77'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

29 augustus 2015 14:30

Ruperti, C.

DVS’33 Ermelo heeft zich in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen in de Topklasse tegen promotiekandidaat Rijnsburgse Boys naar een knappe overwinning gevoetbald. Trainer Roeland ten Berge had zijn ploeg na het verloren laatste halve uur in Maassluis, waarin twee punten verspeeld werden, uitstekend geprepareerd op het duel tegen de op papier sterkere opponent uit De Bollenstreek. Dusdanig zelfs, dat de elf van de oefenmeester uit Raalte overtuigd waren van de winstmogelijkheden. Onder die elf nog geen Maurice de Ruiter en Daan Huiskamp, terwijl Ronald Hoek zich via het tweede elftal terugwerkt naar een plaats in de hoofdmacht. Sneu was het voor Mike Ahrens, die in de vorige wedstrijd het rood voor een ander kreeg voorgehouden en in afwachting van het beroep een wedstrijd moest “zitten”.
Rijnsburg-trainer Niek Oosterlee kon niet beschikken over Bart Freke en Leon Tol. De Zuid-Hollanders speelden midweeks ook al voor de ‘grote’ beker in het tegen Hoogland en plaatste zich voor de volgende ronde.
Voor de aftrap van deze wedstrijd werd afscheid genomen van Richard Terpstra. Na zijn terugkeer van Vitesse kwam hij twaalf seizoenen voor DVS uit en was in die jaren zeer belangrijk voor de club.

Beter DVS in eerste helft nog zonder doelpunten
De opstelling van DVS kende wel enige verrassing. Haico Epe was als rechtsback buiten de ploeg gehouden. Daarvoor speelde Basil Camara. Met hem vormden Edmund Mijnheer en Joran van Santen de defensie, terwijl Roald de Vries wat meer doorgeschoven werd naar het middenveld. De Ermeloërs openden het bal. Wellicht keken de bezoekers het even aan om te zien, hoe de poppetjes bij DVS stonden. De aanpassing was er wel, maar de thuisclub bleef vervolgens niet alleen domineren, maar liet ook leuk voetbal zien. Verstopten de Rijnsburgers zich, was het nog enige vermoeidheid van de bekerwedstrijd, misschien zelfs onderschatting. De coach van de voormalige landskampioen bij de amateurs zag DVS meer strijd en passie aan de dag leggen, maar de hoofdmoot van het Ermelose succes deze middag lag toch vooral aan het voetballend vermogen in de ploeg. Voor de rust kon daar echter nog niet van geprofiteerd worden. Wel haalden de geelzwarten een aantal keren dreigend de achterlijn. De voorzet van Ali Akla in de 8e minuut kon nog makkelijk gepakt worden door doelman Richard van Nieuwkoop, maar de volgende in de 16e minuut bereikte wel het hoofd van Christian van de Kamp. De kopbal ging via een tegenstander naast. In het vervolg schoot Okan Soykan de afvallende bal in, maar ook die werd onderweg nog te veel van richting veranderd. Duidelijk was dus wel, dat DVS de meeste wil om te winnen toonde. Halverwege de eerste helft moest Ali Akla het ontgelden door een overtreding, waarvoor Rijnsburger Nick Kuipers ook geel ontving. Dat weerhield de aanvaller er niet van om in de 28e minuut op avontuur te gaan, maar er was niemand voor het doel om de voorzet vanaf rechts een beslissend tikje te geven.  Vier minuten later verzond Roald de Vries vanaf links de voorzet, waaruit Christian van de Kamp hard inkopte, maar nu ook net naast het doel. Al die tijd had Rijnsburgse Boys nog niets laten zien, wat ook de vraag opwierp, hoe zij toch met 3-0 van een sterke tegenstander als Spakenburg hadden kunnen winnen. Pas enkele minuten voor de rust werd er over links een aanval opgezet, waaruit Leonard Joost kon voorzetten. Raily Ignacio kon wel bereikt worden, maar DVS verdedigde sterk en gegroepeerd, zodat die poging onschadelijk gemaakt werd.

