Vandaag gaat ‘het’ gebeuren, worden de mouwen opgestroopt, wijzen alle neuzen dezelfde richting op, laten we het net bollen, worden de punten in de tas gestopt...
Fraaie woorden, echter, voor het zover is – en daarna – moet er nog één en ander worden geregeld, met name door de leider! Wat je als leider – samen met ouders/anderen – op een zaterdag regelt lees je in dit hoofdstuk.

Samengevat

1. Spelers, die verhinderd zijn – bijvoorbeeld door ziekte – dienen dit tijdig te melden bij de leider. Laat hen ook bij twijfel over een ziekte de leider op tijd inlichten.
2. Zorg dat je op tijd het vervoer hebt geregeld. Zie Vervoer (bij onderwerp leiderstaken).
3. Alle spelers moeten een half uur voor de wedstrijd aanwezig zijn, de vertrektijden van uitwedstrijden staan op de website. Zie Aanwezigheid (bij onderwerp leiderstaken). De leiders vangen de jongens op (niet te vroeg omkleden).
4. Bij de wedstrijdsecretaris in de ontvangstkamer zijn de adressen van sportparken verkrijgbaar.
5. Spreek bij uitwedstrijden duidelijk af waar je verzamelt. Kantine of parkeerplaats.
6.  Voor de wedstrijd melden in de ontvangstkamer, voor de sleutel van een kleedkamer moet bij DVS van  € 5,00 borg betaald worden.
7.  Waardevolle spullen verzamelen.
8.  Als de spelers omgekleed zijn de eventueel nog aanwezige ouders vragen het kleedlokaal te verlaten.
9.  Vertel kort wat je van de spelers verwacht in deze wedstrijd. Blijf positief! Vertel de opstelling en noem ook altijd de wisselspelers, zij horen er ook bij! (dit kan natuurlijk ook de trainer doen!)
10.  Laat de spelers een warming-up doen. Zie routekaart trainers
11. Wees langs de lijn positief en enthousiast. Zie ook onderwerp: Gedrag, huisregels en tips
12. In de rust de spelers vertellen wat er de tweede helft gaat gebeuren.
13.  Na de wedstrijd – wanneer je dat nodig vindt – wat zeggen over de wedstrijd. Met de nadruk op complimenten geven en afspreken wat er de komende week weer gaat gebeuren. Sluit het positief af!
14. Na een thuiswedstrijd is er limonade of thee. Bij thuiswedstrijden er ook aandenken om limonade of thee te brengen bij de tegenpartij.
15. Na het spelen is douchen verplicht, denk aan badslippers, etc.
16. Na een competitiewedstrijd wordt een wedstrijdformulier ingevuld. Bij JO9 en JO11 worden bij uitwedstrijden deze formulieren door de leider/ouder bij DVS afgegeven.
17. In de winter de spelers goed kleden tegen de kou.
18. Bij afgelasting wordt er altijd getraind of er kan (soms) een vriendschappelijke wedstrijd worden gespeeld Het is voor spelers NIET toegestaan naar DVS te bellen of het doorgaat. Zie onderwerp:  Afgelasting.
19. Laat de kleedlokalen altijd netjes achter, zowel uit als thuis. Ga er goed mee om, neem het zoals het is en maak er samen met anderen het beste van. Gooi afval in de daarvoor bedoelde vuilnisbakken.

Toelichting De zaterdag

1. Commissie wedstrijdzaken
De commissie wedstrijdzaken (wedstrijdsecretariaat) is de steun en toeverlaat van de club en de leiders/trainers op de zaterdag. Volg de aanwijzingen betreffende velden, kleedkamers, materiaal (etc.) op. Ben je het ergens niet mee eens ga dan niet op een drukke zaterdag in discussie, maar kies een rustig moment in de week uit.
Publicaties van de commissie wedstrijdzaken, wedstrijdprogramma’s en afgelastingen, worden onder andere gepubliceerd via het publicatiebord in de hal links van het ontvangstloket. Bij twijfel over wedstrijdwijzigingen nemen leiders tijdig contact op met het wedstrijdsecretariaat!

2. Wedstrijdformulier
Bij thuiswedstrijden wordt het formulier ingevuld in de ontvangstkamer en geef je de tegenstander (na de wedstrijd) een kopie mee. Bij uitwedstrijden moet je een kopie van het ingevulde formulier mee terug nemen en op dezelfde zaterdag inleveren bij het wedstrijdsecretariaat, cq. in de ontvangstkamer. Heb je twijfels vraag het dan aan de aanwezige mensen die dit vaker hebben gedaan.

