Rik Vermeulen

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

19 september 2015 14:30

Dröge, S.

Na drie gelijke spelen en een overwinning in de Topklasse heeft DVS’33 Ermelo als debutant de ongeslagen status ingeleverd in de thuiswedstrijd tegen FC Lisse. Opmerkelijk, want de ploeg uit de Bollenstreek had pas een enkel punt vergaard in de drie gespeelde wedstrijden en moest toezien, hoe de geelzwarten vooral in de eerste helft duidelijk het beste voetbal speelde. De o-1 viel wat gelukkig en DVS kon dat in de tweede helft niet meer herstellen. Het verlies werd nog groter door de rode kaart voor Ali Akla. De Ermeloërs zakten door de nederlaag weer twee plaatsen, terwijl de Lissenaren nu zelfs minder verliespunten dan de geelzwarten heeft.
DVS begon de derde thuiswedstrijd van het seizoen nog met Maurice de Ruiter, die nog niet rijp genoeg geacht werd voor een hele wedstrijd, op de bank. Ook Okan Soykan ontbrak nog vanwege een blessure.

DVS ondanks overwicht halverwege op achterstand
DVS begon weer met fris combinatievoetbal aan dit duel en leek daar ook al vroeg van te profiteren. Ali Akla creëerde de kans, waaruit Hayri Pinarci in de 6e minuut van dichtbij het laatste tikje kon geven. Doelman Mark de Vries zat er nog tussen en via de kluts was er zelfs geen corner voor de thuisclub weggelegd. In het eerste kwartier waren er, ook nu weer via de sterk spelende Ali Akla, mogelijkheden voor het Lisser doel. In de afronding kwamen de geelzwarten steeds net centimeters te kort. Dat was ook zo, toen Kay Velda in de 22e minuut de bal opnieuw inbracht. FC Lisse had tot dan toe nog niets laten zien, behalve een afstandsschot van Thierry Monteny, dat ruim over ging. De ploeg van trainer Arjan van der laan zocht het gevaar louter vanuit spelhervattingen. De club uit de Bollenstreek, die veel leed kende in de afgelopen periode,  kende ook nog eens tegenslag, toen Thierry Monteny zich geblesseerd moest laten vervangen door Tom Broekhuizen. DVS was gewaarschuwd voor de hoekschoppen van FC Lisse en daaruit ging de omhaal van Rik Vermeulen in de 25e minuut over. In de 32e minuut keerde Paul Eppink een schot van koen Fokkema ten koste van een corner. Die kreeg de Ermelose defensie niet weg, waarna de bal voor de voeten van Rik Vermeulen kwam. Geheel tegen de veldverhouding in zette hij zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. De gelijkmaker enkele minuten daarna was zeer reëel, toen Ali Akla op kracht zijn opponent achter zich liet en koers zette naar het Lisser doel. Afleggen was de beste optie, maar hij schoot zelf; voorlangs. In de 43e minuut creëerde Ali Akla zelf een uitstekende schietkans, toen hij vanaf links naar binnen ging. Nu legde hij wel af op Kay Velda die vanuit een lastiger positie naast schoot. FC Lisse had toen een tweede wissel moeten toepassen vanwege een blessure. Roel de Goede had het veld al verlaten voor Olivier Rifai. DVS bleef volharden in het combinatievoetbal, waarmee in de extra tijd nog een corner verdiend werd. Doelman De Vries keerde die op de doellijn.

