DVS’33 Ermelo overstemt kampioenskandidaat Quick Boys

Quick Boys 1

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

28 september 2013 14:30

Kooij, J.

De verwachte invasie van 600 Katwijkers voor het duel tussen DVS’33 Ermelo en koploper Quick boys bleef uit, zodat het thuispubliek toch in de meerderheid was. De geelzwarten voelden dat ook en niet alleen de Ermelose aanhang overstemde de 300 supporters uit de kustplaats, maar de equipe van trainer Hennie in ’t Hof deed dat ook binnen de lijnen. Niet, dat zijn ploeg beter voetbalde dan de titelpretendent, maar wel in alle linies met een groot hart speelde. Dat de 1-0 al vroeg en wat gelukkig viel, gaf de DVS’ers vleugels voor de rest van de wedstrijd.
Na de doordeweekse inspanningen in het bekerduel tegen GA Eagles liet Hennie in ’t Hof goed presterende spelers als Henk Baum en Mike Ahrens op de bank. Voor het eerst sinds de bekerwedstrijd tegen Hollandia startte Roald de Vries weer in de basis. Niet op zijn vertrouwde plek als linksback, waar Ronald Hoek het goed deed, maar op het middenveld. Daar kwam hij ook meer toe aan zijn aanvallende kwaliteiten. Ted Verdonkschot, coach bij Quick Boys, moest een beroep doen op zijn derde doelman, na de uitsluiting van zijn tweede door de rode kaart tegen SDC Putten en de blessure van zijn eerste. Het ontbreken van  vastigheid tussen keeper en verdediging deed zich al vroeg in de wedstrijd merken.

DVS tegen sterker QB met 2-0 voorsprong de rust in
De bezoekers mochten aftrappen en dwongen DVS al direct terug in het eigen strafschopgebied. Dat zorgde al voor een aantal dreigende voorzetten, maar die werden goed verdedigd. De eerste uitval in de 3e minuut leverde DVS al direct rendement op. Ali El Haddadi probeerde het met en hakballetje uit een voorzet van Ali Akla vanaf rechts, maar die bal kreeg zodoende weinig snelheid mee. Milan Hoek tikte het leer terug in de richting van de rechter hoek op keeper  Ruben van der Does, die twijfelde nadat hij de bal op had gepakt, los liet en weer oppakte. Terugspeelbal, oordeelde scheidsrechter Kooij uit Oostzaan, waarna DVS op vijf meter van het doel een indirecte vrije trap mocht nemen. Na afleggen door Roald de Vries vond Edmund Mijnheer met een hard schot een gaatje tussen de vele Katwijkers op de doellijn en opende de score, 1-0.

Die moesten zich zien te herstellen van deze dreun (waar zij zich een week eerder heel goed herpakten na twee tegenvallers). In de fase na de openingstreffer kwamen de geelzwarten even wat meer toe aan hun eigen positiespel, wat een einde maakte aan het openingsoffensief van Quick Boys. De blauwwitten probeerden het wel in de 9e minuut na een schot van Harry Zwarthoed. Doelman Daan Huiskamp reageerde niet op het schot, dat maar net naast ging. In de 17e minuut kopte dezelfde speler uit een voorzet van Jaap van Duyn via de lat over en kwam DVS goed weg. Aan de andere kant schoot Frank Smeding vanuit de tweede lijn goed in, maar haalde doelman Ruben van der Does de bal uit de Hoek. Quick Boys bleef de beter voetballende partij, maar met name achterin gaven de Ermeloërs weinig weg. Anderzijds produceerde DVS ook niet veel mogelijkheden. Een indraaiende bal van Ali El Haddadi in de 32e minuut ging naast. Vijf minuten daarna deed zich een opmerkelijke situatie voor, toen Okan Soykan uitgespeeld was door Jaap van Duyn en hem onreglementair probeerde te stoppen. In het vervolg kreeg DVS-trainer Hennie in ’t Hof het rood voorgehouden, maar zijn reactie had te maken met een blessure van een QB-speler, waarvoor de coach aandacht vroeg. Niet lang, nadat het spel hervat was, kwamen de Ermeloërs op een 2-0 voorsprong.

