Robbin de Leeuw

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

2 november 2013 14:30

Holties, E.

DVS’33 Ermelo kwam thuis tegen VVA’71 niet verder dan een gelijkspel, maar gezien het spelbeeld na de gelijkmaker mochten de geelzwarten daar ook het meest tevreden zijn. Trainer Hennie in ’t Hof zag in de Achterbergse club de sterkste tegenstander tot dan toe, terwijl oefenmeester Henk van de Pol het nodige respect had voor de Ermeloërs. Bij DVS maakte Maurice de Ruiter zijn rentree na zijn avontuur bij Go Ahead Eagles. Hij startte in de basis, omdat Yasin Kurt niet geheel fit was. Voor Maurizio Sleurink was er door de schorsing van Edmund Mijnheer een plaats ingeruimd in het hart van de defensie. VVA’71 had ook de nodige personele problemen, maar kon tegenover het gemis van een kwartet vier andere spelers na een blessure begroeten. De jonge doelman Julius van der Linden kreeg de voorkeur boven doelman Dino Hasimbegivic, die met DTS’35 steeds een lastige hinderpaal voor de Ermeloërs was. De jongeling verving de geschorste Nicholas Skverer. De wedstrijd werd geleid door scheidsrechter Holties, die doorgaans in de zondagtopklasse fluit. Hij blies een puike partij in Ermelo.

DVS voor rust op verdiende voorsprong
Het openingsoffensief was voor de gasten, die daar in de 1e minuut al een corner uithaalden. DVS kwam die fase ongeschonden door. De eerste doelpoging van Ermelose makelij ontstond in de 6e minuut na een vrije trap, waarbij Frank Smeding niet gecontroleerd kon afwerken. Een minuut later kopte Ali El Haddadi uit een hoekschop over. Het leidde een fase in, waarin de Ermeloërs een licht overwicht creëerden. Dat kwam ook, doordat de Achterbergers DVS op het middenveld opwachtten. De geelzwarten konden het middenveld niet zo makkelijk oversteken, zoals zij voetballend graag doen, maar kregen wel mogelijkheden. In de 9e minuut kwam Henk Baum uit een pass van Okan Soykan alleen voor doelman van der Linden, maar kreeg net niet genoeg ruimte om af te ronden.

Een hard en strak ingespeelde bal van Roald de Vries in de 14e minuut vanaf linkst werd door Maurice de Ruiter met het hoofd geschampt, maar werd onvoldoende van richting veranderd. De bal ging nu ruim genoeg naast. Na een combinatie bood Maurice de Ruiter in de 19e minuut met een hakballetje aan Ali El Haddadi de ruimte om door te lopen, maar de aanvaller schoot van afstand hoog over. VVA’71 kwam vooralsnog niet toe aan dit soort mogelijkheden. In de 27e minuut was het wel raak voor DVS, na de uitstekende indraaiende pass van Henk Baum vanaf links. Ali Akla nam de bal even fraai aan en kon kort voor de Achterbergse sluitpost het beslissende tikje geven, 1-0. Een verdiende stand op dat moment. De roodblauwen probeerden nu wel wat meer druk te zetten, waardoor de wedstrijd weer in evenwicht kwam. Toch bleven de betere mogelijkheden nog steeds voor DVS. Ali El Haddadi speelde het leer op aangeven van Ali Akla in de 37e minuut echter te ver voor zich uit en vijf minuten later kopte hij uit een corner naast. Henk Baum struikelde in de extra tijd in het strafschopgebied, maar even daarvoor tekenden de bezoekers voor het grootste gevaar voor de rust. De steeds goed mee opkomende linksback Mourad Marbouch zag zijn voorzet net aan twee ploeggenoten voorbijgaan, zodat de 1-0 ook de ruststand werd.

Kansen keren na rust voor VVA’71

DVS kwam na de hervatting direct aanvallend uit de startblokken en kreeg een corner te nemen, die niets opleverde. Uit een pass van Okan Soykan kon Maurice de Ruiter in de 47e minuut vrij op doelman Van der Linden afgaan, maar hij wachtte met afdrukken. De sluitpost behield de rust en het stiftje verraste hem ook niet. In het vervolg kon het leer weggewerkt worden. Het had de wedstrijd een beslissende wending kunnen geven. Nu viel drie minuten later aan de andere kant de gelijkmaker. Marc Harloux sprintte weg op links na een goede pass vanaf het middenveld. Vanaf de achterlijn verzond hij een uitstekende voorzet voorbij de tweede paal, waar Gerrit Bartels de bal in één keer goed op de slof nam. Het gedrukte schot viel buiten bereik van Daan Huiskamp in de verre hoek binnen, 1-1, een schitterend doelpunt. In de aanval direct hierop kopte Rogier Gerritsen uit een voorzet van Bartels voor de bezoekers over. Dezelfde Gerritsen zorgde in de fase hierop nog tweemaal voor dreiging. Allereerst keerde Daan Huiskamp het gevaar en vervolgens was er geen medespeler aanwezig om zijn voorzet af te ronden.