FC Lisse brengt voorsprong in tweede helft over de streep
Na de thee haalden de geelzwarten het niveau van de eerste helft niet meer. In het eerste kwartier kwam DVS zelfs niet bij het doel van de tegenstander in de buurt, terwijl FC Lisse na twee keer balverlies aan Ermelose zijde rond de 60e minuut kon schieten. De eerste van Mo Messaoud werd gekeerd door doelman Paul Eppink en het  tweede van Guido pauw geblokt. Voor het laatste half uur kwam Maurice de Ruiter in het veld voor Christian van de Kamp. Pas halverwege de tweede helft kwam Ali Akla met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied tot een doelpoging. Dat werd een prooi voor de Lisser goalie. Aan de andere kant dwong Mo Messaoud twee minuten later Paul Eppink tot een knappe redding. Zijn vrije trap ging naar de linker hoek, maar de keeper hield zijn team met een fraaie save in de wedstrijd. Het schot van Rik Vermeulen uit de corner ging voorlangs. Even nadat Stevan de Geijter het veld verlaten had voor Haico Epe ook pleegden de bezoekers hun laatste wissel (Mo Messaoud-Cerilio Cijntje). De lucht was er uit bij de gasten, maar DVS kwam er niet meer naast. Roald de Vries leek in de 75e minuut met een prachtig schot doel te treffen, maar dat was optisch bedrog. Nog in dezelfde minuut ontstond er na de beste aanval in de tweede helft een uitstekende kans voor DVS. Ali Akla speelde op links de opgekomen Roald de Vries aan en zijn voorzet vond voor het doel Maurice de Ruiter. Zijn inzet ging echter over het doel. De laatste minuten werden volgemaakt door Basil Camara voor Jorran van Santen. De lange centrale verdediger kwam in de spits te staan, maar dat opportunisme in de slotfase leverde niets meer op. DVS moest de eerste nederlaag van het seizoen slikken en nog erger. In de extra tijd kreeg Ali Akla, die al eerder tot drie keer toe een een overtreding tegen hem claimde en die even vaak weg gewoven werd door de leidsman, ook nog rood voorgehouden. Op de wedstrijd zelf had het geen invloed meer.

Proces
Waardering was er van de Lisser trainer Arjan van der Laan voor het spel van DVS. Ook respect voor de wijze, waarop Roeland ten Berge zijn visie op het voetbal, zoals weergegeven in het blad De Voetbaltrainer van 16 september, al in zo’n korte tijd op het veld had weten in te brengen. In het radioprogramma “De Warming Up” van de regionale radio VOC (voorheen o.a. radio Veluwe FM) had de oefenmeester van DVS al de dag voor deze wedstrijd laten horen, dat het elftal bezig is met een proces. Het optimale niveau moet nog bereikt worden en gedurende dat proces zal ook puntverlies geleden worden, maar het gaat ook punten opleveren:”Dit puntverlies is ook inherent aan dat proces; het is nog vallen en opstaan en gewend raken aan verschillende speelstijlen. De een zet druk, de ander zakt in; dat hoort er gewoon bij. We hebben ons de eerste helft goed onder de druk van FC Lisse uit gevoetbald en kansen gecreëerd, zoals die voor Hayri. Daarna creëerden we nog twee goede mogelijkheden. We bleven ook doen, waar we goed in zijn; ons combinatiespel.

Proces
Proces
Je komt heel knullig op achterstand en ook onverdiend Die bal valt er ongelukkig tussen en van de drie spelers, die naar die bal toe gaan, raakt er één hem toevallig goed. Voor dat soort momenten ga ik mijn training ook niet aanpassen. We blijven trainen op onze eigen manier van voetballen en ik ben ook heel tevreden over de eerste helft. Goed gevoetbald, goed opgebouwd. In de tweede helft zakten ze meer in en hebben wij het minder gedaan. Dan moet je vooral heel nauwkeurig zijn en dat hebben we in de tweede helft onvoldoende gedaan. Dan nog creëren we wel een honderdprocentkans met Maurice. Met Haico voor Stevan hoopten we op rechts nog wat dieper te kunnen gaan spelen, wat Roald ook deed aan de linker kant. Op het laatst probeer je het nog met Basil als stormram, maar dat is niet gelukt. Het opportunistische spel in de laatste fase van de wedstrijd ligt ons dan weer niet. Dit resultaat is jammer, maar we moeten leren van die tweede helft. Het hoort bij het proces.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen (87’ Basil Camara), Stevan de Geijter (71’ Haico Epe), Kay Velda, Hayri Pinarci, Mike Ahrens, Yasin Kurt, Christian van de Kamp (60’ Maurice de Ruiter), Ali Akla.
Opstelling FC Lisse: Mark de Vries, Roel de Goede (38’ Olivier Rifai), Tom Zoontjes, Robert van Boxel, Niels Buijs, Thierry Monteny (24’ Tom Broekhuizen), Richard van Heulen, Rik Vermeulen, Mo Messaoud (72’ Cerilio Cijntje), Koen Fokkema, Guido Pauw.

