Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

12 oktober 2013 14:30

Huis in 't Veld, J.H.M.

DVS’33 Ermelo ontving in de derde thuiswedstrijd van het seizoen koploper DOVO en passeerde de Veenendalers na de derde achtereenvolgende thuiszege. Dat bracht de Ermeloërs echter niet aan kop van de ranglijst, want mede-lijstaanvoerder Sparta Nijkerk maakte geen fout bij Huizen. De geelzwarten volgen de Nijkerkers nu op een punt.
Bij DOVO ontbraken twee langgeblesseerden. De bezoekers traden met dezelfde basiself aan als in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Quick Boys. DVS-trainer Hennie in ’t Hof was blij, dat hij weer kon beschikken over sterkhouder Edmund Mijnheer. Roald de Vries startte weer op het middenveld, terwijl Ronald Hoek de linksbackpositie innam.

DVS legt in eerste helft basis voor zege
De opening van de wedstrijd was nog wel voor DOVO, maar door goed, collectief druk te zetten nam de thuisclub het initiatief over. De eerste dreiging van de wedstrijd ontstond in de 4e minuut dan ook voor DOVO na een combinatie tussen Colin Broers en Jeffrey Arends. De laatste was een lastige tegenstander voor Ronald Hoek, maar zou met zijn voorzetten weinig teamgenoten vinden. In deze aanval keerde Hoek het gevaar via een hoekschop. DVS tekende in de 8e minuut voor de eerste doelpoging na een goede aanval. De afvallende bal kwam voor de voeten van Ali el Haddadi, die niet tot een goed schot kwam. Een minuut later werd Yasin Kurt na een versnelling onreglementair gestopt, maar dat was net buiten de beruchte lijnen. Rond de 13e minuut had Frank Smeding twee mogelijkheden om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Een pass van Edmund Mijnheer over de as van het veld werd door hem uitstekend aangenomen en de bal lag perfect voor een schot; wellicht voor een linkspoot, want nu ging de inzet net naast het doel. De tweede schietkans op aangeven van Ali El Haddadi was al minder.

De counter hierop bood perspectief aan Jeffrey Arends, maar hij kwam niet om Ronald Hoek heen. Opvallend in het eerste half uur van de wedstrijd was, dat beide ploegen voor alles voetballend een oplossing zochten. Daarbij kon DOVO zich wel onder de druk uitvoetballen, maar kwamen moeilijk aan aanvallen toe. Dat was ook de verdienste van DVS, dat steeds snel weer balbezit had. Ook bleef het meeste gevaar komen van Ermelose zijde. In de 21 minuut werd Ali Akla in stelling gebracht na een pass van Ronald Hoek, maar zijn lob was net niet hoog genoeg om doelman Mike van Houten te verschalken. Drie minuten later had de Veenendaalse sluitpost alle moeite met een goed, gedrukt schot van Richard Terpstra uit de tweede lijn. Een minuut later was het wel raak voor de thuisclub. De hoekschop van Roald de Vries kwam bij de inkomende Edmund Mijnheer, die het leer vlak onder de lat binnenkopte, 1-0.

DVS bleef de bovenliggende partij, hoewel de roodwitten bij een ogenschijnlijke buitenspelsituatie na een klein half uur weer voor dreiging konden zorgen. Jeffrey Arends stond echter niet buitenspel en had alle ruimte om richting Daan Huiskamp op te stomen. Zijn voorzet werd door Ronald Hoek tot corner verwerkt  en de genomen hoekschop kon soeverein gepakt worden door Daan Huiskamp, zoals hij bij dergelijke situaties de hele wedstrijd heerste in zijn doelgebied. Het Ermelose overwicht nam wat af na de gedwongen wissel van Andries Posthouwer na een half uur voetbal. Mike Ahrens kwam voor hem in het veld, waarbij op drie posities wijzigingen plaatsvonden. Dat ging aanvankelijk wat ten koste van de organisatie bij de Ermeloërs. Kort hierop lag er een uitstekende mogelijkheid voor Yannick Cornelisz, die na een dieptepass alleen op doelman Daan Huiskamp kon afgaan. De goalie wierp zich met succes in de baan van het schot. Beide ploegen probeerden het nog wel voor de rust. Roald de Vries schoot vanaf twintig meter naast en een inzet van Ali el Haddadi werd tot corner verwerkt. Aan de andere kant strandde een Veenendaalse combinatie in het Veluwse strafschopgebied en kwam Jeffrey Arends niet tot een voorzet.

