Bas Bouwhuis

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

14 februari 2015 14:30

Karremans, R.H.

Hekkensluiter WVF frustreert DVS; met die kop leidde teletekst de lezers naar de uitslagen van de drie Hoofdklassen op zaterdag 14 februari, waar de veertiende ronde als inhaalbeurt op de kalender stond. En dat terwijl alles in de drie voormalige buurtschappen qua feestelijkheden alleszins wees op carnaval. Op papier was het immers voor als rodelantaarndrager WVF haast ondoenlijk om tegen de koploper succes te boeken, waar Maurice de Ruiter als topscorer van de Hoofdklasse C met twaalf doelpunten al productiever was dan heel WVF met tien treffers. Helemaal als de selectie van trainer Freddy Smit niet compleet kan aantreden. Meijerink en talent Yükselen ontbraken namelijk. Een wedstrijd wordt echter niet op papier gespeeld, maar in dit geval op een hobbelige grasmat. De Ermeloërs, die dinsdagavond al onder soortgelijke omstandigheden met succes voor de beker speelden, konden er nu moeilijk op uit de voeten en frustreerden vooral zichzelf. Naarmate de wedstrijd vorderde, trok de thuisclub zich steeds compacter terug voor het eigen doel en brachten het punt over de streep. Sterker nog, als de Zwollenaren de ontstane ruimte en de daaruit voortvloeiende mogelijkheden beter hadden benut, was de eerste overwinning van het seizoen misschien een feit geweest.
Bij DVS begon Yasin Kurt in de basis, waardoor Jerrol Poot op de bak begon. Ook Jorran van Santen stond aan de aftrap.

Missen van kansen in eerste helft breekt DVS op
Aanvankelijk leek het een kat-en-muis-spel te worden op “De Weide Steen” met veel meer balbezit voor de lijstaanvoerder, die in deze met het oog op het duel Harkemase Boys-ACV op de achtergrond geen punten mocht verspelen. Toch liep de bal niet zo soepel als normaal, wat enig tempo uit de wedstrijd haalde. Daardoor kon WVF toch op de been blijven. Balverlies werd door de Ermeloërs nog wel weer snel ongedaan gemaakt en ook de achterlijn werd met regelmaat gehaald. De hoge voorzetten konden steeds makkelijk verwerkt worden door de Zwolse defensie. Kansen zouden wel eens schaars kunnen worden en degene, die zich voor zouden doen, moesten er ook in. Toen een aanval over rechts in de 13e minuut via Ali Akla en Daniël van Warven wel de vrijstaande Christian van de Kamp bereikte, had dat de 0-1 moeten betekenen.

De spits schoot op het lichaam van doelman Mike te Wiele. WVF zocht het geluk vooral via de lange bal op Özdan Kardag, die in de 5e minuut zijn inzet ruim over had zien gaan. De eerste Zwolse dreiging kwam in 19e minuut uit een van richting veranderd schot, dat door doelman Daan Huiskamp net over de lat getikt werd. Ook de kopbal uit de hoekschop werd van richting veranderd, maar kon gekeerd worden door de Ermelose sluitpost, die in ieder geval merkte, dat hij geconcentreerd moest blijven. Uit een van de weinige korte combinaties in het Zwolse strafschopgebied, die wel goed liep, kreeg Daniël van Warven een nog riantere mogelijkheid dan zijn ploeggenoot een kwartier daarvoor. Hij zocht de vrije rechter hoek net wat te ver. Betere kansen kreeg DVS niet meer voor de rust. Doelpogingen van Christian van de Kamp en Maurice de Ruiter in de 33e minuut misten kracht of precisie. Even daarvoor lag er nog voor de thuisclub alle ruimte voor een counter, die niet optimaal uitgespeeld werd. Nu bleef het bij een geblokt schot van Kardag. Yasin Kurt liep nog wel tegen een gele kaart op. Hij zag de bal net iets te ver wegstuiten en strekte het been in een ultieme poging het leer onder controle te krijgen en raakte Bas Bouwhuis. Geen opzet, oordeelde scheidsrechter Karremans uit Den Haag, die de Zwollenaar kort daarvoor met een pittige overtreding op Maurice de Ruiter nog zonder kaart had laten wegkomen. Zijn revanche op Kurt kwam hem ook op geel te staan. De twee enige kaarten in dit duel. Verrast met de 0-0 halverwege zocht WVF de kleedkamer op in de hoop, dat er misschien nog meer in het vat zat. DVS kreeg een kwartier de tijd om het juiste antwoord te vinden op deze tegenstander en deze omstandigheden.

