DVS’33 Ermelo makkelijk naar achtste finale na zege op DFS

0 - 4

Mannen, 1, Groep 1 Stn

10 februari 2015 20:00

Beltman, G.J.

DVS’33 Ermelo heeft vrij makkelijk de achtste finale voor de districtsbeker Oost gehaald na winst op sv DFS Opheusden. Door de winst plaatsten de Ermeloërs zich bij de laatste zestien. De volgende tegenstander komt uit het duel tussen de reserves van zondagtopklasser HSC’21 uit Haaksbergen en OZC uit Ommen. Die wedstrijd wordt zaterdag 14 febrari gespeeld. De koploper van de Hoofdklasse C was in deze wedstrijd duidelijk de meerdere van Betuwse ploeg, die worstelt tegen degradatie. De debutant uit de Hoofdklasse A kende personele personele problemen in de derde ronde van het bekertoernooi. Eerste doelman Richard Arends vertrok per direct voor een profavontuur naar IJsland en oud-prof, een speler die wedstrijden kan beslissen, Hesdey Suart heeft zijn gezicht niet meer laten zien sinds de winterstop inging. Wat dat betreft zag het er voor DVS-trainer Jan Veldhuizen florissanter uit. Yasin Kurt keerde terug na een periode van blessureleed. Hij was in deze wedstrijd een van de uitblinkers. Ook Richard Terpstra speelde weer een hele wedstrijd. Dat betekende wel, dat Joran van Santen moest toekijken. Mike Ahrens startte in de basis als spits. Ronald Hoek zat vanwege een lichte blessure niet eens op de bank; hij hoopt tegen WVF weer te kunnen spelen. Voor hem stond Stevan de Geijter opgesteld. Het bekerduel kreeg een vertraagd aanvangstijdstip. Een aantal spelerspassen bij DFS ontbrak. Scheidsrechter Beltman wilde niet laten aftrappen, maar door veel inspanningen van de thuisclub kon de wedstrijd toch gespeeld worden, zo’n vijfentwintig minuten later dan gepland. Achteraf gezien motiveerde dat de equipe van Jan Veldhuizen alleen maar.

Vertraging deert DVS voor rust niet

Maurice de Ruiter leek in het begin wat ruzie te hebben met het bijveld (omdat het hoofdveld geen verlichting heeft), maar evenals zijn ploeggenoten paste hij zich prima aan aan de omstandigheden. De geelzwarten hadden van meet af aan meer balbezit. DFS staat echter bekend als ultieme counterploeg, die vorig seizoen met veel scorend vermogen de titel pakte in de 1e klasse D. Elvin Hardeman wist het net nog niet te vinden in de Hoofdklasse A en ook zijn neven Louwaars staan nagenoeg droog. Met drie (van de veertien in totaal) doelpunten is Mike Louwaars de clubtopscorer. Toch was het eerste gevaar voor de gastheren, die konden profiteren van lichtzinnig balverlies aan Ermelose zijde. Toen bleek ook, dat de Ermeloërs beducht moesten zijn op de snelle counter van DFS. De blauwwitten profiteerden daar echter niet van. De eerste werd in de 10e minuut terecht vanwege buitenspel afgekeurd en de tweede twee minuten later leverde een vrije trap op. Het zorgde voor de enige gele kaart in de wedstrijd voor Richard Terpstra. De noodgreep had zware consequenties kunnen hebben voor DVS, maar de vrije trap Ted Heijckmann trof de paal. Daar kwamen de geelzwarten dus goed mee weg. Het schudde de ploeg wakker. Desalniettemin lag er in de 19e nog een goede mogelijkheid voor de thuisclub, toen Elvin Hardeveld over de voorzet van rechts heenstapte en Mike Louwaars op de rand van het strafschopgebied kon uithalen.

