Jop van der Linden (vrije trap)

Mannen, 1, 2e ronde (64) BV

24 september 2013 20:00

Heuvel, M.C. van den

‘Er had meer in gezeten’, was na afloop van de  bekerwedstrijd tussen DVS’33 Ermelo en Go Ahead Eagles aan Ermelose zijde over het algemeen de reactie. De trots van de supporters voor de verrichtingen van hun DVS won het echter van de teleurstelling, dat een beter resultaat uitbleef.
GA Eagles nam de wedstrijd wel degelijk heel serieus gezien de opstelling, waarin alleen Xandro Schenk met het oog op de naderende wedstrijd tegen Ajax gespaard werd. Voor hem kwam de naam van Joeri Schroven op het wedstrijdformulier. Helaas voor het thuispubliek niet die van Maurice de Ruiter, die onder trainer Foeke Booy nog geen minuut speeltijd kreeg. Na zijn invalbeurt tegen Sparta Nijkerk bleef Roald de Vries, die in de eerste ronde van de KNVB-beker tegen Hollandia geblesseerd raakte, ook nu weer op de bank. Ronald Hoek speelde zodoende als linksback.

Voor de thuisclub was het op dinsdagavond een historische wedstrijd, want nooit eerder plaatste DVS zich voor de tweede ronde van ‘grote’ KNVB-beker. Wel trad het onder toenmalige trainer Niels Overweg in ’99 aan tegen de toenmalige eerstedivisionisten FC Groningen en Heracles. Een aanvallend ingesteld DVS keek in het Groningse Oosterpark-stadion al na een half uur tegen een 9-0 achterstand aan en verloor uiteindelijk met 10-0. Een veel meer verde
digende ploeg haalde daarna in Almelo met een 3-0 nederlaag een veel schappelijker resultaat. De vraag was natuurlijk, hoe trainer Hennie in ’t Hof zijn ploeg zou laten spelen en of Martijn van Panhuis een opvolger zou krijgen.

DVS blijft ondanks vroege tegentreffer goed overeind tegen profs in eerste helft

De Ermelose hoofdklasser ging gew
oon van eigen kracht uit, maar moest in de openingsfase wel toezien, hoe Go Ahead Eagles wel meteen veel diepgang zocht om met een snelle score de wedstrijd al vroeg te beslissen. De eerste serieuze handeling voor een doelman was wel degelijk voor die van de profs, toen Okan Soykan in de 7e minuut zijn schietkans optimaal gebruikte. Eloy Room kon echter stompend redden. Een minuut later kwam Daan Huiskamp aan de overkant niet een handeling, doordat uit een voorzet van de snelle en behendige Jarchinio Antonio geen medespeler gevonden werd en de inzet voorlangs ging. Een minuut later was het echter wel raak, toen een verkeerde pass van Okan Soykan makkelijk onderschept werd door Sjoerd Overgoor.  Hij stuurde per omgaande Erik Falkenburg weg, die doelman Daan Huiskamp met een hard, diagonaal schot in de verre hoek kansloos liet, 0-1. Triest, dat dat juist Okan Soykan moest overkomen.

De spelbepaler rechtte de rug echter en bleef zijn ploeg in het vervolg van de wedstrijd van goede impulsen voorzien. De vroege treffer deed het ergste vrezen –op het schitterende scorebord viel bijvoorbeeld te lezen, dat de doelpunten in de wedstrijd tussen Harkemase Boys en NEC elkaar in rap tempo in Nijmeegs voordeel opvolgden- voor de rest van het duel. Ronald Hoek had inmiddels goed greep op zijn snelle opponent, die later in de wedstrijd naar de linkerkant verkaste en ook Edmund Mijnheer neutraliseerde de spits Marnix Kolder. DVS voetbalde zich vervolgens onder de druk van de Eagles uit en kreeg ook mogelijkheden. Henk Baum probeerde het met een boogbal, maar die was te zacht om de Deventer sluitpost te verontrusten. Vijf minuten later leek de gelijkmaker reëel, toen Ali Akla zijn naamgenoot El Haddadi met zijn pass vrij voor de doelman zette. Eloy Room was echter tijdig zijn doel uitgekomen, waardoor de aanvaller het leer niet meer over de keeper heen in het lege doel kon krijgen. Duidelijk was, dat DVS zich niet verstopte en dan ook ver van het eigen doel af verdedigde. Dat hield wel in, dat Erik Falkenburg in de 21e minuut opnieuw in stelling werd gebracht. Met een fraaie save dook Daan Huiskamp het leer uit het doel na het schot van de oud-speler van Sparta en AZ.

