22 november 2014 11:30

Koopmans, A.C.

Man off the Match:
Nick Dobbenberg.

Na de bekerzege tijdens de streekderby tegen VVOG van een week eerder stond er afgelopen zaterdag een uitwedstrijd in Rijssen op het programma voor de manschappen van Martijn Kuis en Leo van Dijk. Deze verre uitwedstrijd en het vroege aanvangstijdstip betekenden dat de manschappen al om kwart voor 9 op het sportpark aanwezig dienden te zijn. Met de van een blessure teruggekeerde Milan van der Maaten beschikte men gelukkig weer over een centrale verdediger, zodat het provisorische centrale duo van een week eerder op de bank plaats diende te nemen.

Op het prachtige sportpark in Rijssen trapten beide teams onder het genot van een heerlijk zonnetje af voor een uiterst vermakelijke wedstrijd. Al vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat beide teams met aanvallende intenties het veld op waren gestapt. De eerste 10 minuten wisselden aanvallen van beide ploegen elkaar af. De vaardige buitenspelers Yordi Grovenstein en Isa Kisiler konden beiden naar hartenlust met de bal aan de voet hun directe tegenstander opzoeken, waar aan de andere kant van het veld vooral de nummer 7 van Excelsior zijn snelheid kon benutten. Helaas voor de Geel-Zwarten kwam de eindpass enkele keren net niet aan, waar Excelsior na 11 minuten liet zien wel succesvol door een verdediging te kunnen snijden.

Het waren de nummer 7 en 10 die door middel van een dubbele één-twee de DVS-ers tot toeschouwers degradeerden waarna de bal achter de kansloze Marco Remmelts werd geschoten. Hier ging balverlies in de laatste linie van DVS aan vooraf, waarna er als een mes door de boter door het centrum werd gesneden. Een schot van Lars van Wetering was het enige wat DVS hier de 10 minuten hierna tegenover kon zetten.

Ondanks de voorsprong blijft Excelsior de aanval zoeken, waarbij twee mogelijkheden net niet leiden tot een uitbreiding van de voorsprong. Eerst is het Nick Dobbenberg die met een laatste krachtsinspanning een kans voor open goal kan voorkomen, waarna het vervolgens Marco is die in een één-tegen-één situatie als winnaar uit de strijd komt door met de voet te redden. Ook zijn collega aan de overzijde laat zich niet onbetuigd door een afstandsschot van Lars van een meter of 25 stijlvol tot een corner te verwerken. Hierna is het weer de beurt aan Marco die na een snelle uitbraak na de corner wederom redt.

Een overtreding op spits Michael Musa leidt na een dik half uur spelen tot een vrije trap op een kansrijke positie. Roelof de Groot posteert zich achter de bal en ziet zijn schot helaas geblokt worden door de opspringende muur. Omdat dit gebeurde met een arm legt de scheidsrechter tot vreugde van de bezoekers de bal op de stip. Zo krijgt DVS in de 33e minuut de uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Roelof ziet zijn inzet helaas op de bovenkant van de lat terechtkomen waardoor Excelsior ontsnapt.

Een verdedigende actie van linksback Dennis Sietsma is enkele minuten later de inleiding voor de gelijkmaker waar DVS eerder zo dichtbij was. Dennis stapt goed in en verovert de bal, waarna deze razendsnel via Musa, Ramazan Leebeek, wederom Dennis en wederom Musa bij Isa terecht komt. Deze weet zijn tegenstander met een kapbeweging het bos in te sturen en droog af te drukken met links. 1-1.

Een déjà vu met de eerdere wedstrijd tegen DETO kan de DVS-ers niet ontgaan wanneer Excelsior vanaf de aftrap door middel van een lange bal op de nummer 7 weer een voorsprong weet te pakken. De spits glipt tussen de verdediging door en omspeelt Marco, waarna hij de bal in het lege doel deponeert. Excelsior weet zo gebruik te maken van het gebrek aan scherpte waar DVS 2 vaker last van schijnt te hebben.

De minuten die nog resten tot aan de rust gebruikt DVS om furieus aan te vallen. Zo is het in de 40e minuut Musa die na een lange bal de keeper van Excelsior op zijn weg vindt. Een tweetal minuten later is het een steekbal van Musa die Yordi bereikt. Zijn schot gaat via de keeper zijn benen omhoog, waarna de bal alsnog binnen dreigt te vallen. Mede door de aanwezigheid van Isa weet een verdediger zich geen andere raad dan de bal met de hand van de lijn te slaan. Een zuivere handsbal met een rode kaart en penalty tot gevolg zo zou men denken. Tot ontsteltenis van een ieder die DVS een warm hart toedraagt blijkt de scheidsrechter niks gezien te hebben en gaat het spel ondanks hevige protesten van DVS-kant gewoon verder.

