Kevin Blonk

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

14 december 2013 14:30

Etten, H.J.M. van

DVS’33 Ermelo speelde de laatste wedstrijd van het kalenderjaar thuis tegen Sportlust’46, dat voorlaatste stond. Dan mag er een zege verwacht worden voor de geelzwarten en als het dan een remise wordt, is dat teleurstellend. Dat puntverlies mochten de Ermeloërs zichzelf aanrekenen, want de organisatie was er niet, evenals de beleving. Ook een 3-1 voorsprong in de tweede helft was niet aan de thuisclub besteed. Het ontbrak de hele wedstrijd aan controle, waardoor de Woerdenaren nog langszij konden komen en hun doel voorafgaand aan dit duel, niet verliezen, bereikten. Er lag zelfs in de slotfase meer in het verschiet voor de bezoekers, maar de ongeslagen thuisstatus van DVS in tact bleef.
Beide clubs moesten hun eerste doelman missen; de Ermeloërs Daan Huiskamp vanwege een schorsing (van een wedstrijd) en Sportlust’46 Aaron Balk. Bij de gasten stond zodoende Jeffrey Verkerk onder de lat en bij DVS Paul Eppink. Bij sportlust ontbrak ook nog Guus Verhoef.

Deze wedstrijd zou aanvankelijk geleid worden door Roelof Luinge, wat door menige club toegejuicht wordt. Bij DVS is de naam van de voormalige topscheidscheidsrechter sinds de uitwedstrijd tegen PKC’83 in april 2011 met gemengde gevoelens onthaald. De oud-Groninger wilde graag laten zien, dat hij wel drie strafschoppen tegen DVS durfde te geven, waarvan twee onterecht. Daar was toen niet tegenop te voetballen. Zijn vervanger in dit duel, dhr. Van Etten uit Schermerhorn,   hield het  bij één, waar de bal zeker drie keer op de stip had gemoeten.

DVS bouwt achterstand nog voor rust om in voorsprong
Sportlust’46 begon een week eerder thuis tegen de hekkensluiter wat gemakzuchtig aan de wedstrijd en kreeg daardoor het lid op de neus; hetzelfde leek in deze wedstrijd de thuisclub te overkomen.  Het liep van meet af aan niet bij DVS en dat zal de tegenstander, die voor een punt naar Ermelo was gekomen, ongetwijfeld verrast hebben. De laatste linie van de geelzwarten staat doorgaans prima, maar toonde in de laatste exercitie van het jaar veel twijfel. Dat zorgde ook al in een vroege voorsprong voor Sportlust’46, nadat Edmund Mijnheer in de 8e minuut voor de tweede keer in de fout ging; heel ongebruikelijk voor hem. Een minuut eerder miste hij een interceptie, die hij doorgaans wel goed inschat, waardoor de bezoekers via Kevin Blonk door de Ermelose verdediging sneden.

De geelzwarten werden echter gered door een vlagsignaal vanwege buitenspel, waardoor Dimitri Djollo geheel vrijstaand voor het doel niet meer hoefde af te drukken. Dat mocht hij een minuut later wel na een verkeerde pass van de centrale verdediger, waardoor nu Jaap Smeeing kon aangeven. De spits had zijn vizier nog op scherp staan en benutte de kans met een schuiver, waarop doelman Paul Eppink kansloos was, 0-1, een weelde, die Sportlust’46 wellicht niet verwacht had. Het duurde tot halverwege de eerste helft, voordat DVS eens tot een fatsoenlijke aanval kwam, waarbij de schoten van respectievelijk Maurice de Ruiter en Okan Soykan niet in resultaat ressorteerden. In de 24e minuut was het wel raak. Daarvoor werd een schot van de goed spelende Yasin Kurt net door een Woerdens been van richting veranderd, waardoor doelman Verkerk het leer makkelijk kon oprapen, maar op de combinatie tussen Ali El Haddadi en Henk Baum had hij geen verweer. Daardoor werd hij ongetwijfeld gehinderd door de laagstaande zon, maar ook al had hij de bal nog gezien, het schot van DVS’ topscorer was hard genoeg en had een fraaie curve.