DVS speelt marge van twee na rust niet goed uit
Trainer Peter Visee bracht supersub Leon Toonen nu al direct na de rust in en de oud-DVS’er toonde zich al veel beweeglijker en agressiever dan zijn voorganger Jacky Testa la Muta. DVS zette evenals voor de rust weer veel druk en controleerde de wedstrijd weer. In de 54e minuut lag er weer alle ruimte voor een Ermelose aanval, die ook goed uitgespeeld werd door Yasin Kurt. Ali Akla week daarbij echter te ver naar buiten af en er was weliswaar in de ‘zestien’ contact met de doelman, maar terecht zag scheidsrechter Huis in ’t Veld dit niet als overtreding. Geen strafschop dus. De eerste dreiging in de tweede helft was wel weer van Ermelose makelij. De 2-0 kwam er in de 56e minuut wel, ondanks dat een voorzet van Ali El Haddadi, die zich op rechts goed langs Rick Bos had gewerkt te hard was. Okan Soykan pakte deze op links goed op, kapte zijn tegenstander uit en schoot hard en laag de tweede Ermelose treffer in de korte hoek binnen.

Vanaf de aftrap zette Jeffrey Arends Leon Toonen vrij in het strafschopgebied, maar zijn schot ging net voorlangs. Peter Visee wisselde na een kwartier aanvallend door Michael Jaliens eraf te halen en Evert Brouwers erin te brengen. Hennie in ’t Hof werd vervolgens beperkt in zijn tactische wissels door de blessure van Edmund Mijnheer, waarvoor Henk Baum in het veld kwam. Dat zorgde voor weer drie omzettingen bij de geelzwarten, waarbij Yasin Kurt op de rechtsbackplaats terecht kwam.

Henk Baum kreeg in de 72e minuut een uitstekende kans om de wedstrijd in het slot te gooien, nadat Ali Akla via de achterlijn perfect bediende, maar de invaller schoot van dichtbij over. Uit de tegenaanval kwam DOVO naderbij. Evert Brouwers ging om Yasin Kurt heen. De gemaakte back slaagde er niet in om de voorzet eruit te halen, maar wat nog erger was, de voorzet bereikte een vrijstaande speler; Jeffrey Arends, die bij de tweede paal de aansluiting inkopte, 2-1. Maar evenals tegen Quick boys kwam DVS die tegenvaller snel te boven, want drie minuten later was de marge al weer twee. Mike Ahrens stoomde op tot aan de rand van het Veenendaalse strafschopgebied en schoot hard en laag de 3-1 in de rechterhoek. Dat zou de thuisclub niet meer mogen weggeven. In de 78e minuut kreeg Henk Baum de bal nog wel bij Ali el Haddadi, die alleen de punt van zijn schoen tegen het leer kon zetten. Het puntertje ging naast.

Twee minuten later schoot Ali Akla na een combinatie met Mike Ahrens op de paal en werd even later een schot van Richard Terpstra uit een afvallende bal door Rick Bos net voor de doellijn geblokt. DVS slaagde er niet in om de wedstrijd simpel uit te spelen en bezorgde zich zodoende nog een lastige slotfase. In de extra tijd toonden de roodwitten geen slagkracht bij een scrimmage voor het Ermelose doel, maar de 3-2 viel alsnog. Yannick Cornelisz gleed en voorzet van Evert Brouwers binnen, 3-2. De gelijkmaker leek een minuut later nog van de voet te komen van invaller Anouar Tmim, die vernietigend uithaalde. Doelman Daan Huiskamp tilde het harde en strakke schot net over de lat en voorkwam daarmee, dat DOVO met een punt te veel zou krijgen. Door de 3-2 einduitslag struikelde er voor de tweede achtereenvolgende keer een koploper aan de Ermelose Sportlaan.

