88'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

26 september 2015 14:30

Bronsvoort, W.H.

Lof over het frisse voetbal van DVS’33 Ermelo was er alom bij de tegenstanders voorafgaand aan de uitbeurt tegen de nummer drie, maar bvv Barendrecht kreeg de nadrukkelijk de helpennde hand van de debutant. Een degelijke Toklasser geeft dan de prooi niet meer prijs. De instelling van de geelzwarten om terug te komen in de wedstrijd was desalnietemin bewonderingswaardig, maar het geroutineerde Barendrecht gaf de zege niet meer uit handen en tekende zelfs voor een overtuigende winst, nadat de Ermeloërs alle risico’s namen.
Door de nederlaag zakte DVS nog een plaatsje op de ranglijst. De thuisclub nam zelfs de koppositie in.
Roeland ten Berge startte wederom met Stevan de Geijter als rechtsback. Maurice de Ruiter speelde de gehele wedstrijd en dat is dan wel weer bemoedigend. Okan Sokan zat al wel weer op de bank. Ali Akla zal  zal door zijn schorsing drie wedstrijden vanaf de zijlijn moeten toezien.

DVS voor rust op hopeloze achterstand
De Ermeloërs begonnen nog wel hoopvol aan de uitbeurt op “De Bongerd” met een goede aanval, waaruit Mike Ahrens naast schoot.  Barendrecht werd echter nadrukkelijk in de wedstrijd geholpen door twee persoonlijke fouten. Jorran van Santen werd de schlemiel van de wedstrijd, want hij leidde de 2-0 achterstand in een kwartier tijd in. Hij koos in de 7e minuut voor de verrassing in plaats van zeker terug spelen op de doelman en verspeelde het speeltuig. Richie Basokie pikte het dankbaar op en verschafte Mahmut Sönmez in staat om simpel de 0-1 in te schuiven. Het was positief, dat de geplaagde centrale verdediger op eenzelfde manier bleef voetballen in plaat van voor de lange bal te kiezen. Het kwaad was echter al geschied, want Jorran van Santen verkeek zich weer en zijn onzuivere breedtepass, die door Sönmez onderschept werd. De aanvaller profiteerde dankbaar en schoot loepzuiver de 2-0 in. Normanliter is een wedstrijd tegen een geroutineerde Topklasser als Barendrecht gelopen. DVS kwam echter snel dichterbij. Uit het korte combinatievoetbal kwam dan weliswaar geen uitgespeelde kans voort, maar Kay Velda vond na afleggen door Yasin Kurt met een goed gedrukt schot in de 19e minuut de verre hoek. Doelman Marc van Splunter, in de bekerwedstrijd tegen Excelsior Rottedam nog de uitblinker, had er geen antwoord op. Het was een moment in de wedstrijd, waarop de debutant weer aan een resultaat mocht denken. Die illusie schoot de thuisclub nog voor rust aan diggelen. Ondanks het combinatievoetbal  werd het vooralsnog niet erg gevaarlijk voor het Barendrechtse doel. In die zin was de thuisclub dreigender. Na een half uur voetbal kreeg Barendrecht een aantal hoekschoppen te nemen; uit de derde met een terug gekopte  bal schoot Joey Jongman recht voor het doel heel fraai  in. Doelman paul Eppink kon niet meer tijdig reageren en zag het schot boven hem binnen slaan. Alsof het niet erger kon, ging ook routinier Edmund Mijnheer nog in de fout, waardoor Daniël Esajas kon overnemen. Ook hij faalde niet voor Paul Eppink, 4-1. DVS probeerde nog wel terug te komen door een kopbal van Christian van de Kamp in de 35e minuut, die over ging, en  een kopbal van Mike Ahrens twee minuten later uit een hoekschop, die via de onderkant van de lat weer het veld in stuitte. Zodoende ging DVs met een hopeloze 4-1 achterstand de rust in.