De aanval begon bij Daan Huiskamp, die eerst vlak voor zijn doel een Katwijkse aanvaller uitkapte en vervolgens inspeelde op Ali Akla. Die verplaatste het speeltuig met een enkele beweging op links naar Roald de Vries, die de ruimte benutte om vanaf links een perfecte voorzet met curve af te leveren op Ali El Haddadi. Tussen twee verdedigers had de aanvaller maar één balcontact nodig om hard de 2-0 binnen te schieten. Opnieuw een dreun voor de koploper, die gelukkig niet lang hoefde te wachten om deze teleurstelling te verwerken en in de pauze het geloof weer terug te brengen. Ondertussen had Roald de Vries weer een uitstekende voorzet afgeleverd, maar kwam de spits net te kort. Zodoende ging de rust in met 2-0, waarmee de koers natuurlijk nog niet gelopen was.

Meer evenwicht in de tweede helft
De Katwijkers begonnen in de tweede helft meten weer met druk zetten, maar daarbij bleek ook, dat de afstemming tussen doelman en achterhoede bij DVS toch beter was dan bij de bezoekers. Zo kopte Ronald Hoek in de 46e minuut met druk op de bal beheerst terug op zijn keeper. Quick Boys kon dan wel proberen druk te zetten, maar daardoor ontstond er ook meer ruimte voor de geelzwarten. Als Frank Smeding de loopactie van een echte spits gehad had, had hij de voorzet van Roald de Vries in de 49e minuut kunnen inkoppen. Nu kwam hij net te laat. Twee minuten later ging een strak schot van Ali El Haddadi maar net over. Het gaf aan, dat DVS in die fase gevaarlijker was dan de Zuid-Hollanders. Ondanks de aanvallende bedoelingen van Quick Boys zat er qua veldspel nu wel wat meer evenwicht in de wedstrijd, waar Ted Verdonkschot met een dubbele wissel  ruim een half uur voor tijd probeerde meer druk op het Ermelose doel te ontwikkelen. Even nadat Ali Akla met een goede beweging de ruimte gecreëerd had voor een schot, dat rakelings langs de rechter kruising ging, kwam invaller Jaap van der Plas in de 60e minuut op snelheid gevaarlijk door. Heel licht aangeraakt speelde hij de bal net te ver voor zich uit, zodat Daan Huiskamp kon oprapen.

Voor Roald de Vries was het in de 63e minuut voldoende. Een hele wedstrijd spelen zat er nog niet in, waarna hij vervangen werd door Mike Ahrens. DVS was er dus in geslaagd om in het eerste kwartier de aansluitingstreffer te voorkomen, waardoor het perspectief op een verrassende overwinning natuurlijk toenam. In de 65e minuut kreeg Harry Zwarthoed genoeg ruimte om zijn man te passeren en vervolgens met een prachtig schot vanaf links in de verre hoek doel te treffen, 2-1.  Na die aansluiting was ook de gelijkmaker te verwachten, maar vier minuten later was de marge al weer twee. Frank Smeding speelde de bal buiten de Katwijkse verdediger om, waarna Ali Akla met een goede loopactie rechts in het strafschopgebied in uitstekende scoringspositie kwam. Via de paal in de verre hoek ging het schot binnen, 3-1. De moegestreden aangever mocht in de 81e minuut gaan rusten; voor hem kwam Henk Baum nog binnen de lijnen. Quick Boys probeerde het nog wel, maar niet meer met de volle overtuiging. DVS verdedigde met verve. Drie Katwijkers vertoonden in het Ermelose strafschopgebied in de extra tijd nog wel een technisch hoogstandje, maar ook Ali el Haddadi verdedigde mee op de eigen achterlijn en redde. De laatste poging was ook voor de bezoekers met een vrije trap door Jaap van Duyn. Hij schoot echter in de muur, zodat DVS even later een sensationele 3-1 overwinning kon gaan vieren tegen een kwalitatief betere tegenstander. De homogeniteit, de werklust en dergelijke gaven boven de voetballende kwaliteiten van de geelzwarten de doorslag.