“Meer verwacht”
Trainer Hennie in ’t Hof had zich wellicht meer lovend mogen uitlaten over zijn ploeg, die na balverlies steeds als een hecht collectief goed druk zette. Hij zag in balbezit zijn pupillen niet optimaal presteren:” DVS en DOVO zijn vergelijkbare ploegen. Hun spits is een wegloper, die twee buitenkanten zijn levensgevaarlijk, een heel goed middenveld met dat jochie van pas achttien jaar. Ze voetballen vanuit achteruit. Maar ik weet ook, dat wij dit soort tegenstanders kunnen hebben; vooral als zij va banque gaan spelen.
Ik was niet zo tevreden over wat ze vandaag hebben laten zien. Ik had op basis van de eerste helft vorige week en van de training deze week meer verwacht. We hebben ons positiespel niet goed gespeeld. We hebben heel slecht gebruik gemaakt van de ruimtes, die er lagen. Aan de linkerkant klopte er helemaal niets van. Aan de rechterkant kwam Andries continu te zwemmen met Akla. We konden Ali continu één op één kunnen laten spelen. Dat hebben we niet goed uitgespeeld, dus over de opbouw was ik niet zo tevreden. Ze hebben wel hun stinkende best gedaan, maar de vorm was niet zo groots, als ik verwacht had.

Het klinkt misschien gek, maar ik vond DOVO vandaag beter voetballen dan wij. Hun tempo was alleen te laag en zij pakten niet door. Ik moet wel zeggen, dat wij goed druk zetten. Misschien leg ik de lat wel weer wat hoger, maar ik weet, dat we beter kunnen dan in deze wedstrijd.
Het laatste kwartier mag je zeker niet tevreden over zijn. Wij moeten nog zeker drie keer meer scoren, maar dan gaan mensen voor eigen succes. Na die 2-1 was ik bang, dat ook die 2-2 zou vallen. DOVO heeft een bepaalde overtuiging in de ploeg, die wij nog niet hebben. Met 2-2 verliezen we waarschijnlijk dan ook nog. Toonen viel bij hun goed, agressief in.  Die 3-1 van Mike is een goede goal, heel mooi. Daarna krijgt hij nog twee keer de kans, maar dan moet-ie het goed uitspelen. De keuzes daarin waren slecht. Een aantal spelers wil zich te nadrukkelijk in de picture spelen. Die spelers willen zich te veel bewijzen.  DOVO speelt dan één op één achterin, dus krijg je alle ruimte. Dan moet je dat op het middenveld veel rustiger uitspelen. We speelden toen veel te gehaast met te veel mensen voor de bal, terwijl je dan meer mensen achter de bal moet hebben. Maar zo goed zijn we dus nog niet. Daan houdt voor ons in de slotfase de overwinning, maar zo ver mag het nooit meer komen. Alle lof voor de instelling en teamgeest, maar het uitspelen kan en moet beter.  Daan redde ons nu in de slotfase, maar dat gebeurt niet altijd. Je krijgt de wind een keer tegen, maar dan moet je het op het middenveld gewoon rustig uittikken. Dat ging het laatste half uur mis. Anders win je met 4, 5-0. Met vijf zeges uit zes wedstrijden ben ik heel blij.”

