84'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

26 oktober 2013 15:00

Bakker, G.J.

In de voorlaatste wedstrijd van de eerste periode heeft DVS’33 Ermelo de kansen op een prijs in en tegen Bennekom verspeeld. De geelzwarten hadden een offday en konden zich niet onder de druk van de thuisclub, die op een indirecte degradatieplek stond, uit kunnen voetballen. Bennekom kreeg al diverse riante mogelijkheden, voordat halverwege de eerste helft vanaf elf meter gescoord werd en de Ermeloërs in ondertal verder moesten. Na een 3-0 stand bij rust werd het uiteindelijk 4-0. Door de nederlaag zakt DVS van de tweede naar de derde plaats op de ranglijst.
Door blessures ontbraken Andries  Posthouwer en Frank Smeding. Mitch van der Vlist startte voor het eerst in deze competitie in de basis.  Bennekom-trainer Eric Speelziek kende geen personele problemen.
Voor de coaching bij DVS was in deze wedstrijd Detlef Le Grand verantwoordelijk. Hoofdtrainer Hennie in ’t Hof ging immers niet akkoord met het voorstel van één wedstrijd schorsing voor zijn rode kaart in de thuiswedstrijd tegen  Quick Boys, waarin hij tot drie maal toe tevergeefs aandacht vroeg voor een blessure zonder enige aanleiding bij een Katwijker. Hij laat de zaak voorkomen.

Offday openbaart zich al vanaf eerste fluitsignaal

Dat assistent-trainer Detlef Le Grand de honneurs waarnam, had natuurlijk geen gevolg voor het wedstrijdverloop. Eric Speelziek wist, dat je DVS niet moest laten voetballen en liet zijn spelers vanaf het eerste fluitsignaal volop druk zetten. Hij zag zijn ploeg daardoor ook de beste wedstrijd van het seizoen spelen. Het droeg er in bij, dat de geelzwarten op “De Eikelhof” hun slechtste competitiewedstrijd in deze competitie afwerkten. Normaliter is DVS wel in staat om zich met goed positiespel en korte combinaties onder die druk uit te voetballen, maar daar slaagden de geelzwarten deze wedstrijd nauwelijks in. Veel slechte inspeelpasses, waardoor Bennekom niet alleen veel meer balbezit had, maar ook een aantal riante kansen creëerde. Doelman Daan Huiskamp verrichte een aantal grandioze reddingen, waardoor DVS nog enigszins op de been bleef. Zo kon in de 6e minuut Kevin Sissing na balverlies door Okan Soykan alleen op het Ermelose doel af gaan, maar bleef de schade nog beperkt tot een corner. Twee minuten later leidde Ahmet Kilic na weer kortstondig Ermelo’s balbezit een aanval in, waaruit Dave Magee Mo Bendadi bediende. Hij schoot op de paal. Uit het missen van dergelijke kansen mochten de bezoekers hoop putten, als in ieder geval een aloude voetbalwet opgeld zou doen; als men zelf de kansen niet benut, doet de tegenstander het wel. De geelzwarten produceerden echter pas in de 11e minuut de eerste acceptabele aanval, die slechts tot twee achtereenvolgende hoekschoppen leidde.

Bennekom bleef het beter doen via de vleugels, was ook gevaarlijker, maar de voorzetten zorgden niet voor onoverkomelijke problemen. Een lange bal over de as van het veld halverwege de eerste helft was dat wel. De bal ging over de Ermelose verdedigers heen en bereikte Mo Bendadi, die vrij op Daan Huiskamp af kon gaan met Edmund Mijnheer in de achtervolging. De centrale verdediger was zich bewust van het risico en wilde een overtreding binnen de beruchte lijnen vermijden. Desalniettemin trapte hij de aanvaller op zijn hak, waardoor hij snelheid verloor en ook nog in de rug gelopen werd. Strafschop en de onvermijdelijke rode kaart.

Aanvoerder Ahmet Kilic belastte zich met de klus en zette zijn ploeg op voorsprong. Met een man minder leek DVS het voetballend wat beter op te pakken, maar een tweede Bennekomse treffer in de 32e minuut maakte aal alle illusies een einde. Ook nu had Daan Huiskamp een prima redding in huis, keerde een inzet met de voet, maar kon Mo Bendadi vervolgens wel doel treffen, 2-0. Kort hierna kreeg DVS via Okan Soykan nog wel een schietkans, maar zijn inzet was te zacht. Ali Akla kopte weer enkele minuten hierna over uit een vrije trap van Richard Terpstra. Daan Huiskamp werd even voor de 3-0 weer tot een uitstekende ingreep gedwongen, maar ook de doelman deelde in de Ermelose malaise. Doorgaans zijn zijn spelhervattingen van een hoog gehalte, maar nu speelde hij een uittrap in de voeten van Kevin Sissing, die Marco van Rooijen in niet te missen positie in staat stelde kort voor de rust de 3-0 aan te tekenen. Dat werd ook de ruststand.

