Kloosterhaar 1

Mannen, 1, Groep 1 SR1

15 november 2014 14:30

Beek, H.H.B. van

DVS’33 Ermelo heeft eenvoudig de derde knock-outronde van het districtsbekertoernooi bereikt door ruim te winnen van vv Kloosterhaar te winnen. De tweedeklasser was al zonder te veel illusies afgereisd naar Ermelo; helemaal door het ontbreken van een aantal spelers, die het voetbal in de Hoofdklasse nog kennen vanuit eigen jarenlange ervaring. Eigen dorpsjongens als Erik Drenthen en Roy Jurgens beproefden hun geluk bij HHC en speelden in de aanloop van die Hardenbergse club naar het hoogste niveau nog tegen DVS. Henk van Klinken kon dat gemis in zijn ploeg niet compenseren. Zijn equipe speelde in Ermelo naar vermogen en vooral met goede wil. Ook toen de teller opliep, bleven de zwartwitten sportief voetballen. Van de tien seizoenen, dat het toernooi om de districtsbeker begint met de poulefase, wisten de Sallanders vijf keer de poulefase te overleven en sneuvelden zij steevast in de eerste- of tweede KO-ronde. Nu voor het eerst tegen een Hoofdklasser en dat is dan sowieso eervoller. DVS kende voor vorig seizoen, toen het niet winnend uit de groep kwam, een aantal mooie bekerresultaten met het behalen van de kwartfinale (2x) en de halve finale. Daardoor gingen de geelzwarten tweemaal in de koker voor het ‘grote’ KNVB-bekertoernooi. Dat is deze jaargang ook weer het doel.

Om dat doel te bereiken is er een fase, waarin clubs op bezoek komen, die voor een Hoofdklasser niet echt motiverend zijn, maar wel leuke verenigingen zijn. Ook dat is dan de charme van het bekertoernooi. Kloosterhaar is dan zo’n club uit het kleine gelijknamige dorp aan de Duitse grens. Een plaatsje met veel gemeenschapszin, waar de lokale helden soms boven zichzelf uitstijgen. Dat gebeurde in ’13, toen de zwartwitten promoveerden naar de 2e klasse en zich met moeite handhaafden. Dat zij daarmee boven hun stand leefden, is in de loop van de huidige jaargang merkbaar. Pas één gelijkspel kon er geboekt worden. Degradatie is dan ook makkelijk te verteren, als daarmee weer derby’s tegen streek- en gemeentegenoten op het programma komt.
Nominaal mag het verschil dan twee klassen zijn, als koploper van de Hoofdklasse C tegen de rodelantaarndrager van de 2e klasse H was effectief groter, ook al ontbrak er bij de thuisclub een tweetal spelers; Richard Terpstra en Roald de Vries. Doelman Daan Huiskamp mocht zijn kleding aanhouden, want Paul Eppink stond onder de lat met eventuele vervanger Marco Remmelts op de bank. Daar had hij gezelschap van Daniël van Warven, Ronald Hoek en Yasin Kurt. Jorran van Santen en Stevan de Geijter bezetten de vacatures in de verdediging al enkele weken, terwijl Roelof de Groot nu weer eens zijn opwachting kon maken als rechtsback. Maurice de Ruiter speelde nu achter de aanvalslinie.

DVS beslist bekerduel op slag van rust
Kloosterhaar had niet de intentie om zich in te graven in het eigen strafschopgebied, maar waar mogelijk ook de aanval te zoeken. Dat dat pas na een klein uur voor het eerst lukte, had te maken met het grote krachtsverschil. De ploeg van trainer Henk van Klinken slaagde er bijna nooit in om langer dan twee, drie contacten achtereen balbezit te houden. Toch gebeurde er vooralsnog weinig voor het doel van Thomas Sieben, doordat DVS te slordig speelde. Voor de toch al geplaagde Sallanders werd het leed alleen maar groter, toen na de openingstreffer in de 19e minuut ook de keeper nog eens vervangen moest worden. Hij kreeg een schot van Maurice de Ruiter niet onder controle, waarna Christian van de Kamp alert reageerde en in de rebound voor de 1-0 zorgde. De goalie verstapte zich en en kon niet verder. De bezoekers hadden voor hem geen reserve meegebracht, zodat spits Stan Ravenhorst onder de lat moest plaatsnemen. Op voorhand een uitnodiging voor veel schoten op het doel. De eerste daarvan verwerkte hij eenvoudig, waarvoor hij ook een luid applaus van het Ermelose publiek kreeg. Toch was er in de 26e minuut zicht op een gelijkmaker, toen invaller Niels Jonkhans, ingevallen voor de basiskeeper, de bal bij een van de schaarse aanvallen goed verplaatste. Melvin Reinders legde het leer met het hoofd breed naar Ivar Nijboer, maar de kleine aanvaller kreeg zijn schot niet op het doel gericht. De thuisclub slaagde er niet direct in op de score op te voeren. Wel waren er rond een half uur voetbal mogelijkheden daarvoor. De invaller-doelman keerde een schot van Ali Akla met de voet, Mike Ahrens schoot een vrije trap over en Maurice de Ruiter schoof het leer op aangeven van Okan Soykan voorlangs. In de 37e minuut eindigde een goedlopende aanval over rechts met een voorzet van Steven de Geijter in een hoekschop en was een halve volley van Mike Ahrens twee minuten later een prooi voor de sluitpost. Ook de twee schoten van Okan Soykan leverden niets op. De geelzwarten kwamen voor de rust echter nog op een beslissende voorsprong. Nog net binnen de officiële speeltijd legde Okan Soykan een vrije trap op de stropdas van Christian van de Kamp bij de tweede paal. Zijn kopbal ging tussen verdedigers en doelman binnen, 2-0. In de extra tijd ging Ali Akla vanaf rechts naar binnen en op zijn schot, laag in de hoek, had Stan Ravenhorst geen antwoord. Zo ging de rust met 3-0 in.

