DVS 2 verliest derby tegen VVOG in de eerste helft

26 september 2015 11:45

Sterling, J.B.

Man off the Match:
Tom van Steden.

De derby tussen VVOG en DVS is vaak een wedstrijd op zich, een blik op de ranglijst of de recente resultaten geeft vaak geen inzicht in hoe een clash tussen deze ‘buren’ zal gaan verlopen. Zodoende bood de hoge klassering van DVS’33 Ermelo 2 wel enige houvast maar geen zekerheid, immers vorig seizoen werd er ondanks een grote voorsprong qua punten op sportpark De Strokel belangrijk puntverlies geleden in de strijd om het kampioenschap. Het was aan de heren in het geel-zwart om te laten zien dat zij hier lering uit hadden getrokken en deze keer wel de volle buit mee terug naar Ermelo zouden nemen.

Vanwege de nog steeds voortdurende blessureplaag onder de doelmannen bij DVS stond A-junior Tom de Groot wederom tussen de palen. Verder stonden de vertrouwde namen van de afgelopen competitiewedstrijden aan de aftrap. Het doel was om vroeg druk te zetten om zo snel de voorwaartsen in balbezit te krijgen en daarna ons aanvallende spel te spelen. Helaas voor DVS zou dit gedurende de gehele 1e helft niet lukken. VVOG had een ervaren verdedigend blok opgesteld die zich in combinatie met de vele lopende aanvallend ingestelde spelers vrijwel altijd onder de druk uit konden voetballen. Dit resulteerde al snel in de 1-0. Een diepe bal van de centrale verdediger viel achter de verdediging van DVS. Doordat de communicatie niet goed was kon de aanvaller met zijn schot Tom kansloos laten.

Mede door deze vroege achterstand kroop er wat onzekerheid in het elftal bij DVS waardoor het vooruit drukzetten minder gecoördineerd ging, er soms achteruit werd gestapt in plaats van vooruit, acties geen overtuiging hadden en de passing en aannames te wensen over lieten, wat VVOG alleen maar meer controle gaf. Daarnaast speelde VVOG het spelletje vaak slim waardoor DVS niet in de duels kwam, iets waarmee je je tijdens een derby in de wedstrijd kunt vechten. Er werd nu wel gewerkt door de geel-zwarten, maar er werd geen strijd geleverd.

Tot overmaat van ramp breidde VVOG de voorsprong ook nog eens uit. In de 20e minuut was het een identieke lange bal van achteruit die een door miscommunicatie in de verdediging van DVS volledig vrijgelaten aanvaller van VVOG bereikte. Zijn strakke voorzet werd door de andere buitenspeler binnengelopen. De DVS-ers stonden er bij en keken er naar. Hierna werd met wat omzettingen overgeschakeld op een meer verdedigende speelstijl opdat VVOG niet nog eens kinderlijk eenvoudig door de geel-zwarte linies zou kunnen breken.

In de 26e minuut zagen de meegereisde toeschouwers eindelijk de eerste fatsoenlijke aanval van DVS, helaas leverde die niks op. DVS behield nu vaak wat langer het balbezit en VVOG zakte wat meer in maar behield de controle. Pas in de 41e minuut kreeg DVS de eerste grote mogelijkheid, een snel genomen vrije trap werd door Roelof de Groot voorgegeven. Zijn voorzet werd over gekopt door Lars van Wetering, terwijl de achter hem vrijstaande Tom van Steden de aansluitingstreffer had kunnen aantekenen als Lars het speeltuig niet had aangeraakt.

Tot overmaat van ramp moest Marlo Grunder voor de rust nog gewisseld worden vanwege een enkelblessure, zijn vervanger was Emran Barakzai. Voor VVOG was er geen vuiltje aan de lucht met de 2-0 voorsprong en een tegenstander die totaal niet in de wedstrijd zat. De equipe van trainersduo Martijn Kuis en Leo van Dijk droop na het rustsignaal dan ook af richting de kleedkamers.

Na de rust was door wat omzettingen bij VVOG en meer beleving bij DVS de wedstrijd meer in evenwicht. DVS kwam ook meer in de duels en won deze ook vaak. Achterin heerste Tom van Steden in de luchtduels, die ontstonden doordat VVOG door slimmer druk zetten van de voorwaartsen van DVS vaak moest kiezen voor de lange bal. Het veldspel zelf was nog steeds niet zoals in de vorige wedstrijden, maar er trad wel verbetering op. Helaas werden er geen kansen gecreëerd. Een kwartier na rust kwamen als laatste redmiddel Marnix Groenewold en Jesper Sturkenboom in het veld in de plaats van Peter van der Horst en Michael Musa. Marnix zorgde met zijn drive voor meer power op het middenveld en Jesper zou met zijn snelheid de ruimte achter de verdediging van VVOG kunnen bespelen.

De eerste halve kans kwam dan ook voort uit een diepe bal in de loop bij Jesper, die helaas een stukje coördinatie miste om een medespeler in stelling te brengen. DVS kwam dreigender over en VVOG werd wat terug gedrongen. Een pass van Sven Pul kon door Lars goed worden aangenomen, helaas was zijn schot in de 1-op-1 situatie te gehaast. De tegenaanval leverde een vrije kopkans op voor een speler van VVOG, die hier gelukkig geen raad mee wist.

De kansen volgden elkaar nu in hoog tempo op. Na een pass van Remco van Rhijn wist Isa Kisiler zich los te worstelen van twee tegenstanders om vervolgens te besluiten met een schot op de lat. De broodnodige aansluitingstreffer bleef zodoende uit. Deze aansluitingstreffer viel 5 minuten voor tijd nog wel. Na een hoekschop van VVOG werd er goed uitverdedigd door Emran, Marnix nam hierna de bal over en stuurde Jesper de diepte in met een pass op maat. Jesper benutte hierna zijn snelheid ten volle en behield alleen tegenover de keeper het overzicht en werkte de bal beheerst binnen. 2-1.

Opeens was er het besef dat een gelijkspel nog tot de mogelijkheden behoorde en probeerde DVS vol op de aanval te spelen. Ondanks de druk die DVS nu uitoefende gaf VVOG geen krimp. Er vielen geen kansen meer te noteren en zodoende wist VVOG relatief eenvoudig stand te houden tijdens de laatste minuten. Met een 2-1 achterstand op het scorebord blies de leidsman voor de laatste maal en liep DVS tegen de eerste competitienederlaag van het seizoen aan.

VVOG verdiende de overwinning op basis van een goede 1e helft waarin het veruit de betere was. Het leek alsof DVS toen nog afwezig was, een betere 2e helft van de geel-zwarten was helaas niet voldoende om nog een goed resultaat af te dwingen. Hopelijk kan deze nederlaag volgende week worden weggespoeld met een overwinning. De reserves van Excelsior’31 zijn dan te gast in Ermelo.