DVS in tweede helft op zoek naar herstel.
Of een goed resultaat voor DVS nog mogelijk was, was de vraag. Toch gingen de geelzwarten wel op zoek naar een beter resultaat. Jorran van Santen en Stevan de Geijter bleven in de kleedkamer achter. Basil Camara en Haico Epe waren hun vervangers. Wellicht vonden de gastheren het ook wel best op dat moment. Nu vloeide er uit het combinatievoetbal wel een slimme pass voort van Maurice de Ruiter, waardoor Kay Velda in de 64e minuut binnen de beruchte lijnen de bal kon aannemen voor een doelpoging. Daarin werd hij aangetikt door Patrick Stolk. Met geel voor de verdediger mocht Edmund Mijnheer zich ontfermen over de gegeven strafschop. Die zeker ingeschoten, 4-2. Het kon dus nog weer een wedstrijd worden. Toch zorgde Barendrecht met een goed één-tweetje voor gevaar voor het heiligdom van Paul Eppink. Richie Basoski zocht de verre hoek net te ver. Met nog een kwartier te gaan was DVS zelfs dichtbij de aansluiting. De geplaatste kopbal van Kay Velda uit een corner was echter een makkelijke prooi voor de keeper en uit de goede pass van kopper kwam Maurice de Ruiter vrij voor het Barendrechtse doel. Zijn boogbal liet doelman Marco van Splunter kansloos, maar de paal stond hem bij. De coach van de thuisploeg pleegde in die fase twee wissels. Roeland ten Berge haalde centrale verdediger er voor de laatste tien minuten af voor middenvelder Okan Soykan. Zijn beschikbaarheid is dan wel weer een gunstig teken. Toch zou Barendrecht uitlopen naar een 5-2 eindstand. DVS probeerde er met korte combinaties uit te komen, maar na de overname door Barendrecht stond invaller Bas Mourits in de 88e minuut aan het eind aanval, 5-2. Dat lijkt een harde afstraffing voor de geelzwarten, die er tegen Katwijk weer moeten staan in de eerstvolgende thuiswedstrijd.
“Dit is ons spel; dit kan een keer gebeuren”
“Dit is gewoon ons spel en je zult een keer op je bek gaan, beschouwde Roeland ten Berge de wedstrijdstrijd tegen Barendrecht na:” Iedereen weet, dat wij lang in de wedstrijd moeten blijven om een kans te hebben. Je wist, dat zij nog een zware bekerwedstrijd en in de vorige competitiewedstrijd een 2-4 voorsprong hebben laten lopen. Dan hadden we er nog meer uit moeten halen. Dat hebben we niet gedaan, maar over de tweede helft ben ik wel tevreden.
Je wilt zo voeltballen, dus kan dit een keer gebeuren. Maar laten we voorop stellen, dat Barendrecht een ploeg is, die heel goed druk voorop kan zetten. Zij stapten ook heel snel door op het middenveld en dan kom je één op één te staan. Wij maakten in de opbouw een aantal keer de verkeerde keuze door niet strak genoeg in te spelen. Je komt met een fantastische goal terug tot 2-1. Bij die corner, waaruit zij 3-1 maken, wordt een aantal spelers geblokt, waardoor ze niet bij die bal kunnen komen. Dat komt er dan nog bij. Dat dat schot erin gaat, kan gebeuren, maar meestal gaat zo’n bal over.  We hadden nog niet veel doelpunten tegen uit corners, dus wat dat betreft, zat het ook tegen.
Als je ziet, wat we in de tweede helft kunnen brengen met druk zetten. Natuurlijk werd Jorran wat onzeker door die fouten. Barendrecht speelde heel veel over de kant van Stevan. Met Basil kon ook meer vanuit de mandekking spelen en Edmund wat meer te laten doorstappen om meer druk te krijgen. Dat hebben we goed gedaan, want we kregen al heel snel twee mogelijkheden. Ik denk, dat wij in de tweede helft ook de meeste kansen hebben gehad. We hebben toen ook veel beter druk gezet. Daar hebben we nog wat nagelaten.

