijn voor de amateurs van Ajax, die in het slot toch een 1-1 moesten toestaan. Harkemase Boys nam met dat gelijkspel een punt afstand van DVS, maar zag met 22 uit 14 toch ook de achterstand op het leid trio toenemen tot zeven punten. De Amsterdammers bleven met nu 17 uit 14 twaalfde op de ranglijst.