DVS’33 Ermelo levert zege in Barneveld in na rust

50'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

7 december 2013 15:00

Beelen, P. van

DVS’33 Ermelo heeft een voorsprong bij degradatiekandidaat SDV Barneveld niet over de streep kunnen trekken in de tweede helft en zakte daardoor een plaats op de ranglijst. De laatste helft van het tweede bedrijf speelden de geelzwarten met tien man bij een gelijke stand. Die onderging desondanks geen wijziging meer. Het punt hielp de Barnevelders van een directe degradatieplaats af, maar dat is slechts door een hoger aantal gescoorde doelpunten.
De trainer van de thuisclub kon nagenoeg compleet aantreden. Dat gold ook voor DVS. Door de perikelen rond de hoofdtrainer speelden de geelzwarten niet zo frank en vrij als een week eerder in Volendam.

Regelmatige voorsprong voor DVS bij rust
SDV Barneveld liet het initiatief graag aan de Ermeloërs om vanuit de omschakeling te voetballen. Dat is gezien het verschil op de ranglijst wellicht legitiem. Toch speelde DVS niet in het tempo als tegen Volendam. Ook zaten er wat meer slordigheden in het Ermelose spel, zodat de thuisclub inderdaad na balverlies van DVS aardige dingen kon laten zien. Gevaarlijk werd het vooralsnog niet, maar dat gold ook voor de bezoekers. De eerste doelpogingen voor beide ploegen ontstonden dan ook uit misverstanden. In de 5e minuut werd een indraaiende vrije trap van Henk Baum door Alwin Vanderleyde verkeerd geraakt, maar SDVB-doelman Jeroen van Binsbergen kon eigen doelpunt voorkomen. Vier minuten later overkwam Ronald hoek na een diagonale pass hetzelfde, waardoor Jan Doornbos een riante scoringskans kreeg. Wellicht schrok hij dusdanig van de kans, zodat hij naast schoot.

Beide ploegen kwamen wat dat betreft met de schrik vrij. Scheidsrechter Van Beelen uit Makkum voorvoelde veel strijd en floot zeer kort. In het tempo, waarin aanvankelijk de gele kaarten getrokken werden, zoude wedstrijd waarschijnlijk niet met tweeëntwintig spelers beëindigd worden. Yasin Kurt kreeg in de 8e minuut het geel voorgehouden bij een overtreding, maar de schade bleef vier minuten later bij een ogenschijnlijk zwaarder vergrijp bij slechts een vrije trap. Youssef Attibi kreeg het geel voor het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal. Door het veelvuldig fluiten kwam de wedstrijd ook niet goed op gang. Na zo’n kwartier was DVS toch de bovenliggende partij en de druk op het Barneveldse doel werd steeds meer opgevoerd. In de 20e minuut leverde dat een goede kans voor maurice de Ruiter op. De aanval begon bin Okan Soykan, die van kortbij de bal over zijn tegenstander wipte. In het vervolg kwam de bal via Mike Ahrens op links bij Ali El Haddadi, die een strakke voorzet verzond. Het hakballetje van De Ruiter leek bij de tweede paal binnen te gaan, maar werd gered ten koste van een corner. SDV Barneveld had in die periode nauwelijks balbezit. Daar kreeg DVS er in die fase verschillende van, maar die reeks hoekschoppen leverden niet veel gevaar op. Een langlopende aanval over veel schijven deed dat in de 35e minuut wel. Vanaf links kwam de voorzet van Ali El Haddadi, die door de mee opgekomen Ronald Hoek onhoudbaar ingeschoven werd, 0-1. De Ermeloërs pakten echter niet door. Dat kwam de thuisclub goed uit, want in balbezit zagen de blauwwitten geen afspeelmogelijkheden. Trainer hans van Arum zag zijn aanwijzingen vervliegen, maar kon in de rust zijn ploeg weer op de rails zetten.