De 1-1 stond in ieder geval op het scorebord, waarmee het ook weer een wedstrijd voor de thuisploeg werd. Met een half uur voetbal stond het ook 2-1, terwijl Paul Eppink een minuut daarvoor nog wel handelend moest optreden op een lange bal, voordat de snelle Kevin Blonk daar iets mee kon doen. Henk Baum, deze wedstrijd de beste man aan Ermelose zijde had in een goedlopende aanval een listig steekpassje in huis, waar een breedtepaas verwacht werd, waardoor Maurice de Ruiter vrij voor het doel werd gezet. Hij schoot net onder de lat de voorsprong tegen de touwen, 2-1. Als Sportlust’46 er uit kwam, gaf dat ook ruimte aan de gastheren. Zo ook nadat Dimitri Djollo uit een voorzet van Yannis Karafilakis bij de eerste paal opdook, maar de bal via Paul Eppink tot hoekschop verwerkt werd. De tegenaanval leverde een vrije trap op, waaruit Henk Baum recht voor het doel tot een schietkans kwam. Hij moest nog wachten zijn treffer, want zijn inzet ging net naast. De eerste helft moest het doen met deze drie doelpunten, hoewel Sportlust’46 er nog twee keer doorheen liepen en Henk Baum net te kort kwam op een dieptepass.

DVS helpt Sportlust na rust weer in de wedstrijd
Geen van beide trainers brachten in de rust een wijziging aan en DVS leek al snel de wedstrijd definitief te beslissen. Maurice de ruiter bleef in de 48e minuut goed op de been in een direct duel met Maarten Ciereman, die daarna binnen de beruchte lijnen onreglementair corrigeerde. De aanvaller kwam daardoor niet tot een doelpoging vanuit nog altijd lastige hoek of een assist. Een strafschop was het. Henk Baum, die tegen Volendam zijn ene specialisme, de lob, met succes beproefde, mocht nu voor zijn andere specialiteit, de strafschop, aanleggen.

Eerste doelman Aaron Balk heet een penaltykiller te zijn, maar of hij een passend antwoord had gehad op de snoeiharde inzet, zal vooralsnog een vraag blijven. DVS leidde nu met 3-1 en dat was een stand, die natuurlijk nooit meer weggegeven mocht worden. Dat DVS de voorsprong niet soeverein over de streep zou trekken bleek al in de vijf minuten hierna. Kevin Blonk kreeg een enorme kans uit een voorzet van Dimitri Djollo, maar hij kopte over. Even later was hij zelf de aangever, maar kon Richard Terpstra ten koste van een corner voorkomen, dat Jaap Smeeing doeltreffend kon uithalen. Hennie in ’t Hof probeerde meer power in te brengen door de wissel van Ali Akla voor Mike Ahrens, waardoor Maurice de ruiter weer op het middenveld kwam te spelen. Van zijn voet kwam ook de steekpass op links , waaruit Henk Baum de voorzet gaf. Ali el Haddadi had een prachtige omhaal in gedachten; helaas voor hem en zijn ploeg bleef het ook bij dit voornemen. Op zich leek er voor DVS in deze fase niet zo heel veel aan de hand met een aantal hoekschoppen op rij, maar het kantelde met nog een klein half uur te spelen.

Yasin Kurt ging naar de kant voor Frank Smeding en het stond nog niet direct goed rechts op het middenveld. De ruimte lag er volop voor Sportlust’46, die deze ook goed benutte. Ronald Hoek leek een pass te onderscheppen, maar kaatste het leer weer in de voeten van Dimitri Djollo, die nu wel een medespeler bereikte. Jaap Smeeing schoot met succes in zorgde zodoende weer voor de aansluiting, 3-2. De bezoekers mochten nu gaan geloven op meer. Desalniettemin had de bal halverwege de tweede helft op de stip gemoeten, toen Ali Akla getorpedeerd werd, zij het niet in doelrijpe positie. DVS kreeg de wedstrijd echter niet meer onder controle, waardoor het spel zich ook steeds snel verplaatste.

