DVS’33 Ermelo verdient punt bij kampioenskandidaat Spakenburg

5'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

12 september 2015 15:00

Schaper, D.

DVS’33 Ermelo heeft in de vierde speelronde in de Topklasse in en tegen Spakenburg een verdiend punt behaald. Een vroege achterstand werd een klein kwartier voor tijd achterhaald. Daardoor blijven de geelzwarten als enige samen met Barendrecht, ongeslagen. Het gelijkspel betekende wel, dat de Ermeloërs twee plaatsjes op de ranglijst zakten. De thuisclub had verwacht de koppositie over te kunnen nemen, maar moet daar nog even op wachten. Opmerkelijk was, dat de eerste assistent-scheidsrechter zich na een kwartier vanwege een blessure al moest laten vervangen door de vierde official, maar de sterke openingsfase van Spakenburg was daarmee wel ten einde.
Een krappe bank bij DVS, waar Maurice de Ruiter na zijn eerste speelminuten een week eerder sinds zijn blessure in de eerste oefenwedstrijd weer had plaatsgenomen. Zodoende speelde Christian van de Kamp ook nu vanaf de aftrap. Ook was er een plaats voor Basil Camara in de basis, zodat Roeland ten Berge zijn ploeg in een zelfde verdediging liet beginnen als tegen Rijnsburgse Boys.

DVS met achterstand de rust in
De geelzwarten lieten in deze wedstrijd qua combinatievoetbal tot dusverre goed mee te kunnen in de Topklasse, hoewel er in de eerste helft toch nog te veel balverlies geleden werd. Dat leidde in de 4e minuut ook tot het eerste gevaar voor de gastheren. Kees Tol ontving vervolgens de bal in buitenspelpositie, maar dat werd niet geconstateerd door de assistent. Zijn inzet werd echter knap gekeerd door doelman Paul Eppink. Direct hierop de volgende Spakenburgse aanval, waarbij Edmund Mijnheer nog kon redden ten koste van een hoekschop. Niels Buijtenhuis kopte daaruit op de lat en nog was het gevaar niet geweken. Toch was het DVS zelf, die de kans voor  de “Blauwen” creëerden. Mike Ahrens koos voor een terugspeelbal en Basil Camara meende, dat zijn goalie die makkelijk kon oppakken. Danny van den Meiracker zat daartussen, omspeelde Paul Eppink en schoof beheerst de 1-0 in de verre hoek. Gelukkig bleek dit voor de debutant niet de opmaat voor een hogere score. De wedstrijd werd in de 15e minuut onderbroken door een blessure bij de eerste assistent, die zich moest laten vervangen door de vierde official. Na een gedwongen pauze van zo’n acht minuten pakte DVS de wedstrijd beter op, hoewel de eerste mogelijkheid weer voor de thuisclub was. In de 25e minuut kreeg Kees Tol de bal via twee geelzwarten wat gelukkig mee en kwam in de 25e minuut tot een schietkans. Zijn schot ging naast. De Ermeloërs kregen niet veel mogelijkheden, maar in de 30e minuut leidde een langdurige aanval tot een goede kans, waaruit Yasin Kurt vanaf de achter lijn kon voorzetten. Christian van de kamp kwam een teenlengte tekort om af te ronden, waarna die mogelijkheid voorbij ging. Ook Spakenburg combineerde makkelijk, maar tot twee maal toe strandden die. De beste mogelijkheid was zelfs in de 37e minuut weer voor de bezoekers, waardoor Yasin Kurt op aangeven van Mike Ahrens, bevrijd van een schorsing sterk spelend, door het hart van de Spakenburgse defensie vrij voor doelman Barry Ditewig, getraind door oud-DVS’er Remko van Lopik, kon opduiken. De middenvelder zag de bal na zijn aanname net te ver van zijn voet af stuiten, waardoor de goed uitgelopen sluitpost kon redden, weliswaar ten koste van een blessure. Toch was er ook voor Spakenburg nog de mogelijkheid om de voorsprong te vergroten, toen Sargon Gouriye na een goede combinatie in de 37e minuut kon aanleggen voor een schot. Dat ging naast. In de extra tijd schoot Kees Tol een afvallende bal na een corner nog hoog over, zodat het qua stand halverwege nog steeds een wedstrijd bleef.