De inzet draaide net langs de paal naast. Daarmee was het volledig gedaan met de aanvallende bedoelingen van DFS. De Ermeloërs hadden het zelf tot dat moment moeten doen met wat schoten. Een schot van Mike Ahrens in de 23e minuut was echter de voorbode van de openingstreffer een minuut later. Na slecht wegwerken door Ariën Arends raakte Ali Akla het leer maar half, maar zijn pass bereikte wel Daniël van Warven, die vol uithaalde. Doelman Benny Geerts had geen verweer op het verwoestende schot, 0-1. Nog geen minuut later diende de tweede treffers zich al aan na een goede combinatie, maar nu ging het strakke schot van Mike Ahrens rakelings over. Ondanks de achterstand bleef de thuisploeg het succes zoeken vanuit de omschakeling; tevergeefs, want het overwicht van DVS leek eerder de 0-2 op te leveren. Die kwam er ook. Niet uit de inzet van Daniël van Warven in de 31e minuut, die de lat raakte, maar uit een afvallende bal in de 41e minuut, waar Mike Ahrens met zijn schot doeltreffend was. Evenals Daniël van Warven kreeg ook hij een minuut later een uitgelezen kans om zijn tweede doelpunt aan te tekenen, toen Roald de Vries hem met zijn pass vrij voor de doelman zette. Benny Geerts voorkwam met de voet erger. Zodoende ging de 0-2 ook de rust in.

DVS maakt klus eenvoudig af in tweede helft

De goede bedoelingen van DFS resulteerde in het eerste kwartier in slechts drie spelhervattingen, die niet voor gevaar zorgden. DVS schoot de wedstrijd in de 55e minuut in het slot. Yasin Kurt zorgde niet alleen voor balbezit op het middenveld, maar verzond met de buitenkant van de voet ook nog voor de afgemeten pass. Maurice de Ruiter gebruikte zijn lichaam goed en tekende in de 55e minuut met een geplaatste schuiver in de verre hoek voor de 0-3. De rest van het bekerduel werd daarmee plichtmatig uitgespeeld. De geelzwarten deden dat professioneel, maar als er ook maar even aangezet werd, leverde dat ook meteen perspectief op. Drie minuten na de 0-3 zocht Maurice de Ruiter met zijn schot de hoek op, maar voorkwam doelman Geerts ook voor hem een tweede doelpunt. DFS zette daar weinig tegenover, hoewel een schot uit de draai in de 64e minuut over ging. Yasin Kurt (voor Jerrol Poot) mocht na een uur gaan rusten en ook Mike Ahrens werd naar de kant gehaald (voor Christian van de Kamp). Okan Soykan bestookte het Heuzer doel nog met een vlammend afstandsschot in de 74e minuut.

Een goed combinatie in de 67e minuut moest eigenlijk de vierde op het scorebord brengen, maar de assist van Daniël van Warven bereikte Christian van de Kamp in buitenspelpositie. De treffer werd dus terecht geannuleerd. Ook Yordi Grovenstein kreeg nog een twintig minuten speeltijd (voor Maurice de Ruiter). De wedstrijd had toen al het karakter van gedisciplineerd uitspelen met soms wat pieken. Eén daarvan in de 84e minuut vormde een klassiekertje. Met prachtige curve slingerde Roald de Vries het leer vanaf links voor het doel, waar Christian van de Kamp bij de tweede paal hard inkopte, 0-4. Ook hij kreeg nog een mogelijkheid op een tweede doelpunt, maar uit de corner kopte hij nu in de handen van de sluitpost. DFS beperkte zich tot een schot van afstand van Mike Louwaars, wat gepakt werd door doelman Daan Huiskamp. De goalie kon zich nog kwaad maken over de gelegenheid om te schieten. Het hoort er echter ook bij een onnodige tegentreffer te voorkomen.

Met de 0-4 nam DVS dus duidelijk afstand van de degradatiekandidaat uit de Hoofdklasse A. Het vormde ook een goede voorbereiding op de inhaalwedstrijd van zaterdag bij WVF. Die club bediende zich evenals DFS vorig seizoen ook van de counter. In de bekerwedstrijd hadden de geelzwarten er een adequaat antwoord op, hoewel ook duidelijk was, dat men zich geen onachtzaamheden kan veroorloven.

