Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

5 oktober 2013 14:30

Beltman, G.J.

De nachtelijke temperaturen neigden al weer naar nachtvorst, maar de zon trok deze overdag al weer op naar zomerse waarden. Prettige omstandigheden om DVS’33 Ermelo op de eerste zaterdag van oktober tegen evenknie ODIN’59 aan het werk te zien. Noord-Holland kreeg voor het weekend nogal wat hemelwater te verwerken, maar daar het kunstgras van sportpark “Assumburg” weinig last van. Trainer Mark Evers van de thuisclub moest twee vaste waarden missen, terwijl Hennie in ’t Hof zijn centrale verdediger Edmund Mijnheer na de donderdagtraining zag afhaken. Daarvoor verschoof Andries Posthouwer van de backpositie naar het hart van de defensie. Roald de Vries startte zodoende op zijn vertrouwde positie. Voor Henk Baum was er weer een basisplaats ingeruimd.
Na een voorsprong halverwege kwam de thuisclub door de wissels langszij, maar de trainer Hennie in ’t Hof wisselde voor het laatste kwartier eveneens succesvol.

Sterk DVS controleert eerste helft volledig
De Ermeloërs begonnen uitstekend aan de uitbeurt in Heemskerk met goed en snel positiespel. Daar had ODIN’59 weinig tegenin te brengen. Nu kan gesteld worden, dat ook de blauwgelen vooral voetballend de oplossingen zochten, maar DVS bepaalde vanaf het allereerste fluitsignaal van scheidsrechter Beltman de veldverhoudingen. De leidsman uit Rijssen paste uitstekend de voordeelregel toe en strafte eventueel later met geel. Daarbij doorzag hij ook de voorkomende valpartijen zonder enige overtreding. Al in het begin van de wedstrijd zorgde het Ermelose overwicht voor gevaarlijke momenten; weliswaar uit spelhervattingen, maar die werden dan ook afgedwongen. Een kopbal van Ali Akla in de 3e minuut uit een corner ging over. Na het openingsoffensief behielden de geelzwarten het meeste balbezit met goed combinatievoetbal, maar werd het gaandeweg de eerste helft toch moeilijker om het middenveld over te steken. ODIN’59 kwam al helemaal niet in de buurt van het Ermelose doel. Halverwege de eerste helft kreeg Ali El Hadaddi zijn voet niet tegen de bal uit een goede voorzet vanaf links door Roald de Vries, zoals een week eerder nog wel lukte en kon tot corner verwerkt worden. Die verwerkte doelman Barry van Dijk slecht, maar in de rebound werd de bal niet goed ingebracht. DVS bleef de beter voetballende ploeg en was in de 29e minuut dicht bij de openingstreffer. Een Heemskerkse overtreding op het middenveld werd niet afgefloten vanwege mogelijk voordeel voor DVS. Dat leverde vooralsnog niet meer op dan een hoekschop, genomen door Henk Baum.

Die kwam bij de tweede paal bij Frank Smeding, die het leer in een keer op de slof nam richting de verre hoek. Een Heemskerkse verdediger voorkwam op de doellijn een treffer. In de zelfde minuut tekende de thuisclub pas voor de eerste gevaarlijke uitval over links, waarbij de topscorer, Ogur Kaya over schoot. Aan de andere kant was het wel raak na een doorgekopte bal van Ali Akla. Ali El Haddadi kapte vanaf de rechterkant  vervolgens zijn verdediger uit en schoot laag in richting de linker hoek. Doelman Van Dijk dook er overheen, waardoor de verdiende 1-0 voorsprong –qua veldspel-  op het scorebord kwam. Ook nu bleef het betere veldspel voor de bezoekers, maar een goede combinatie in de 35e minuut eindigde in een onnodige buitenspelsituatie.
Trainer mark Evers haalde zijn linksback Randy Onuoha eraf, omdat hij vaak overlopen werd. Henk Baum probeerde in de 38e minuut de marge te verdubbelen met een schot, dat door de Heemskerkse sluitpost gekeerd werd. De corner vanaf links kon evenmin weg gewerkt worden, maar Ronald Hoek en Frank Smeding kregen hun voet niet tegen de bal. Het bleef 0-1 halverwege het duel, mede doordat Andries Posthouwer in de extra tijd wegkopte.