DVS beloont zich in tweede helft ruimschoots
Voor Roeland ten Berge was er gen reden om te wisselen. Bij de gasten kwam Casper Knoester er in voor de geblesseerde Nick Kuipers. De Zuid-Hollanders leken wat meer te gaan aanzetten, maar gevaarlijk werd het vooralsnog niet. In de 50e minuut mocht Rijnsburgse Boys een vrije trap nemen, maar de Ermeloërs verdedigden via Kay Velda goed uit. Roald de Vries had met één beweging de afgemeten pass in huis, waarmee Ali Akla de diepte werd ingestuurd. Met zijn derde doelpunt van het seizoen liet hij de Rijnsburgse sluitpost met een laag schot kansloos, 1-0. Twee minuten later mocht de aanvaller opnieuw aanleggen voor een schot op aangeven van Hayri Pinarci, maar nu was zijn inzet te zacht. Na een klein kwartier haalde Ali Akla na een pass van Kay Velda de achterlijn, waar aanvoerder Danny van der Vijver hem onreglementair stopte, wat hem een gele kaart opleverde. DVS bleef qua voetbal meer aanspraak maken op een 2-0 dan de bezoekers op de gelijkmaker. Desalniettemin bewoog de lange centrale verdediger Jeroen Hessing zich meer naar voren om de kopkracht op het middenveld en voorin te vergroten. Tevergeefs. In de 62e minuut was er het lichamelijke contact van de Rijnsburgse captain op Ali Akla, maar scheidsrechter Ruperti hield het geel nu op zak. Uit de corner, die resteerde, kopte Christian van de Kamp naast. Trainer Niek Oosterlee paste kort hierna twee wissels toe om de druk op de Ermelose defensie te vergroten. In de 65e minuut kopte Danny van der Vijver uit een hoekschop goed in, maar Paul Eppink keerde het leer op de doellijn. Zeven minuten later kreeg hij pas in tweede instantie een voorzet van de aanvoerder onder controle. Uiteraard lag er nu veel ruimte achter de Rijnsburgse verdediging. De Zuid-Hollandse geelzwarten moeten er wanhopig van geworden zijn, want op de momenten, waarop zij met kort combinatievoetbal op zoek gingen naar perspectief, zette DVS goed collectief druk. Er was geen doorkomen aan voor Rijnsburgse boys. Op die manier veroverde via Kay Velde de bal. Ali Akla gong vervolgens de combinatie aan met Christian van de Kamp en kon weer vrij op het doel van Richard van Nieuwkoop af gaan.

De goalie kwam goed uit, maar de spits omspeelde hem en schoof de 2-0 binnen. Daarmee was het pleit eigenlijk wel beslecht. Voor zover er nog zelfvertrouwen bij RBB zat, was die nu wel verdwenen. De bezoekers zetten nooit meer aan bij de 2-0 stand, zoals DVS een week eerder wel ondervonden had. Iedereen hielp elkaar bij de Ermeloërs. Basil en Edmund Mijnheer bezworen met succes het gevaar Ignacio. De bonkige spits kwam nooit tot een doelpoging. En toen hij in de 85e minuut wel eens twee DVS’ers liet staan en kort voor Paul Eppink opdook, kon Roald de Vries ten koste van een hoekschop nog redding brengen. Een staaltje teamgeest, dat de thuisclub al de gehele wedstrijd vertoonde. In de voorlaatste minuut maakte invaller Yordi Grovenstein, in de 78e minuut in het veld gekomen voor de moegestreden Christian van de Kamp, het Ermelose succes helemaal compleet. De onderschepping op eigen helft was van Kay Velda, die afspeelde op Okan Soykan. Zijn pass op de snelle jongeling was als vanouds, waarna de invaller geen twijfel kende. Via de paal werd het 3-0 en was de ontluistering voor de gerenommeerde club uit De Bollenstreek compleet, 3-0. Man of the Match Ali Akla kreeg nog een publiekswissel, zodat ook de naam van David van de Groep nog op het wedstrijdformulier vermeld werd. De bezoekers zorgden zelf voor een vervelend slotakkoord. Joël Tillema trapte Roald de Vries in de extra tijd na, een handeling die niets diende, en mag nu met rood een directe schorsing tegemoet zien. Het deed niets meer af aan de prachtige overwinning, die de geelzwarten het thuispubliek boden.

“Genoten van ons voetbal”
Na afloop van de wedstrijd een trotse trainer Roeland ten Berge in zijn analyse:” Onze eerste thuiswedstrijd in de Topklasse moest natuurlijk een mooie dag worden, maar met passie en strijd alleen win je een wedstrijd niet en ik vond ons bij vlagen ook fantastisch voetballen. Ik heb ook heel erg genoten en de vreugde in de ploeg is ook enorm. Vorige week hebben we te weinig gehad, maar in deze wedstrijd maakten we dat meer dan goed.
Ik wist, dat zij met twee spitsen zouden gaan spelen, dus begonnen wij met Basil, Edmund en Jorran achterin en Roald de Vries wat meer doorgeschoven naar het middenveld. Die twee spitsen van hun waren fysiek heel sterk, dus moesten wij daar wat tegenover stellen met Edmund en Basil. Zij kunnen echt vanuit de mandekking spelen en Jorran bleef daarin vrij. We hadden in deze wedstrijd ook de nadruk gelegd op de verdedigende organisatie. Dat pakte in deze wedstrijd voor ons dus ook heel goed uit. Zij begonnen ook in een 3-5-2 en pasten dat later aan. Later gingen zij ook met drie spitsen spelen. Roald kwam meer als linkshalf te spelen en moest de opkomende verdediger Joël Tillema opvangen. We konden vandaag ook meer druk creëren en het verschil met de vorige wedstrijd was, dat we toen in de tweede helft te snel de lange bal gingen spelen. Nu konden we door combineren. We hebben gekeken, waar wij in deze wedstrijd ons voordeel konden halen. Door de bal één keer te raken in de korte combinaties hebben we voor de rust wat mogelijkheden gecreëerd. In de eerste helft hebben we ook helemaal niets weggegeven. Na die 1-0 voor ons moesten zij wel meer komen. Vorige week maakten we nog de fout, dat we voetballend niet meer onder de druk uitkwamen en achteruit gingen lopen. Dat is ons toen fataal geworden. We wisten, dat Rijnsburg heel gevaarlijk kan zijn in de ‘zestien’, zodat we wel moesten blijven drukken. Bij die goals van ons maakten we de bal steeds goed vrij. Dat waren niet zomaar wat countertjes, maar speelden we ons steeds goed vrij. Vorige week zochten we het sneller in de diepte en nu in het vrij krijgen van een middenvelder. Daardoor kwamen we ook makkelijker onder de druk uit. De juiste vrije man werd gevonden, de loopacties waren goed en dan maak je ook een aantal mooie goals. Dan blijf je ook op hun helft en dat was wel de verdienste ten opzichte van vorige week. We hebben goed geleerd van die wedstrijd in Maassluis.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten. Klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Edmund Mijnheer, Basil Camara, Jorran van Santen, Roald de Vries, Okan Soykan, Hayri Pinarci, Kay Velda, Yasin Kurt, Christian van de Kamp (78’ Yordi Grovenstein), Ali Akla (90’ David van de Groep).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Nick Kuipers (46’ Casper Knoester), Jeroen Hessing, Joël Tillema, Danny van der Vijver, Ismail Çelen, Jeffrey Vlug, Resham Sardar (64’ Martin van Eeuwijk), Renee Troost, Raily Ignacio, Joost Leonard (64’ Marvin Wijks).