Pas na een kwartier voetbal in de tweede helft kwam DVS weer in de buurt van het Achterbergse doel. Maurice de Ruiter en Frank Smeding zagen hun inzet tot corner verwerkt worden. Het bleef een wedstrijd, waarin het beide kanten op kon. Bij DVS verzandde een aantal aanvallen en aan de andere kant leek er zich in de 28e minuut een misverstand voor te doen na een terug gekopte bal door Ronald Hoek. Daan Huisman kon zich nog voldoende strekken. Een minuut later was de tweede Achterbergse goal aanstaande, nadat Siemen Eijkeman links voor het doel goed tegendraads inschoot. De Ermelose sluitpost was al verslagen, maar de schuiver trof de paal, waarna Matthijs Boom in de rebound evenmin tot scoren kwam. Henk Baum probeerde het in de 33e minuut uit een voorzet van Ali El Haddadi nog met een lobje, maar daar liet doelman Julius van der Linden zich niet door verrassen. In dezelfde minuut redde de lat DVS na een inzet van invaller Jasper Bolland. Er bleef van alles mogelijk in de slotfase, waar Maurice de Ruiter weggestuurd werd na een pass van Mike Ahrens. Twee verdedigers liepen elkaar in de weg, waarna de ex-Eagle oog in oog kwam met keeper Van der Linden. Helaas iets te kort ervoor, want hij kreeg de bal met een voetbeweging nog wel over de goalie, maar de bal daalde te laat en ging over het doel. Beide clubs restte nog een mogelijkheid vanuit een vrije trap. Nog net binnen de officiële tijd ging een kopbal zodoende nog over het Ermelose doel en draaide aan de overkant een vrije trap van Richard Terpstra vanaf ruim veertig meter zonder aangeraakt te zijn net naast het doel. Zodoende kwam er na negentig minuten plus de extra tijd een 1-1 stand op het wedstrijdformulier te staan.

“Veel lichtpuntjes tegen een heel goede tegenstander”

Ondanks het puntverlies was hoofdtrainer Hennie in ’t Hof content: “Ik heb zelden zo genoten van een wedstrijd. Vanaf het eerste fluitsignaal zag ik een heel goede ploeg tegenover ons staan; heel veel kwaliteit, veel discipline en een duidelijke speelwijze. Ik vond VVA de beste ploeg, die we dit seizoen zijn tegengekomen in organisatie, in hun voetbal. Ik was heel verheugd, dat wij daartegen in mee konden komen. De beginfase was voor hun, maar na tien minuten kwamen wij toch steeds beter door. Met Maurizio had je achterin een andere man in de opbouw, maar hij heeft foutloos gespeeld. Complimenten voor Maurizio, enorme complimenten ook voor Terpstra, gezien de omstandigheden. Wij moeten het heel erg van onze opbouw hebben en daarin ging het vorige week tegen Bennekom fout. Toen deden wij het zelf niet goed, maar nu zag je, dat VVA op ons een goed antwoord had. Als er bij ons iemand goed in de bal kwam, kwam er van hun steeds iemand goed mee. De tegenstander maakte het ons heel moeilijk om eruit te komen. Dan zie ik zich een wedstrijd ontspinnen, die een heel hoog niveau heeft. Alles wat VVA deed, zag je wel aankomen, maar het werd ook nog eens goed uitgevoerd. Iedereen was bij hun goed, dus moesten wij vandaag ook goed presteren. Het leek erop, dat er niet goed gespeeld werd, maar wij hebben goed partij geboden. De 1-0 voorsprong was terecht. Bij die 1-1 hebben wij ook niets fout gedaan. Zij voerden het goed uit vanaf het middenveld, het weglopen op de vleugel, de voorzet en de afronding; die 1-1 vond ik een schitterende goal. Daar kan ik voor applaudisseren. Met hun wissels zetten zij nog meer kwaliteit in, terwijl zij ook nog niet eens compleet zijn. Natuurlijk hadden wij via Maurice de Ruiter op 2-0 moeten komen; hij bleef heel lang op die keeper wachten in plaats van meteen af te drukken.