Rood: 90+3’ Ali Akla (DVS’33 Ermelo)

Scheidsrechter: dhr. S. Dröge uit Zuidlaren

Scoreverloop: 32’ Rik Vermeulen 0-1.

Resultaten Topklasse 19 september (5e speelronde):
Door de nederlaag zakte DVS van de achtste naar de tiende plaats met 6 punten. FC Lisse verliet de voorlaatste plaats en bezet met vier punten (en nog de wedstrijd tegen Scheveningen tegoed) de twaalfde plek.
RVVH-IJsselmeervogels: De (gedeeld) koploper liet al vroeg in de wedstrijd merken, waar het om gaat, namelijk scoren. Dat liet de thuisclub na ondanks de mogelijkheden. De 0-2 in de tweede helft werd ook de eindstand, waarna IJsselmeervogels met twaalf punten weer alleen lijstaanvoerder is. RVVH bleef op negen staan met negen punten.
Rijnsburgse Boys-Barendrecht: Acht doelpunten, keurig verdeeld over de twee helften en de twee ploegen. Door de 4-4 leverde de thuisclub wel de koppositie en bleef Barendrecht als enige in de topklasse ongeslagen. Rijnsburgse Boys volgt nu de lijstaanvoerder op twee punten, terwijl de roodwitten (eerstvolgende tegenstander van DVS) met weer een punt minder derde blijven.
Scheveningen-Katwijk: De twee vissersplaatsen hielden het op 3-3, maar het had in de spectaculaire wedstrijd alle kanten op gekund. Nu werd het publiek de winnaar. Katwijk handhaafde zich door het gelijkspel op de vierde plaats met acht punten. Scheveningen zag zich door deze uitslag gepasseerd worden door FC Lisse en staat nu veertiende met drie punten (en nog een wedstrijd tegoed).
Spakenburg-Kozakken Boys: De twee clubs, die het meest genoemd zijn als kampioenskandidaat, deden aan de “Westmaat” niet voor elkaar onder. Door de 2-2 leverden zij beiden twee punten in ten opzichte van de koploper en hebben een achterstand van vier punten. Met de acht punten bezitten Spakenburg en Kozakken Boys er evenveel als Katwijk.
Excelsior M-Capelle: Doeltreffendheid was troef in de matige wedstrijd in Maassluis. Capelle maakte er twee na de rust en klom door de 0-2 van de elfde naar de achtste plaats met evenveel punten als Katwijk, Spakenburg en Kozakken Boys. Excelsior M is nu met drie punten voorlaatste.
HHC Hardenberg-GVVV: In Hardenberg sloten de twee clubs af met 1-1. Voor de Sallanders was dat net genoeg om in het linker rijtje te blijven. GVVV staat nu tussen DVS en FC Lisse in met een punt minder dan de Ermeloërs.
SteDoCo-ONS Boso Sneek: De twee ploegen waren aardig aan elkaar gewaagd en dat vertaalde zich ook in een uiteindelijke 3-3, hoewel de Friezen tot zo’n tien minuten voor tijd nog steeds aan de goede kant van de score stonden. ONS bleef Scheveningen en Excelsior M een puntje voor op de dertiende plaats. SteDoCo blijft hekkensluiter, maar is niet meer puntloos.