Schade beperkt in tweede helft

Detlef Le Grand liet voor de tweede helft Henk Baum en Maurizio Sleurink opdraven voor Ali Akla en Ronald Hoek. DVS startte nog wel welwillend en kreeg al direct een hoekschop te nemen. Tussen de volgende corner lag een kwartier, waarin er aanvallend niets meer gebeurde. Uit de laatste schoot Maurizio Sleurink naast. Daar tussendoor moest Daan Huiskamp nog weer twee keer handelend optreden. De eerste, de doelman gooide zich in de baan van een schot van Kevin Sissing, was de moeilijkste en de tweede, een save op de inzet Omar Riani de fraaiste. Voor DVS was het nu zaak om verdere schade te voorkomen; schade in de vorm van nog meer tegendoelpunten en vooral schorsingen en blessures. Marco van Rooijen bevestigde met zijn doelpoging nog eens de glansrol, die Daan Huiskamp in deze wedstrijd vervulde. Waar RKC-doelman Seda later op de avond bij Ajax nog eer van zijn grote aantal reddingen kreeg door het behaalde gelijkspel, werd de Ermelose sluitpost eigenlijk niet beloond voor zijn fantastische wedstrijd. Zo werd Okan Soykan er ruim een kwartier voor tijd afgehaald voor Roelof de Groot.

Bij vlagen liet DVS ook nog wel weer het combinatievoetbal zien, waartoe het in staat is. Mitch van der Vlist kreeg in de 77e minuut zijn enige kans, maar nam te veel tijd om tot afronding te komen. Daarna restte voor de geelzwarten alleen nog een schot van Mike Ahrens uit een afvallende bal, dat naast ging. De 3-0 leek ook als eindstand de boeken in te gaan, maar vijf minuten voor tijd besliste Kevin Sissing toch anders. De aanvaller, die daarvoor al een aantal keren kansrijk gemist had, schoot na een fraaie aanval vanaf rechts hard de 4-0 tegen de touwen. Daarmee werd deze uitslag, die tevens de eerste overwinning voor Bennekom in de korte geschiedenis tussen beide clubs betekende, ook de grootste.

“Snel vergeten”
Natuurlijk had het collectief falen van DVS in deze wedstrijd niets te maken met de schorsing van Hennie in ’t Hof. Daardoor deed echter Detlef Le Grand de coaching en ook de nabeschouwing na afloop van het voor DVS zo desastreus verlopen duel: “In deze fase van de competitie, de voorlaatste wedstrijd van de eerste periode, moet je bijblijven. Nu is die verspeeld. Verklaar maar eens, waardoor de wedstrijd wel zo verliep. Een hele zure nederlaag en we hebben hiermee hopelijk de slechtste wedstrijd van het seizoen wel gehad. Het is wel typisch, dat het mij nu overkomt. Ik had er zelf ook andere verwachtingen bij. Als je ziet, hoe er getraind is van de week, dan was dat goed. Een paar spelers haalden een voldoende, maar het team was ondermaats. Collectief klopte het niet. We hebben door het ontbreken van Andries en Frank wat moeten wisselen.

Natuurlijk bepaalt de breedte van je bank ook in hoeverre je bovenin mee kan blijven doen. Zoals we de laatste weken als team opereerden, dat hebben we vandaag niet terug gezien. Mitch laat op de training al weken zien, dat hij tegen de basis aan zit. Hij moet zijn draai natuurlijk vinden bij DVS en dan is het ook heel lastig om in een goed spelend elftal zijn plaats af te dwingen. Wij moeten ons in meer in balbezit creëren daar waar de bal is en daar ging het vandaag helemaal mis. Wat dat betreft, heeft Mitch ook niet de juiste aanvoer gehad en kon hij ook niet laten zien, wat hij kan.  In de eindfase kreeg hij nog wel een goede kans, maar toen hij net te veel tijd nodig. De overtuiging daarvoor ontbrak, maat dat misten we vandaag bij te veel mensen. De trainingsarbeid moet zich ’s zaterdags op het veld vertalen. Het gaat om de uitvoering en van ons positiespel, de agressie, de bal snel laten lopen hebben we niets terug gezien. Wel moeilijk inspelen, half hoog. In de rust zijn er wat woorden gevallen. Je wint met z’n allen en je verlies met z’n allen. De bedoeling was om er in de tweede helft toch weer een wedstrijd van te maken. We maakten even een goede periode door, maar dat zakte ook weer weg. Het echte geloof was er niet. Dan moet je ook verdere schade voorkomen. Daarom gingen ook Hoek en Okan er nog af. Daan had gelukkig ook in de tweede helft een aantal fantastische reddingen. Anders was het nog slechter afgelopen. Deze wedstrijd moeten we maar heel snel vergeten.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek (46’ Maurizio Sleurink), Okan Soykan (74’ Roelof de Groot), Mike Ahrens, Yasin Kurt, Ali El Haddadi, Mitch van der Vlist, Ali Akla (46’ Henk Baum).
Opstelling Bennekom: Sjoerd Rensen, Mark van Steenbergen, Reza Ngarigota, Mamoudou Kaba, Gökhan Yilmaz, Dave Magee (66’Ruben Rip), Ahmet Kilic (77’ Marciano Aalders), Omar Riani, Mo Bendadi, Marco van Rooijen (80’ Brayton Biekman), Kevin Sissing.

