Quincy Oosterom (schot)

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

5 september 2015 14:30

Bijl, E.R.

De eerste doelpoging van DVS’33 Ermelo na acht seconden gaf de doelstelling al snel aan, maar na afloop van het tweede achtereenvolgende thuisduel tegen Capelle stond er een gelijks stand op het scorebord. Een uitslag, waar beide clubs tevreden mee waren. Beide zakten daardoor wel drie plaatsen op de ranglijst, maar zijn alle twee ook nog ongeslagen na drie speelronden.
Aan de lijst van afwezigen bij de geelzwarten voegden zich ook nog Haico Epe en Okan Soykan. Kay Velda nam zijn positie op het middenveld over en Stevan de Geijter kwam als rechtsback te staan. Mike Ahrens kon in afwachting van zijn beroep weer spelen, terwijl Maurice de Ruiter weer in staat was tot een invalbeurt.

DVS beloont zich voor goed openingsoffensief
De thuisclub liet vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bijl uit Hendrik Ido Ambacht, debuterend in de Topklasse, haar bedoelingen zien. Mike Ahrens produceerde een volley, die net iets te veel afdraaide en naast ging. Het openingsoffensief was voor DVS, die dat met goed combinatievoetbal deed. In de vijfde minuut legde Ali Akla na een mooie aanval het leer bijna vanuit stand voor. Jaliens kopte de bal onvoldoende weg, waarna Kay Velde met een schitterend schot de 1-0 in de linkerhoek schoot. Maar met het schot van Roald de Vries, die ongehinderd op kon komen en vervolgens naast schoot, vond Capelle het antwoord op het Ermelose spel al snel. DVS kreeg niet meer die gelegenheid om via het middenveld op te bouwen. Daarnaast zetten de Zuid-Hollanders zelf aan voor de gelijkmaker. De eerste aanval daartoe ging in de 13e minuut via Olaf van der Sande achter. Zijn voorzet was drie minuten later te hard. Zo zou er bij Capelle in de hele wedstrijd nog vele foutieve passes en assists volgen. De eerstvolgende Ermelose goede aanval in de 25e minuut was wel uiterst gevaarlijk. Uit de voorzet van Ali Akla legde Christian van de Kamp de bal met het hoofd breed op Mike Ahrens, die na de aanname centimeters te kort kwam om het speeltuig langs doelman Nick van der Ploeg te werken. Daar zette Capelle twee minuten later een mooie aanval tegenover, waaruit Wilmer Kousemaker uit de tweede lijn recht voor het doel strak inschoot. Paul Eppink tikte het leer over de doellat.  De bezoekers zetten DVS goed vast, maar kwamen zelf niet veel verder dan spelhervattingen via vrije trappen en corners. In de slotminuut voor de thee lag er na balverlies veel ruimte voor Capelle, maar de pass op de vrije Olaf van der Sande was zwaar onder de maat. Zo kon DVS in de tweede helft een 1-0 voorsprong verdedigen.

Terechte gelijkmaker valt in tweede helft uit de lucht
Trainer Ton van Bremen bracht bij de gasten na de rust met Jair Balrak een fysiek sterkere spits in. Toch bleef DVS nog gewoon overeind. In de 53e minuut kreeg Kay Velda recht voor het doel nog een vrije trap te nemen, die rakelings naast ging. De middenvelder bediende in de 70e minuut Ali Akla, die alle ruimte had, maar de bal onvoldoende onder controle kreeg om recht op het Capelse doel af te gaan. Twee minuten later kwam Mike Ahrens op aangeven van Ali Akla niet voorbij de doelman. In die zin zorgde tegen een druk zettend Capelle zelfs nog voor meer gevaar en de 1-0 leek over te streep te halen. Totdat Hayri Pinarci na een duwtje balverlies leed en Quincy Oosterom in het vervolg vrij kon uithalen. Hij leek nog enigszins verrast door de ruimte, die hij kreeg. Zijn schot sloeg via de lat binnen, 1-1. Qua veldverhouding zeker een verdiende stand. De bezoekers wilden nog wel meer, maar konden toch ook geen aanspraak meer maken op een overwinning. Voor DVS was het wel verheugend, dat Maurice de Ruiter voor de laatste tien minuten van de wedstrijd weer zijn opwachting kon maken. De laatste doelpoging, uit een hoekschop, was nog voor Capelle. Die kopte Kay Velda uit de doelmond, waarop het laatste fluitsignaal van de goed leidende Ambachter volgde.

