DVS’33 Ermelo wint punt tegen kampioenskandidaat Ajax

Sergio Cameron

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

16 november 2013 14:30

Leijdekker, V.

De topper van DVS’33 Ermelo thuis tegen Ajax had al inde 1e minuut beslist kunnen zijn, maar de Amsterdamse coach Bart Logchies constateerde in zijn analyse in de businessroom na afloop , dat de scherpte bij zijn ploeg nog niet bij het arbitrale trio aanwezig was. Nu kon doelman Daan Huiskamp bij de thuisclub uitgroeien tot de man van de wedstrijd, die tot drie maal toe oog in oog met een Ajacied een zekere treffer elimineerde. De geelzwarten pasten zich in de loop van de wedstrijd met succes aan; de tweede helft was DVS de beter voetballende ploeg. Achteraf gezien misten de hoofdstedelingen hun topscorer Dennis Kaars vanwege een schorsing en de geblesseerde Paul Quasten. Op basis van de tactische aanpassing tegen Ajax, waarop de bezoekers het antwoord schuldig moesten blijven, vond  de oefenmeester van de titelpretendent de 0-0 ook wel terecht. Door de uitslag van Quick Boys tegen Sparta Nijkerk kropen de Amsterdammers toch weer een puntje naar de koppositie toe en dat was ook winst. Trainer Hennie in ’t Hof zag ook een winstpunt voor zijn ploeg met het behaalde gelijkspel. Andries Posthouwer, die in de week voor deze wedstrijd al weer meegetraind had na zijn blessure, kon al wel weer plaatsnemen op de bank, maar van zijn diensten werd nog geengebruik gemaakt.

Ajax verzuimt in eerste helft overwicht uit te drukken in score
De wedstrijd had al binnen een halve minuut op z’n kop kunnen staan, nadat Yuri Rose goed druk zette op doelman Daan Huiskamp. De Ermelose sluitpost verkeek zich wat op de snelheid van de bal, waarna hij deze verspeelde aan de spits, die vervolgens over het been van de goalie ging. Het merendeel van de toeschouwers was al met de voortzetting bezig en ook het arbitrale trio. Het voorval bleef zo ongestraft.

Dat Ajax voor drie punten naar Ermelo was gekomen, bleek al vanaf de aftrap. In hoog tempo combinerend kregen de geelzwarten maar moeizaam vat op de wedstrijd, waarbij de Amsterdammers al in de 7e minuut een levensgrote kans kregen. Na zijn goede aanname  kwam de snelle Kenneth Misa-Danso alleen voor de doelman en de openingstreffer leek aanstaande. Was het falen van de aanvaller of de geweldige reactie van Daan Huiskamp? De keeper zou in het verdere verloop van de wedstrijd aantonen, dat het laatste zeker het geval was. Een soortgelijke situatie deed zich weer voor en opnieuw was er een hoofdrol voor Daan Huiskamp. Nu was de bijrol voor Glenn van Zoolingen, die zijn inzet via de doelman naast zag gaan. In de 13e minuut kon Misa-Danso na een combinatie met Yuri Rose om de doelman heen gaan, maar eindigde de poging weer naast het doel. DVS kwam pas inde 14e minuut voor het eerst in het Amsterdamse strafschopgebied. Een pass van Henk Baum bereikte wel Ali El Haddadi, maar hij struikelde in het vervolg. Het grootste gevaar aan Amsterdamse zijde nam nu wat af, hoewel Ajax rond het kwartier voetbal nog twee keer dreigend was. Maar Kenneth Misa-Danso koos vanuit bijna onmogelijke hoek voor een direct schot op het doel, waarbij DaanHuiskamp goed opgesteld stond, en even later assisteerde Edmund Mijnheer uitstekend ten koste van een corner, nadat Richard Terpstra op snelheid geklopt werd door Misa-Danso.

De tweede bal was over het algemeen nog wel voor Ajax en ook de persoonlijke duels werden doorgaans nog wel door de Amsterdammers gewonnen, maar gevaar bleef vooralsnog uit. Een voetballer als Maurice de Ruiter  speelde in die fase wel meer kort voor zijn eigen strafschopgebied dan voorin. Een keer kwamen de Ermeloërs er nog wel dreigend uit met drie aanvallers tegen drieverdedigers, maar dit werd niet goed uitgespeeld. DVS haalde zo ongeschonden de rust.

