• DVS-TV & DVS-Video

  • Top-en Hoofdsponsors
  • Eerstvolgende wedstrijd
  • Verenigingsponsors
  • Snelkoppelingen
  • Maatschappelijk Partner
  • #WijZijnDVS

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

Het Groesbeekse voetbal

Voetbalmaf Groesbeek grossiert in prijzen
 
Het dorp Groesbeek net onder Nijmegen en tegen de Duitse grens met al een wat Limburgse inslag mag ongetwijfeld het voetbalbolwerk van het zondagvoetbal genoemd worden. Er is een onlosmakelijke band met het buurland Duitsland; was het voor het openstellen van de grenzen voor personen en goederen niet vanwege de smokkel, dat wel vanwege de arbeid. De grensplaats laat zich in alles goed vergelijken met zaterdagbolwerken als Spakenburg, Katwijk en Veenendaal. En ook menig hoofdprijs werd binnengehaald in Gruusbèèk. Aangezien het voetballeven wat later tot leven kwam, duurde het ook wat langer, voordat de top in het zondagvoetbal werd bereikt. Eenmaal daar aanwezig werd het wellicht meest voetbalmaffe dorp van Gelderland met topamateurvoetbal en zelfs nog met een profclub.
 
Vooroorlogse- en geslaagde pogingen
De eerste pogingen om het voetbal in Groesbeek van de grond te krijgen werd 1915 gedaan door Rood Wit Blauw, die aansluiting zocht bij de roomse bond. Hetzelfde jaar zou een club met dezelfde initialen, RWB, zich aansluiten bij de Nijmeegsche Voetbal Bond. Eenzelfde vereniging of toch twee verschillende intitiatieven overleefde de jaarwisseling niet. Vier jaar later werd in het buurtschap De Bisselt door katholieke arbeidersjongens de voetbalclub De Treffers opgericht met een ongekend grote toekomst. Die vereniging speelde tot de inval van de Duitsers in de Roomse voetbalbond. In 1919 wordt ook al de oprichting van Groesbeek genoemd, dat tot december 1920 Achilles heet. Die club sloot zich aan bij de Nijmeegsche voetbalbond.
Natuurlijk kon men moeilijk spreken over clubs en eerder over elftallen, die hu heil zochten bij voornamelijk de Roomse bond. Die katholieke clubs GVV (1920), Achilles (’20-’23), Excelsior (’20 en ‘27), Eendracht (’23-’25 en ‘32), Excelsior (’27), DVS (’31-’36), Stormvogels (’31), Activia (’32-’39) en Groesbeek (’37) was nog een kort leven beschoren. Dat gold ook voor de neutrale verenigingen GSC (’31-’35) en Ducordia (’33-’34).
 
Vooroorlogse verenigingen, die het wel redden, waren het al genoemde De Treffers, Achilles en Germania, wat in ’36 begon onder de naam Victoria en die naam vier maanden droeg. Het Groesbeekse Boys van 1930 kwam voort uit de schuttersvereniging in de parochie Breedeweg, in het plaatselijke dialect Bruuk. De eerste twee hadden hun wortels onder de Roomse bevolking en wellicht was er wat sprake van klassenstrijd. De oudste was opgericht door Roomse arbeidersjeugd en Achilles door jongeren uit de plaatselijke middenstand. Het Germania van ’36, opgericht in De Stekkenberg ten noorden van Groesbeek, was vooral de club van de ‘kommiezen’, veelal ambtenaren uit Holland, die de smokkel moesten tegengaan. Vooral de eerste twee, maar ook Germania kenden grote successen. Het Groesbeekse Boys van 1930 kwam in de parochie Breedeweg (in het plaatselijke dialect Bruuk) voort uit een schuttersvereniging en kende halverwege de 90-er jaren een topperiode.
 