Geel:  Reza Ngarigota (Bennekom)
Rood: 23’ Edmund Mijnheer (DVS’33 Ermelo)

Scheidsrechter: dhr. G.J. Bakker (nee niet Joop Bakker) uit Hardegarijp

Scoreverloop: 23’ Ahmet Kilic 1-0 (pen.), 32’ Mo Bendadi 2-0, 43’ Marco van Rooijen 3-0, 85’ Kevin Sissing 4-0.

Resultaten Hoofdklasse A 26 oktober (zevende ronde):
Door de ruime 4-0 nederlaag raakte de eerste periodetitel voor DVS buiten bereik en zakten de Ermeloërs van de tweede naar de derde plaats met een achterstand van vier punten op de koploper. Bennekom voegde drie punten toe aan de vier, die het had en deelt het puntenaantal van zeven met twee andere clubs. Op doelsaldo houdt het nu vier tegenstanders onder zich.
Sparta Nijkerk-Volendam: De Nijkerkers verdedigden niet alleen de koppositie, maar wilden natuurlijk ook de (minimale) marge voor de eerste periode in stand houden. Een sterker Sparta kwam weliswaar op achterstand (de eerste tegentreffer dit seizoen), maar stelde na de rust orde op zaken. Na vier doelpunten bepaalde Volendam de eindstand op 4-2. De voorsprong op de nieuwe nummer twee bedraagt nu drie punten met een puntenaantal van negentien, zodat de oranjehemden komende zaterdag bij sportlust’46 aan een punt voldoende hebben aan een punt om al vast een feestje te kunnen vieren.
VVA’71-DOVO: Bij ‘Angstgegner’ VVA’71 slaagden de Veenendalers er niet in om zich te herstellen van de nederlaag tegen DVS. In een gekleurde derby (met een rode kaart en acht gele) wonnen de Achterbergers van DOVO met 4-2 na een 4-0 voorsprong. De roodwitten raakten dus weer verder achterop in de strijd om de titel (zes punten achterstand) en kregen op de vierde plek weer gezelschap van VVA’71.
Ajax-Quick Boys: Het duel tussen de twee gedoodverfde kampioenskandidaten eindigde in een 3-2 overwinning voor de thuisclub. Ajax had de wedstrijd eerder kunnen beslissen. Het werd uiteindelijk 3-2. Quick Boys vindt zich nu met een achterstand van zeven punten op Sparta terug op de zevende plaats. De Amsterdammers  klommen door de winst over DVS heen naar de tweede plek en zijn de enigen, die de Nijkerkers nog van de eerste periodetitel kunnen afhouden. Dan moet Ajax wel in Veenendaal van DOVO winnen en moet Sparta in Woerden verliezen.
ODIN’59-Huizen: De Heemskerkers zijn na de eerste drie zeges op rij bezig aan een vrije val, hoewel deze na een kort na rust verkregen 2-0 voorsprong tot staan leek gebracht. Ook na de aansluiting in het laatste kwartier leek er nog weinig aan de hand, maar twee strafschoppen voor Huizen brachten de  drie punten alsnog naar Het Gooi. Ondanks de 2-3 nederlaag handhaaft ODIN’59 zich nog wel in het linker rijtje, maar de concurrentie komt er aan. Huizen, nu negende, bracht het verschil terug tot drie punten.
SDV Barneveld-SDC Putten: De Barnevelders hebben het traditioneel moeilijk tegen SDC Putten, dat deze onvervalste Veluwse derby afgetekend won met 0-3. SDV Barneveld kwamen een vroege achterstand niet meer te boven. De Puttenaren  klommen niet alleen over de streekgenoot heen, maar heeft ODIN’59, dat een plaats hoger staat, met een achterstand van twee punten weer helemaal in de greep. SDVB heeft nu alleen nog twee concurrenten in de strijd tegen degradatie onder zich.
Montfoort-Sportlust’46: In de kelder van de Hoofdklasse A speelde zich de derby van “Het Groene Hart” af. Sportlust’46 had een goede slag kunnen slaan bij winst, maar liep tegen een duidelijke 3-0 nederlaag aan. Voor Montfoort was de eerste overwinning van dit seizoen broodnodig. Daarmee haalde ‘The Orange Machine” de streekgenoot bij. Beiden staan nog wel met vier punten op een directe degradatieplaats., waarbij de Woerdenaren nog een beter doelsaldo hebben.