Wissels bepalen scoreverloop in tweede helft
Voor DVS was het wellicht prettiger geweest, als er direct door gevoetbald was, aangezien het de gehele eerste helft volledig de controle over de wedstrijd had gehad. Bij de thuisclub werd Ron Scheffer het slachtoffer bij de hervatting. Paul Groen werd naar voren gedirigeerd en Sem van ’t Hof kwam in de verdediging te staan. ODIN’59 toonde in de tweede helft meer body, speelde veel opportunistische en de geelzwarten verloren de controle over de wedstrijd. Dat duurde zo’n half uur en wat erger was, de gastheren kwamen langszij. De thuisclub kreeg na goed verdedigend werk van Richard Terpstra vanaf links een corner te nemen. Daaruit schoot de topscorer van ODIN’59 Ogur Kaya hard en strak in. Doelman Daan Huiskamp had in de 52e minuut moeite met het schot, dat hij niet klem kreeg. Met effect caramboleerde het leer via de paal weer voor het doel, waar Tim Koops paraat stond om de bal het laatste zetje te geven, 1-1. Op de gelijkmaker brak een fase aan, waarin DVS het moeilijk had en de gastheren ook op voorsprong konden komen. Een minuut later pakte de Ermelose sluitpost een even lastig schoot van Kaya wel klemvast. Dezelfde speler kwam in de 57e minuut weer vrij in het strafschopgebied, nadat Ronald Hoek een pass niet kon onderscheppen, maar nu ging het schot in kansrijke positie naast. Zeker zo veel ruimte kreeg Frits Kramer in de 66e minuut op een dieptepass. Hij kapte Richard Terpstra goed uit, maar het leer kennelijk voor zijn verkeerde voet liggen en kwam niet tot een schot. Zodoende kon de routinier alsnog redding bieden.

Met de wissels kort achter elkaar greep trainer Hennie in ’t Hof in. Frank Smeding en Henk Baum maakten met nog ruim een kwartier te gaan plaats voor Mike Ahrens en Mitch van der Vlist. Met de omzettingen in het veld een gouden greep, want DVS pakte de wedstrijd weer in handen. Frits Kramer schoot uit de draai nog naast, maar de geelzwarten tekenden in de 77e minuut weer eens voor een doelpoging. Op aangeven van Ali Akla schoot Ali El Haddadi over. Tien minuten voor tijd leverde de opleving bij DVS dan ook de overwinning op. Aanvankelijk leek het er niet op, dat een terugspeelbal op de doelman nog voor gevaar zou zorgen, maar uit de lange trap van Daan Huiskamp bezorgde de bal bij Mitch van der Vlist in de spits. In de voortzetting leek de bal een prooi te worden voor de Heemskerkse sluitpost, maar Mike Ahrens gleed de bal langs doelman Barry van Dijk, 1-2. De licht geblesseerde Okan Soykan liet zich voor de slotfase vervangen door Maurizio Sleurink. De eerstejaars senior viel moeiteloos in op de positie voor de defensie. ODIN’59 probeerde het nog wel, maar Richard Terpstra en Yasin Kurt voorkwamen in de slotminuten verdere schade. Zodoende bracht DVS uit de lastige uitwedstrijd op “Assumburg” drie mooie punten mee.

