3 - 3

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

22 augustus 2015 14:30

Wijk, S.A.J. van

Het is geen droomdebuut geworden voor DVS’33 Ermelo in Maassluis, waar de geelzwarten thuisclub Excelsior de doodsteek had kunnen toedienen voordat de eerste helft verstreken was. Een 0-3 vanaf elf meter na de eerste treffer van het seizoen ’15-’16 in de Topklasse door Mike Ahrens had de gefrustreerde “Tricolores” de nekslag kunnen geven. Nu richtten de Maassluizers zich op na een turbulente periode en schoten zich nog naast de enige Gelderse Topklasser  op de zaterdag.
Beide trainers misten hun topscorer; Jeroen Rijsdijk Kevin Vink vanwege een schorsing en de oefenmeester in Ermelose dienst, Roeland ten Berge Maurice de Ruiter. Het doel werd vanwege de blessure van Daan Huiskamp verdedigd door Paul Eppink, die dat al het grootste deel van de voorbereiding deed.

Goede start van DVS in eerste helft
De wedstrijd op sportpark “Dijkpolder” was nog maar goed en wel op gang gebracht door scheidsrechter Van Wijk uit Nieuw-Lekkerland, toen Mike Ahrens het eerste doelpunt in de Topklasse van deze jaargang op het (niet werkende) scorebord bracht. De teller had er nog maar net een minuut op zitten, toen Yasin Kurt zijn succesvol storende werk van een passend vervolg voorzag met een pass op Mike Ahrens. Hij had geen enkel probleem om doelman Jesper Leerdam met een laag schot te verslaan, 0-1. De thuisclub had nog geen voet gezet op de Ermelose helft. Een minuut later kwam de doelpuntenmaker een fractie van een seconde tekort om de sluitpost te passeren, zodat deze met de voet redding kon brengen ten koste van een hoekschop. Toch ontworstelde Excelsior M zich na de openingstreffer aan het openingsoffensief van de debutant. Een goede aanvalsopzet in de 8e minuut bracht Vincent van den Berg op rechts in scoringspositie, maar zijn inzet ging naast. Drie minuten later had Jorran van Santen voldoende zicht op een combinatie met dezelfde speler, maar in de voortzetting haalde Stephan Kruithof nog een corner.

Met een aantal dieptepasses zou DVS nog wel voor gevaar zorgen. Yasin Kurt legde in de 13e minuut de bal perfect op de ‘elf meter’, maar Ali Akla werd nog afgefloten voor buitenspel. Aan de andere kant kwam de behendige Daniël Furtado Oliveira vrij voor doelman Paul Eppink na een goede pass van Stephan Kruithof. Hij dacht het leer simpel over de goalie heen te kunnen lepelen, maar vergiste zich in diens lengte. Ook de volgende dreigende aanval was voor de Zuid-Hollanders, maar hier restte slecht een corner, die weer makkelijk door Paul Eppink gepakt werd. Waar spelers en publiek van de gastheren in de 21e minuut dachten aan buitenspel, zag de leidsman, ook na consult met zijn assistent, dat Ali Akla van eigen helft vertrokken was op de crosspass van Mike Ahrens. De spits kon daardoor ongehinderd op het Maassluise doel afgaan, leek zich even te verslikken in de doelman, maar struikelde vervolgens de 0-2 binnen. En van dat doelpunt had Excelsior M wel last. Er brak een fase aan, waarin DVS het voor het zeggen had en wellicht kwam de drinkpauze voor de thuisploeg het beste uit. Een slechte uittrap van Paul Eppink in de 32e had vooralsnog geen vervelende gevolgen, omdat Robin Hofman zich geen raad wist met de riante mogelijkheid. Voor DVS lag er in de 37e minuut na een goede pass de beslissing in het verschiet, toen Mike Ahrens volgens het arendsoog van de arbiter net binnen de beruchte lijnen aangetikt werd. Het moest nog een kans worden, maar volgens de letter van de wet ging de bal op de stip. Het commentaar van de verdediging leverde meteen twee gele kaarten op. Hayri Pinarci belastte zich met de klus. Hij zag doelman Jesper Leerdam knap redden. Daarmee bleven de gastheren in de wedstrijd. De eerste helft was de extra tijd al ingegaan, toen een vrije trap van Stephan Kruithof in de muur belandde. DVS kreeg de bal echter niet goed weg en in het vervolg ontstond een situatie, waarbij Roald de Vries Niels Redert raakte, waarna de arbiter van dienst opnieuw naar de stip wees; nu ten faveure van Excelsior M. Het gewillige slachtoffer zocht met zijn trap de zelfde hoek als Paul Eppink, die zijn hand er nog tegen kreeg. Het leer caramboleerde nog via de paal voor het doel langs, waarna een corner resteerde.

