0 - 5

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

30 november 2013 14:30

Ebink, A.M.

Assistent-trainer Detlef Le Grand was tweeëntwintig seizoenen terug aanvoerder van de geelzwarten, toen zij met 6-1 verloren van een gehavend Volendam. Hij laakte toen de instelling van zijn ploeggenoten, die meer bezig waren zich rijk te rekenen voor de periodetitel dan met de wedstrijd. De huidige generatie DVS’ers heeft daarmee natuurlijk niets van doen; wel met het gegeven, dat de ploeg al vier wedstrijden zonder overwinning stond. Over de instelling van DVS’33 Ermelo niets dan lof en ondertussen werd die smadelijke nederlaag weggepoetst.
Ook dit maal was de rkav Volendam gehavend; nu door een groot aantal blessures, maar dat speelt al het hele seizoen. In die zin had trainer Hennie in ’t Hof een luxeprobleem, want hij kon beschikken over een volledig fitte selectie.  Maurice de Ruiter speelde in deze wedstrijd tegen de hekkensluiter in de voorste linie, waardoor Ali Akla in de dug-out zat. Niet gehinderd door enige historie speelden de Ermeloërs de thuisclub naar een duidelijke 0-5, wat de bootreis terug van een deel van de aanhang en de businessclub er alleen maar nog plezieriger op maakte dan dat de heenreis al was.

DVS voor rust met verve naar ruime voorsprong
DVS begon de wedstrijd tegen de rodelantaarndrager overtuigend en combineerde als vanouds. Met name in de eerste helft. De grootste tegenstand kwam waarschijnlijk van de laagstaande zon, waar vooral doelman Daan Huiskamp en de verdedigers last van hadden. Voor de sluitpost was dat probleem opgelost met een cap, maar de verdedigers moest de hand vaak als zonneklep dienen. Wellicht was de keuze van Volendam wat dat betreft bewust, maar de oranjehemden konden DVS er niet mee verrassen. De geelzwarten voetbalden vanaf het allereerste fluitsignaal bepalend; de Rooms Katholieke Amateur Vereniging speelde zonder enig geloof. Techniek bezitten de Volendammers allemaal, wat ook zichtbaar was in de balaannames, maar de ploeg van trainer Edwin Keizer telde toch opvallend veel foutieve passes. En liep er al eens een combinatie wat beter, dan werd dat steeds goed afgejaagd. Ook aanvallers als Maurice de Ruiter en Ali El Haddadi schroomden niet om dan mee te verdedigen. Het was vooral toch DVS, dat voetbalde, wat zich in het eerste kwartier vertaalde in een aantal corners, die nog niets opleverden.

Ook een inzet van Roald de Vries vanaf links ging in de 12e minuut centimeters aan twee ploeggenoten voorbij, maar een minuut later was het wel raak. De sterk spelende Yasin Kurt, die daarvoor al een paar keer goed het oog had op verkeerde passes van de tegenstander, speelde na een interceptie Ali El Haddadi aan op rechts en uit zijn voorzet schoof Maurice de Ruiter de openingstreffer binnen, 1-0.  Normaal vergeet DVS dan wel eens om direct in het vervolg door te pakken, maar nu ontstonden er meteen weer twee mogelijkheden voor de Ermeloërs. De eerstvolgende aanval smoorde echter in een fluitsignaal voor buitenspel en, maar het “rollen van de erwt” bleef achterwege, nadat Maurice de Ruiter op de achterlijn binnen de beruchte lijnen neerging. Pas in de 18e minuut tekende de thuisclub voor het eerste gevaar, toen Kevin Giele door een goede pass op links de achterlijn kon halen. Zijn voorzet bereikte Jeffrey Bok, die uit de draai niet tot een goed schot kwam. Het rollertje was een makkelijke prooi voor Daan Huiskamp. In de volgende minuut was doelman Kees Tol al wel verslagen door een kopbal van Henk Baum uit een voorzet van Maurice de Ruiter, maar het leer ging net over de linker kruising. De druk van DVS nam halverwege de eerste helft even wat af en de gastheren kwamen er een paar keer uit.