“We hebben heel volwassen gevoetbald”

Voor import-Liendenaar Jan Veldhuizen was het bekeren bij de buren:”Ik ben heel tevreden over deze wedstrijd”, die door omstandigheden later begon:” Een hoop gehannes voor de wedstrijd, maar als je wint, maakt dat allemaal niet meer uit. Voor een voetballer is die vertraging irritant; daarom vind ik het ook een compliment aan mijn spelers, hoe ze er mee om zijn gegaan. Dat hebben ze fantastisch gedaan. De spelers moesten van hun werk behoorlijke afstanden maken en dan wordt je daar natuurlijk niet vrolijk van. Wij waren misschien wel in het voordeel, omdat we constant hebben kunnen doortrainen en gevoetbald hebben. Zij staan laag en lopen niet over van zelfvertrouwen.”

Waar zijn collega van DFS, Jan van Deinsen moest puzzelen om een representatieve selectie bijeen te krijgen, zag Jan Veldhuizen tot tevredenheid zijn mogelijkheden toenemen:”Als je over een brede selectie beschikt, moet je ze ook opstellen, dus ik was heel blij met Richard Terpstra en Yasin Kurt er weer bij. Het was belangrijk, dat zij weer minuten maakten en dat hebben ze goed gedaan; Richard de hele wedstrijd en Yasin een uur.”

Jan Veldhuizen zag zijn equipe vervolgens een hele wedstrijd domineren behoudens een fase in het begin van de eerste helft:”Na een goed opening speelden we een tien minuten, een kwartier matig, waardoor zij wat mogelijkheden kregen. Toen was de concentratie even wat minder en waren we wat slordig. Daarna kwam de focus weer terug. Toen pakten we het weer op, gingen we gas geven, gingen we voetballen, waren we secuur en geconcentreerd en toen zag je ook, wat we kunnen. De manier, waarop we steeds de ballen veroverden, dat is echt ons ding. Een tegenstander krijgt bijna geen kans om adem te halen. Je ziet, dat we dat ook negentig minuten lang kunnen. De tweede helft was helemaal eenrichtingsverkeer. We hebben zo’n tachtig minuten heel volwassen gevoetbald. Op de goede momenten maakten we de doelpunten. Voor mijn gevoel was het na de 0-1 eigenlijk al klaar. Het was naar de wedstrijd naar WVF toe ook goed, dat we op natuurgras hebben gespeeld. Daar kunnen we toch ook goed op voetballen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Stevan de Geijter, Okan Soykan, Daniël van Warven, Yasin Kurt (59’ Jerrol Poot), Maurice de ruiter (71’ Yordi Grovenstein), Mike Ahrens, Ali Akla (59’ Christian van de Kamp).

Opstelling sv DFS Opheusden: Benny Geerts, Rody van Osenbruggen, Gregory Thijm, Ariën Arends, Rick van Walsem, David Magee (75’ Milenko Visser), Sebastiaan Kolff, Melvin van Osenbruggen, Ted Heijckmann (65’ Ritchie Meuzer), Mike Louwaars, Elvin Hardeveld (85’ Dewy Alexander).

Scheidsrechter: dhr. G.J. Beltman uit Rijssen

Scoreverloop: 24’ Daniël van Warven 0-1, 41’ Mike Ahrens 0-2, 55’ Maurice de ruiter 0-3, 84’ Christian van de Kamp 0-4.

Resultaten districtsbeker 10 februari (derde ronde):

Van de competitiegenoten van DVS kwam AZSV in actie in en tegen Bennekom. De Zuid-Veluwenaren overtuigden niet, maar wonnen wel met 1-0. De Aaltenaren kunnen zich nu volledig op de competitie concentreren. SVZW kon het verschil tussen Hoofd- en Topklasse ervaren. HHC was duidelijk te sterk met 3-0 en ontnam de Hoofdklasser de mogelijkheid om nog iets leuks van het seizoen te maken. Excelsior’31 liet zondagderdeklasser FC Berghuizen alle hoeken van “De Koerbelt” zien en stopte pas, toen de 10-0 bereikt was. De noordelijke clubs komen op 17 februari voor de beker in actie.

Streekgenoot Sparta Nijkerk had geen boodschap aan de veldverhoudingen en won in Groesbeek van  zondagtopklasser De Treffers (1-2). Wellicht ligt er nog een mooie derby voor DVS in het verschiet.