WVF laat kansen op eerste seizoenzege na rust onbenut
De Ermeloërs bleven ook in de tweede helft met veel ijver zoeken naar de zege, maar in strijd deed WVF daar niets in onder. Het geloof in een punt werd steeds groter aan Zwolse zijde en de hoop op de eerste driepunter groeide. Helemaal toen een lange bal in de 53e minuut de snelle Özdan Kardag bereikte, waarbij het centrale verdedigingsduo bij DVS –niet voor het laatst in deze wedstrijd-  geen rugdekking gaf. De enige aanvaller van WVF klopte de verdedigers en ook doelman Daan Huiskamp was net te laat. De spits kreeg het leer niet langs de goalie, zodat de geelzwarten goed wegkwamen. Een minuut later probeerde Ali Akla het uit een voorzet van Ronald Hoek met een omhaal, die net naast ging. Bas Bouwhuis wist niet, wat hem in de 58e minuut overkwam na een te zachte terugspeelbal en schoot gehaast naast. Het cordon van vier verdedigers met daarvoor vijf middenvelders trok zich steeds verder terug voor het Zwolse doel, waar simpelweg geen doorkomen aan was voor DVS. Ook niet na de wissels Christian van de Kamp-Mike Ahrens en Yasin Kurt-Jerrol Poot. Veelal werd individueel de route gezocht naar het doel van keeper Te Wiele.

Ook nu beperkte WVF zich in aanvallend opzicht tot de lange bal, waar Kardag, Berends en Bouwhuis geen goed vervolg aan konden geven, zodat er in de laatst twintig minuten alleen nog maar amechtig verdedigd werd. Een boogbal van Mike Ahrens in de 72e minuut leek nog doel te treffen, maar de lange doelman Mike te Wiele tikte de bal nog via de lat over. Wat resteerde was een hoekschop. Daarvan kreeg DVS er in een kort tijdsbestek nog legio te nemen. De corners maakten plaats voor een reeks vrije trappen, maar de hoge ballen waren een kolfje naar de hand van de Zwollenaren. Echt dichtbij een winnende treffer kwamen de geelzwarten niet meer. De kopbal van Mike Ahrens ging naast en in de extra tijd raakte Ronald Hoek bij een duel met de doelman geblesseerd. Voor hem speelde Stevan de Geijter de resterende tijd vol. Het gelijk spel voelde voor de koploper als een zwaar verlies.

“Verlies mag eigenlijk niet tegen zo’n ploeg”
“De slechtste wedstrijd van het seizoen; laat dat duidelijk zijn”, gaf DVS-trainer Jan Veldhuizen na het dure puntverlies aan:”In de eerste helft hebben we nog wel een paar goede kansen gehad, maar in de tweede helft hebben we niets meer gecreëerd. Onrustig, onsamenhangend, op toeval gebaseerd. Het slechte veld mag geen excuus zijn, want iedereen had ruzie met dit veld. Een groot aantal heeft bij ons vanmiddag slecht gespeeld. Het zijn natuurlijk geen robots, maar het was van onze kant een hele matige wedstrijd. Maurice en Ali waren hun man nog wel de baas, maar daar kwamen weinig bruikbare ballen uit voort. Achteraf viel die eerste helft dan nog mee, maar die kansen van Christian en Daniël moeten erin. Het zijn ook de twee enige opgelegde kansen, die we in deze wedstrijd gehad hebben.

Achterin moet er scherp verdedigd worden, maar voorin moet er ook scherp afgewerkt worden. In de tweede helft doen we alles verkeerd; niet in één linie, maar overal. We bleven ook na balverlies te veel in onze rouwmomenten zitten, terwijl we dat nu juist altijd goed doen. Dan was het voor hun typisch zo’n wedstrijd om met drie blinde lange ballen en een verkeerde terugspeelbal van ons nog kansen op de overwinning te krijgen. Het was ook geen schoppartij en zij deden het naar hun mogelijkheden. Het maakte mij niet uit, dat zij spelers misten. Vaak brengt dat juist nog andere krachten boven. Wij mochten geen aanspraak maken op de winst. Als we zo blijven voetballen als vandaag, winnen we weinig wedstrijden meer. Ik ga er vanuit, dat dit een incident is, maar je verlies dure punten en dat mag eigenlijk niet tegen zo’n ploeg. Het zit toch in die koppies, dat zij maar twee punten hebben. Dan verwacht je, dat je dat doelpunt uiteindelijk wel zal maken, omdat we over het algemeen altijd wel scoren.
We hebben Harkemase Boys weer naast ons en volgende week hebben we thuis weer een pittig potje, thuis tegen Drachtster Boys.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Jorran van Santen, Edmund Mijnheer, Ronald Hoek (90+3’ Stevan de Geijter), Okan Soykan, Daniël van Warven, Yasin Kurt (66’ Yasin Kurt), Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp (61’ Mike Ahrens), Ali Akla.
Opstelling WVF: Mike te Wiele, Hessel Berends (80’ Niels Goedegebuur), Sybren Poppen, Hiro Gnanapragassam, Dion Reijnen, Robert Jan Stals, Richard Bouwmeester (90+5’ Martijn Ruys), Jeroen van Brummen, Kristian Bril (70’ Elroy Modderman), Özdan Kardag, Bas Bouwhuis.