Na de oorlog kreeg Groesbeek er nog twee verenigingen bij. Het kerkdorpje Breedeweg kreeg er met Rood-Wit, gesteund door het oudere Groesbeekse Boys, een roomse vereniging bij. Dat zou later zorgen voor de eigen “Bruukse” derby. Het kerkdorpje De Horst leverde in 1948 een club onder de naam DVS. Daar stond de afkorting (in tegenstelling tot de Ermelose club van die naam) wel voor Door Vriendschap Sterk. Overigens is daar wel de G van Groesbeek toegevoegd.
 
De Treffers
De oudste van de Groesbeekse verenigingen bleek ook de meest succesvolste. Tot ’40 kwam De Treffers uit in de IVCB (een Roomse voetbalbond) en werd na de fusie van alle voetbalbonden ingedeeld in de 2e klasse KNVB. Dat zei veel van de kracht van die club, want in de 1e klasse voetbalden clubs als Ajax, Feyenoord en PSV. Sportief gezien moest de club na de oorlog nog wel een stap terug doen, maar de twee achtereenvolgende kampioenschappen vanaf ’62 bracht de club op het hoogste niveau in het zondagvoetbal. Dat werd in ’71-’72 voor één seizoen onderbroken. In ’74 ging die 1e klasse Hoofdklasse heten en daar waren de roodwitten tot de invoering van de Topklasse onafgebroken actief. En dat met acht afdelingstitels, met daarbij die zondagkampioenschappen (’88, ’91 en ’98). Aan die laatste twee werd ook nog het algeheel landskampioenschap bij de amateurs gekoppeld. Het laatste kampioenschap in de Hoofdklasse in ’10 bracht de club naar de Topklasse, maar daar werd nooit meer een titel gevierd. De vierde plaats in ’16 was wel voldoende om mee te promoveren naar de nieuwe Tweede Divisie, waar de topclubs uit de zaterdag en de zondag samensmolten.
 
De Treffers veroverde tweemaal de districtsbeker Oost (’94 en ’13). In het voorjaar van ’03 was de club in de kwartfinale gekoppeld aan DVS, maar het kwam nooit tot een treffen. In het carnavalsweekend bleek een deel van het veld nog bevroren en de Ermelose club ging daarna niet akkoord met de speeldag van donderdag, omdat de zaterdag daarna de belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie zou volgen. Toch kwam het wel tot een bekerontmoeting en wel in de kwalificatie voor de KNVB Beker. Op 22 augustus 2018 stonden beide clubs op sportpark Zuid in Groesbeek dus wel tegenover elkaar in een zinderend cupduel, waarin de thuisclub op een 1-0 voorsprong kwam. DVS streed tot de laatste snik voor een goed resultaat en kwam in de extra tijd gelijk, waarna in de eerste verlenging ook nog een 1-2 voorsprong genomen werd. Die trokken de geelzwarten over de streep.
 
Achilles’29
In het district Nijmegen in de IVCB kon de club nog door onder de naam Achilles, maar na de verhuizing naar de RKF Den Bosch moest de naam gewijzigd worden; het werd rksv Groesbeek. Na de fusie van alle voetbalbonden in ’40 lukte het de club pas in ’54 om de afdeling te ontstijgen en na een gestage sportieve groei bereikte Achilles’29 (dat die naam met het oprichtingsjaar eraan vanaf ’69 weer mocht voeren) in ’74 de 1e klasse. Door de invoering van de Hoofdklasse op de zondag in dat jaar, was dat dus nog niet het hoogste niveau. Met de titel in ’78 kwam de wellicht meest aansprekende derby op de zondag tegen De Treffers in zwang. Die ontbrak vanaf ’95 voor zes seizoenen en een zeven in in ’01-’02. Intussen werden er wel drie afdelingskampioenschappen in de hoofdklasse veroverd; de zondagtitels bleven vooralsnog uit beeld. Met de vierde plaats in ’10 was directe promotie naar de nieuwe Topklasse op zondag een feit. Hoewel aartsrivaal De Treffers een geduchte tegenstander bleef, was Achilles’29 als Topklasser succesvoller dan de plaatsgenoot. Op een tweede plaats in het eerste jaar volgden twee kampioenschappen. In het eerste van die twee wonnen de Heikant-bewoners ook nog eens van zaterdagkampioen IJsselmeervogels.
 