DVS voetbalt zich in tweede helft naar remise
Twee ongewijzigde ploegen betraden het kunstgras aan “De Westmaat” voor de tweede helft. DVS was in het tweede bedrijf balvaster, terwijl bij de gastheren het balverlies in het verdere verloop van de tweede helft juist toenam. Na tien minuten zagen de Ermeloërs een aanval met perspectief nog nodeloos gesmoord worden in buitenspel en Kay Velda kreeg kort hierop een mogelijkheid te schieten na goed, langdurig combinatiespel. Dat ging echter naast. Deze fase was typerend voor de mogelijkheden voor de promovendus om de ongeslagen status in de Topklasse te handhaven. In de 57e minuut was de grootste kans na de thee weer voor Sargon Gouriye, die na een fraaie aanval vrij kon uithalen. Doelman Paul Eppink lag in de baan van het schot. Voor het laatste half uur kwam Maurice de Ruiter in het veld voor Christian van de Kamp. De eerste doelpoging hierop was na balverlies van de invaller tussen twee tegenstanders ook nu nog voor Spakenburg; in de 64e minuut dook Paul Eppink een geplaatst schot van Danny van den Meiracker na een goede balaanname van de aanvaller uit de hoek. Dominique Scholten werd in de 64e minuut vervangen door Nick Tol. DVS kwam steeds beter in de wedstrijd en qua veldspel mocht de kampioenskandidaat zich serieus zorgen gaan maken. Dat was in die fase beter dan dat van de “Blauwen”. Spakenburg werd zelfs onrustiger aan de bal. In de 68e konden de Ermeloërs nog niet profiteren van balverlies van de tegenstander, toen Maurice de Ruiter ploeggenoot Mike Ahrens wegstuurde. Die zocht het vervolgens nog te veel in een individuele actie. Twee minuten later leek de situatie rijp voor de gelijkmaker, maar voorkwam een vlagsignaal voor buitenspel dat nog. Met nog ruim een kwartier op de klok verliet Sargon Gouriye het veld voor Nathan Bijl. In de 78e minuut viel dan toch die gelijkmaker. Uit een goede aanval leek de kans voorbij. Mike Ahrens kwam op aangeven van Ali Akla niet zelf tot een scoringskans, maar legde de bal vanaf de achterlijn opnieuw breed. Recht voor het doel had Kay Velda weinig moeite om de 1-1 binnen te schieten. Spakenburg zette na de gelijkmaker direct druk en even hadden de geelzwarten moeite om uit te verdedigen. Danny van den Meiracker zette zich in de 80e minuut op een gevaarlijke plaats achter een vrije trap op de ‘zestien’, maar moest nog wachten op de wissel van Adi Draganovic voor Maurice van der Wilt. Het weerhield de topscorer van Spakenburg er niet van om het gaatje in de Ermelose muur te vinden. Die stond goed genoeg, waardoor de hard genomen vrije trap naast ging. Bij DVS verving Roelof de Groot in de 83e minuut Hayri Pinarci. De situatie direct hierop was met een kopbal van Van der Wilt nog wel dreigend, maar ook hierbij werd gevlagd. Een minuut later bleven Ali Akla en Tim Sanders na een kopduel geblesseerd liggen. De Harderwijker in Ermelose dienst kon na een behandeling nog verder; zijn tegenspeler moest het na een poging van enkele minuten opgeven, waardoor Spakenburg in ondertal het restant moest uitspelen. Ook nu nog een wanhopige poging van Danny van den Meiracker in de laatste minuut van de reguliere speeltijd, maar zijn schot miste alle richting. Stevan de Geijter was als rechtsback even daarvoor in het veld gekomen voor Jorran van Santen. Edmund Mijnheer verschoof weer naar het centrum. Zowel Spakenburg als de gasten hadden nog zicht op een tweede treffer, maar in de extra tijd verzandde de Ermelose poging van Mike ahrens in een individuele actie en kopte Danny van den Meiracker naast. Gescoord werd er dus niet meer, waarna DVS het punt tegen de titelpretendent kon gaan vieren.