Kansen keren na de rust
De Barnevelders speelden in de tweede helft veel feller en DVS kreeg geen grip op het spel van de thuisclub. die druk leverde SDVB al in de 51e minuut resultaat op. De thuisclub bediende zich veel van de lange bal en uit één daarvan werd Ali Alkan op links gelanceerd. Ronald Hoek vermeed een overtreding en werd goed uitgekapt door de voormalige DTS’er, maar het vervolg was nog fraaier. Met een perfecte krul verdween het leer in de rechter kruising, 1-1. De gastheren mochten nu geloven in een overwinning. Toch was DVS vijf minuten na de gelijkmaker opnieuw dicht bij een voorsprong, toen de eerste goede aanval na de thee Yasi Kurt uit een pass van Mike Ahrens in stelling bracht. De ballaanname was net niet goed genoeg, zodat hij nog slechts een puntertje kon produceren. Die ging net naast het Barneveldse doel. DVS kwam wel weer wat beter in de wedstrijd.

Na een uur spelen deed zich nog wel even een opmerkelijk moment voor  in de wedstrijd. Nadat Richard Terpstra op de Barneveldse helft aangetikt was op zijn achillespees, zetten de geelzwarten de aanval door. Die werd afgeslagen, waarna zich een goede countermogelijkheid voordeed voor de gastheren. De twijfel om die geheel uit te voeren verscheen op de Barneveldse gezichten, waarna de bal alsnog uitgetrapt werd. Hoewel DVS op dat moment weer het betere van het spel had, kon Lesley de Vette na een uitstekend steekpasje vrij op het Ermelose doel af gaan. De bal had precies de juiste snelheid meegekregen. Daan Huiskamp kwam nog wel zijn doel uit, maar raakte in zijn ultieme poging het gevaar te keren vijf meter buiten de ‘zestien’ de speler in plaats van de bal –inhouden ging niet meer- zodat hij voortijdig de trieste gang naar de douches mocht maken.

Paul Eppink was wellicht liever bankzitter gebleven, maar hij verdedigde de laatste helft van het tweede bedrijf het doel. Daardoor moest er een speler gewisseld worden en Henk Baum was de ongelukkige. De vrije trap ten gevolge van de overtreding verdween in de muur. Dat gebeurde in de 71e minuut ook, toen Ali Akla, die na een klein uur voetbal al in het veld gekomen was voor de wat tegenvallende Maurice de Ruiter, op de rand van het Barneveldse strafschopgebied onderuit geschoffeld was. De wedstrijd kreeg in het verdere verloop ook een wat grimmiger karakter, doordat er ook opportunistischer gevoetbald werd. De thuisclub zocht ook na een drietal wissels in een kort tijdsbestek aan Zuid-Veluwse zijde voor het laatste kwartier de lange bal in plaats van de vrije man te zoeken. DVS kwam er met nog tien minuten te spelen wel een keer goed uit, wat een hoekschop opleverde.

Daaruit kopte Ali akla goed in, maar redde doelman Jeroen van Binsbergen ten koste van een corner. Yasin Kurt werd vervolgens uit voorzorg gewisseld, waarvoor Frank Smeding in het veld kwam. Beide ploegen wilden nog wel winnen, maar SDV Barneveld was daar in de slotminuten het dichtst bij. De Barneveldse doelpuntenmaker zou daar nog een rol in spelen. In de 87e minuut hield hij de bal knap binnen en uit zijn voorzet werd de bal in kansrijke positie naast gekopt. In de officiële slotminuut kreeg reservekeeper Eppink de bal niet goed onder controle, waarna Ali Alkan van dichtbij kon inschieten. Zijn inzet belandde op de linker paal en caramboleerde net voorlangs de andere paal het doel weer uit. In de 5e minuut van de extra tijd kon hij weer vrij uithalen en veerde het thuispubliek al op, maar nu kopte Edmund Mijnheer het harde schot van de doellijn. Even daarvoor had Ali El Haddadi uit de draai zijn schot net over de rechterbovenhoek van het Barneveldse doel zien gaan. Al met al een zeer hectische slotfase, waarin het gelijkspel voor DVS overeind bleef, hoewel de eerste helft meer beloofde.

