79'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

3 oktober 2015 14:30

Koekoek, T.

Wat Barendrecht een week eerder tegen DVS’33 Ermelo al goed deed, druk zetten, deed Katwijk in de zevende speelronde aan de Ermelose Sportlaan nog beter. Voordat de geelzwarten voor het eerst aan een aanval mocht denken, stond het al met 0-4 achter. En dat in een tijdsbestek van ruim tien minuten. Het kwam ook niet meer goed, hoewel het voor het zelfvertrouwen van Maurice de Ruiter goed was om na een periode van blessureleed, enkele invalbeurten en een eerdere wedstrijd in de basis nu weer eens het net vond. Krapte op de bank bij de thuisclub, waar Daan Huiskamp, David van de Groep, Okan Soykan en Ronald Hoek nog niet op konden plaatsnemen. De laatste kreeg een forse tegenvaller te verwerken met betrekking tot zijn blessure, maar de geroutineerde verdediger weet, dat de revalidatie dit keer minder tijd zal gaan vergen. Roeland ten Berge koos voor deze wedstrijd voor meer dynamiek voorin en hield daarom Christian van de Kamp op de bank. Basil Samara startte in de basis, terwijl Jorran van Santen de wedstrijd voor zijn verdediging begon.

Wedstrijd al snel gespeeld
Alle goede bedoelingen ten spijt keek DVS al heel snel tegen een achterstand aan. Waar de ploeg een week eerder in Barendrecht nog aan het voetballen kwam, lukte dat vooralsnog tegen mede-promovendus Katwijk niet. De bezoekers zetten vanaf het eerste fluitsignaal goed druk. De Ermeloërs slaagden er niet in om zich daar onderuit te voetballen. Trainer Dick Schreuder had het voetballend vermogen van de geelzwarten al geroemd en noemde het zelfs de kracht van DVS, dat het kan volharden in het eigen spelletje. Ondertussen had hij wel het passende antwoord op het combinatievoetbal van de thuisclub. Hoewel beide ploegen dus promoveerden naar de Topklasse door hun behaalde kampioenschappen, droegen de oranjehemden wel de nodige ervaringen mee in het spelen op dit niveau. Het werd pijnlijk merkbaar, dat de handelingssnelheid in deze klasse toch een stukje hoger lag dan in de Hoofdklasse. DVS bezweek onder de druk van de bezoekers. Een onzorgvuldige terugspeelbal in de 3e minuut van Roald de Vries op Paul Eppink kon niet tijdig verwerkt door de doelman, waarna hij de alerte Marciano Mengerink raakte. Scheidsrechter Koekoek reageerde, zoals zoveel opiniemakers het graag zien; een strafschop zonder een kaart te trekken. Aanvoerder Robbert Susan voltrok het vonnis vanaf elf meter met een zuiver genomen trap in de hoek, 0-1. Het leed was bij lange na nog niet gelden, want twee minuten na de openingstreffer onderschepte jeffrey Jongeneelen het leer en versloeg de Ermelose sluitpost voor de tweede keer, 0-2. Alsof het niet erger kon tekende Marciano Mengerink in de 9e minuut uit een voorzet van Stefan Plat de 0-3 aan. Katwijk bleef in het aantal kansen één op één lopen toen Mengerink na goed doorzetten aflegde op Jeffrey Jongeneelen, die zijn tweede in het prille begin van de wedstrijd scoorde, 0-4. Pas daarna mocht DVS voor het eerst aan aanvallen denken. De corner, die dat in de 13e minuut opleverde, werd door Mike Ahrens goed ingedraaid, maar doelman Atam Koroglu verwerkte die goed. Na het schot van Roald de Vries, dat naast ging na ruim een kwartier voetbal, moest DVS nog tot de 26e minuut  wachten, eer het de eerste echte kans van de wedstrijd kreeg. Mike Ahrens zette Maurice de Ruiter vrij voor het Katwijkse doel, maar de clubtopscorer van vorig seizoen kreeg de bal nog niet langs Koroglu. Dat lukte hem tien minuten later. Op snelheid werkte hij zich langs zijn opponent en nu had de doelman geen verweer op zijn schuiver, 1-4. In de 40e minuut kwam Koroglu weer als winnaar uit de tweestrijd met de spits. Na de 0-4 was Katwijk zelf niet meer tot grootse aanvallende daden gekomen, maar aanvoerder Robbert Susan dwong Paul Eppink met zijn schot nog wel tot een knappe redding. De 1-4 ging zodoende mee de rust in.

Katwijk in laatste kwartier nog naar 1-6
In de lichaamstaal van de spelers was niets te lezen over een eventueel wonder, maar Katwijk maakte direct na de hervatting niet  al te veel aanstalten om de score verder op te schroeven. Het bleef in het eerste kwartier bij twee schoten van Marciano Mengerink. Na een actie had Maurice de Ruiter al aangegeven gewisseld te willen worden en uit voorzorg ging hij in de 68e minuut naar de kant voor Christian van de Kamp. Aanvallend wisselen behoorde niet meer tot de mogelijkheden. Ook de wissels van Stevan de Geijter voor Haico Epe en in de slotminuten Roelof de Groot voor Roald de Vries brachten geen kentering meer in de wedstrijd. Katwijk zocht in het laatste kwartier nog wel even naar wat succes en voegde nog twee doelpunten aan de score toe. Marciano Mengerink ging over de knie bij Jorran van Santen, waarna Robbert Susan in de 77e minuut voor de tweede keer vanuit een goed geplaatste strafschop scoorde, 1-5. Twee minuten daarna schoot Stefan Plat niet goed genoeg in, maar veranderde Marciano Mengerink het leer nog van richting, waardoor met 1-6 de ontluistering voor DVS compleet was.