Na afloop van de wedstrijd keek trainer Hennie in ’t Hof vooral naar de resultaten van de ploegen in het rechter rijtje, omdat voor hem afstand nemen van de onderste plaatsen belangrijker is dan een hoge positie op de ranglijst: “Er komt zo langzamerhand wel zoiets in de ploeg, dat we meer wedstrijden van toppers kunnen winnen. Een groot compliment voor de jongens, dat ze opnieuw een moeilijke wedstrijd tot een goed einde hebben gebracht. Die homogeniteit in de ploeg moeten we vasthouden en zoveel mogelijk punten pakken, want we krijgen het met schorsingen en blessures later nog moeilijk genoeg. Nu blijven we nog goed overeind en we zijn ook heel blij met deze overwinning.
Misschien hebben wij ODIN wel verrast met ons snelle positiespel. Wij wilden met Yasin Kurt een extra man creëren op het middenveld. Dat liep heel goed, maar wij hadden daar via Roald nog meer gebruik van moeten maken. De eerste helft deed hij dat heel overtuigend, de tweede wat minder. We raakten deze week in de training Edmund Mijnheer kwijt. In de eerste helft leek het er qua spel wel op, of we aan het groeien zijn. Het is natuurlijk nog broos, maar de eerste helft speelden we voortreffelijk. Goed positiespel en veel overtuiging. We hebben op de training geprobeerd om nog meer tempo in ons positiespel te krijgen. Dat zag je in de eerste helft terug en daar had ODIN geen enkel antwoord op. Overal druk op de bal, we hadden de eerste bal, we hadden de tweede bal. We kwamen met 0-1 voor en dat had eigenlijk 0-2 moeten zijn. Als je de eerste helft zo makkelijk speelt, zo veel ruimt krijgt –we kregen vier, vijf seconden om na de balaanname om door te voetballen- werd dat na de rust twee, drie seconden. Dan moet je sneller schakelen. Dat duurt een tijdje, voordat iedere speler dat bij ons ook doet. Zij kwamen in de eerste helft net te laat in het doordekken. In de kleedkamer tijdens de rust hadden we al gezegd, dat zij met meer power aan de tweede helft zouden beginnen. De wissels bij hun waren ook slim; ook door in de tweede helft veel opportunistischer te spelen. Toen ging ODIN ook meer doen, waarin het goed was. Toen zij opportunistischer gingen spelen, werden ze ook gevaarlijker. ODIN is een bijzondere ploeg met een goede wedstrijdmentaliteit. Geen schoppers. Bij die 1-1 ziet Daan er niet zo geweldig uit; dat kan gebeuren. Vanuit opportunistisch voetbal kwamen zij daarna zo’n kwartier, twintig minuten beter in het spel. Vanuit lange ballen kwamen ze twee keer goed door en hadden zij nog een keer kunnen scoren.”
De ingreep van de coach had het gewenste effect en dat het een half uur lang minder ging, daar stapte de hoofdtrainer gesteund door de overwinning overheen:” Houd je vast aan de goede dingen, want we speelden vandaag niet tegen koekenbakkers. Ali Akla liep in die tweede helft alleen nog maar achteruit in plaats van naar voren en over links kwamen we niet meer door. Door de omzettingen wilde ik weer druk naar voren hebben. Mitch zorgde er ook voor dat de druk weer voorin kwam te liggen. Na die 1-2 hoefden we er alleen nog maar “te staan”. Na die 1-2 was het volgens mij ook wel binnen.  Mike en Mitch vallen alle twee uitstekend in. Het is niet leuk om ze ernaast te zetten, maar zij snappen, dat hun moment nog wel komt. Aan het eind van het seizoen heeft iedereen veel speelminuten gemaakt. Mike blijft heel rustig in balbezit en maakt op aangeven van Mitch heel knap die 1-2. Ook Maurizio valt goed in. Hij viel een kwartier voor tijd in en bracht rust op de positie voor de verdediging. Hij pakt die nummer acht, Frits Kramer, goed in. We zullen hem in de loop van het seizoen nog nodig hebben, evenals Milan van der Maaten en Roelof de Groot.
Over de hele wedstrijd was de winst wel verdiend voor ons.  Tegen DOVO wordt het  in de volgende wedstrijd een absolute kraker. Ik had niet verwacht, ze vandaag van Quick Boys zouden winnen, dus hebben ze het heel goed gedaan.