“Uiteindelijk moet je tevreden zijn met een punt.”
Trainer Hennie in ’t Hof constateerde na afloop toch wel enige blokkade in het Ermelose spel en gaf desgevraagd aan, dat dat mogelijk toch met de trainersperikelen in de dagen voor de derby te maken had. De kentering in de wedstrijd kende hij echter niet toe aan het agressievere spel van de gastheren in de tweede helft:”We deden het zelf. We hadden de wedstrijd in de eerste helft goed onder controle met weer een uitstekende Okan Soykan, voor mij deze middag de beste man van het veld, maar het was wel slordig; inspeelballen, die net niet aankwamen. We hadden met veel meer agressie en flair moeten voetballen. Echt veel weerstand hebben we de eerste helft niet ervaren. Wij hebben dat niet afgestraft. We maakten wel een prachtige 0-1, een heel mooi uitgespeelde aanval. SDVB zag het ook helemaal niet meer na die 0-1 en juist dan moet je scherp zijn.

We lieten Barneveld het tempo betalen. Ik dacht, dat zij niet hoger konden en wij nog wel. We hebben in de eerste helft al niet in die hogere versnelling gespeeld. Dat moest wel in de tweede helft gebeuren; scherp en agressief spelen. Op basis van de eerste helft hadden we moeten winnen.
Maurice had van de week niet getraind. Hij zou met het tweede meetrainen, maar door de weersomstandigheden viel die training eruit. Ik heb wel vastgehouden aan de opstelling van vorige week, maar hij speelde geen goede wedstrijd. Dat was ook de reden voor zijn wissel.
Maar in de rust was het stil. Dan valt die goal voor hun, een fantastisch doelpunt; die pakt geen enkele keeper. Enerzijds moet je agressief die tweede helft in, maar aan de andere kant moet je ook je rust bewaren. Spelers moeten ook weer in de wedstrijd komen. Dat moet je die spelers ook gunnen. Bij die penalty  wordt er geen druk op de bal gegeven en steekt-ie ‘m er goed tussendoor. Ik weet niet, waar Daan stond, toen die pass kwam, maar hij was net te laat. Door het rood voor Daan moest ik Henk eraf halen en hij bracht juist veel gif in de wedstrijd. Door die situatie kon ik Yasin niet meteen wisselen. Zij zochten hem na zijn gele kaart, net zo als wij deden bij die rechtsback. Ik vond ook, dat er heel makkelijk tegen Yasin gefloten werd, dus moest ik hem er wel afhalen. Ook met tien man zijn we er nog een paar keer goed uitgekomen met wat schotkansen. Op basis van de tweede helft met de kansen, die zij krijgen in de slotfase, had SDVB moeten winnen. Uiteindelijk moet je tevreden zijn met een punt.”

klik hier voor de foto's gemaakt door Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek, Mike Ahrens, Okan Soykan, Yasin Kurt (82’ Frank Smeding), Henk Baum ( 68’ Paul Eppink), Ali El Haddadi, Maurice de Ruiter (58’ Ali Akla).
Opstelling SDV Barneveld: Jeroen van Binsbergen, Alwin Vanderlyde, Gauthier Mulala, Marco Kints, Jordi Duits (75’ Niels van Duijn), Niels Vlugt, Jan Doornbos,Youssouf Atibi,  Ali alkan, Lesley de Vette (81’ Koen Faber), Robert Knul (78’ Dyon Camero).