“Meer dan verdiend”
“Deze tegenstander gaat gewoon voor de titel spelen; dat weet ik wel zeker, maar we hadden vooraf al gezegd, dat er voor ons in deze wedstrijd wel mogelijkheden liggen” wist DVS-trainer Roeland te Berge:”Te veel ontzag voor Spakenburg hadden we ook niet. Het was in deze wedstrijd hetzelfde als tegen Rijnsburgse Boys, waarbij we met drie verdedigers twee spitsen uitschakelen en dat zijn bij Spakenburg niet de twee minsten. Je weet, dat als je zelf wil voetballen en verder van elkaar afstaat, in de omschakeling wel eens wat tegen kan krijgen. Zij hebben ook wel kansen gehad; zo reëel moet je ook zijn. Ik vond ons voetbal echter verzorgder dan dat van de tegenstander. Je creëert je eigen kansen ook nog eens door druk te zetten.
Ik vond ons ook wel goed starten, maar uit die buitenspelsituatie komt een corner voort en we verliezen vervolgens dom die bal. We hadden in die eerste vijf minuten ook al wel een paar goede momenten, waarbij we het middenveld konden oversteken. We lieten toen zien, dat we heel veel mogelijkheden hebben. Natuurlijk zit er in ons spel veel risico, maar we zijn nog onderweg en als we dit al tegen zo’n goede tegenstander al kunnen, wordt het alleen maar beter. We groeien nog als team en er komen straks weer wat jongens bij, waardoor we in de breedte ook weer sterker worden. Als we zo doorgaan kunnen we dominanter worden. Er waren natuurlijk wel momenten, dat we het beter hadden kunnen doen; het spel sneller verplaatsen. Hoogtepunt vond ik wel die kans met Yasin, waarbij we wel zo kort combinatievoetbal spelen. Die lijn hebben we in de tweede helft doorgezet. Ondanks dat we veel de bal hadden, hebben we niet veel kansen gecreëerd. We voetbalden ons onder de druk uit, hebben geduldig opgebouwd, waardoor zij wat meer overgingen op countervoetbal. Dat kon ook na de 1-0. Wij willen, dat elke tegenstander rekening met ons houdt en niet alleen door de beuk erin te gooien, maar door ons voetballend vermogen. Dat heeft de ploeg vandaag fantastisch laten zien. De hele ploeg heeft goed voetbal gespeeld, maar dat werd ook gecombineerd met veel werklust. Daarom is dit resultaat ook meer dan verdiend. We willen steeds de vrije man spelen. We hebben het wel over het tegenhouden van de bal door Paul Eppink, maar ook de opbouw van achteruit doet hij fantastisch. Zij zoeken wat sneller hun spitsen en dat hebben wij goed aan banden kunnen leggen. Zij schoven hun centrale verdediger veel in en dat heeft Christian ook goed opgepikt. We hebben hun spel goed ontregeld en goed ons eigen voordeel gehaald. Zij zetten het laatste kwartier wel weer veel druk, maar daardoor kregen wij ook meer ruimte. Dan maak je die 1-1 en heb je ook nog kans op de 1-2, als je dat iets beter uitspeelt. Met ons balbezit en de mogelijkheden door goed druk zetten hebben we dat punt meer dan verdiend.”

