82'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

9 november 2013 14:30

Will, J.S.

Dat er na afloop van de uitwedstrijd van DVS’33 Ermelo tegen Huizen een duidelijke 3-0 op het scorebord stond, wekte verwondering. De Ermeloërs verzuimden namelijk in de eerste helft om ver afstand te nemen op “De Wolfskamer” en zag daarna een oude voetbalwet in werking treden. De geelzwarten vielen na de eerste treffer terug en kregen na een opleving ook nog een derde treffer om de oren. Desondanks handhaafden zij zich op de derde plek.
Waar trainer Joeri Volkers van de gastheren al het gehele seizoen een waslijst van afwezigen kent, zag Hennie in ’t Hof de afgelopen week door verschillende ziektegevallen de trainingsopkomst al dalen. Desalniettemin deed hij wel een beroep op een aantal ziektegevallen. Frank Smeding zou alleen in geval van nood invallen. Yasin Kurt begon zodoende op de bank. De keuze om de rechtsbackplaats in te nemen viel op Milan van der Maaten, die daarmee zijn competitiedebuut maakte. Ronald Hoek was na zijn geel in de laatste wedstrijd immers geschorst en Andries Posthouwer moet de training nog hervatten.

DVS verzuimt voor rust riante voorsprong te nemen
Wie het wedstrijdverloop in de eerste helft zag, kon nauwelijks geloven, dat het halverwege de wedstrijd nog 0-0 stond. Behalve het openingsoffensief van de “Taatjes” was DVS veruit de betere ploeg met meerdere uitstekende kansen. Het eerste gevaar was echter voor Huizen, toen Iry Etwi in de 8e minuut een perfecte voorzet vanaf rechts verzond. Gilerme Pengel kwam centimeters te kort om met het hoofd voor een 1-0 te zorgen. Daarna had DVS de wind, die stevig over de as van het veld stond, goed mee en pakte de wedstrijd in handen. Er volgde een heel sterke periode van de geelzwarten, die toen ook een voorsprong hadden moeten nemen. Vooralsnog bleef de schade beperkt tot een aantal corners. Een hoekschop vanaf rechts kwam in de 13e minuut voorbij de tweede paal bij Henk Baum, die schitterend inschoot. De harde inzet draaide keurig buiten bereik van de doelman naar de rechter bovenhoek, maar Tarik Divarci kopte het leer van de doellijn. Een sterk spelende Henk Baum stond ook aan de basis van de volgende mooie combinatie, waarbij Roald de Vries de voorzet kon geven aan Ali El Haddadi, die na zijn aanname met de rug naar het doel kwam te staan en zodoende geen goed vervolg kon geven aan de aanval.

De zelfde aanvaller kon in de 16e minuut uithalen op aangeven van Ali Akla, maar hij produceerde een te zwak schot. Weer een minuut later zette Roald de Vries, die in het eerste half uur zijn aanvallende kwaliteiten duidelijk liet zien, tussen twee verdedigers aan en werd in de ‘zestien’ op de hakken gelopen (een situatie, waarvoor Edmund Mijnheer twee weken eerder een penalty tegen en rood ontving), maar scheidsrechter Wijma uit Oosterwolde (Fr.) zag er geen overtreding in, maar ook geen schwalbe. Het goede veldspel bracht Ali Akla in de 18e minuut wel in balbezit kort op het Huizer doel, maar zijn gegoochel leverde geen doelpoging op. Henk Baum, in het verleden al diverse malen succesvol met zijn lobjes, zag een minuut later zijn boogbal net over gaan. In de 20e minuut trof Ali El Haddadi na weer een goede aanval de onderkant van de lat. Het wilde maar niet lukken. Met twee snelle en behendige vleugelspelers als Etwi en Pengel mocht Huizen zodoende blijven hopen op gevaar. Vooralsnog konden zij worden gestopt door de backs en anders was er wel rugdekking door de centrale verdedigers. Toch kwam Gilermo Pengel er op snelheid in de 22e minuut overheen, maar nu was doelman Daan Huiskamp tijdig zijn doel uit. In die fase kwam de thuisclub ook even onder de druk van DVS uit en zorgde voorzetten van de twee Huizer vleugelsitsen voor enige dreiging. De geelzwarten pikten het echter na een half uur voetbal weer op en een reflex van doelman Brian Willemse voorkwam een Ermelose voorsprong uit een kopbal van Ali Akla na een corner van rechts. De rebound kwam voor de voeten van Maurice de Ruiter, die over schoot. In de 34e minuut nam de ex-Eagle het leer in een keer op de slof uit een prachtige voorzet van Ali El Haddadi. De volley ging maar net over. Sam Doeve kwam in de 41e minuut nog tot een geplaatst schot, die door doelman Daan Huiskamp zonder al te veel moeite verwerkt werd. De rust ging in met een 0-0, waarmee Huizen zich uitermate tevreden mee mocht tonen.