Zo kopte centrale verdediger Maarten Cieremans voor de bezoekers uit een corner net naast en kon Ali Akla in het vervolg op rechts uitbreken. Ali el Haddadi stond volledig vrij, maar de voorzet op hem was veel te scherp en zodoende een makkelijke prooi voor de doelman. Waar er hoopvolle blikken van de geelzwarten richting de leidsman gingen na hands in de ‘zestien’, viel de gelijkmaker direct hierop aan de andere kant. Twijfel in de verdediging inclusief doelman na een klein half uur, waarna Kevin Blonk het leer dankbaar in ontvangst nam en vervolgens strak vanaf rechts de gelijkmaker binnenschoof, 3-3. Desalniettemin waren er daarna ook nog mogelijkheden om de drie punten alsnog in Ermelo te houden. Ali El Haddadi kreeg in de 78e minuut net niet voldoende controle over de bal, waardoor hij overschoot en in de zelfde minuut bracht Henk Baum na een kluts het speeltuig bij de topscorer, die nu op de Woerdense sluitpost stuitte.  Anderzijds kwam Paul Eppink weer goed zijn doel uit na een lange bal op Dimitri Djollo, die –kort na twee wissels aan Zuid-Hollandse zijde- zelfs de beste kans voor de bezoekers na de thee kreeg. Invaller Martijn Jansen bracht de bal na een dieptepass perfect voor, maar Djollo nam het leer aan op de borst in plaats van in te koppen. Nu kreeg de bal onvoldoende snelheid mee om de keeper te passeren en kon Paul Eppink op de doellijn redden, hoewel men in Woerden graag wilde geloven, dat deze er al overheen was. Aan weerszijden dus mogelijkheden om de wedstrijd in eigen voordeel te beslissen. Noodgedwongen vanwege een blessure verliet ook Richard Terpstra het veld, waardoor Milan van der maaten nog zijn opwachting maakte.

DVS riep twee minuten nadat een handsbal in het strafschopgebied weer als aangeschoten werd beoordeeld om een penalty, toen Henk Baum in de 85e minuut vlak voor het doel, weliswaar met zijn rug er naartoe,  met behulp van een tegenstander  naar beneden ging. De arbiter vond één strafschop echter voldoende. Martijn Jansen kreeg na een interceptie van Freek van Driel, een andere invaller, nog de kans om te schieten, maar zag zijn inzet huizenhoog over gaan en Ali El Haddadi kon uit een pass van Okan Soykan nog eenmaal uithalen, maar de 3-3 kwam op het wedstrijdformulier.

“Geen gal, geen enkel plezier”
“Geen gal, geen enkel plezier, een zeer slechte beurt, zeer teleurstellend”, was heel bondig het commentaar van hoofdtrainer Hennie in ’t Hof na afloop.” Mentaal zijn we niet goed genoeg en dan kan je de aansluiting met de top niet maken. Geen agressie bij balverlies. We hebben niet laten zien, dat we bovenin willen meedraaien. Vanaf het begin was de organisatie niet goed en werd er slap gespeeld. Ook veel twijfel bij de bepalende jongens. Natuurlijk mis Daan je in de organisatie en de controle; dat mag je van Paul niet vragen. Hij heeft voortreffelijk gekeept, maar de verdediging heeft hem wel in de steek gelaten. Maar ook een Henk Baum, die een uur lang goed heeft gevoetbald, hebben ze laten vallen.  Ook de ruimtes werden niet goed benut.  Je kon daar vandaag nog mee wegkomen en met een 3-1 voorsprong moet het klaar zijn.

Je hoeft het alleen nog maar dicht te houden en dan kan je wachten op die 4-1. Je geeft de wedstrijd gewoon weg, want zij waren bij die stand niet bij machte om te komen. Je laat de tegenstander gewoon langs je heen gaan; niet meelopen. Je moet die bal rustig rondspelen. Met de wissels wilde ik meer power inbrengen, maar we gaven het daarna kinderlijk eenvoudig weg. Dit is niet alleen doodzonde, dit is gewoon oerstom. We hadden wel drie penalty’s moeten hebben, maar daar hebben we de wedstrijd niet door verloren. We hebben het zelf weggegeven. Het enige is, dat we dit soort wedstrijden vorig seizoen nog verloren. Deze wedstrijd heeft wel laten zien, dat we in de winterstop een en ander moeten aanpassen. .”

klik hier voor de foto's gemaakt door Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra (91’ Milan van der Maaten), Ronald Hoek, Mike Ahrens (55’ Ali Akla), Okan Soykan, Yasin Kurt (72’ Frank Smeding), Henk Baum, Ali El Haddadi, Maurice de Ruiter.
Opstelling sportlust’46: Jeffrey Verkerk, Mike Verhagen (68’ Freek van Driel), Thijs Binnerts, Maarten Cieremans, Rory van Gulik (77’ Quincy Allee), Evert Bauman, Jorn Uittenbogaard, Yannis Karafilakis, Jaap Smeeing, Dimitri Djollo, Kevin Blonk (79’ Martijn Jansen).