Er tekende zich in deze fase een heel leuk cupduel af aan de Ermelose Sportlaan voor de ruim 1500 toeschouwers, waarin DVS brutaal deed, waarin het goed is; goed positiespel met korte combinaties. Joeri van der Linden liep dan ook in de 26e minuut tegen het eerste geel van de wedstrijd aan, toen hij op de rand van de ‘zestien’ een overtreding beging op Ali Akla. De vrije trap van Okan Soykan werd tot hoekschop verwerkt. Daaruit kopte Edmund Mijnheer in, maar de bal, die richting kruising ging, had te weinig snelheid om de goalie te verslaan. Bij een aanval van GA Eagles in de 35e minuut kon Ronald Hoek met een uitstekende sliding binnen het strafschopgebied voorkomen, dat Falkenburg kon uithalen. Toch werd het twee minuten later 0-2. Bij de corner van links werd doelman Daan Huiskamp vastgehouden, hetgeen scheidsrechter Van der Meulen uit Gouda ontging. Daardoor kon hij het leer niet goed  weg krijgen, waarna Doke Schmidt in de rebound raak schoot. Een domper voor DVS, want nu was een goed resultaat voor de Hoofdklasser nog verder weg. De Ermeloërs gingen niet bij de pakken neer zitten en gingen opnieuw op zoek naar een doelpunt. Dat viel ook bijna in de 38e minuut, toen Okan Soykan na een doelpoging net hiervoor de bal opnieuw inbracht op Ali Akla. Was de overtreding van Joeri Schroven eenhalf metertje verder geweest, dan was de bal na de aanname van Akla op de stip gegaan.

Scheidsrechter zag de overtreding als op een doorgebroken speler. De rode kaart volgde wel, maar de vrije trap van Okan Soykan ging over. DVS ging echter door, waarmee het voor de uitsluiting van de verdediger al mee begonnen was . Met het goede combinatievoetbal zijn de geelzwarten ook in staat om een overtalsituatie te benutten. Dat leverde in de 41e minuut alweer een goede kans op voor de amateurs. Doelman Eloy Room had een inzet van Ali Akla al uit de hoek gehaald ten koste van een corner. Daaruit kopte de aanvaller opnieuw in en moest de keeper volledig gestrekt om de aansluitingstreffer te voorkomen. Een Ermelo’s doelpunt zou de amusementswaarde, die toch al hoog lag, zeker bevorderd hebben. Nu brachten de Deventenaren de marge van twee ook de rust in.

DVS speelt in tweede helft voornamelijk op helft Eagles
Bij de bezoekers kwam  Xandro Schenk na de hervatting in het veld voor Antonio. De oud-Ajacied zorgde al meteen voor dreiging op links. De opening was dus ook nu weer voor de profs. In de 52e minuut speelde Marnix Kolder aan de linkerkant Andries Posthouwer uit en kwam tot een goed schot in de korte hoek. Daan Huiskamp redde met de voet. De moegestreden Ronald Hoek mocht na tien minuten gaan rusten, waardoor Roald de Vries ook weer nuttige speeltijd pakte. Ook na een kwartier voetbal in de tweede helft dwong Kolder op aangeven van Xandro Schenk doelman Daan Huiskamp tot een redding, maar daarmee was het eigenlijk wel gedaan met de aanvallende bedoelingen van de Eredivisionist.

De ploeg van Foeke Booy verdedigde veel korter op het eigen doel, dan de Ermeloërs deden daarvoor en speelde veelvuldig terug op de eigen doelman; zelfs nog van de helft van DVS. De geelzwarten hadden ook veel meer balbezit en speelden dus voornamelijk op de helft van de tegenstander. Wat dat betreft mocht de Hoofdklasser ook aan een 1-2 denken. Dat mocht ook van de Deventenaren, die de wedstrijd eigenlijk dood maakten. Dat het bij de broodvoetballers niet liep zoals gewenst, zorgde wel voor irritaties bij hen en die ergernis resulteerde ook weer in opstootjes en overtredingen. Dat had voor beide ploegen nog vervelende consequenties kunnen hebben in de vorm van rode kaarten. Zover kwam het niet, maar het aantal gele liep nog wel op tot in totaal zes. Wat er bij de thuisclub aan mankeerde, was dat uit het veldoverwicht geen kansen gecreëerd werden.  Ook de krachten aan Ermelose kant werden minder, nadat er in de eerste helft al meegevoetbald was in een hoger tempo. Het wilde niet meer; ook niet na de wissels van Frank Smeding (voor Mike Ahrens) en Mitch van der Vlist (voor Ali Akla) . Het mocht niet meer baten. Verder dan twee corners kwamen de geelzwarten niet meer. Aan de andere kant werd het bekerduel definitief benut na een vrije trap van Jop van der Linden vijf minuten voor tijd. Of de bal er van die plek even naast het strafschopgebied in mocht gaan, was de vraag. De verdediger krulde het leer desondanks fraai in de verre hoek buiten bereik van Daan Huiskamp. Zo viel de zege misschien toch wat ruimer uit dan de veldhouding aangaf. DVS kon echter met opgeheven hoofd het speelveld verlaten en voor de Eagles telt na afloop slecht de kwalificatie voor de derde ronde.