Yasin Kurt herovert de bal
Yasin Kurt sterk aan de bal
“Voetballend nog steeds onderweg”
“In het begin konden we ons positiespel nog goed spelen, maar na tien, vijftien minuten konden we niet meer onder de druk uitkomen”, zag Roeland ten Berge in zijn analyse:”Het inspelen, goed vrijspelen, snel doorbewegen; dat kunnen wij doorgaans goed, maar de Topklasse is daarin toch nog iets anders. Daar moeten wij nog stappen in maken. We hadden een stugge tegenstander verwacht, waarbij wij het spel moesten maken, maar dat werd anders na die 1-0. Capelle had het wat dat betreft goed voor elkaar en zette ons goed onder druk. Zij stapten door met een back, waardoor je koppeltjes kreeg op het middenveld en lukte het niet meer om onze vrije man te vinden. In de eerste fase van de wedstrijd lukte dat nog wel. Tegen Rijnsburgse Boys lukte het ons nog wel om ons onder de druk van de tegenstander uitspelen, maar in deze wedstrijd ging dat niet. Daar blijven we ook op trainen; de bal durven inspelen, vasthouden, loopacties daar omheen en van daaruit de mogelijkheden creëren. Dat lukt niet zo maar via de lange bal. Uiteindelijk willen wij controle hebben vanuit goed positiespel. Dat kunnen we in principe ook goed, maar we zijn nog niet zo lang bezig, we zijn nog groeiende en moeten nog wennen aan de Topklasse, aan de manier van druk zetten door de tegenstander. Zij stapten steeds aan de zijkanten door en daar hebben wij te weinig gebruik van gemaakt. Daar hadden wij de ballen wat meer neer moeten leggen. Dan geef je hun de indruk, dat ze in de rug geslacht kunnen worden. In plaats daarvan speelden we centraal in en dat hadden we anders moeten invullen. We gokten misschien ook wel te veel op Ali en hebben zelf ook niet veel gecreëerd. Na die 1-0 kregen met Mike nog een goede kans en in de tweede helft hebben we nog een in de tweede helft. Aan de andere kant hebben wij niet veel weggegeven. Verdedigend stond het goed en gaf je niks weg. Daarom wilde ik daar ook niets wisselen en haalde ik op het laatst Christian er af voor Basil. Bij die 1-1 na dat balverlies waren de ruimtes te groot, konden we niet meer snel genoeg doordekken en dan schiet hij ‘m goed binnen. Daarvoor stond het verdedigend wel goed bij ons. Als je zelf de bal hebt, kun je meer rust creëren. Nu lag er vanuit de omschakeling wel ruimte in de hoeken, maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt. Nu werden de ballen centraal neergelegd en daar waren zij wat sterker. Voor de rest ben ik wel tevreden. De ploeg heeft keihard geknokt. Voetballend zijn we nog steeds onderweg. Ik kan wel leven met die 1-1, want zij hebben veel meer balbezit gehad.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten. Klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Stevan de Geijter, Kay Velda, Hari Pinarci, Mike Ahrens (79’ Maurice de Ruiter), Yasin Kurt, Christian van de Kamp (88’ Basil Camara), Ali Akla.
Opstelling Capelle: Nick van der Ploeg, Dwight Krolis, Frank Karremans, Kay Blokland, Jami Jaliens, Olaf van der Sande (84’ Vladislav Smirnov), Wilmer Kousemaker, Gertjan Rothman, Quincy Oosterom, Joey Klein (46’ Jair Balrak), Jordão Pattinama.

Scheidsrechter: dhr. E.R. Bijl uit Hendrik Ido Ambacht

Scoreverloop: 5’ Kay Velda 1-0, 76’ Quincy Oosterom 1-1.

Resultaten Topklasse 5 september (3e speelronde):
Door het gelijkspel zakten DVS en Capelle van respectievelijk de derde en de vierde plaats naar de zesde en zevende met nu vier punten achterstand op de koppositie. Daarboven vijf clubs, die daar aan het einde van het seizoen ook verwacht worden.
IJsselmeervogels-ONS Boson Sneek: Na de vroege openingstreffer van de thuisclub verzette ONS zich goed, maar de koers was gelopen na de 2-0 voor IJsselmeervogels een kwartier na de rust. Daarmee blijven de “Rooien” koploper en zijn de enige club in de Topklasse zonder puntverlies. De Snitsers staan met 3 uit 3 op een elfde plek.
RVVH-Barendrecht: De Rijnmond-derby eindigde in een overwinning voor runner up. Een degelijk 0-2 overwinning hield Barendrecht met twee punten achterstand op de koploper op de tweede plaats. RVVH heeft evenveel punten als de nummer zeven (4), maar het doelsaldo houdt de Ridderkerkers op de achtste plaats.
HHC Hardenberg-Katwijk: In een gelijk opgaande wedstrijd namen de gastheren een 2-0 voorsprong, maar dat was niet genoeg. Katwijk besliste de wedstrijd uiteindelijk in haar voordeel (2-3). Door de winst sluitende “Kattukkers” het linker rijtje met vier punten, terwijl het ambitieuze HHC met een punt daarachter terug te vinden is op de tiende positie.
SteDoCo-Kozakken Boys: In een doelpuntrijk duel met een ruststand van 0-1 halverwege sloop Kozakken boys na de 2-5 naar de derde plek. Van de drie clubs met zes punten hebben de Werkendammers het beste doelsaldo. SteDoCo wacht zodoende nog steeds op het eerste punt en sluit de rij.
Rijnsburgse Boys-GVVV: Scoren blijft een probleem voor GVVV en de enige Veenendaalse treffer van oud SDC’er Olivier Pilon woog niet op tegen de vier doelpunten van de thuisclub. De 4-1 bracht Rijnsburgse Boys met zes punten op de vierde plaats, terwijl de “Blauwen” deel uitmaakt van een trio met slechts één punt en dan nog eens met het minste doelsaldo.
Excelsior M-Spakenburg: De gastheren dachten wellicht aan een stunt, maar op de 1-0 volgden vijf Spakenburgse treffers. Door de 1-5 staat Spakenburg, de eerstvolgende tegenstander van DVS, op doelsaldo op de vijfde positie met een punt achterstand op aartsrivaal IJsselemeervogels. Excelsior M houdt met twee punten vier clubs onder zich.
Scheveningen-FC Lisse: Dit duel is door het overlijden van Han de Haan, teammanager van FC Lisse, uitgesteld. De wedstrijd is vastgesteld voor zaterdag 24 oktober.