Bij alle O19, O17, O15 en O13 teams die uitkomen in de landelijke divisie of hoofdklasse wordt het formulier volledig ingevuld. Bij de andere O13, O11 en O9 teams geldt dat je alleen de kop van het formulier hoeft in te vullen en te ondertekenen. Ook geef je een kopie mee aan de bezoekende vereniging. Bij ongeregeldheden tijdens of na de wedstrijd blijft de verplichting het formulier volledig in te vullen. Wanneer een speler met een rode kaart wordt weggestuurd dient hiervoor direct na afloop van de wedstrijd het strafformulier te worden ingevuld door de betrokkene en de aanvoerder. Bij uitwedstrijden is dat een witformulier (in bezit van de betreffende vereniging) en bij thuiswedstrijden een blauwformulier (bij het wedstrijdsecretariaat, cq. in de ontvangstkamer verkrijgbaar).

Als bijlagen tref je voorbeelden aan van juist ingevulde wedstrijdformulieren. Zie bijlage Voorbeeld wedstrijdformulier junioren en bijlage Voorbeeld wedstrijdformulier overige pupillen.

3. Schorsingen en boetes

Schorsingen kunnen opgelegd worden door de KNVB en het (jeugd)bestuur van DVS’33 Ermelo. Schorsingen opgelegd door de KNVB gaan meestal gepaard met een geldboete. De penningmeester int de boetes per kwartaal via incasso of factuur bij de betrokken speler. De leider ontvangt van de penningmeester, via het postvakje, een kopie van de geïncasseerde facturen om aan de betrokken speler(s) uit te reiken.

4. Wedstrijd uitspelen, wedstrijd gestaakt, etc.
De commissie wedstrijdzaken heeft van de KNVB Oost een bewaarnummer met alle regels en reglementen over deze zaken. Het voert te ver om dit allemaal in deze jeugdleidersmap te benoemen, wanneer één en ander aan de orde is kunt hierover informeren bij het wedstrijdsecretariaat.

5. Waardevolle spullen verzamelen
Bij DVS kun je deze spullen afgeven in de kantine. Daar zijn speciale vakjes waar ze in worden gelegd. Je ontvangt een penning en bij het ophalen lever je die weer in. Bij uitwedstrijden informeer je naar de mogelijkheden bij die vereniging, of je neemt het mee naar het veld.

6. Kleding
Zorg dat de voetballers er in de koude periodes warm gekleed bijlopen. Ze staan nog wel eens stil. Met trainingen trainingsbroeken aan en met wedstrijden eventueel een maillot en een trui of sweater onder het shirt aan. Laat ze op wedstrijddagen ook altijd een trainingspak meenemen. (zie ook hoofdstuk 4. Sponsorkleding).

7. Kleedkamers zaterdag
Een kleedkamer is in feite een ruimte van een vereniging die het team in bruikleen heeft. De sleutel voor de kleedkamers is bij wedstrijden bij de ontvangstcommissie te verkrijgen, borg € 5,00.
Daar moet je de sleutel ook weer inleveren. Bij binnenkomst controleert de leider of trainer of de kleedkamer schoon is achtergelaten. Tref je een zooitje aan, dan meldt je dit bij de ontvangstcommissie.
Bij vertrek uit de kleedkamer moet deze veegschoon worden achtergelaten, er moet dus geveegd worden. Geen lege shampooflessen e.d. in de douches laten liggen, er staat een vuilnisemmer. Bij afwezigheid van leider en trainer de taken delegeren aan een ouder. Zie ook “Aanwezigheid jeugdkader” (onderwerp leiderstaken). Het kan voorkomen meerdere teams tegelijk gebruik maken van dezelfde kleedkamer. Zorg in zo’n geval dat de spullen aan één kant komen te liggen, zodat het andere team ook ruimte heeft! Waardevolle voorwerpen inzamelen, nooit in de kleedkamer achterlaten! Het kan voorkomen dat deze meegenomen moeten worden naar het veld, wees er zuinig op. De kleedkamer moet altijd op slot gedaan worden bij afwezigheid!

8. Tips
• Corveediensten door de teamleden stimuleert hen om de ruimte netjes te houden, oftewel: als zij er een zooitje van maken mogen ze het zelf opruimen!
• Ga bij uitwedstrijden net zo zorgvuldig om met de kleedkamers als bij wedstrijden bij DVS’33 Ermelo.

