Rondje langs de velden Derde Divisie A: 30

22 april 2024 19:00

Na speelronde 30 is het bovenin nog ongewisser geworden; het lijkt wel of geen club graag kampioen wil worden. Nu liggen er zelfs weer mogelijkheden voor de nummer 4. Voor de derde periodetitel is er een duidelijke favoriet. Na de hekkensluiter, die in de vorige ronde al degradeerde, kan de nummer voorlaatst nog slechts in punten gelijk komen met de slechtste herkanser. Die is nog niet gezien, wat directe handhaving betreft. De beste herkanser heeft directe handhaving nog in eigen hand. De eerste kampioen in de Vierde Divisie is bekend. Op Koningsdag (27 april) is er geen competitievoetbal. Dat wordt vervolgd op 4 mei (Dodenherdenking).

DVS’33 Ermelo-DOVO. De bezoekers, die al sinds 2007 al niet meer konden winnen in Ermelo, kwamen met een goed strijdplan naar de Veluwe en werden door een verkeerde terugspeelbal al vroeg aan een voorsprong geholpen. De geelzwarten slaagden er voor rust niet meer in om dat te repareren. Met meer energie gebeurde dat snel na de hervatting al wel en toen de 2-1 op het scorebord kwam, leek niets een Ermelose zege in de weg te staan. De 2-2 viel een tien minuten voor tijd, waarna beide clubs nog op zoek gingen naar de winst. De winnende treffer viel echter niet meer.
Met 46 uit 30 (52-37) handhaafde DOVO zich op de zevende plaats en het recordaantal punten in de Derde Divisie is nog altijd binnen bereik. DVS leverde met 38 uit 30 (46-29) een plaats in en staat nu dertiende met twee punten meer dan de beste herkanser. De achterstand in de derde periode liep met 14 uit 7 (19-5) op tot vijf punten.
Lees hier het wedstrijdverslag op de site van DVS en bekijk hier de samenvatting op DVS-TV.

HSC’21-rkav Volendam: De thuisclub controleerde het duel, dat in de eerste helft geen doelpunten kende. Na de thee waren de Haaksbergers wel succesvol en scoorden in de 64e minuut de 1-0. De 2-0 viel een klein kwartier voor tijd uit een benutte strafschop. Ondanks de 2-0 nederlaag handhaafde rkav Volendam zich op de eerste plaats met 57 uit 30 (80-48), doordat de grootste concurrenten ook punten verspeelden. Voor de derde periode moeten de “Wijdbroeken” zes punten goed maken op de leider. Met 45 uit 30 (53-47) kan HSC’21 als nummer 8 rustig uitvoetballen.

Sportclub Genemuiden-VVSB: De eerste helft was verre van spectaculair en leek met een brilstand afgesloten te worden, maar de thuisclub ging desalniettemin met 2-0 rusten. De bezoekers vonden echter al heel snel in de tweede helft de aansluiting, maar na een toegekende strafschop werd de marge toch weer twee. De 3-1 stand stond tot de voorlaatste minuut op het scorebord, waarna de Noordwijkerhouters nog twee keer toesloegen en met 3-3 een punt meenamen van “De Wetering”. Achteraf werkte het gelijkspel nog als winstpunt voor sc Genemuiden, dat de achterstand met 57 uit 30 (64-33) op de koploper terugbracht tot twee punten. Naar de derde periode hoeven de groenwitten niet meer te kijken, want met de tweede al op zak zijn zij al verzekerd van de play-offs voor promotie. VVSB heeft met 38 uit 30 (54-61) evenveel punten als DVS en dat zijn er twee meer dan de beste herkanser.

IJsselmeervogels-FC Rijnvogels: Zowel de instelling en het spel was bij de gedoodverfde kampioenskandidaat beter dan een ronde daarvoor, maar desalniettemin namen de bezoekers een 0-1 voorsprong. De “Rooien” creëerden kansen, maar verder dan de gelijkmaker voor rust kwamen zij niet. Als een aanvaller dan nog eens gedwongen wordt tot terug verdedigen, kan het wel eens fout gaan. Dat gebeurde gruwelijk na ruim een kwartier in de tweede helft. De Katwijkers profiteerden en lieten zich die voorsprong niet meer ontnemen. Met 54 uit 30 (61-38) is het nog niet gedaan, want de achterstand op de lijstaanvoerder is nog steeds drie punten. In de derde periode is met een achterstand van negen punten met 10 uit 7 (13-10) niets meer te halen. FC Rijnvogels bleef door de 1-2 overwinning met 44 uit 30 (53-55) net in het linker rijtje.