DVS herstelt zich goed in tweede helft
Geen wissels aan beide kanten bij de hervatting, waarna het overwicht wel voorde thuisclub was. Ajax zag op de Ermelose helft nog nauwelijks inspeelmogelijkheden, terwijl de geelzwarten er zelf bij fases goed uitkwam. Het creëren van kansen bleef echter nog uit. Daarvoor waren de verdedigers van de bezoekers ook tegoed. In de fase, dat DVS wel even leek door te drukken, vielen de beslissingen van scheidsrechter Leijdekker niet altijd goed uit voor de geelzwarten. Zo gaf hij geel aan invaller Ali Akla na een tweede valpartij in het Amsterdamse strafschopgebied, nadat hij bij de eerste al wel degelijk geduwd was. De beste kans in de tweede helft was weer voor de bezoekers na Ermelo’s balverlies op het middenveld. Nu kwam invaller Joris Dekker alleen voor Daan Huiskamp, maar die was evenals de eerdere pogingen niet te verslaan.

Het veranderde spelconcept gaf de geelzwarten wel het nodige zelfvertrouwen, maar verder dan een schoten van Ronald Hoek Edmund

Mijnheer kwam het vooralsnog niet. Aan de andere kant werd Ronald Hoek er oplinks in de slotfase nog uitgelopen door Joris Dekker, die ook nog tot een bruikbare voorzet kwam. Die werd tussen twee Ermelose verdedigers naast gegleden door Yuri Rose. DVS zelf zette in de extra tijd nog wel aan, waarbij de verse Frank Smeding op basis van inzet nog tot een voorzet vanaf links kwam. Henk Baum schampte het leer met het hoofd en kon het leer onvoldoende van richting veranderen. Okan Soykan  schoot net naast en de voorzet van Henk Baum ging voorlangs. Zo bleef het, overigens allerminst bloedeloos, 0-0, want het publiek kreeg wel goed voetbal voorgeschoteld. Statistisch gezien wacht Ajax na deze zevende ontmoeting tussenbeide clubs nog steeds op de eerste overwinning tegen DVS.

“Toch winstpunt voor DVS”
Trainer Hennie in ’t Hof had zijn equipe niet zo kunnen laten spelen, zoals hij graag ziet, maar zag veel winst in de gedane aanpassing: ”Mijn ploeg wil altijd pressie spelen. Ajax speelt altijd met de punt naar voren. Juist tegen zo’n goede tegenstander wilden we laten zien, dat we goed positiespel konden spelen; dat vijf, zes mensen bij ons in dat positiespel konden meedoen. Dat hebben we wel geprobeerd, maar doordat Ajax zoveel druk zette, durfde bij ons niet iedereen mee te doen. Mijn rechtermiddenvelder durfde niet goed druk te zetten, omdat Ronald Hoek dan helemaal alleen in die grote ruimte tegen die grote, snelle linksbuiten kwam te staan. Zij hadden ook een sterke spits met een loper daar omheen. Dat wij dus niet die druk konden zetten, had dus te maken met de kwaliteiten van de tegenstander. Dan zie je spelers bij ons op twee gedachten hinken; moet je nu doordekken of moet je terug. We wilden echt met een controlerende middenvelder spelen in plaats van met een ‘tien’. Okan wil graag de bal hebben en Maurice ook.

Als er dan door gedekt wordt op de één, zou de ander aanspeelbaar moeten zijn, zodat wij onder hun druk konden wegkomen. Dan moet je via je controlerende middenvelder door kunnen voetballen. We hebben ook wel geprobeerd om  te doen, waar we goed in zijn, maar het kwam er niet goed uit. In de rust heb ik gezegd, dat Ajax verder is dan wij met op elke positie heel vaardige spelers, die precies weten, wat ze moeten doen, en wij ons verder terug moesten laten zakken. Dat is geen schande tegen zo’n sterke tegenstander. De opdracht voor de tweede helft was, dat we de ruimtes voor onze backs zouden tackelen, zodat je niet in de omschakeling gepakt wordt.

We moesten op het middenveld meer de controle pakken. Dan zie je ook, dat we in de omschakelingveel meer balbezit pakten en ook gevaarlijker werden. Voor de rust hebben we geen kans gehad; in de tweede helft hebben we twee, drie kansjes gehad. Je zag ook, dat Ajax bij fases minder power, minder geloof had, maar speelde achterin wel rustig rond. Zij konden door ons compactere spel hun aanvallers niet meer bereiken. Ik vind het nooit fijn als je terug moet zakken; zeker niet in een thuiswedstrijd, maar je zag wel, dat bij hun de passing ook slordiger werd.Toen kwamen wij er in de omschakeling wel beter uit. Wat we geleerd hebben, is dat het gen schande is om tegen zo’n kwalitatief sterke tegenstander terug te zakken en daarin zat vandaag voor ons de winst. Na de vorige thuiswedstrijd vond ik VVA de beste tegenstanders, maar na vandaag moet ik zeggen, dat Ajax kwalitatief veruit de beste ploeg is. Zij zullen de0-0 het qua kansen niet een terechte uitslag vinden, maar wij hebben wel wat gewonnen vandaag en dan is 0-0 wel terecht.” De situatie in de 1e minuut was de oefenmeester deels ontgaan: “Ik heb de situatie met Daan in de 1e minuut niet goed kunnen zien. Ik was eigenlijk al bezig met de voortzetting, maar het zou een 100% penalty geweest zijn. Met Daan eraf en een penalty tegen zou het zeker 0-5, 0-6 geworden zijn.”