DVS ondanks goede start in tweede helft naar ruime nederlaag
Van de twee ongewijzigde ploegen kwam DVS in de tweede helft weer het beste uit de kleedkamer. Dat bracht Ali El Haddadi al direct in een goede scoringspositie uit een voorzet van Ali Akla, maar hij kwam niet tot een schot. In die openingsfase lag er veel ruimte achter de Ermelose verdediging, waar Pengel in de 51e minuut op links werd weggestuurd, niet in buitenspelpositie. Verder dan een corner kwam het niet. Het was een signaal, dat er meer inzat voor de thuisclub. In de 52e minuut assisteerde Edmund Mijnheer nog na een vrije trap vanaf de achterlijn, maar in de 56e minuut was het wel raak. Omar Liman onderschepte een uittrap van Daan Huiskamp en besloot zijn rush met een schot buiten bereik van de doelman. De paal redde in eerste instantie, maar op de rebound van de spits was geen redding meer mogelijk. De 1-0 strookte niet met de veldverhouding. De treffer had echter wel invloed op het Ermelose spel, waaruit de combinaties verdwenen. Toch kreeg Ali El Haddadi in de 58e minuut nog een kans, waaruit hij over schoot.yasin Kurt kwam nu in het veld voor Mike Ahrens.

De kans op herstel bij DVS nam nog verder af na de 2-0 in de 64e minuut. Waar de snelle vleugelspitsen in hun voorzetten daarvoor nogal eens een slechte voorzet verzonden, was die van Gilermo Pengel vanaf links moeilijk te verdedigen. Gino Heerings kon zodoende van dichtbij de tweede tegen de touwen jagen. Rond de 70e minuut ontstonden voor beide doelen mogelijkheden. Voor Huizen waren Etwi en Pengel daarbij betrokken. De laatste schoot eerst over en iets later stuitte hij op de Ermelose sluitpost. Aan de andere kant schoot Yasin Kurt vanuit kansrijke positie zonder veel overtuiging in en schoot Henk Baum wel hard in, maar recht op de doelman. Er bleef natuurlijk ook veel ruimte komen voor Huizen, waardoor Aron Klaassen over rechts kon doorkomen. Hij strandde op Daan Huiskamp. De combinaties gingen weer lopen bij DVS en Yasin Kurt stuurde op rechts Ali Akla weg. Uit zijn voorzet schoot Ali El Haddadi hard in, maar zijn schot ging via de lat over. In de 82e minuut was het pleit helemaal beslecht. Terwijl Richard Terpstra weer geblesseerd raakte, reageerden de overige Ermelose verdedigers niet en kon Gilermo Pengel van dichtbij de 3-0 aantekenen. De centrale verdediger werd er hierna afgehaald, waarmee Hennie in ’t Hof de nederlaag al wel toegaf. Roelof de Groot kreeg zodoende nog speeltijd.  De 3-0 werd ook de eindstand.