Rood: Daan Huiskamp (DVS’33 Ermelo)

Geel: Yasin Kurt DVS’33 Ermelo, Youssouf Atibi, Jordi Duits (SDV Barneveld)

Scheidsrechter: Dhr. P. van Beelen uit Makkum

Scoreverloop: 35’ Ronald Hoek 0-1, 51’ Ali Alkan 1-1

Resultaten Hoofdklasse A 7 december (12e ronde):
DVS zakte door de ‘puntendeling’ van de derde naar de vierde plek. In de tweede periode is er een middenmootpositie. Door het gelijkspel stegen de Barnevelders, maar de voorsprong op de rodelantaarndrager is minimaal, terwijl de voorsprong op de andere concurrent op een directe degradatieplaats gebaseerd is op een hogere productie. Erg wankel dus nog.
VVA’71-Sparta Nijkerk: De Nijkerkers profileren zich steeds meer als de kampioenskandidaat door ook bij het lastige VVA’71 met 0-2 te winnen. Het was een soevereine overwinning. Sparta mag zich al de herfstkampioen, want in de nog enige ronde voor de winterstop is de voorsprong op de runner-up vier punten. De Achterbergers blijven vijfde, maar de achterstand op de koploper is inmiddels gegroeid tot twaalf punten. Ook in de tweede periode neemt de ploeg van trainer Henk van de Pol een bescheiden plaats in.
Ajax-Montfoort: Die runner-up kwam in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Montfoort, dat zich voornamelijk toelegde op verdedigen. Twee maal moest Ajax een achterstand weg werken. De kansen voor de Amsterdammers om nog voor de feestdagen de koppositie in te nemen zijn hiermee verkeken. In de tweede periode is er zelfs een ex aequo met de opponent van deze speelronde op de tweede plaats. Ondanks het punt op “De Toekomst” is Montfoort weer teruggevallen naar een indirecte degradatieplaats en de voorsprong op de hekkensluiter is teruggelopen tot drie punten.
Quick Boys-Bennekom: Twee ploegen, die aan een goede serie bezig waren, maar de Katwijkers zetten die voor eigen publiek voort met een eenvoudige 4-0 overwinning. De club scoort ook met toeschouwersaantallen, die in de Topklasse niet misstaan. Door de zege passeerde Quick Boys de Ermeloërs op de ranglijst en staat een puntje voor. Het gat met de lijstaanvoerder blijft zeven punten. Bennekom zag zich in punten op de negende plaats weer bijgehaald worden door de concurrent, die het vorige week nog met duidelijke cijfers verslagen had.
DOVO-ODIN’59: Voor DOVO blijft het kwakkelen, hoewel de ongeslagen thuisstatus ook nu gehandhaafd bleef. De kampioen van de uitwedstrijden bleef steken op 1-1 na een eerdere voorsprong. De lijstaanvoerder verwijderde zich verder van de Veenendalers, die in de tweede periode onderaan staan. Door het punt stegen de roodwitten wel een plaatsje naar de zesde positie. ODIN’59 valt op doelsaldo nog net buiten het linker rijtje. In de tweede periode staat de ploeg er net zo beroerd voor als DOVO.
SDC Putten-Huizen: De thuisclub benutte de mogelijkheid om de laatste wedstrijd voor eigen publiek dit kalenderjaar in winst om te zetten. Na de 2-1 tellen de drie punten, waardoor SDC putten weer vier concurrenten onder zich heeft. Huizen wisselde van positie met DOVO en sluit nu het linker rijtje. In de strijd om de tweede periode blijven er kansen voor de Gooilanders met een achterstand van twee punten.
Sportlust’46-Volendam: Een fris voetballend Volendam kon de strafschop tegen in de slotminuten lijden bij een 1-3 stand. Met de 2-3 overwinning op concurrent Sportlust’46 is er nog steeds een laatste plaats voor de wijdbroeken, maar de concurrentie is bijgehaald tot op een punt. De eerste veilige plaats bevind zich nog op vier punten. De Woerdenaren zagen de voorsprong in dit zespuntenduel dus slinken tot één en zijn op basis van een minder aantal gescoorde doelpunten virtueel een directe degradant.