Klik hier voor de foto reportage gemaakt door Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo:
Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek, Maurice de Ruiter, Okan Soykan, Mike Ahrens (76. Frank Smeding), Henk Baum, AliEl Haddadi (58. Ali Akla), Yasin Kurt.
Opstelling Ajax:
Danny Been, Rience Schurman, Kevin de Visser, Siver Abdulrahman, Jordi Meester, Glenn vanZoolingen (69. Joris Dekker), Mitchell van der Beld, Ralph Hovestad, Kenneth Misa-Danso (81. Dwight Gefferie), Yuri Rose, Sergio Cameron.

Geel:
Edmund Mijnheer, Henk Baum, Ali Akla (DVS’33 Ermelo), Sergio Cameron,Siver Abdulrahman (Ajax).

Scheidsrechter:
Dhr. V. Leijdekkeruit Bussum.

Resultaten Hoofdklasse A 16 november (ronde10):
Ondanks het puntverlies naderde Ajax koploper Sparta Nijkerk tot twee punten end at betekende dus toch nog wat winst voor de hoofdstedelingen. DVS bleef door het gelijkspel gedeelde nummer drie. De Ermeloërs kunnen afhankelijk van het resultaat in de inhaalwedstrijd Montfoort-Quick Boys op 23 november nog een plaats zakken. (Die datum is er een beker-, c.q. inhaalronde. DVS is dan vrij, maar speelt donderdag 21 november thuis vriendschappelijk tegen tweedeklasser Woudenberg).
Quick Boys-Sparta Nijkerk:
Voor de Katwijkers was het echt afhaken of aanhaken tegen het nog ongeslagen Sparta Nijkerk. Na een boeiend scoreverloop leek de wedstrijd onbeslist te eindigen, maar Quick Boys benutte in de slotfase een toegewezen strafschop, waardoor het 4-3 werd voor de thuisclub. Met winst in het inhaalduel tegen Montfoort kunnende ‘Kattukkers’ het verschil terugbrengen tot vier punten van de lijstaanvoerder. Sparta blijft weliswaar met 23 punten leiden, maar voelt welde hete adem van Ajax in de nek.
VVA’71-SDV Barneveld:
Trainer Henk van de Pol won met de thuisploeg van de club, waar hij eerder als speler en coach actief was, SDV Barneveld. Het werd een wat geflatteerde 4-1 overwinning, waarmee VVA’71 in punten (17) weer gelijk kwam met DVS, maar wel een beterdoelsaldo heeft. De Barnevelders vinden zich terug op een indirecte degradatieplaats.
DOVO-Montfoort:
DOVO slaagde er niet in om het fort van de tegenstander te slechten en speelde met 1-1 gelijk. Daardoor zakten de Veenendalers naar een zesde plek met een groot gat van achtpunten op de koploper en een achterstand van twee op DVS. Montfoort bleef ondanks het behaalde punt laatste, maar aansluiting met de indirecte degradatieplaats kan maar zo weer gevonden worden, als de inhaalwedstrijd tegen Quick Boys gewonnen wordt.
Volendam-Huizen:
De Volendamse voorsprong halverwege bleek ook nu weer zonder waarde, want na negentig minuten stapte Huizen toch als overwinnaar van het veld (2-3). Daardoor leiden de “Taatjes”na twee ronden in de tweede periode. Wat op de “Wolfskamer” wellicht nog verheugender gevonden wordt, is dat met deze winst de sprong naar het linker rijtje is gemaakt.
SDC Putten-ODIN’59:
De bezoekers verdienden de overwinning, maar liepen door een strafschop diep in de extra tijd nog tegen een 2-2 gelijkspel op. Dat kostte ODIN’59 de positie in het linker rijtje, hoewel de Heemskerkers eenzelfde puntenaantal hebben als Huizen.S DC Putten verbeterde zich met een negende plek dankzij een hogere productiviteit dan Bennekom. De voorsprong op de herkansers is echter minimaal.
Sportlust ‘46-Bennekom:
Als er al sprake was van enige euforie in Bennekom, is deze wel getemperd na de 2-0 nederlaag bij Sportlust’46. Na de 2-0 is er ongetwijfeld een glimlach verschenen om de monden in Woerden vanwege de gedeelde koppositie in de tweede periode, maar zorgen zijn er nog voldoende, want de ploeg staat nog steeds op een indirecte degradatieplaats. Bennekom staat daar maar een punt boven.