“Een rare wedstrijd met een complexe uitslag”
Het was niet zozeer teleurstelling, waar DVS zich niet overheen kon zetten na een eerste en een tweede tegentreffer, aldus oefenmeester Hennie in ’t Hof. “Na twintig minuten hadden we al dik voor moeten staan. Dat waren geen kleine kansen, maar grote. Dan treedt die oude wet weer in werking. Doordat wij niet scoren, blijven zij erin geloven en maken zij knullig die eerste goal. Dan valt het bij ons wat uit elkaar en krijg je ook nog de 2-0 tegen.
Ik haalde Mike eraf; hij liet zich constant provoceren en kreeg ook geel. Daar heb ik Yasin voor ingezet, maar die zat nog niet in de wedstrijd. Daar gingen zij twee keer overheen. Hij was ook nog niet fris (ziek geweest); ik was ook niet voor niets begonnen met Mike. In plaats van gecontroleerd spelen, gingen wij daarna veel te snel op zoek naar de goal. Dat is niet teleurstelling, maar wel de kop kwijt raken, te snel en te veel willen. De rust wordt dan niet meer bewaard. Overcompenseren is daar het juiste woord voor. Het lukte niet om die rust te vinden na een tegendoelpunt. Moet je dat die spelers kwalijk nemen? Aan de ene kant spelen we zo’n uur lang heel goed voetbal. We hadden druk en we hadden kansen. En zij hadden een heel goede voorhoede. Niet alleen die vleugels, maar ook hun spits was heel sterk. Zij bleven wel voor een resultaat vechten en bij ons ging het te gemakkelijk. Je kan ons kwalijk nemen, dat we niet scherp genoeg waren.

Bij die 3-0 gaat Richard geblesseerd naar de grond en let iedereen bij ons op hem. Dan zijn te veel mensen bij ons niet meer met verdedigen bezig.”
De hoofdtrainer was tevreden over het competitiedebuut van eerstejaars senior Milan van der Maaten. Hij speelde door het aantal ziektegevallen in de week voor de wedstrijd, wat achteraf toch wel invloed had op de wedstrijd: ”Milan heeft het aardig gedaan. Hij heeft natuurlijk nog wel moeite om in de juiste snelheid om te schakelen. Ik heb ook lang getwijfeld, of ik met hem of met Yasin zou beginnen. Yasin handelt sneller in balbezit. Ik kan Milan niets verwijten; hij heeft een goed debuut gemaakt. Roald was de afgelopen week ziek geweest en had niet getraind.”
We hadden vandaag een redelijk aanvallend middenveld, maar dat kon ook. Als je druk blijft zetten en iedereen vult zijn taak goed in, dan kan dat ook. Roald kwam in de eerste helft al lucht tekort. Na die 2-0 werd het heel onrustig. Roald herpakte zich weer. Daarom heb ik Richard er na twee blessurebehandelingen eraf gehaald.”
Hennie in ’t Hof had gerekend op winst in Huizen in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Huizen: “Als je die eerste kansen benut, loop je hier met een grote overwinning van het veld af. Daarom is het een rare wedstrijd met een complexe uitslag. Wij hebben het grootste deel geheerst, maar zij pakten het gevaar uit hun voorste drie. Complimenten voor hun spitsen.

Maar wij hebben te veel laten liggen vandaag en daar moeten wij harder in worden. En we hadden vandaag moeten winnen, want dan ga je met een positief gevoel naar die wedstrijd tegen Ajax toe. Tegen Ajax kan het natuurlijk gewoon verkeerd gaan en dan heb je uit de laatste vier wedstrijden maar één punt. We moeten het maar weer oppakken; hard trainen komende week.”

Klik hier voor de fotoreportage gemaakt door Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra (85’ Roelof de Groot), Milan van der Maaten, Okan Soykan, Mike Ahrens (58’ Yasin Kurt), Maurice de Ruiter, Henk Baum, Ali El Haddadi, Ali Akla.
Opstelling sv Huizen: Brian Willemse, Leroy Oehlers, Vincent Verbond, Robbert de Graaf, Tarik Divarci, Sam Doeve, Gino Heerings, Gilermeo Pengel (86’ Garett Jones), Omar Limon (89’ Tim Klaassen-Bos), Iry Etwi.