DVS drijft score na rust op
De Ermeloërs, die met drie wissels aan de tweede helft begonnen, hadden de wedstrijd met die 3-0 plichtmatig kunnen uitspelen en de geplaagde tweedeklasser verder leed kunnen besparen. Met Ronald Hoek voor Jorran van Santen, Yasin Kurt voor Okan Soykan en Daniël van Warven voor Maurice de Ruiter, begonnen de geelzwarten heel gretig aan het tweede bedrijf. Toch duurde het nog weer bijna een kwartier, voordat de 4-0 viel. Die had van de voet van Mike Ahrens moeten komen. Een goede aanval kopte Christian van de Kamp uit een voorzet van Ali Akla breed. Uit een kluts kwam de bal voor de voeten van Mike Ahrens, die van dichtbij over schoot. Een minuut later zag Jerrol Poot zijn inzet nog geblokkeerd worden, maar Daniël van Warven bracht de stand in de rebound op 4-0. Tussen de twee mogelijkheden rond de 62e minuut van Ali Akla en Christian van de Kamp beleefde Kloosterhaar het wellicht mooiste moment van de wedstrijd. Niels Jonkhans lepelde in de loop het leer mooi over Paul Eppink heen in het lege doel, maar deed dat in buitenspelpositie. Dat vond dus ook geen genade in de ogen van scheidsrechter Harry van Beek uit Zeewolde. Een minuut later was de leidsman onverbiddelijk bij een lichte overtreding op Daniël van Warven in het strafschopgebied. Mike Ahrens benutte de penalty door de doelman naar de verkeerde hoek te sturen, 5-0. Met nog een kwart wedstrijd te spelen stuurde Mike Ahrens spits Christian van de Kamp weg, die geheel vrij met een schuiver de stand op 6-0 bepaalde. De dubbele cijfers gingen nu lonken en het pleit voor de ploeg van Jan Veldhuizen, dat zijn pupillen die ook zochten. De wissel van Willian Willems voor Melvin Reijnders in de 69e minuut zal dan ook niet echt meer een doel gediend hebben. Met nog ruim een kwartier op de klok mocht Ali Akla na hands vanaf elf meter aanleggen en scoorde onberispelijk 7-0. Even nadat Ali Akla op aangeven van Mike Ahrens naast geschoten had, schoot hij vrijstaand op de doelman, maar was Daniël van Warven ‘staande bij’ om af te ronden. De 8-0 bleek de eindstand. De nadering van de tien treffers wil bij de verdedigende ploeg nog wel eens voor een opleving zorgen met de nodige overtredingen, maar Kloosterhaal bleef sportief voetballen. De leeg gespeelde ploeg kwam het eigen strafschopgebied nauwelijks meer uit en daar kwam DVS nog tot een paar korte combinaties in hoog tempo. Dat resulteerde niet meer in doelpunten. Christian van de Kamp kopte uit een voorzet van Ali Akla nog hard over en de geïmproviseerde doelman Stan Ravenhorst verwerkte een goed schot van Daniël van Warven richting rechter bovenhoek nog tot corner. Net voor en na het verstrijken van de officiële speeltijd keerde de goalie nog inzetten van Ronald Hoek en Daniël van Warven en daar tussen beproefde Ivar Nijboer nog eenmaal de Ermelose doelman Paul Eppink. Die bleef op de been ten koste van een corner; de enige van de wedstrijd voor de bezoekers.