Als landskampioen bij de amateurs kwam Achilles’29 in de kwartfinale voor de districtsbeker naar Ermelo. De focus was toen al erg gericht op prolongatie van die landstitel. DVS won dat duel met 1-0.
 
Dat algehele landskampioenschap bij de amateurs ontging de witzwarten, maar Achilles’29 maakte wel gebruik van de mogelijkheid om te promoveren naar het de Eerste Divisie in het betaald voetbal. Dat werd niet echt een succes, zeker financieel niet. Berooid keerde de club in ’17 terug naar de Tweede Divisie, waar de lokale derby dan wel weer voor een seizoen op de rol stond, maar de selectie liep leeg, een tweede achtereenvolgende degradatie volgde met voor ’18-‘19 een indeling in de Derde Divisie op de zaterdag.
 
Germania en DVSG
Het neutrale Germania ontsteeg in ’49 de afdeling Nijmegen en speelde in de late 50-er jaren en de vroege ’60-er regelmatig de lokale derby tegen Achilles’29 in de 3e klasse. Die keerde terug in de eind 70-er jaren voor twee seizoen in de 1e klasse, maar wellicht beleefden de roodgroenen de mooiste periode na het kampioenschap in de 1e klasse in ’04. Toen speelde Germania twee jaargangen derby’s tegen de beide grootste clubs uit het dorp. Nog eenmaal in ’08-’09, maar toen droogde de wel op “De Stekkenberg” op en zakten de roodgroenen na drie degradaties in vier jaar terug naar de 3e klasse. Ook het standaardelftal op de zaterdag degradeerde in ’18 uit de 3e klasse.
 
Bij de club uit De Horst heeft vriendschap wellicht altijd voorop gestaan. De roodwitten zijn het afdelingsniveau eigenlijk nooit ontstegen en speelden in de 6e klasse of de 5e klasse. Door opheffing van die 6e keerde men weer terug in de 5e. kennelijk is het voor DVSG ook moeilijk om een jeugdafdeling op de been te houden. Daarom is nu ook samenwerking gezocht met Germania. Wellicht blijft de afkorting in de toekomst voor Door Vereniging Sterk Germania.
 
Groesbeekse Boys en Rood-Wit
Twee clubs voor een kleine parochie als Breedeweg lijkt misschien wat veel, maar beide clubs boekten hun eigen successen. In de schaduw van de twee grote plaatsgenoten vochten zij zelf ook menige derby uit. Er bestaat een gezonde rivaliteit, want het oudere Groesbeekse Boys van 1930 hielp het Rood-Wit van 1945. Toch ontliepen zij elkaar ook veel. De twee clubs hadden hun topperiode ook in verschillende perioden. De geelzwarten van ’30 in de tweede helft van de vorige eeuw en Rood-Wit vanaf ’14, toen zij na het kampioenschap twee seizoenen in de 1e klasse zondag uitkwamen. Dat leverde in ’15-’16 een lokale derby tegen Germania op.
 
Als vierdeklasser lootte Groesbeekse Boys de Ermeloërs in de zesde ronde van de districtsbeker Oost. Met een boeiend scoreverloop werd (1-0, 1-2, 2-3) het uiteindelijk 3-3. Aangezien het hoofdveld nog geen verlichting had, werden de noodzakelijke strafschoppen op een bijveld genomen. Dat deden de Groesbekers met 3-4 beter dan de Ermelose Geelzwarten. De Boys plaatsten zich later ook nog voor de ‘grote’ beker en troffen ADO Den Haag.
 
Met bekerwedstrijden tegen Achilles’29, De Treffers en Groesbeekse Boys is DVS toch deelgenoot geworden van de historie van één van de meest voetbalmaffe dorpen in het land.