In de tweede helft hebben we er nog alles aan gedaan om het recht te trekken en als we die 4-3 hadden kunnen maken, was je weer in de wedstrijd gegroeid. In de laatste fase ga je nog risico nemen door achterin één op één te spelen. Toen hadden we ook sneller diep moeten spelen, omdat je achterin met drie man stond. Toen moest de druk ook voorin komen, omdat je achterin geen vrije man meer had. Uit zo’n situatie kregen we nog de 5-2 tegen
Al met al kan ik wel tevreden zijn over ons voetbal in de tweede helft, maar daar koop je op korte termijn weinig voor. Iedereen bij ons houdt een nare smaak over aan deze wedstrijd, want je vergooit de wedstrijd al heel snel. Deze wedstrijd viel in het niet door onze eigen persoonlijke fouten en de volgende wedstrijd tegen Katwijk is weer een andere.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijneer (81’ Okan Soykan), Jorran van Santen (46’ Basil Camara), Stevan de Geijter (46’ Haico Epe), Kay Velda, Hayri Pinarci, Mike Ahrens, Yasin Kurt, Christian van de Kamp, Maurice de Ruiter.
Opstelling Barendrecht: Marc van splunter, Max van Dijk, Jeffrey Aarts, Patrick Stolk, Tim Eekman, Danny Monster, Joey Jongman, Melvin Winterberg, Richie Basoski, Danël Esajas (74’ Bas Mourits), Mahmut Sönmez (78’ Bart Fiegel).

Scheidsrechter: dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer

Scoreverloop: 7. Mahmut Sönmez 1-0, 15’ Mahmut Sönmez 2-0, 19’ Kai Velda 2-1, 29’ Joey Jongman 3-1, 33’ Daniël Esajas 4-1, 64’ Edmund Mijnheer 4-2 (pen.), 88’ Bas Mourits 5-2

Resultaten Topklasse 29 september (6e speelronde):
De uitslagen vielen in deze ronde gunstig voor Barendrecht en ongunstig voor de geelzwarten. De roodwitten werden de nieuwe koploper met twaalf punten, terwijl DVS weer een plaatsje zakte (nu elfde met zes punten).
IJsselmeervogels-HHC Hardenberg: De gastheren verdedigden de koppositie tegen een HHC, dat altijd al een moeilijke tegenstander is. De Sallanders waren de betere ploeg en wonnen met 0-2. IJsselmeervogels zagen Barendrecht in punten gelijk komen, terwijl de Zuid-Hollanders ook nog eens het beste doelsaldo hadden. De Hardenbergers hebben nu tien punten; het gat van de nummer zeven met de lijstaanvoerder bedraagt slechts twee punten.
FC Lisse-Rijnsburgse Boys: De thuisclub nam een voorschotje op de tweede seizoenszege, maar zag RBB in de Bollenstreek-derby nog langszij komen. Door de 1-1 werden de “Uien” door drie ploegen gepasseerd, maar ondanks de zesde plaats staat Rijnsburgse Boys maar een enkel punt achter op het leidend duo. FC Lisse kon zich als nummer dertien nog niet verbeteren op de ranglijst, maar kwam wel tot op een punt van DVS.
Katwijk-RVVH: Katwijk schreef drie punten bij door een 2-1 overwinning. Dat betekende weer een plaatsje winst op de ranglijst, want van de vier clubs met elf punten hebben de oranjehemden het beste doelsaldo. RVVH zakte evenals de Ermeloërs een positie en heeft nog steeds een punt voorsprong op DVS.
Kozakken Boys-Scheveningen: Twee invallers bij Kozakken Boys bogen de vroeg opgelopen achterstand om in een voorsprong, waarna het ooknog 3-1 werd. De Werkendammers bleven zo met een punt achterstand goed in het spoor van de twee leiders. Scheveningen bleef veertiende met drie punten.
Capelle-Spakenburg: De kampioenskandidaat uit Spakenburg maakte voor rust een vroeg opgelopen achterstand ongedaan en scoorde vroeg in de tweede helft nog twee maal. Uiteindelijk werd het ook 1-4, zodat de “Blauwen” de buren van de “Westmaat” tot op een punt naderden.Capelle sluit met acht punten het linker rijtje.
GVVV-SteDoCo: Voor de thuisclub voelde de 2-2 als een nederlaag, terwijl SteDoCo goed kon leven met die stand. GVVV kwam in punten naast DVS, maar heeft wel een wat minder doelsaldo. De debutant uit Hoornaar is nog steeds hekkensluiter, maar kwam wel tot op een punt van Exlesior M.
ONS Boso Sneek-Excelsior Maassluis: Met twee fraaie doelpunten beslisten de Friezen de wedstrijd in hun voordeel. Daardoor klom ONS ook over DVS heen naar de negende plaats. Excelsior M is nog altijd voorlaatste met drie punten.