Geel: Ronald Hoek, Frank Smeding, Roald de Vries (DVS’33 Ermelo), Maarten Cieremans, Kevin Blonk, Quincy Allee sportlust’46).

Scheidsrechter: dhr. H.J.M. van Etten uit Schermerhorn.

Scoreverloop: 8’ Dimitri Djollo 0-1, 24’ Ali El Haddadi 1-1, 30’ Maurice de Ruiter 2-1, 59’ Henk Baum (pen.) 3-1, 63’ Jaap Smeeing 3-2, 74’ Kevin Blonk 3-3.

Resultaten Hoofdklasse A 14 december (ronde 13):
Door het gelijkspel in Ermelo veranderde er voor beide ploegen niets in de positie op de ranglijst. DVS bleef vierde, hoewel de achterstand op koploper Sparta Nijkerk groeide tot tien en ook Quick Boys (ex aequo op twee)  afstand nam(drie punten). Ook de status quo bij de laatste vier wijzigde niet, hoewel sportlust’46 zich wel een puntje (tot twee) verwijderde van de hekkensluiter.
Sparta Nijkerk-Ajax: De topper in Nijkerk pakte goed uit voor de koploper. Sparta had voor de rust al op een ruimere voorsprong moeten staan dan de 1-0 en zag de concurrent met 1-1 weer in de wedstrijd komen. De extra tijd bood de oranjehemden met de 2-1 een vorstelijke zege met een voorsprong van liefst zeven punten op de twee grootste concurrenten (Ajax en Quick Boys).
Huizen-Quick Boys: De Katwijkers richten zich vooralsnog op een periodetitel en in die luwte presteert de gedoodverfde kampioenskandidaat uitstekend. Na de 0-2 winst op “De Wolfskamer” leidt Quick boys in de tweede periode met slechts een nederlaag (in en tegen Montfoort) en deelt nu ook de tweede plaats met Ajax.  Huizen moet zich vasthouden aan het gegeven, dat het niet onverdienstelijk voetbalde, maar zakte wel naar de tiende plek met nog maar een voorsprong van een punt op de eerste herkanser.
ODIN’59-VVA’71: De Heemskerkers wonnen weer eens voor eigen publiek. Nu werd het toch lastige VVA’71 aan de kant geschoven met 2-1. Daardoor laat ODIN’59 weer zien in het linker rijtje en wel op de vijfde plaats, net achter DVS. Het verschil met de geelzwarten bedraagt nog wel vier punten. De Achterbergers sluiten nu het linker rijtje op basis van doelsaldo.
Bennekom-DOVO: De Zuid-Veluwenaren profiteerden optimaal van de overtalsituatie en scoorden daarna vier keer. Daar zette het kwakkelende DOVO maar een doelpunt tegenover, waardoor de Veenendalers afzakten naar de negende plaats en nog maar twee punten voorsprong hebben op de beste herkanser. Bennekom steeg drie plaatsen naar de zesde en telt ook nog mee in de tweede periode.
Rkav Volendam-SDC Putten: De bezoekers beseften de ernst van dit duel ten volle en wonnen met 2-3 bij Volendam. Even stond SDC putten in het linker rijtje vanwege het aangepaste aanvangstijdstip in Bennekom, maar het puntenaantal is gelijk met de nummer zes en dat biedt hoop op “De Putter Eng”. Volendam blijft dus hekkensluiter met een achterstand van twee punten op de slechtste herkanser en vier op de best.
Montfoort-SDV Barneveld: De wedstrijd eindigde zoals deze begon. Geen van beide ploegen kwamen zodoende van de indirecte degradatieplaatsen af. Montfoort zal allereerst denken aan lijfsbehoud, voordat het voordat het naar de tweede periode lonkt met een achterstand van drie punten op QB. He één dient natuurlijk wel het ander. Het enige onderscheid tussen SDVB en Sportlust’46 op de voorlaatste plaats is de productie van vijftien treffers, wat één meer is dan de concurrent op de directe degradatieplaats.