“Nu met lekker gevoel naar Excelsior’31”
Na afloop was trainer Jan Veldhoven ook positief over de instelling van zijn spelers, met name in de tweede helft:“Dit is iets, wat de jongens zelf moeten oppakken, wat beleving betreft. Over de eerste helft was ik nog niet zo tevreden, maar we staken toch meer energie in de tweede helft. Wat meer beweging, wat meer spelers, die onderweg waren. Dan is 8-0 natuurlijk prima. Je zag ook, dat ze naar die tien toe wilden; alleen heb je niets om ze daarvoor te belonen. We hebben geen averij opgelopen qua blessures of kaarten, een arbitraal trio, dat de wedstrijd goed aanvoelde en een tegenstander, die keurig voetbal speelde; geen afbraakvoetbal. Je kan nu met een lekker gevoel naar Excelsior’31 toe en dat zou niet gebeurd zijn, als je maar met 2-0 of zo gewonnen zou hebben.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roelof de Groot, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen (46’ Ronald Hoek), Okan Soykan (46’ Yasin Kurt), Stevan de Geijter, Jerrol Poot, Maurice de Ruiter (46’ Daniël van Warven), Mike Ahrens, Christian van de Kamp, Ali Akla.
Opstelling Kloosterhaar: Thomas Sieben (21’ Niels Jonkhans), Jesper de Jager, Jarno Wind, Maarten Kelder, Twan Boshove, Dennis Jurgens, Arjan Breukelman, Melvin Reinders (69’ Willian Willems), Silas Prijs, Ivar Nijboer, Stan Ravenhorst (v.a. 21’ doelman).

Scheidsrechter: Dhr. H.H.B. van Beek.

Scoreverloop: 19’ Christian van de Kamp 1-0, 45’ Christian van de Kamp 2-0, 45+2’ Ali Akla 3-0, 59’ Daniël van Warven 4-0, 63’ Mike Ahrens (pen.) 5-0, 68’ Christian van de Kamp 6-0, 73’ Ali Akla (pen.) 7-0, 76’ Daniël van Warven 8-0.

Overige bekerresultaten clubs Hoofdklasse C:
Van de enige streekgenoten buiten de Hoofdklasse C, die nog in het bekertoernooi vertegenwoordigd zijn, won SDC Putten met 5-0 van de gemeentegenoot van Kloosterhaar, sc Lutten. Sparta Nijkerk speelde competitie en komt dinsdagavond in Vaasen in actie tegen tweedeklasser VIOS
Asv Dronten-WHC: De Wezpers konden zich niet onderscheiden van eersteklasser asv Dronten. WHC maakte na een 1-0 achterstand nog wel gelijk, maar verloor uiteindelijk ruim met 5-1.
AZSV-Silvolde: De Aaltenaren troffen met Silvolde een ambitieuze zondageersteklasser, waar oud-DVS’er Scott Calderwood als trainer aan het roer staat. Vanwege ziekte vervangt zijn vader Jimmy hem nu. AZSV maakte het verschil wel met een eersteklasser en won met 3-0.
Eerbeekse Boys-SVZW: De Wierdenaren hadden weinig problemen op de Veluwe met de zondagvierdeklasser getuige de 0-5, die gezien de kansen ook wel hoger had kunnen uitvallen.
Varsseveld-Excelsior’31: Na een 0-2 voorsprong kregen de Rijssenaren het nog moeilijk genoeg tegen de zondagderdeklasser, die terugkwam tot 2-2. Natuurlijk had Excelsior’31, eerstvolgend tegenstander van DVS, nog voldoende kwaliteiten om met 2-4 aan het langste eind te trekken.
ACV-CSVH: De Assenaren kunnen het verlies bij DVS natuurlijk niet meer goed maken, maar wel revanche nemen op zichzelf. De Groningse tweedeklasser moest er met 4-0 aan geloven.
De Wâlde-Staphorst: De Hoofdklasser had het in Oudega/Elahuizen lastig en won maar met minimaal verschil. De 2-3 winst op de tweedeklasser zal het zelfvertrouwen in de ploeg van Jan van Raalte nog niet helemaal versterken.
Dokkum-Drachtster Boys: De zwartwitten schudden de vervelende gevoelens na de verloren streekderby tegen Harkemase Boys van zich af door een 0-7 overwinning. Die liet aan duidelijkheid niets te wensen over.
Leeuwarder Zwaluwen-Harkemase Boys: De Harekieten waren in de Friese hoofdstad te sterk voor de runner up uit de 2e klasse I. Met 1-4 trok Harkemase Boys weer huiswaarts.
Sv Urk-Marum: Tegen de derdeklasser boekte sv Urk een zelfde resultaat als DVS tegen Kloosterhaar, namelijk 8-0.