Een schot van Rachid El Yakoubi werd geblokt. Cees Keizer mocht na een handsbal nog wel inschieten op de rand van het strafschopgebied, maar zijn inzet ging over. Vervolgens pakte DVS het weer op en kon doelman Kees Tol in de 29e minuut fraai redden op een voorzet van Mike Ahrens en kwam de sluitpost tijdig zijn doel uit, nadat Yasin Kurt op een dieptepass vrij op het doel af kon gaan. Nu kwam de voormalige jeugdspeler van FC Volendam centimeters te kort om de voorsprong te vergroten. Die tweede treffer viel in de 39e minuut wel, nadat Maurice de Ruiter op links aangespeeld was door Edmund Mijnheer. Hij passeerde Simon Tol, die deze middag geen vat kreeg op de aanvaller, versnelde en schoot uit nog altijd lastige hoek de 2-0 in bij de tweede paal. De score zou voor de rust nog oplopen tot 3-0, toen Henk Baum vanaf links bediend werd door Okan Soykan. Op zijn geheel eigen wijze lobde hij de bal vanaf ruim dertig meter over de lange goalie van Volendam heen. Het had op dat moment wellicht in de wedstrijd gepast, als de vrije trap door Edmund Mijnheer vanaf de eigen helft in de slotminuut nog doel getroffen had. De inzet had wel de juiste hoogte, maar niet de goede richting. Het slotakkoord voor de thee was weer voor de thuisclub na balverlies van Okan Soykan. El Yakoubi kwam daarna tegenover doelman Daan Huiskamp te staan, maar iedereen weet inmiddels, dat hij in één-tegen-één-situaties overeind blijft. Zo ook nu, zodat 3-0 ook de ruststand werd.

Ermeloërs na rust naar grootste zege dit seizoen
Voor DVS was er geen reden om te wisselen in de rust; voor trainer Edwin Keizer wel. Centrale verdediger Marcel Koning keerde niet terug en voor hem speelde Thierry Schilder. Daarnaast waren er wat omzettingen, waardoor Rachid El Yakoubi vanaf links kwam te spelen. Hij zou in de tweede helft ook de gevaarlijkste man worden. Dat kwam mede, doordat DVS de wijdbroeken meer ruimte bood om te voetballen. De geelzwarten speelden minder compact. El Yakoubi probeerde het in de 52e minuut met een schot, dat nog over ging en een te zachte terugspeelbal bracht Daan Huiskamp nodeloos in de problemen. Dat zorgt voor situaties, waarin mogelijk aan de noodrem getrokken moet worden of blessures kunnen ontstaan. De sluitpost was net op tijd om te ruimen. Vervolgens diende de vierde treffer zich in de 56e minuut bijna aan. Doelman Kees Tol leek verslagen na een kopbal van Ali El Haddadi uit een voorzet van Maurice de Ruiter, maar keerde het leer nog op de doellijn. In de combinatie voorafgaand aan deze kans raakte Roald de Vries geblesseerd. Na de behandeling, die enkele minuten probeerde de verdediger het weer. Tijdens dat kortstondige ondertal beproefde Maurice de Ruiter de Volendamse sluitpost opnieuw. Uit een pass van Mike Ahrens verzond hij een schot richting de rechter kruising. Kees Tol tikte de bal uit over de lat tot corner. Twee minuten later was het de beurt aan Yasin Kurt voor een schot na aangeven van Mike Ahrens, maar de inzet was de zacht. Dat was het schot van Jeffrey Bok in de 61e minuut niet, maar dat werd door Daan Huiskamp tot corner verwerkt.

De afvallende bal uit die hoekschop werd opnieuw ingeschoten door Thierry Schilder en de Ermelose goalie moest opnieuw gestrekt. Roald de Vries was in de 64e minuut nog niet geheel bij de les en greep niet goed in, waardoor Volendam in het strafschopgebied tot een gevaarlijke combinatie kwam. Edmund Mijnheer beperkte het gevaar ten koste van een corner, die uiteindelijk door Okan Soykan weggewerkt werd. Trainer Hennie in ’t Hof constateerde, dat zijn ploeg vers bloed nodig had en wisselde Rachid El Yakoubi te makkelijk met uitstekende passes kon strooien. In een tijdsbestek van tien minuten pleegde de coach drie wissels, waardoor Mike Ahrens, Henk Baum en Ali El Haddadi plaats maakten voor respectievelijk Frank Smeding, Mitch van der Vlist en Ali Akla en dat zette meteen ook weer zoden aan de dijk en gingen de ballen er weer in als palingen in een fuik.