Scheidsrechter: dhr. R.H. Karremans uit Den Haag

Resultaten Hoofdklasse C 14 februari (Inhaalronde 14; 6e inhaalronde tweede periode):
Ondanks het puntverlies staat DVS nog steeds bovenaan in de Hoofdklasse C met 32 punten, maar die positie moet nu wel gedeeld worden. De Ermeloërs hebben nog wel het beste doelsaldo. Willen de geelzwarten nog beslag leggen op de tweede periode, dan moet Harkemase Boys de twee resterende wedstrijden verliezen en moet DVS die winnen.
Harkemase Boys-ACV: De absolute kraker in de Hoofdklasse C werd gewonnen door de thuisclub, dat al weer voor de zevende achtereenvolgende keer ongeslagen bleef en maar een keer een gelijkspel toestond. Trainer Jan Vlap noemde het een slechte wedstrijd getuige het scoreverloop tegen toen nog tien man van ACV. Waar de oefenmeester eigenlijk een uitslag van 6-1 voorzag in overtal van Harkemase Boys, werd het nog 5-3. Daarmee kwamen de Harekieten in punten naast DVS. Een periodetitel is natuurlijk allang niet meer het het einddoel op “De Bosk”. ACV zakte naar de vierde plaats, maar weet zich al verzekerd van deelname aan de nacompetitie.
VVOG-Excelsior’31: De Rijssenaren lieten zich niet voor een tweede keer verrassen door VVOG en waren beter. Na de 0-1 kwam de thuisploeg wel beter in de wedstrijd zonder gevaarlijk te worden. De 0-2 kwam in de slotminuten op het scorebord. Zodoende passeerden de bezoekers streekgenoot SVZW weer op de ranglijst naar een zesde plek en wat belangrijker is, de Twentenaren kunnen het verschil met de twee koplopers met nog een inhaalwedstrijd voor de boeg terugbrengen tot vier punten. De Harderwijkers blijven gelijke tred houden met ACV op zes punten van de lijstaanvoerders.
SVZW-Flevo Boys: De thuisclub kon door een aantal schoringen en/of blessures geen partij bieden aan Flevo Boys. Dat wandelde naar een 1-5 overwinning, waardoor de polderbewoners doorschoven naar de derde plek.  Als de achterstallige wedstrijd nog in winst omgezet kan worden kunnen de Emmeloorders het leidend duo zelfs naderen tot drie punten. Tenzij “De Zwaluwen” nog wat kunnen doen in de derde periode, is het seizoen gespeeld met een zevende plaats en een achterstand van zeven punten op de bovenste plaatsen.
Csv Apeldoorn-Drachtster Boys: Door een vroege treffer liepen de bezoekers de hele wedstrijd achter de feiten aan. De 1-0 hield de kansen op de tweede periodetitel nog open. Daarin kan CSV nog op drie punten van Harkemase Boys komen. De Apeldoorners verwijderden zich van de indirecte degradatieplaatsen van één tot vier punten. De nummer zeven heeft evenveel verliespunten als SVZW. Met de elfde plek zou Drachtster boys nu de herkansing in moeten.
Sv Urk-WHC: In de strijd tegen degradatie waren er belangrijke punten te verdienen. Die bleven met 2-1 op Urk, waar de voormalige eilandbewoners over Drachtster Boys heen klommen. De strijd is daar natuurlijk nog lang niet gestreden, want Staphorst en de Friezen staan dan wel op drie punten achterstand, maar zij hebben ook nog een wedstrijd in te halen. WHC heeft nu op de dertiende plek zeven verliespunten meer dan de beste herkanser. WVF kan op vijf punten komen van de Wezepers, maar dan moet er wel gewonnen worden door de Zwollenaren in het inhaalduel.
AZSV-Staphorst: Als er drie wedstrijden gespeeld worden in het linker rijtje, zijn er ook drie in het rechter. Kortom; ook hier strijd tegen degradatie. De thuisclub sloot een goede eerste helft af met 1-0, maar verloor de slag na de thee. De 1-2 bracht Staphorst naar de tiende plek; in principe de eerste veilige plaats, maar die bezetten de geelblauwen op basis van een beter doelsaldo dan Drachtster Boys. De abonnementhouder op de derde periodetitel kan er wel weer in gaan geloven. Voor AZSV gaat het er steeds somberder uitzien met vier punten achterstand op de Friezen en Staphorst.