9. Douchegelegenheid
Het is de bedoeling dat er na de training of wedstrijd gedoucht wordt (stel het verplicht). Adviseer dat ook richting de ouders. Er gaan nog altijd kinderen bezweet op de fiets zitten richting huis en dan is de kans groot dat ze ziek worden. Zorg ook dat als het wat kouder wordt dat kinderen een muts of zoiets dergelijks bij zich hebben. Tijdens het douchen badslippers aan en denk ook een handdoek en zeep. Spreek hier ook de ouders op aan.

10. Limonade en thee
Bij thuiswedstrijden is er limonade voor pupillen en O15-junioren. Voor O19 en O17 Junioren is thee beschikbaar. De limonade vind je in de gang tegenover de herentoiletten, op de plank naast de keukendeur. Per wedstrijd staat daar een één blad voor jouw team en één blad voor de tegenstanders. Bij JO11 en JO9 pupillenteams zijn dat bladen met 10 bekertjes, bij JO13 en JO11 teams met 15 bekertjes.
De leider van DVS bezorgt beide bladen, of je vraagt het aan één van de ouders (werkwijze even uitleggen). Informeer even bij de ontvangstcommissie in welke kleedkamer jouw tegenstanders zitten. Na het omkleden zet de leider (of de ouder) van DVS beide bladen onder de plank in de gang.

11. District Oost
We hebben in District Oost te maken met een lange winterstop, zeker daar waar het de pupillen betreft. Door het wedstrijdsecretariaat en de jeugdcommissie zal deze periode zo goed mogelijk worden overbrugd met wedstrijden, zaalvoetbal en andere activiteiten. Jouw spelers en ouders hiervoor motiveren is ook een leiderstaak, dit met steun vanuit de jeugdcommissie.

12. Ontvangstcommissie
De ontvangstcommissie speelt een belangrijke rol op de zaterdag. De leden van deze commissie zijn er niet om telefoontjes van jeugdleden te beantwoorden of de wedstrijd wel of niet doorgaat. Zie hoofdstuk 3: Afgelast.

Om duidelijkheid te scheppen hieronder waarvoor jij, als leider, wel bij de ontvangstcommissie terecht kunt. De ontvangstcommissie heeft als taak om alle leiders en trainers van teams te ontvangen. Binnen deze commissie zijn een aantal dames en heren actief die als gastvrouw of gastheer optreden. Dit gebeurt aan het loket en binnen de ontvangstkamer.

Aan het loket:
- Uitgifte sleutel kleedkamer: verwijzen naar speelveld.
- Ontvangst van het € 5 euro borg: overige informatie verstrekking.

Ontvangstkamer:
- Uitreiken wedstrijdformulieren aan leiders: uitgifte van ballen, fluitjes, vlaggen, etc.
- Koffie serveren aan leiders, trainers en scheidsrechters: klaarzetten van limonade.
- Verwerken binnenkomende telefoontjes.

Een jeugdleider moet zich altijd melden bij de medewerkers van de ontvangstcommissie voor bovengenoemde zaken. De medewerkers van de ontvangstcommissie moeten werken volgens planlijsten van het wedstrijdsecretariaat (lokaalindeling, veldindeling, scheidsrechter). Daarom heeft het geen zin om bij deze medewerkers te klagen en zal men zich altijd moeten houden aan deze schema’s en de instructies van de ontvangstcommissie.

14. Afwijkende spelregels per leeftijdsgroep
Met afwijkende spelregels per leeftijdsgroep bedoelen we de spelregels afwijken van de regels zoals iedereen die kent van het voetbal op de televisie.

Hieronder meer info over de andere leeftijdsgroepen.

O9-pupillen
De O9-pupillen spelen zeven tegen zeven, maar acht tegen acht kan ook. De speeltijd is twee keer 20 minuten. Het toegestane aantal wissels is onbeperkt. De O9 teams voetballen op de helft van een gewoon veld. De rust van gemiddeld vijf minuten is op het veld. Buitenspel kent men bij de O9 teams nog niet. Eén van de ouders is meestal scheidsrechter (spelleider). Indien er geen ouders kunnen fluiten wordt – op jouw verzoek – naar een andere spelleider gezocht. Na de wedstrijd worden er strafschoppen genomen. De kinderen kunnen zo nog wat goedmaken na een verloren wedstrijd en beleven het gevoel van een doelpunt maken. De strafschoppen worden niet in de uitslag verwerkt. Er wordt over het algemeen de ene week thuis gevoetbald, en de andere week uit.