Mitch van der Vlist toonde in de 77e minuut zijn Torinstinct, toen de Volendamse sluitpost en verdediger twijfelden en tikte de bal over Kees Tol heen. Twee minuten later zocht Ali Akla op snelheid vanaf rechts de kortste weg naar het doel, maar ging zijn schot nog via de keeper voorlangs. Maurice de Ruiter pikte het leer nog voor de achterlijn op en verzond een afgemeten voorzet op Mitch van der Vlist, die à la Beb Bakhuys de 5-0 scoorde. De thuisclub probeerde de stand nadien nog wel een beter aanzien te geven en wellicht verdiende Rachid El Yakoubi wel een treffer, maar daar hoefde Daan Huiskamp natuurlijk niet aan mee te werken. De “buitenlander”, waarvan ‘het andere oranje’ er maar twee van toestaat binnen de lijnen, deed in de 81e minuut alles goed met een knappe beweging en dito schot, maar de Ermelose goalie pareerde ook deze inzet. Twee minuten later bood hij met weer een uitstekende pass aan Kevin Giele de mogelijkheid vanaf rechts de voorzet de verzenden, die eigenlijk nooit invaller Jeffrey Tol bij de tweede paal te bereiken. Dat gebeurde echter toch, maar kon van dichtbij de bal niet de juiste richting meegeven. El Yakoubi trof in de slotfase nogmaals met een schot Daan Huiskamp als niet te nemen horde op zijn pad en de laatste doelpoging van de wedstrijd was weer voor DVS. Een voorzet van Mike Ahrens stelde Maurice de Ruiter nog in staat om zijn trio te vervolmaken, maar hij aaide het leer, dat vervolgens naast ging. Nog niet alles veranderde in goud, zoals de koperen deurklinken aan de typsich Volendamse huizen er doorgaans na de zaterdagse poetsbeurt er wel uit zien. De glans zat echter, vooral voor de rust, weer op het Ermelose spel en de beloning was er in de vorm van een 5-0 overwinning. De Volendammers zagen in DVS een kampioenskandidaat aan het werk.

“Mogelijk meer druk over twee wedstrijden”
Zover wilde trainer Hennie in ’t Hof nog niet gaan. Voor de oefenmeester ligt de lat vooralsnog op handhaving, maar die doelstelling zou maar zo aangepast kunnen worden, als ook de twee resterende wedstrijden voor de winterstop in winst worden omgezet. Natuurlijk was hij na vier wedstrijden zonder zege bereid om voor Piet Smit van Radio Veluwe FM serieuze vragen te beantwoorden: “Iedereen heeft kunnen zien, dat we de eerste helft voortreffelijk voetbal hebben gespeeld. Daarin hebben we drie goals gemaakt en had Maurice de Ruiter nog een penalty moeten krijgen. Met de rust hadden we met 5, 6-0 voor kunnen staan en we hadden deze wedstrijd met 10-0 kunnen winnen. Je ziet er bij ons wat meer vastigheid in komen.
We hebben geen blessures; alle speler zijn fit, zodat we een hele sterke bank hebben. Daardoor kan ik ook goed doorwisselen. Daar heb ik vandaag ook gebruik van kunnen maken, nadat de druk op Volendam wat weg viel bij een 3-0 stand. Dan komt er weer wat nieuwe energie in en vallen er weer twee doelpunten. Zo houden de spelers elkaar scherp.

We waren altijd al een team, maar dat wordt steeds beter. Maurice speelde bij mij vorig seizoen in de spits en werd bij GA Eagles controlerend middenvelder. Daar heeft hij ook niet veel gespeeld. Dan moet je kijken, hoe hij weer ingepast kan worden. In de vorige wedstrijden zat ik met blessures en speelde hij op het middenveld om weer in z’n oude vorm te komen. In de vorige drie wedstrijden was het ook nog niet de oude Maurice, geen lef, geen brille, geen frisheid. Op het middenveld is dan de verantwoordelijkheid misschien wat te groot en hij wil heel graag belangrijk zijn voor de ploeg. Door hem voorin te zetten, geef ik hem minder verantwoordelijkheid en kan hij de dingen doen, waar hij goed in is. Daarom moet ik wel andere goede spelers, zoals nu Ali Akla op de bank zetten. Die valt dan weer goed in met veel dreiging. Vandaag beschikte ik over vijf gevaarlijke aanvallers. Gelukkig voor Henk Baum ook weer een doelpunt. Precies zo’n goal, waar hij patent op heeft. Van dat soort momenten moet je ook genieten. Mitch van der Vlist komt van Spakenburg af, waar heel anders gespeeld wordt. Dat vraagt van hem hel veel aanpassing en hij wil heel graag. Niemand van buitenaf komt snel in dit team met de manier, waarop wij spelen. Yasin Kurt heeft het vorig jaar daarin moeilijk gehad. Het is niet makkelijk voor hem, maar Mitch is een doorbijter, dus is het fantastisch, dat hij vandaag twee keer scoort. En iedereen gunt hem dat ook.
Daan heeft een wat mindere periode gehad, wat ook weer met omstandigheden te maken had. Maar ik hoef hier voor de radio niet te vertellen, dat hij heel goed kan keepen. Maar ook hij heeft vertrouwen nodig en dat krijgt hij ook van de spelers.
Het doel was om bij de winterstop twintig punten te hebben  en uit de volgende wedstrijden nog eens twaalf te halen om ons veilig te spelen. Daar kijken we in eerste instantie naar. Het is toch allereerst overleven in de Hoofdklasse A. Maar er komt steeds meer binding, meer cement in de ploeg en als we uit de twee volgende wedstrijden nog eens zes punten halen, kunnen we er een andere druk op leggen.
Volendam miste een paar goede voetballers en ik hoop voor die club, dat ze wat meer geluk gaan krijgen met die geblesseerden. Het is sneu voor zo’n selectie, als je zo een heel seizoen verder moet.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Richard Terpstra, Edmund Mijnheer, Ronald Hoek, Okan Soykan, Mike Ahrens (67’ Frank Smeding), Yasin Kurt, Henk Baum (71’ Mitch van der Vlist), Ali El Haddadi (76’ Ali Akla), Maurice de Ruiter.
Opstelling rkav Volendam: Kees Tol, Bart Jonkerman, Henk Kluessien (71’ Stephan Plat), Marcel Koning (46’Thierry Schilder), Kevin Giele, Ron Kwakman, Cees Keizer, Rachid El Yakoubi, Jeffrey Bok (75’ Joey Tol), Nick Molenaar.