Klik hier voor de fotoreportage gemaakt door Theo Aalten.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Ronald Hoek, Richard Terpstra, Edmund Mijnheer (66. Henk Baum), Andries Posthouwer (34. Mike Ahrens), Roald de Vries, Okan Soykan, Yasin Kurt, Ali El Haddadi, Frank Smeding, Ali Akla (83. Mitch van der Vlist).
Opstelling DOVO: Mike van Houten, Michael Jaliens (62. Evert Brouwers), Rick Bos, Bas Mooij, Taner Ozbek, Ariën Bakkenes (76. Anouar Tmim), Colin Broers, Yannick Cornelisz, Faisal Kaouass, Jacky Testa La Muta (46. Leon Toonen), Jeffrey Arends.

Geel: Andries Posthouwer, Mike Ahrens, Roald de Vries (DVS’33 Ermelo), Yannick Cornelisz, Michael Jaliens (DOVO).

Scoreverloop: 25’ Edmund Mijnheer, 56’ Okan Soykan 2-0, 73’ Jeffrey Arends 2-1, 76’ Mike Ahrens 3-1, 90+3’ Yannick Cornelisz 3-2.

Scheidsrechter: dhr. J.H.M. Huis in ’t Veld uit Elburg

Overige resultaten Hoofdklasse A 12 oktober zesde ronde:
Door de 3-2 zege op DOVO passeerde DVS de Veenendalers en volgt Sparta Nijkerk nu op een punt. De Veenendalers zakten naar de derde plaats met een achterstand van drie punten op de lijstaanvoerder.
Huizen-Sparta Nijkerk: De Nijkerkers behielden voor de zesde achtereenvolgende keer een “schoon laken’ en als er dan ook nog eens gescoord wordt, zijn zij spekkoper. Nu is Sparta dus de enige koploper. Huizen bezet nog steeds een indirecte degradatieplaats.
SDC Putten-Ajax: De 2-0 voorsprong voor de Puttenaren was niet conform de veld- en kansenverhouding en derhalve is de uiteindelijke 2-2 ook nog zwaarbevochten. Door het puntverlies moest de titelpretendent uit Amsterdam twee punten toegeven op DVS en natuurlijk ook op de koppositie. Die achterstand bedraagt nu drie punten. Ajax bezit nu evenals DOVO  dertien punten, alleen hebben de Veenendalers een beter doelsaldo. SDC Putten houdt door het punt vier ploegen onder zich, maar voelt wel de hete adem in de nek van drie achtervolgers met een punt minder.
Quick Boys-VVA’71: Op “Nieuw Zuid” mocht het voor de thuisclub natuurlijk niet weer mis gaan, maar het leek er wel op na een 0-1 voorsprong voor VVA’71. Dat ging het ook niet, hoewel de zege voor Quick Boys pas in de slotfase tot stand kwam. Door de 3-1 liep de achterstand van vier punten op de koploper niet verder op. Bovendien passeerden de Katwijkers de tweedejaars-Hoofdklasser weer op de ranglijst.
Bennekom-ODIN’59: een bloedeloze 0-0 werd het niet in Bennekom, doordat beide ploegen eenmaal scoorden. Door de 1-1 bezit Bennekom samen met twee concurrenten vier punten. Het gelijkspel houdt ODIN’59 nog in het linker rijtje met een voorsprong van drie punten op de naaste belager.
Volendam-Montfoort: De thuisclub sloeg de aanval van de hekkensluiter van zich af door met 2-1 te winnen. Volendam komt na dit zespuntenduel op een totaal van zeven en voert nu het rechter rijtje aan. Montfoort behoudt de rode lantaarn.
Sportlust’46-SDV Barneveld: Lang leken de bezoekers een vroeg verkregen voorsprong over de streep te trekken, maar in de slotminuten boog Sportlust’46 de stand nog om in een 1-2 overwinning. De Woerdenaren staan door het doelsaldo (minder aantal gescoorde doelpunten) nog op een directe degradatieplaats, maar bezit nu evenveel punten als Huizen en Bennekom. SDV Barneveld zakte een plaatsje naar de negende stek.