Hectiek in tweede helft ontneemt DVS zege
Bij het thuispubliek waren er de nodige vragen over de opstelling, maar het inbrengen van Ahmad Mendes Moreira had hij een gouden hand van wisselen. Excelsior M werd er aanzienlijk gevaarlijker door. Vooralsnog zorgde Daniël Furtado Oliveira in de 48e minuut met zijn voorzet vanaf links voor het eerste gevaar. Een volley en een rebound resulteerden echter nog niet in de aansluiting. Goed ingrijpen door Jorran van Santen een minuut later voorkwam, dat de invaller vrij op het Ermelose doel kon afgaan.
Vervolgens kende de wedstrijd vanaf de 51e minuut een langdurige onderbreking vanwege een blessure bij scheidsrechter Van Wijk. De arbitrage zou er met zijn vervanger niet beter op worden. Een overtreding vijf minuten na de hervatting ontging hem nog niet, maar met alle concentratie voor de plaats van de vrije trap ontging hem de kopstoot aan Ali Akla. De dader, Marciano Bruma, onttrok zich vervolgens aan alle aandacht. Daarop ontstonden er diverse opstootjes

Toen de kruitdampen opgetrokken waren, trok de substituut-scheidsrechter twee maal rood. Sefa Kurt mocht inrukken en na rijp beraad met zijn assistent ook Mike Ahrens. Verdere tijdswaarneming was verder nattevingerwerk. Excelsior M kon beter omgaan met de tien-tegen-tien-situatie, hoewel Hayri Pinarci de wellicht beslissende treffer op zijn schoen had. Hij werd door Ali Akla goed vrij voor het doel gezet, nadat Yasin Kurt voor de balwinst zorgde en doelman Leerdam had geen antwoord. Een Maassluise verdediger zag echter kans om de bal op heuphoogte met de arm nog uit het doel te houden. Dit werd niet geconstateerd door de arbiter en zijn assistent, zodat een hoekschop overbleef. De thuisploeg moest natuurlijk risico nemen en deed dat ook door achterin één-tegen-één te gaan spelen. Bij DVS sloop de angst er steeds meer in; helemaal toen er 1-2 gemaakt werd. DVS kreeg de bal een kwartier na de herstart niet weg, waarna invalkracht Ahmad Mendes Moreira in een mêlee van spelers de 1-2 in de rechterbovenhoek deponeerde. Voor Excelsior M het sein om op jacht te gaan naar de gelijkmaker.

De afvallende ballen waren daarna nagenoeg allemaal voor de roodwitblauwen. Trainer Roeland ten Berge probeerde met het inbrengen van Christian van de Kamp voor Okan Soykan meer kracht in de voorhoede te krijgen. Zijn bedoelingen ten spijt kwam de thuisclub langszij. Stephan Kruithof vond nu wel de ruimte over de muur en schoot halverwege het roerige tweede bedrijf schitterend de 2-2 binnen. De wedstrijd leek DVS te ontglippen en in plaats van een droomdebuut leek een nachtmerrie aanstaande. Kay Velda kon een nieuwe voorsprong nog niet forceren in vrijstaande positie, maar uit de ontstane corner, opnieuw ingebracht door Edmund Mijnheer vanaf rechts, kopte Ali Akla bij de tweede paal zijn club naar 2-3. Na een drinkpauze had DVS de wedstrijd even onder controle, maar dat duurde niet lang genoeg. Ali Akla en Christian van de Kamp zagen hun doelpogingen nog gedwarsboomd en een voorzet van Roald de Vries was te nonchalant. David van de Groep en Stevan de Geijter vervingen kort voor het verstrijken van de markt Kay Velda en Haico Epe, maar de voorsprong kon niet vastgehouden worden. De extra tijd was formeel aangebroken, toen de Ermelose verdediging de bal opnieuw niet weg kon krijgen. Robin van der Ende zag zijn opmars nog gestopt door Paul Eppink, maar Jorran van Santen kon daarna het leer niet in de gewenste richting wegwerken. Stephan Kruithof schoot vanuit de tweede lijn zodoende hard en laag met succes in. De 3-3 was een feit. De blessure van Ali Akla, waardoor de geelzwarten in ondertal de wedstrijd moesten afmaken, hadden geen gevolgen voor de stand meer. Mede door een nuttige overtreding na een goede aanvalsopzet van DVS op Roald de Vries met alle vrije ruimte voor hem, waardoor het niet meer tot een mooi slotakkoord kwam. Het consolideren van een voorsprong is de Ermeloërs dus niet gelukt en zorgde dus voor een bittere nasmaak.