Kampong-Sparta Nijkerk: De Domstedelijke debutant moest winnen om te voorkomen, dat het lot als Derdedivisionist aan een zijden draadje kwam te hangen. De bezoekers hadden echter nog twee ijzers in het vuur met een perspectief op promotie. Met nog wat mogelijkheden voor de bezoekers voor de rust bleef het halverwege bij 0-0. Met de topscorer van de Derde Divisie in huis, Mark van der Weijden, lukte het om vroeg in het tweede bedrijf om op voorsprong te komen, maar in plaats van die verder uit te bouwen moest de Nijkerkse sluitpost zijn ploeg nog behoeden voor de gelijkmaker. Ook een benauwde 0-1 overwinning is goed voor drie punten. Met 53 uit 30 (74-54) is de achterstand op de koploper voor Sparta Nijkerk maar vier punten en in deze competitie met nog vier ronden te gaan  is niets onmogelijk. In de derde periode zijn de oranjehemden met 15 uit 7 (18-13) de naaste belager van de leider, weliswaar met een achterstand van vier punten. Met 21 uit 30 (40-59) is het lot van Kampong zo goed als bezegeld. In punten kan het nog slechts gelijk komen met de nummer 16, een plek erboven.

Hercules-Staphorst: De Domstedelingen leggen zich toe op het behalen van de derde periode. Tegen een stug verdedigende degradatiekandidaat moest zelfs na de 0-0 halverwege zelfs door een dubieuze strafschop een 0-1 achterstand weggewerkt worden. Na de gelijkmaker moesten de Utrechters een tien minuten voor tijd een nieuwe achterstand wegwerken. (Twee minuten leidde DVS in de derde periode.) De 2-2 viel drie minuten later en de jacht op de winnende treffer werd met succes ingezet. Met 51 uit 30 (54-39) is de achterstand op de eerste plaats voor Hercules zes punten, maar met 19 uit 7 (17-9) leidt het in de derde periode met vier punten voorsprong op Sparta Nijkerk. Staphorst kwam met 36 uit 30 (49-61) niet van de vijftiende plaats af, maar heeft het met een achterstand van twee punten en de wedstrijd tegen DVS nog te op de rol in eigen hand.

Harkemase Boys-DEM: Hoewel de opening nog voor de bezoekers was, hadden de Harekeiten voor rust een overwicht met kansen. Daarvan werd er geen een benut. Vroeg in de tweede helft namen de Beverwijkers een voorsprong en trokken die over de streep. Voor de winnaar van de eerste periode lukt het nog niet echt om naar de juiste vorm voor de play-offs toe te werken. Met 47 uit 30 (56-43)  bleef Harkemase Boys zesde. DEM deed goede zaken en klom met 40 uit 30 (43-51) over DVS heen naar de twaalfde plaats en gaat het onderlinge duel op 4 mei tegen de Ermeloërs met een voorsprong van twee punten in.
Bekijk hier de samenvatting van Harkemase Boys-DEM op HB-TV.

Eemdijk-sv Urk: In een enerverend duel hielden beide clubs elkaar in evenwicht. De bezoekers namen na twintig minuten een voorsprong, maar lieten zich daardoor niet uit het veld slaan. Al snel na de hervatting was het weer gelijk. Ondanks een enorme kans voor de thuisclub kwam er daarna geen winnaar meer. Op de ranglijst bleven beide clubs met 42 uit 30 dus evenknieën. Eemdijk heeft met 47-51 een beter doelsaldo en bleef Urk met 51-58 op de elfde plek nog een plaats voor.

Hoogeveen-ODIN’59: Voor de al gedegradeerde Heemskerkers leek er niets meer om voor te voetballen, terwijl de Drentse debutant nog alle baat had bij een zege. Daar leek het in de wedstrijd echter niet op, want binnen het half uur leidden de bezoekers al met 0-2 en het had nog erger kunnen zijn. In de laatstee tien minuten werd de wedstrijd echter op z’n kop gezet. Op de aansluitingstreffer volgde al snel de gelijkmaker, maar een tweede gele kaart moest de thuisclub in ondertal verder. Misschien kunnen de blauwwitten maar beter met tien man spelen, want zoals al in eerdere wedstrijden wonnen zij de wedstrijd op de valreep. Door de 3-1 is de achterstand van Hoogeveen, dat met 33 uit 30 (40-75) op de 16e plaats staat, op de eerste veilige plaats nog altijd vijf punten. Voor ODIN’59 is de rode lantaarn met 13 uit 30 (25-93) nog over te dragen, maar dat dat gebeurt, is niet waarschijnlijk.