O11-pupillen
O11-pupillen spelen zeven tegen zeven, maar acht tegen acht kan ook. De speeltijd is twee keer 25 minuten. Het toegestane aantal wissels is onbeperkt. De JO11-pupillen voetballen op de helft van een gewoon veld. De rust van gemiddeld vijf minuten is op het veld. Buitenspel kent men bij de E-pupillen nog niet. Eén van de ouders is meestal scheidsrechter (spelleider). Indien er geen ouders kunnen fluiten wordt – op jouw verzoek – naar een andere spelleider gezocht. Na de wedstrijd worden er strafschoppen genomen. De kinderen kunnen zo nog wat goedmaken na een verloren wedstrijd en beleven het gevoel van een doelpunt maken. De strafschoppen worden niet in de uitslag verwerkt. Er wordt over het algemeen de ene week thuis gevoetbald, en de andere week uit.

O13-pupillen
Voor het eerst op een heel veld! De speeltijd is twee keer 30 minuten. De rust van gemiddeld vijf minuten is op het veld. Het toegestane aantal wissels is vijf. Bij de O13-pupillen kent men de zogenaamde vijf-minuten-straf. Deze kan per wedstrijd slechts één keer aan dezelfde speler worden uitgedeeld en heeft geen tuchtrechtelijke gevolgen voor de betrokken speler. Het is zeer belangrijk te weten dat de vijf-minuten-straf niet in de plaats komt van een officiële waarschuwing. Gewelddadig optreden zal dus nooit met een vijf-minuten-straf worden afgedaan. Buitenspel is bij de O13-junioren van toepassing, dus verstandig voor leiders om een vlagger te regelen.

O15-junioren
De speeltijd is twee keer 35 minuten. In principe is de rust van gemiddeld vijf minuten op het veld. Het toegestane aantal wissels is vijf. Buitenspel is bij de O15-junioren van toepassing, dus verstandig voor leiders om een vlagger te regelen. Bij de O15-junioren kent men de zogenaamde vijf-minuten-straf. Deze kan per wedstrijd slechts één keer aan dezelfde speler worden uitgedeeld en heeft geen tuchtrechtelijke gevolgen voor de betrokken speler. Het is zeer belangrijk te weten dat de vijf-minuten-straf niet in de plaats komt van een officiële waarschuwing. Gewelddadig optreden zal dus nooit met een vijf-minuten-straf worden afgedaan. Bij JO15-1 junioren die in de landelijke competitie spelen kennen we geen tijdstraffen.

O17-junioren
De speeltijd is twee keer 40 minuten met 15 minuten rust in de kleedkamer. Het toegestane aantal wissels is drie. Bij de O17-junioren kent men de zogenaamde vijf-minuten-straf. Deze kan per wedstrijd slechts één keer aan dezelfde speler worden uitgedeeld en heeft geen tuchtrechtelijke gevolgen voor de betrokken speler.
Het is zeer belangrijk te weten dat de vijf-minuten-straf niet in de plaats komt van een officiële waarschuwing. Gewelddadig optreden zal dus nooit met een vijf-minuten-straf worden afgedaan. Bij JO17-1 junioren die in de landelijke competitie spelen kennen we geen tijdstraffen.

O19-junioren
De speeltijd is twee keer 45 minuten met 15 minuten rust in de kleedkamer. Het toegestane aantal wissels is drie. Bij O19-junioren kent men de zogenaamde vijf-minuten-straf. Deze kan per wedstrijd slechts één keer aan dezelfde speler worden uitgedeeld en heeft geen tuchtrechtelijke gevolgen voor de betrokken speler. Bij JO19-1 junioren die in de landelijke competitie spelen kennen we geen tijdstraffen. Het is zeer belangrijk te weten dat de vijf-minuten-straf niet in de plaats komt van een officiële waarschuwing. Gewelddadig optreden zal dus nooit met een vijf-minuten-straf worden afgedaan. Bij JO19-1 junioren die in de landelijke competitie spelen kennen we geen tijdstraffen.

Klik hier voor meer informatie over tijdstraf.

AFGELASTINGEN

En vrije zaterdag

Bij afgelasting spelen er kort samengevat vier zaken:

1. Laat de spelers gewoon naar DVS komen!
2. Ga met je spelers een ‘lekker partijtje’ spelen – “De zaterdag zou altijd een voetbaldag moeten zijn” - Tips voor een geslaagde trainingspartij
3. Vriendschappelijke wedstrijden (afhankelijk van de bezetting en condities van de speelvelden).
4. Supportersvereniging Geel-Zwart komt in actie met bingo of het rad van fortuin.