Rood: 90+2’ Joël Tillema (Rijnsburgse Boys)

Scheidsrechter: dhr. R. Ruperti uit Rotterdam

Scoreverloop: 50’ Ali Akla 1-0, 77’ Ali Akla 2-0, 89’ Yordi Grovenstein 3-0

Resultaten Topklasse 29 augustus (2e speelronde):
Na de fraaie winst in de tweede speelronde volgt DVS nu met vier punten de koploper op twee punten, tezamen met drie andere clubs. Hoewel de geelzwarten nu met zes treffers het meest productief is in de Topklasse, hebben zij van de achtervolgers niet het beste doelsaldo, zodat de Ermeloërs de derde plaats bezetten. Het portret van Ali Akla siert de topscorerslijst als enige met vier doelpunten. Rijnsburgse Boys zakt door de 3-0 nederlaag naar naar de middenmoot (8e).
Barendrecht-Excelsior M: Barendrecht verdedigde met het beste doelsaldo de koppositie. Al voor de rust moest men een 1-0 voorsprong on ondertal zien vast te houden. Excelsior M maakte halverwege het tweede bedrijf gelijk en bij die 1-1 bleef het. Dat betekende voor de roodwitten een stapje terug (nu tweede) met een gelijk puntenaantal als DVS. De Maassluizers zijn terug te vinden op de elfde plek met twee punten.
Kozakken Boys-HHC Hardenberg: De Werkendammers herstelden zich van de nederlaag een week eerder en bij een 3-0 stand mocht HHC nog de eretreffer maken. Door de 3-1 zit Kozakken Boys op een zevende stek met drie punten in de middenmoot als nummer zeven. De Sallanders voeren de middenmoot aan dankzij een beter doelsaldo op plaats zes.
FC Lisse-RVVH: Met een Ridderkerks doelpunt in de tweede helft leek een tweede zege voor RVVH in de maak, maar de gelijkmaker in de extra tijd gaf de krachtsverhoudingen goed weer. De debutant is nu een van de vier clubs met vier punten en staat door het doelsaldo vijfde. FC Lisse is een van de vier ploegen met een enkel punt en weet slechts één tegenstander onder zich.
Katwijk-IJsselmeervogels: Hoe IJsselmeervogels de punten mee zou nemen vanaf “De Krom” was niet belangrijk, maar na de 1-2 zege zijn de “Rooien” na twee speelronden de enige club zonder puntverlies. Daarmee hebben de Vogels de koppositie in handen. Katwijk blijft daardoor punt bezitten en staat dertiende.
Capelle-SteDoCo: Pas een kwartier voor tijd viel de eerste treffer voor Capelle, dat de gehele wedstrijd wel wat sterker was, waarna de tweede snel volgde. Door de 2-0 bezit de volgende tegenstander van DVS evenals de Ermeloërs vier punten, maar heeft net een wat minder doelsaldo. Debutant SteDoCo wacht niet alleen nog op het eerste punt, maar ook op de eerste goal en is de hekkensluiter.
Spakenburg-Scheveningen: De spanning bleef ondanks een Spakenburgs doelpunt na zo’n half uur voetbal lang in de wedstrijd zitten. De bevrijdende en uiteindelijke 2-0 kwam pas in de extra tijd. Daardoor zijn de “Blauwen” met drie punten op een tiende plaats terug te vinden en dat is natuurlijk nog altijd beter dan de veertiende voor Scheveningen met een punt.