Geel: Omar Limon (Huizen), Mike Ahrens (DVS’33 Ermelo)

Scheidsrechter: Dhr. R. Wijma uit Oosterwolde (Fr.)

Scoreverloop: 56’ Omar Limon 1-0, 64’ Gino Heerings 2-0, 82’ Gilermo Pengel 3-0

Overige resultaten Hoofdklasse A 9 november (ronde 9):
Voor DVS verandert er door de nederlaag niets in de stand op de ranglijst; de geelzwarten blijven derde, maar de achterstand op de koploper nam wel toe tot zeven punten. Huizen leidt nu het rechter rijtje en heeft nu met een gaatje van twee punten ook weer aansluiting met het linker.
Sparta Nijkerk-SDC Putten: Ook nu kwamen de Puttenaren tot een goed resultaat tegen Sparta Nijkerk. Tot twee maal toe leken de oranjehemden de buit binnen te hebben, maar na een 2-0 en een 3-2 achterstand kwam SDC Putten terug. De 3-3 is een mooie uitslag in een boeiende derby. De thuisclub behield daarmee de koppositie, hoewel de runner-up terugkwam tot een achterstand van drie punten. De Puttenaren zakten twee plaatsen naar de tiende, wat op dit moment geen veilige plaats is.
Ajax-VVA’71: Een sterk Ajax is duidelijk de grootste concurrent voor koploper Sparta. Dat bewezen de Amsterdammers thuis tegen het bepaald niet malse VVA’71, dat met duidelijke cijfers (4-1) teruggestuurd werd naar Achterberg. De hoofdstedelingen blijven dus de runner-up met drie punten achterstand. VVA’71 bleef op twee punten  van DVS vijfde.
SDV Barneveld-DOVO: Wat er aan de hand is met DOVO, is niet duidelijk, maar de thuisclub profiteerde dankbaar van de malaise bij de tegenstander met een 2-0 overwinning. Dat neemt de zorgen nog niet weg bij SDV Barneveld, dat met een zelfde puntenaantal als SDCP nog wel een indirecte degradatieplaats bezet vanwege een minder doelsaldo. Drie concurrenten in de strijd om handhaving staan er echter slechter voor. De Veenendalers kwamen door het puntverlies niet dichter bij DVS en blijven VVA’71 nog op doelsaldo voor.
Montfoort-Quick Boys: Deze wedstrijd werd door de overvloedige regenval van vrijdag en de nacht daarop afgelast. Montfoort kan zich bij winst in de inhaalwedstrijd wel van de directe degradatieplek afspelen, maar is vooralsnog hekkensluiter. Quick boys kan bij winst in Montfoort weer naast DVS komen.
ODIN’59-Sportlust’46: Fraai werd het allemaal niet op “Assumburg”, maar wat voor sportlust’46 telde na afloop, waren de drie punten. Daardoor ontdeed het zich vooralsnog van de rode lantaarn, maar de Woerdenaren hebben nog steeds de meeste verliespunten in de Hoofdklasse A. ODIN’59 liet door de thuisnederlaag na om zich weer naast DVS te spelen en sluit het linker rijtje.
Bennekom-Volendam: Een benutte strafschop was voldoende voor de thuisclub om tegen concurrent Volendam drie belangrijke punten op “De Eikelhof” te houden. Zodoende heeft Bennekom met een zelfde puntenaantal als Huizen de aansluiting met het linker rijtje weer gevonden. De wijdbroeken staan in punten gelijk met Sportlust’46, maar bezetten door een slechter doelsaldo wel een directe degradatieplaats en de voorsprong van twee punten op de rodelantaarndrager is betrekkelijk.