1. Laat de spelers gewoon naar DVS komen!
Laat de spelers ook bij afgelasting gewoon naar DVS komen, want daar is altijd wat te beleven! Geef aan je spelers door dat zij trainingskleding mee moeten nemen. Ook bij afgelasting moet DVS weer geheel volstromen met jeugd. Mochten zij van tevoren even willen informeren dan kunnen ze op NOS-teletekst pagina 603, KNVB District Oost kijken. Maar het actueel meest actueel is steeds de website van DVS.  Op de homepage tref je aan de rechterkant van de commissie wedstrijdzaken – steeds in samenwerking met redactie dvs33.nl –  het laatste nieuws aan betreffende afgelastingen. Geldt er een grote of algehele afgelasting? Hou dan ook de actuele nieuwsberichten in de gaten. Ook dan wordt er wat voor jouw team georganiseerd en ook dan hangt het van jouw inzet af of het een leuke DVS-zaterdag wordt voor jouw team “Bij DVS is altijd wat te beleven!” maar alleen wanneer leiders en trainers zich daarvoor actief inzetten. DVS ziet hierin al decennia lang een belangrijke rol voor de jeugdleider als “spil binnen de jeugdafdeling”. Ga niet naar DVS bellen alle informatie staat op de site. Bij afgelasting moet er door DVS veel per telefoon geregeld worden. Ga ook niet zelf bellen naar verenigingen of jouw wedstrijd eventueel afgelast is, dit doet de commissie wedstrijdzaken voor jou!

2. Ga met je spelers een ‘lekker partijtje’ spelen!
Wanneer het voetbal is afgelast, wordt er getraind. In principe wordt er gewoon getraind op de aanvang- of vertrektijd zoals op het wedstrijdprogramma vermeld! Maak hierover aan het begin van het seizoen duidelijke afspraken met de spelers en de ouders. Maak de jeugdleden bewust van het feit dat ’t heel gewoon is om elke zaterdag naar DVS te komen. Geef aan dat er altijd wat te doen is bij hun vereniging en ga met je spelers een ‘lekker partijtje’ spelen, eventueel in combinatie met een ander team. Natuurlijk ben je er zelf ook in trainingspak. De leider, of trainer,  heeft altijd een sleutel om een bal te pakken en een kleedlokaal is ook beschikbaar. Na het partijtje is het genieten geblazen van een warme douche. In dit kader willen je graag verwijzen naar het onderwerp “ Tips voor een geslaagde trainingspartij!” op de digitale routekaart voor trainers.

“De zaterdag zou altijd een voetbaldag moeten zijn”

Waarom trainen bij afgelasting?
- Trainen is altijd goed voor de opleiding van de spelers.
- Met je team iets doen ook wanneer er geen wedstrijd is, is altijd goed.
- De zaterdag hoort van jongs af aan voetbaldag te zijn.
- Goed voor de karaktervorming en de mentale instelling.
- Betrokkenheid bij het team en de club wordt groter.
- Door de wisselende omstandigheden train je jouw techniek, tactisch inzicht, etc.
- Er zijn ook nog andere aspecten, zoals de contributie die door de ouders wordt betaald, de omzet van de kantine wordt verhoogd, er hoeft minder gebeld, gemaild en geregeld te worden, etc.

3. Vriendschappelijke wedstrijden
Bij gedeeltelijke of algehele afgelasting bestaat ook de mogelijkheid om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen. Dit is afhankelijk van de bezetting en condities van de speelvelden en geldt in eerste instantie voor selectieteams. Een dringend verzoek aan trainers/leiders is om dit uiterlijk op de donderdag voor speeldatum aan te geven aan bij de commissie wedstrijdzaken.

4. Bingo of het rad van fortuin door supportersvereniging Geel-Zwart
Bij algehele afgelasting komt tevens supportersvereniging Geel-Zwart regelmatig in actie. Zij bieden spanning en sensatie met bingo of het rad van fortuin. Daarbij tovert Geel-Zwart altijd weer leuke prijsjes uit de hoge hoed. Ook dat is een aanrader!

5. Vrije zaterdag
Voor de zogenaamde vrije zaterdag (jouw team is volgens het competitierooster vrij) gelden praktisch dezelfde regels als bij afgelasting. Alleen kun je nu eerder aan de wedstrijdsecretaris (commissie wedstrijdzaken) doorgeven dat je graag een vriendschappelijke wedstrijd wilt spelen. Gebeurt dit op tijd dan probeert de wedstrijdsecretaris een wedstrijd te regelen. Is dit niet mogelijk – bijvoorbeeld door overbezetting van de velden – dan wordt er natuurlijk getraind.