Excelsior lijkt meer van slag door het moment maar weet met hangen en wurgen zonder kleerscheuren de rust te halen. Zo weet men voor rust een schot van Lars van de lijn te halen ten koste van een corner en teistert Yordi uit deze corner met een kopbal het aluminium boven de kansloze keeper. Vervolgens fluit de leidsman voor de rust en krijgt hij de nodige opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd door zowel de technische staf als van het aanwezige publiek voor het missen van de handsbal, een cruciaal moment in de wedstrijd zo zal later blijken.

Ondanks een afstandsschot van Lars net na de rust lijken de bezoekers wat minder scherp na de rust. Zo missen in de 49e minuut twee DVS-ers de bal na een overstapje van de nummer 10 van Excelsior. Hierna kan wederom de nummer 7 samen met een teamgenoot alleen op de goal afgaan. Deze situatie wordt goed uitgespeeld, waarna er een voor Excelsior voordelige marge van 2 op het scorebord staat. 3-1.

Met de inbreng van Peter van der Horst voor de vele meters gemaakt hebbende Job Kuipers probeert DVS wat meer power in de wedstrijd te leggen. Met het wisselen van Lars voor Mohamed Elsobky gaat DVS in de 63e minuut helemaal aanvallend spelen. De formatie wordt gewijzigd in een 3-3-4, waardoor er het resterende half uur over het hele veld één op één wordt gespeeld. Tot grote kansen leidt dit nog niet, er zijn alleen twee kopmogelijkheden voor Milan uit dode spelmomenten die helaas niks opleveren. Ondertussen weet Marco de B-selectie van DVS voor verder onheil te behoeden door een kopbal van Excelsior te keren.

Een twintigtal minuten voor tijd valt dan toch de beslissing. Allereerst is het Musa die een open schietkans op ongeveer 12 meter van de goal krijgt na een knappe individuele actie van Yordi. Ook deze kans wordt wederom niet verzilvert, waarna het de thuisploeg is die aan de andere kant van het veld tot scoren komt. Het is de nummer 7 die zijn hattrick completeert door middel van een snoeiharde volley uit een hoekschop het net voor een derde maal te laten bollen. Twee DVS-ers gaan hier net voor onder de bal door, waardoor wederom een gebrek aan scherpte zorgt voor een tegendoelpunt. 4-1.

De enigszins geflatteerde stand probeert men in het laatste kwartier nog een wat draaglijker aanzien te geven. Met het inbrengen van Brandon Karangwa voor Ramazan heeft men iemand in het elftal die de complete rechterflank kan bestrijken. Helaas wordt hem geen mogelijkheid geboden om de aanwezige ruimte hiervoor te gebruiken. Men blijft volharden in het zoeken van de buitenspelers, waarna individuele acties moeten zorgen voor kansen. Zo valt er nog een mogelijheid te noteren voor Musa, die in een één-op-één situatie opteert voor een schot, waarbij afleggen op een medespeler een meer logische optie was. Zo krijgt de keeper van Excelsior de kans om met zijn voet redding te brengen.

Een minuut later weet Roelof zich net te laat om een voorzet van Yordi binnen te lopen. Een voet van een speler van Excelsior is net even eerder bij de bal om deze te ruimen. In de 89e minuut is DVS dan toch trefzeker en weet men de 4-2 op het scorebord te schieten. Het is Musa die nu wel doeltreffend uithaalt en hiermee de voorzet van Yordi tot een assist weet te promoveren. Helaas is deze treffer niet meer dan een pleister op de wond voor de equipe uit Ermelo en kan men aan de lange terugreis naar Ermelo beginnen.

Samenvattend kan er worden gesteld dat Excelsior over een goed voetballende ploeg beschikt die net even wat slimmer en beter met de geboden mogelijkheden omsprong. Dat de Geel-Zwarten een nare smaak aan deze wedstrijd overhouden is niet meer dan logisch aangezien zij bij de rust zomaar met een mannetje meer en een gelijke stand op het veld hadden kunnen staan. Ondanks de nederlaag beleefde men later op de dag een voor de Ermelosche horeca profijtelijk avondje waarbij ook de geblesseerde spelers hun kwaliteiten konden laten zien.

Aankomende zaterdag staat de streekderby tegen SDC Putten 2 op het programma. Een ploeg die eerder dit seizoen tijdens een oefenwedstrijd niet tot capituleren kon worden gedwongen. Een 2-2 gelijkspel was eind augustus de uitslag van de onderlinge confrontatie. Een zege dient te worden geboekt wil DVS het linker rijtje niet uit het oog verliezen. Om half 12 zal er worden afgetrapt op het hoofdveld, tot dan!