Voor foto's klik op Theo Aalten.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Andries Posthouwer, Richard Terpstra, Ronald Hoek, Yasin Kurt, Okan Soykan (81’ Maurizio Sleurink), Frank Smeding (73’ Mike Ahrens), Henk Baum (74’ Mitch van der Vlist), Ali El Haddadi, Ali Akla.
Opstelling ODIN’59: Barry van Dijk, Randy Onuoha (37’ Milo Cremers), Paul Groen, Tim Koops, Danny Hols, Timothy Verwey (82’ Ibi Akkabi), Frits Kramer, Raymond Bronkhorst, Bas ent, Ron Scheffer (46’ Sem van ’t Hof), Ogur Kaya.

Scheidsrechter: dhr. G.J. Beltman uit Rijssen

Scoreverloop: 30’ Ali El Haddadi 0-1, 52’ Tim Koops 1-1, 80’ Mike Ahrens 1-2

Resultaten Hoofdklasse A 5 oktober (ronde 5):
DVS bleef door de zege de koppositie op een punt volgen en deelt nu de derde plaats. ODIN’59 deelt nu de zesde plaats met de titelpretendent uit Katwijk.
DOVO-Quick Boys: De koploper ontving Quick Boys, maar was niet automatisch de favoriet. De ‘Kattukkers’ namen tegen de veldverhouding nog wel een voorsprong, maar DOVO benutte de numerieke meerderheid. Was het halverwege al in balans, oud-DVS’er Leon Toonen zorgde er met twee treffers voor, dat de drie punten door de 3-1 op “Het Panhuis” bleef en de Veenendalers nog steeds als koploper volgende zaterdag naar Ermelo afreizen. Quick Boys moet vanaf de zesde plaats met een achterstand van vier punten op de lijstaanvoerders in de achtervolging.
Sparta Nijkerk-Bennekom: In een spannend duel hield Sparta Nijkerk de punten op “De Ebbenhorst. Een minimale 1-0 zege houdt de oranjehemden samen met DOVO aan kop met twaalf punten. Bennekom heeft met drie punten slechts twee concurrenten onder zich.
VVA’71-SDC Putten: De thuisclub verloor de gedeelde koppositie na de 0-3 nederlaag tegen een goed gemotiveerde ploeg van Bert van Hunenstijn. De Achterbergers zakten naar een vijfde plek met een achterstand van drie punten op de lijstaanvoerders. SDC Putten steeg door de eerste driepunter van het seizoen naar de  tiende positie.
Ajax-Sportlust’46: De gelukkigste won in een matige vertoning. Door een late treffer blijft Ajax in het spoor van de koplopers. De Amsterdammers hebben net een beter doelsaldo dan DVS. Sportlust’46 bezet met een schamel punt  evenals Montfoort een directe degradatieplaats
SDV Barneveld-Volendam: De thuisclub heeft geen goed vervolg kunnen geven aan de tweede seizoenswinst. In vijf minuten tijd verdampte een 1-0 voorsprong in een 1-3 achterstand. Met de uiteindelijk 2-3 tekenden de wijdbroeken voor de eerste zege dit seizoen en hebben zij nu drie ploegen onder zich. SDV Barneveld leidt nog wel het rechter rijtje.
Montfoort-Huizen: De thuisclub beëindigde de wedstrijd met negen man en dan kan de score in het voordeel van de tegenstander natuurlijk hoog oplopen. Voor Huizen was dat welkom, want met 1-7 is nu ook de eerste overwinning voor de Gooilanders binnen. Dat betekende een positieverbetering op de ranglijst op voor de bezoekers. Montfoort draagt op basis van het doelsaldo de rode lantaarn.