“Wij hebben goed meegespeeld en op hun helft kunnen voetballen”

Qua spel zag trainer Hennie in ’t Hof, dat zijn ploeg het beter had gedaan dan verwacht:” Ik had verwacht dat het verschil op het veld groter zou zijn. Wij hebben goed meegespeeld en hebben veel op hun helft kunnen voetballen. De complimenten zijn dan wel voor ons, maar ondertussen gaan zij naar de tweede ronde. Ik had mijn jongens graag meer gegund.
Ik denk, dat we het publiek een heerlijke voetbalavond hebben bezorgd en er voor ons meer in heeft gezeten. We hebben terecht verloren; geen enkele discussie. Zij hadden meer stootkracht; klaar. De arbitrage vond ik niet sterk en daar hadden beide ploegen nadeel van. De rode kaart voor hun kon je betwisten en aan de andere kant gaf de scheidsrechter geen rode kaarten, waar het aan beide kanten wel had gemoeten. Bij de tweede goal, waar Daan werd vastgehouden, trad hij niet op. Als het 0-1 was gebleven, was het nog een andere wedstrijd geworden.

We hebben steeds geprobeerd om ons eigen spel te spelen met korte combinaties. Dat hebben wij beter laten zien dan Go Ahead. We hebben ook kansen gehad, maar te weinig. We hadden zelfs met 1-0 voor kunnen komen. Dan moet je later net het geluk hebben, dat je 1-2 maakt. Het was ook fantastisch om te zien wat voor wereldpartij Edmund tegen die Kolder speelt. Ook Ronald Hoek heeft het fantastisch gedaan tegen Antonio. Het probleem bij ons is, dat we geen power hebben voorop. Wij moeten het hebben van slimme passes voorin. Als zij nu elf tegen elf hadden kunnen blijven spelen, hadden wij daar misschien ook meer ruimte voor gehad. Het was wel opvallend, dat zij veel terug speelden op hun keeper, waardoor wij druk konden blijven zetten. Aan de andere kant brachten wij te weinig stootkracht voorin.

We kunnen uit deze wedstrijd wel weer vertrouwen pakken. Eerst kijken, hoe iedereen fysiek uit deze wedstrijd komt en je dan weer opladen voor weer een kraker. Quick Boys is voor ons misschien een maatje te groot, maar als we zaterdag meer kunnen dan alleen meevoetballen en ook nog een punt kunnen pakken, hebben we goed geleerd van deze wedstrijd. We zijn het publiek heel dankbaar voor de steun in deze wedstrijd en hopen, dat dat zaterdag tegen Quick Boys ook weer het geval zal zijn.

Fotografie: Theo Aalten, klik hier voor de hele fotoreportage.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Ronald Hoek (55’ Roald de Vries), Richard Terpstra, Edmund Mijnheer, Andries Posthouwer, Okan Soykan, Yasin Kurt, Mike Ahrens(62’ Frank Smeding), Ali El Haddadi, Henk Baum, Ali Akla (70’ Mitch van der Vlist).
Opstelling Go Ahead Eagles: Eloy Room, Joeri Schroven, Jop van der Linden, Bart Vriends, Doke Schmidt, Deniz Turuc 83’ Jeffrey Rijsdijk), Sjoerd Overgoor, Erik Falkenburg (88’ Lars Lambooij), Joey Godee, Marnix Kolder, Jarginio Antonio (46’ Xandro Schenk).

Rode kaart: 39’ Joeri Schroven (GA Eagles)
Gele kaarten: Okan Soykan, Yasin Kurt, Henk Baum (DVS’33 Ermelo), Joeri van der Linden, Marnix Kolder, Joey Godee en Erik Falkenburg (Go Ahead Eagles)

Scheidsrechter: dhr. M.C. van der Meulen uit Gouda

Scoreverloop: 9’ Erik Falkenburg 0-1, 37’ Doke Schmidt 0-2, 85’ Jop van der Linden 0-3