Foto's gemaakt door Rob van Genderen. Klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Basil Camara, Jorran van Santen (87’ Stevan de Geijter), Edmund Mijnheer, Roald de Vries, Kay Velda, Hayri Pinarci (83’ Roelof de Groot), Mike Ahrens, Yasin Kurt, Christian van de Kamp (60’ Maurice de Ruiter), Ali Akla.
Opstelling sv Spakenburg: Barry Ditewig, Matthijs Blijham, Tim Sanders, Tom Oostinjen, Adi Draganovic (81’ Maurice van der Wilt), Dominique Scholten (64’ Nick Tol), Ismo Vorstermans, Sargon Gouriye (73’ Nathan Bijl), Niels Buijtenhuis, Kees Tol, Danny van den Meiracker.

Scheidsrechter: dhr. M.a. Roeleveld uit Vinkeveen

Scoreverloop: 5’ Danny van den Meiracker 1-0, 78’ Kay Velda 1-1.

Resultaten Topklasse 12 september (4e speelronde):
Door het gelijke spel verzamelde DVS nu zes punten, waarmee de geelzwarten het linker rijtje afsluiten. Spakenburg zag de mogelijkheid om de koppositie aan zich voorbij gaan, maar liep wel een punt in op aartsrivaal IJsselmeervogels. Het is daarmee een van de vier clubs met zeven punten.
GVVV-IJsselmeervogels: De koploper had in Veenendaal niet het antwoord op het sprankelende voetbal van GVVV, dat na een vroege voorsprong pas in de slotminuut de veilige 2-0 maakte. IJsselmeervogels bleef met negen nog wel gedeeld koploper. GVVV klom van de voorlaatste- naar de elfde plek en bezit nu vier punten.
Barendrecht-Scheveningen: De runner up kwam na een rode kaart bij de bezoekers beter in de wedstrijd met bijbehorende mogelijkheden. De uiteindelijk 2-2 was echter een terechte uitslag. Barendrecht kwam daardoor wel een puntje dichterbij de “Vogels”, maar zakte wel naar de derde plaats. Scheveningen verdubbelde het aantal punten naar twee en heeft met nog een inhaalwedstrijd te gaan twee concurrenten onder zich.
Kozakken Boys-Excelsior M: De vroege voorsprong van de Werkendammers ten spijt werd het tegen een veerkrachtig Excelsior M 1-1. Die stand was al halverwege de eerste helft bereikt. Kozakken Boys is daarmee een van de vier clubs met zeven punten en dat zijn er twee minder dan het leidend duo. De Maassluizers, nog zonder overwinning, sprokkelden hiermee hun derde punt en staan twaalfde.
Capelle-Rijnsburgse Boys: De thuisclub had grotendeels de controle, maar een effectiever Rijnsburgse Boys trok de winst na een achterstand naar zich toe. De 1-2, met slechts een nederlaag tegen DVS, klom daardoor naar de koppositie dankzij een beter doelsaldo dan IJsselmeervogels. Capelle is als enige ploeg met vijf punten terug te vinden op de tiende plek.
Katwijk-SteDoCo: Katwijk had eigenlijk geen kind aan de mede-promovendus en stoomde door de 61 winst op naar de vierde plaats. Van de clubs met zeven punten hebben de oranjehemden het beste doelsaldo. Een geplaagd SteDoCo draagt puntloos de rode lantaarn.
ONS Boso Sneek-RVVH: RVVH richt zich graag op de omschakeling en is na vier speelronde weer de hoogst geklasseerde debutant. Door de beproefde speelwijze werd met een 1-2 de lange reis vanuit Sneek aanvaard als een van de clubs met zeven punten. ONS teert op de ene overwinning die behaald werd op een dertiende positie.
FC Lisse-HHC Hardenberg: De eerste wedstrijd na het overlijden van teammanager Han de Haan ging voor FC Lisse verloren. De Angstgegner voor HHC moest de gehele tweede helft met tien man spelen en kwam na een 0-2 achtstand nog wel terug tot 1-2. De thuisclub bleef door het schamele punt, maar nog wel met een extra beurt tegoed, voorlaatste. De Sallanders hebben evenveel punten als DVS, maar met een minder doelsaldo.