“Compliment aan de hele ploeg van DVS”
Voor de microfoon van Piet smit van Radio Veluwe FM verscheen dan ook gelukkige en trotse coach Hennie in ’t Hof:”Met Sparta en Go Ahead hadden we een heel zware week achter de rug en dan vandaag weer tegen een topploeg. Ik heb er diep respect voor, dat ze dat fysiek konden opbrengen tegen zo’n goede, sterke tegenstander. Wat zij nog aan wissels kunnen inbrengen en wat zij aan kwaliteiten nog thuis hebben moeten laten. En er zit een heel goede trainer (Ted Verdonkschot)  op. Een compliment aan de hele ploeg van DVS.
Vooraf teken je direct voor 3-1. Dat ze een keer verliezen, dat kan gebeuren. Ik heb mijn ploeg ook voorgehouden, dat we het vorig jaar tegen verwachte kampioenen, zoals Sneek en SVZW, en in de beker tegen Topklassers goed hebben gedaan. Dan kunnen we ons opladen tot nog meer.”
Dat hij goed presterende spelers in de bekerwedstrijd op dinsdagavond naast de basis moest houden, bezorgde de oefenmeester nog wel hoofdbrekens:” Ik heb wel een slapeloze nacht gehad over de opstelling voor vandaag, want degenen die vandaag wissel stonden, hadden het grandioos gedaan tegen de Eagles. Frustrerend voor hun, dat ze er naast stonden, maar vandaag had ik wat meer lopers nodig. We zouden vandaag tegen Quick Boys meer ruimte krijgen en dan moet je jongens als Henk en Mike, die het dinsdag goed hadden gedaan, er naast houden.  Met deze veertien spelers en de drie, die in het tweede staan maar er wel aankomen, moeten we het dit seizoen doen. Het verhoogt wel de homogeniteit in de ploeg en de werklust, want die twee zaken zijn vandaag wel doorslaggevend geweest.”

De druk, die Quick Boys direct vanaf acquit ontwikkelde, verontrustte de hoofdtrainer nog niet eens zozeer: “Vanaf de aftrap zetten zij ons direct onder druk. Dat duurt zo’n drie, vier minuten, voordat wij de bal pas in de ploeg kregen. Dat lag natuurlijk aan de tegenstander, maar ook aan de situatie van dat moment. Doordat je de wedstrijd van dinsdag nog in de benen hebt zitten, moet je eerst via eigen balbezit in de wedstrijd komen.
Die 1-0 is een heel lullig moment voor hun, maar mooi voor ons. Die bal moet er dan nog wel in, want ik heb ze die in de Eredivisie wel zien missen, maar Edmund Mijnheer deed dat goed.  Ik had me ook kunnen voorstellen, dat de scheidsrechter het niet had beoordeeld als een terugspeelbal. Daar hadden we dus geluk mee. Die 1-0 gaf ons zoveel moraal om ons volledig leeg te knokken. Die 2-0 was een fantastische aanval.  Maar de eerste twintig minuten van de tweede helft konden zij minder compact spelen. Misschien komt dat ook wel door die vier “klootzakken” bij ons achterin plus de keeper. Dat waren vandaag wel zulke klasbakken; zo veel strijd, zoveel gedrevenheid, zoveel coaching naar elkaar.  Die jongens wisten, dat we wat extra’s moesten brengen, want Quick Boys heeft meer kwaliteiten. We konden ons onder die druk uitvoetballen. Roald was er nog niet gerust op, of hij die rol op het middenveld na zijn blessure wel aankon; hij heeft de kwaliteiten om  aanvallend nog veel meer brengen. Voor de ploeg was hij vandaag enorm belangrijk, maar na een uur was hij ook helemaal op. Dit soort wedstrijden vreet heel veel energie. Zijn rol kwam er vandaag goed uit, evenals van die twee lopertjes.
Ik weet niet, hoe Ajax of ODIN speelt, maar Quick boys is wel de waarschijnlijke kampioen; heel veel voetballende kwaliteiten, maar ook fysiek heel sterk. Gelukkig had Jaap van Duyn vandaag zijn dag niet. Zij hebben onvoldoende  rendement kunnen halen uit hun topaanvallers.”

Toch rekent Hennie in ’t Hof zich nog niet rijk met de negen punten uit vier wedstrijden: ”Dit zijn drie bonuspunten, waar we heel blij mee zijn, en ik hoop, dat we met twintig punten de winter in kunnen gaan. We spelen de komende twee wedstrijden weer tegen toppers als ODIN en DOVO. Die kunnen dus de borst natmaken. Zolang je wint, is het een heerlijke competitie, maar wij moeten blij zijn met elk punt, dat we pakken. Voor ons is de eerste opdracht om vier ploegen onder ons te houden en dan hebben we het al goed gedaan.”