Door twee cruciale momenten geen rust meer
Ook na afloop van de wedstrijd teleurstelling bij oefenmeester Roeland ten Berge;”Maar ook trots op de spelersgroep, hoe die met de spanning van zo’n debuut in de Topklasse is omgegaan en heeft heeft geknokt”. De trainer zag de wedstrijd in de eerste helft ook in het voordeel van zijn ploeg verlopen:”Zij speelden compact en zetten niet hoog druk, zodat wij rustig konden opbouwen. Door een goed moment van druk zetten van Yasin kwamen al snel op 0-1. Dan moeten zij ook wel meer druk zetten, maar daar voetbalden wij ons goed onderuit. Door goed positiespel kom je dan ook op 0-2. Als je zelf later die penalty benut, dan moet het gebeurd zijn. Aan de andere kant missen zij voor de rust ook nog een penalty.

Het ging eigenlijk mis na het uitvallen van die scheidsrechter, maar ook daarna hadden we door Hayri 0-3 moeten maken. Wat dat betreft vond ik het arbitrale kwartet ook twijfelend. Pas na overleg met zijn assistent gaf hij geen strafschop, terwijl die handsbal toch voor iedereen duidelijk te zien was. Dat was het tweede cruciale moment in de wedstrijd; anders blijf je zelf ook veel rustiger voetballen. Ook die kopstoot op Ali wordt helemaal niet gezien. Toen sloeg de vlam in de pan en ik dacht eerst, dat zij twee rode kaarten kregen. Nu kreeg ook Mike Ahrens rood en hij heeft niets gedaan. Dat zullen de beelden duidelijk aantonen, dus ik denk wel, dat hij vrijgesproken gaat worden. Na die onrust ging het van DVS-zijde een aantal keren niet goed. Dat opstootje heeft hun geholpen. Ze kwamen al snel op 1-2. Wij konden met 4-4-2 nog wel overwicht creëren op het middenveld, maar met tien tegen tien lukte dat niet meer. We konden ons ook niet meer onder de druk uitvoetballen. We waren veel te veel bezig met het verdedigen van die voorsprong, terwijl je met 0-3 alle rust bewaart. Alle gebeurtenissen vielen nu in het voordeel van hun uit. Met de wissel van Christian voor Okan hoopte ik toch weer meer diepte in ons spel te krijgen. Dat verschil merkte ik eigenlijk niet meer in de wedstrijd. Natuurlijk ben je dan na afloop teleurgesteld in het resultaat, maar niet in mijn ploeg”.

Foto's gemaakt door Theo Aalten. Klik hier oor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Haico Epe (90+6‘ Stevan de Geijter), Okan Soykan (71’ Okan Soykan), Hayro Pinarci, Kay Velda (90+6’ David van de Groep) , Yasin Kurt, Mike Ahrens, Ali Akla
Opstelling Excelsior M: Jesper Leerdam, Robin van der Ende, Sefa Kurt, Hamid Alptekin, Marciano Bruma, Robin Hofman, Stephan Kruithof, Sefa Kurt, Kevin Dercks (46’ Ahmad Mendes Moreira), Daniël Furtado Oliveira, Vincent van den Berg.

Rood: Sefa Kurt (Excelsior M), Mike Ahrens DVS’33 Ermelo.

Scheidsrechter: dhr. S.A.J. van Wijk uit Nieuw-Lekkerland (in de 51e minuut vervangen door vierde official, dhr. Bos)

Scoreverloop: 2’ Mike Ahrens 0-1, 21’ Ali Akla 0-2, 66’ Ahmad Mendes Moreira 1-2 , 75’ Stephan Kruithof 2-2, 76’ Ali Akla 2-3, 90+4’ Stephan Kruithof 3-3.

Overige resultaten Topklasse 22 augustus 91e speelronde):
RVVH-Kozakken Boys: De regerend zaterdagkampioen ging onderuit in Ridderkerk, waar debutant een lastige openingsfase doorstond. Direct daarop nam RVVH een voorsprong, die het uitbouwde tegen elf Werkendammers; 2-0.
Rijnsburgse Boys-sv Spakenburg: Al gelijk een topper, waarbij de gastheren een voorsprong niet meer weggaven. Integendeel; het werd zelfs 3-0.
HHC Hardenberg-ONS Boso Sneek: De Hardenbergers gingen de rust inmet een 0-1 achterstand, aar herstelde dat tegen ONS in de tweede helft met drie doelpunten. 3-1 derhalve.
SteDoCo-Barendrecht: Na de openingsfase bouwde Barendrecht aan een regelmatige 0-4 overwinning tegen de kampioen van de Hoofdklasse A.
IJsselmeervogels-FC Lisse: De opningstreffer net voor de rust kwam nog uit de lucht vallen, maar de uiteindelijke 2-0 was het logische gevolg van een overwicht.
GVVV-Katwijk: De Veenendalers hadden de mogelijkheid om de score na de 1-0 op te voeren, maar deden dat niet. Dat kwam GVVV duur te staan, toen katwijk in de slotminuut nog een strafschop benutte, 1-1.
Scheveningen-Capelle: De bezoekers kwamen wel op een 0-2 voorsprong, maar Scheveningen kwam na de 1-2 in de slotfase nog langszij (2-2).