• DVS-TV & DVS-Video

  • Top-en Hoofdsponsors
  • Eerstvolgende wedstrijd
  • Verenigingsponsors
  • Snelkoppelingen
  • Maatschappelijk Partner
  • #WijZijnDVS

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!

DVS’33 Ermelo oefent met prestige tegen IJsselmeervogels

29 juli 2021 12:15


In de oefencampagne van DVS’33 Ermelo is de deelname aan de Harry Hamstra Cup opgenomen tegen Tweededivisionist IJsselmeervogels, DOVO en Sparta Nijkerk. Voor de geelzwarten begint dat toernooi op zaterdag 15:00 uur op “De Westmaat” tegen de Vogels. Dan volgt dinsdagavond in Ermelo het duel tegen competitiegenoot DOVO, waarna het afgesloten wordt op “De Ebbenhorst” in Nijkerk tegen gastheer en organisator Sparta Nijkerk. Het toernooi, dat begon als Salentijn Cup, draagt nu de naam Harry Hamstra Cup. Overige deelnemer aan het toernooi is Kozakken Boys. Belangstellenden voor de wedstrijd tussen de Ermeloërs en thuisclub IJsselmeervogels kunnen zich via die site aanmelden.

Prestige

Naast de wedstrijden tegen de competitiegenoten DOVO en Sparta Nijkerk hebben die tegen IJsselmeervogels uiteraard veel prestige. Voor DVS dus een week met heel aansprekende wedstrijden.

Met IJsselmeervogels is ook een club genoemd, die de Ermelose club al in het allereerste seizoen na de oprichting tegenkwam. Dat heette toen nog Na Arbeid Sport, afgekort tot NAS. De huidige supportersvereniging van de Vogels draagt nog steeds die naam. Toen was die Spakenburgse club nog niet die grootmacht van nu. DVS won toen in ’33-34 op het Veluwse stuifzand met 10-0 en keerde met 3-6 terug uit de zware klei aan de boorden van (toen al) het IJsselmeer. In competitieverband verloren de twee clubs elkaar uit het oog, doordat DVS in andere afdelingen van de CNVB kwam te voetballen. Beide verenigingen kwamen elkaar pas weer tegen in de Afdeling Utrecht na de fusie van alle voetbalbonden. De “Rooien” hadden het competitievoetbal in de oorlogsjaren aan zich voorbij laten gaan, maar na de hervatting in ’45-’46 kwamen de Spakenburgers en DVS elkaar weer tegen in het toetje van het seizoen. Beide waren in dat jaar kampioen geworden in hun eigen 1e klasse en vochten in toernooivorm in Veenendaal samen met het Utrechtse SSVU om het algeheel ZMC-kampioenschap van de Afdeling Utrecht. Door de 5-1 overwinning van de Ermeloërs op IJsselmeervogels en de 2-1 tegen SSVU kwam die titel op de Veluwe terecht. De drie clubs promoveerden echter wel naar de 4e klasse KNVB in het District West 1. Dat district had in principe dezelfde potentie als District West 2 (Zuid-Holland met ondermeer De Bollenstreek), dat vanaf ’41 al een 4e klasse kende, maar de Amsterdamse clubs hadden die optie in West 1 altijd tegen gehouden. IJsselmeervogels was na die mindere beginjaren vanaf ’32 in de oorlogsjaren met  gerichte training door Jan de Rijk en een fusie een toonaangevende club geworden, wat zich ook vertaalde in de resultaten. De club was DVS in de twee seizoenen vanaf ‘46 ook veruit de baas, hoewel de aanstaande kampioen in dat seizoen nog wel met de nodige angst naar Ermelo afreisde. In ’47 promoveerde ook sv Spakenburg naar de KNVB. De geelzwarten namen afscheid van de twee Spakenburgse clubs in ’48, toen DVS ingedeeld werd naar het district Oost. Het zou tot ’91 duren, voordat de Ermeloërs de Vogels (met toen al negen algeheel zaterdagkampioenschappen en drie algeheel landstitels bij de amateurs op zak) weer tegen zouden komen. Het werd voor de Veluwenaren wel het beste jaar op het hoogste niveau in het zaterdagvoetbal met onder andere een “luizige” 0-1 overwinning op “De Westmaat”, maar de duidelijke 1-3 in de return reduceerde de toch wel goede kampioenskansen voor DVS. Die titel ging overigens naar ACV, maar de Ermeloërs eindigden nog voor de “Vogels” op de tweede plaats. De geelzwarten zouden IJsselmeervogels verspreid over een langere periode nog vijf jaargangen in competitieverband tegenkomen, maar altijd met de Spakenburgers in de favorietenrol. Tot de invoering van de Topklasse in ’10 (volgden er nog eens zes zaterdagtitels en drie landskampioenschappen. Ook de eerste uitvoering van de Topklasse schreef IJsselmeervogels haar naam, gevolgd door de landstitel.

 

DVS-Vogels_ali_aklaDSC_7162.jpg

Ali Akla scoorde in '15-'16 de derde treffer voor DVS in een wedstrijd, die met 4-0 gewonnen zou worden, en zou het seizoen daarop het roodwit van IJsselmeervogels dragen. Hij is sinds '20-'21 weer terug in Ermelo. foto: Theo Aalten.

 

Dat nam niet weg, dat de geelzwarten die club in de Topklasse in ’15-’16 thuis nog eens ruim met 4-0 versloegen. Ali Akla verhuisde daarna van Ermelo naar de “Rooien”, toen IJsselmeervogels de geelzwarten na het missen van de Tweede divisie in de Derde Divisie tweemaal versloeg.

Voor de Harry Hamstra Cup versloegen de “Vogels” DVS in ’19 nog met 3-1, maar dat was niet geheel volgens de veldverhouding.

 

Favoriet

Natuurlijk start de Spakenburgse club tegen DVS in deze editie van de Harry Hamstra Cup als favoriet. IJsselmeervogels begon de voorbereiding op het seizoen ‘21-’22 Thuis tegen De Graafschap en verloor met 1-3. De volgende tegenstander was Jong sc Cambuur, maar die wedstrijd ging vanwege corona niet door. Afgelopen zaterdag wonnen de “Vogels” met 2-1 van zondagderdedivisionist OFC uit Oostzaan.

 

Gretig

Ook DVS kwam twee keer in de wei voor een oefenpartij. Na de duidelijke 4-0 nederlaag bij usv Hercules (waarbij het verschil pas in het laatste half uur gemaakt werd) naderden de geelzwarten tegen het Bussumse SDO (ingevallen voor Batavia’90) de dubbele cijfers. Tegen deze Hoofdklasser viel niet alleen de gretigheid en spelvreugde op bij DVS, maar waren de doelpunten ook van hoog allooi. De teller bleef staan 8-0.

 

 

Aanmelden

De volgende oefenwedstrijd (aanvang 15:00 uur; toegang gratis), die tevens om een prijs gaat, is dus tegen IJsselmeervogels. Vanwege corona dienen belangstellenden zich wel aan te melden. Lees hier alle informatie op de site van IJsselmeervogels.