Tenslotte lichtte paramedicus van beroep  de aanleiding tot zijn rode kaart toe: “Mijn keeperstrainer zag, dat één van hun spelers zonder een tegenstander in de buurt neerviel. De scheidsrechter liep naar de grensrechter hier voor onze dug-out voor een overtreding, maar dat was helemaal niet interessant. Dat er daar iemand plotseling omviel, wat kan duiden op een ernstige situatie, ontging de scheidsrechter helemaal en daar wilde ik hem op attenderen. Dat probeerde ik hem tot drie maal toe te zeggen; na de tweede keer dreigde hij met rood, maar uit ongerustheid moest ik wel proberen om hem dat duidelijk te maken. Ik zal dat in dit soort situaties altijd blijven doen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Ronald Hoek, Richard Terpstra, Edmund Mijnheer, Andries Posthouwer, Roald de Vries (63’ Mike Ahrens), Okan Soykan, Frank Smeding (81’Henk Baum), Yasin Kurt, Ali Akla (84’ Mitch van der Vlist), Ali El Haddadi.
Opstelling Quick Boys: Ruben van der Does, Mike Derlagen (73’ Mike Ruijter), Mike Brantjes, Maarten Woudenberg, Anton den Haan (57’ Jaap van der Plas), Bart Freke, Milan Hoek, Harry Zwarthoed, Jaap van Duijn, Thom de Vries (57’ Derek van der Plas), Joost Kuhlmann.

Rood: Hennie in ’t Hof (trainer DVS’33 Ermelo)

Scoreverloop: 4’ Edmund Mijnheer 1-0, 42’ Ali El Haddadi 2-0, 65’ Harry Zwarthoed 2-1, 69’ Ali Akla 3-1.

Scheidsrechter: Dhr. J. Kooij uit Oostzaan

Overige resultaten Hoofdklasse A 28 september (4e speelronde):
Door de 3-1 verloor Quick Boys de koppositie en schoof DVS weer naar boven naar de gedeelde vierde plaats (samen met onder meer de Katwijkers). De Hoofdklasse A kent nu een leidend trio gevolgd door een kwartet, dat een punt achterstand heeft.
ODIN’59-Sparta Nijkerk: In een boeiend duel bouwden de Nijkerkers een 0-1 voorsprong in overtal uit naar een 0-3 zege. Daarmee verloor dus ook ODIN’59 de koppositie, die nu door onder andere door Sparta wordt ingenomen.
SDC Putten-DOVO: In Putten deed een oude voetbalwet opgeld; als je zelf de kansen niet benut, doet de tegenstander dat wel. DOVO mocht blij zijn met de 0-1 voorsprong en won uiteindelijk met 0-3. Daardoor hebben de Veenendalers het beste doelsaldo van de drie leiders. SDCP blijf in het gezelschap van vijf clubs, dat nog maar één punt pakte.
Sportlust’46-VVA’71: De thuisploeg nam wel een voorsprong, maar kon uiteindelijk nog niet eens een punt over de streep trekken. Diep in de extra tijd benutten VVA’71 een vrije trap –dat is ook een kwaliteit- en is dus medekoploper. Sportlust ’46 blijft op een punt staan.
Volendam-Ajax: De Amsterdammers blijven na de nederlaag in het openingsduel winnen. Nu was met 0-2 te sterk voor Volendam. Ajax bezit nu evenals DVS negen punten. De wijdbroeken blijven steken op een punt.
Huizen-SDV Barneveld: ook Huizen wacht nog steeds op de eerste zege, maar zag SDV Barneveld met een 0-2 overwinning terugkeren naar de Veluwe. Voor de Barnevelders is dat nog niet voldoende om het rechter rijtje te verlaten, maar de zes punten bieden meer perspectief dan het schamel punt voor de thuisclub.
Bennekom-Montfoort: het tot deze wedstrijd nog puntloze Bennekom passeerde de opponent door de 2-0 overwinning, die in de tweede helft tot stand kwam. Na de eerste zege houden de roodwitten met een voorsprong van twee punten nu vijf ploegen onder zich.