Geel: Henk Kluessien, Simon Tol (Volendam).

Scheidsrechter: dhr. A.M.  Ebink uit Oud-Beijerland

Scoreverloop: 13’ Maurice de Ruiter 0-1, 39’ Maurice de Ruiter 0-2, 42’ Henk Baum 3-0, 77’ Mitch van der Vlist 0-4, 34’ Mitch van der Vlist 0-5.

Resultaten Hoofdklasse A 30 november (11e ronde):
Na de ruime zege staat DVS nu alleen op de derde plaats met nog steeds een achterstand van zes punten op de koploper. De rode lantaarn is nog steeds voor Volendam, dat nu een achterstand van vier punten heeft op de herkansers en van vijf op de eerste veilige plaats.
Sparta Nijkerk-DOVO: In dit mooie affiche ontmoette de koploper DOVO, dat niet verder mocht afhaken in de ambities richting topklasse. Sparta Nijkerk maakte het verschil in de tweede helft en onderstreepte met 4-0 nog maar eens de kandidatuur voor de titel (met voor de winterstop nog twee heel zware tegenstanders). DOVO sluit nu met inmiddels een achterstand van elf punten op de lijstaanvoerder het linker rijtje.
SDV Barneveld-Ajax: Even dacht de thuisclub aan een stuntje door een doelpunt in de 1e minuut, maar Ajax zette de zaken in een kwartier recht. Uiteindelijk werd het 2-3 op “Norschoten” De Amsterdammers blijven met een achterstand van twee punten de runner-up. SDV Barneveld belandde na de nederlaag weer op een directe degradatieplaats op een punt van de herkansing en drie punten voor op de hekkensluiter. In de tweede periode moeten de Ajacieden alleen op doelsaldo een concurrent voor laten gaan in de tweede periode.
ODIN’59-Quick Boys: De gastheren konden een verkregen voorsprong niet vasthouden en bleven na de 1-2 met lege handen staan. Daardoor werd ODIN’59 in punten bijgehaald door Bennekom, dat wel een beter doelsaldo heeft. Quick Boys steeg een plaatsje en volgt DVS op een punt.
Montfoort-VVA’71: De bezoekers benutten de geboden mogelijkheden niet, waardoor Montfoort zich door de 3-2 overwinning aan de degradatieplaatsen kon ontworstelen. De oranjehemden houden nu vier concurrenten onder zich. VVA’71 zakte van de derde naar de vijfde plek en heeft nu negen punten achterstand op de koploper. Van degradatiekandidaat is de “Orange Machine” in punten één van de vier leiders in de tweede periode.
Huizen-Sportlust’46: De Gooilanders konden tegen sportlust’46 een verkregen voorsprong niet over de streep trekken en door de 1-1 blijft Huizen in de tweede periode leiden, maar de woerdenaren hebben evenveel punten (met het minste doelsaldo van de vier).  Op doelsaldo passeerde de thuisclub wel DOVO. Sportlust’46 blijft op doelsaldo de beste herkanser.
Bennekom-SDC Putten: Beiden begonnen als evenknieën aan dit duel en waren dat ook halverwege nog. Daarop scoorde Bennekom vijf keer, waar de bezoekers niets tegenover konden zetten. Door de zege leiden de roodwitten nu het rechter rijtje, maar de aansluiting met DOVO is er helemaal. SDC Putten heeft met een minimale voorsprong op SDVB nog maar twee ploegen onder zich.