VVA wil bij de eerste vijf eindigen en dat gaat ze ook zeker lukken. Na die 1-1 konden zij die tweede maken met een bal op de lat en één op de paal. Als die valt, spelen wij echt niet meer gelijk. Daarvoor is VVA al te ver met heel veel ervaring op elke positie. Wij moeten zelf nu kijken, hoe we Maurice weer laten integreren in het team. Eigenlijk zou hij nog niet in de basis staan, maar Yasin was nog niet fit genoeg. Wij hebben dit seizoen goed voetbal laten zien zonder Maurice. Nu moeten we zorgen, dat iedereen op zijn positie zijn ding doet en Maurice daarboven nog eens extra kwaliteiten kan brengen. Zonder hem speelde iedereen in zijn taak en was het ook duidelijk , hoe wij speelden.  Nu raakte die opbouw wat ondergesneeuwd en werd er te snel gezocht naar Maurice. Waar de een wat minder speelde, speelden bijvoorbeeld Akla en ook een Henk Baum juist beter dan de laatste wedstrijden. Ondanks deze sterke tegenstander biedt dit weer aanknopingspunten. Ik ben nooit blij met een gelijkspel, maar ik zie veel lichtpuntjes na vandaag. Vooral ook, omdat het tegen een heel goede tegenstander was.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Richard Terpstra, Maurizio Sleurink, Ronald Hoek, Maurice de Ruiter, Okan Soykan (81’ Mitch van der Vlist), Frank Smeding (78’ Yasin Kurt), Henk Baum, Ali El Haddadi, Ali Akla (68’ Mike Ahrens).
Opstelling VVA’71: Julius van der Linden, Mourad Marbouh, Luud Eijkemans, Nico van Laar (51’ Jasper Bolland), Roy Versluis, Marc Harlaux, Christy Bonevacia, Rogier Gerritsen, Siemen Eijkemans, Gerrit Bartels, Matthijs Boom (76’ Clint van der Wal).

Geel: Ronald Hoek (DVS’33 Ermelo), Siemen Eijkemans, Robbin de Leeuw, Marc Harlaux (VVA’71).

Scheidsrechter: E. Holties uit Oosterhesselen

Scoreverloop: 27’ Ali Akla 1-0, 50’ Gerrit Bartels 1-1.

Resultaten Hoofdklasse A 2 november (achtste ronde):
In deze ronde kon Sparta Nijkerk de eerste prijs van het seizoen pakken. Een gelijkspel zou voor de oranjehemden volstaan.
Het gelijkspel had voor DVS en de Achterbergers geen gevolgen voor de positie op de ranglijst. De Ermeloërs bleven derde en VVA’71 met een zelfde puntenaantal als DOVO vijfde. Wel liep de achterstand voor de geelzwarten op de koploper wel op tot vijf punten.
Sportlust’46-Sparta Nijkerk: De Nijkerkers troffen in de eerste slechts twee ploegen, die momenteel in het linker rijtje huizen. Daarin werd slechts eenmaal een gelijkspel toegestaan. Eenzelfde resultaat had de verhoudingen in woerden wellicht ook het beste weergegeven, maar Sparta won met 1-2. De eerste periode is dus voor de Nijkerkers, waarvoor de felicitaties. De club gaat nu riant aan de leiding. Sportlust’46 draagt na deze nederlaag de rode lantaarn.
DOVO-Ajax: Een prachtig affiche, waarin de thuisclub een zeer vroege achterstand overwon. DOVO kwam terug tot 1-1 en dat werd ook de eindstand. Zowel de trainer in Veenendaalse dienst als zijn college bij Ajax sprak van twee verliespunten. Mede door het gelijkspel in Ermelo bleven de vijf bovenste posities ongewijzigd. Ajax blijft runner-up en DOVO volgt DVS op twee punten.
Quick Boys-SDV Barneveld: De bezoekers kwamen tot twee maal toe op voorsprong en even zo vaak maakte Quick Boys gelijk. De derde Katwijkse treffer betekende evenwel geen winst, want diep in de extra tijd mocht SDVB vanaf elf meter 3-3 maken. De Zuid-Hollanders blijven dus zesde met een punt achter VVA’71. SDV Barneveld kwam door het gelijkspel niet van de indirecte degradatieplaats af, maar heeft slechts een punt achterstand op de eerstvolgende veilige plek.
Volendam-ODIN’59: De thuisclub noemt zich kampioen van de eerste helft en koesterde ook nu halverwege een (1-0) voorsprong. ODIN’59 bracht echter na de thee de vrije val tot staan en won met 1-3. Daarmee haalde het Quick Boys bij in punten en heeft een gat van vier punten met de leider van het rechter rijtje. Volendam zakte door een slechter doelsaldo naar de twaalfde plaats.
SDC Putten-Montfoort: Een voorsprong voor de thuisclub leidde uiteindelijk niet naar een zege. Met de 1-1 waren beide clubs na afloop tevreden. SDCP bleef huizen en Bennekom als leider van het rechter rijtje een punt voor en Montfoort staat nu voorlaatste met een minimale voorsprong op de hekkensluiter.
Huizen-Bennekom: De gasten leken met een 0-2 voorsprong op weg om een goed vervolg te geven aan de ruime zege op DVS een week eerder, maar de Gooilanders kwamen na een “Huizer kwartiertje” langszij. De 3-2 zat er bijna ook nog in, maar het bleef bij een gelijkspel. Daardoor geen wijzigingen in de positie op de ranglijst. Beiden zweven nu een punt boven de indirecte degradatieplaatsen.