“Niet bij machte om in eigen spel te komen”
“Niet elke ploeg zal zo druk zetten, als Barendrecht vorige week en wij in deze wedstrijd, dus moet DVS vertrouwen blijven houden in de eigen speelwijze”, stak winnend coach Dick Schreuder zijn collega Roeland ten Berge een hart onder de riem. Na de nederlaag in Barendrecht gaf de DVS-trainer aan, dat niet alles ten alle tijden voetballend opgelost moest worden en een lange bal niet altijd verschrikkelijk is:” Dick Schreuder had al wel gezien, dat wij dominant konden voetballen tegen Spakenburg en dat ook Barendrecht het in sommige fases moeilijk had met ons positiespel. Wij kregen tot nu toe veel credits over ons voetballend vermogen, maar tegenstanders gaan daar ook hun plan op maken. Als je op langere termijn winst wil boeken, moet je goed op elkaar ingespeeld raken, moet je veel hetzelfde doen en continu maar blijven herhalen. In deze wedstrijd had het te maken met verkeerde keuzes maken.
Drie persoonlijke fouten maken doet wat met jouw vertrouwen. Dan heb je een tegenstander nodig die inzakt, zodat jij weer lekker vertrouwd kan rondspelen. Deze ploeg zette meteen druk vooruit en dan kan je vertrouwen krijgen, als je je daaronder uit voetbalt en in de wedstrijd kan groeien. Dan moet je hard blijven werken, duels gaan winnen en soms eerst kiezen voor diepte en geen risico’s nemen achterin. Dat was voor deze wedstrijd ook afgesproken. We spelen het liefst ons eigen positiespel, maar een tegenstander bepaalt ook, hoe jij voetbalt. Daar zullen we onze oplossingen voor moeten hebben.
Die bal bij de 0-1 had ook niet terug gemoeten op Paul. Iedereen heeft de beelden kunnen zien, waarin wij goede wedstrijden hebben gespeeld. Maar het proces om ons onder de druk van de tegenstander uit te spelen, gaat ook wel eens wat minder. Uit de beelden van Katwijk bleek, dat er voor ons ook mogelijkheden konden komen in de rug van de tegenstander door een keer diep te spelen. Zo kreeg Maurice ook die ene kans door die bal achter hun verdediging te leggen. We hadden verschillende scenario’s doorgesproken en afspraken gemaakt; daar hebben we ons niet aan gehouden. Nu maakten we door het hoge tempo dezelfde fouten als tegen Barendrecht. En na de doelpunten was bij ons de concentratie heel slecht. Dan gaat het hard. Wij wilden nu met twee heel beweeglijke spitsen spelen, maar het maakt niet veel uit, als je al zo snel met 0-4 achter staat. Wij waren niet bij machte om in ons combinatiespel te komen en kansen te creëren. In de tweede helft hebben dat geprobeerd los te laten en wat meer de lange bal te spelen. Toen lazen wij de wedstrijd niet goed; doordat zij zich terug lieten zakken, hadden wij juist de combinatie moeten zoeken. En dat heeft natuurlijk met vertrouwen te maken. Met Katwijk heb ik vandaag de beste ploeg gezien, waar we tot nu toe tegen gespeeld hebben.
Natuurlijk wordt het tegen Kozakken Boys weer een zware klus, maar het maakt mij niet zoveel uit tegen wie we spelen.”

Foto's door Theo Allten, klik hier voor alle foto's

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries (86’ Roelof de Groot), Edmund Mijnheer, Basil Camara, Haico Epe (71’ Stevan de Geijter), Hayri Pinarci, Jorran van Santen, Kay Velda, Yasin Kurt, Maurice de Ruiter (68’ Christian van de Kamp), Mike Ahrens.
Opstelling vv Katwijk: Atam Koroglu, Michiel van Dam, Bennie van Noord, Stefan Stam, Omar Hamdi, Marciano Aalders (Stevan Sanchez Angalo), Robbert Susan, Paul de Lange, Jeffrey Jongeneelen (77’ Donny van Oijen), Marciano Mengerink, Stefan Plat (80’ Mark de Loor).

Scheidsrechter: dhr. T. Koekoek uit Almere

Scoreverloop: 4’ Robbert Susan 0-1 (pen.), 6’ Jeffrey Jongeneelen (0-2), 9’ Marciano Mengerink 0-3, 11’ Jeffrey Jongeneelen 0-4, 36 Maurice de Ruiter 1-4, 77’ Robbert Susan 1-5, 79’ Marciano Mengerink 1-6

Resultaten Topklasse 3 oktober (7e speelronde):
De ruime zege bracht Katwijk met 14 punten naar de koppositie dankzij het beste doelsaldo. DVS zakte naar de dertiende plaats en behoort tot vijf clubs met zes punten; drie meer dan de hekkensluiter.
Spakenburg-Barendrecht: De bezoekers hebben de koppositie maar één ronde in bezit gehad. Een beter voetballend Spakenburg streefde met succes de eigen ambities na en won met 3-1. Daardoor bezitten de “Blauwen” evenveel punten als Katwijk. Barendrecht zakte terug naar de vijfde plek.
Rijnsburgse Boys-IJsselmeervogels: In een spannende wedstrijd hielden de twee ploegen elkaar met 1-1 in balans. De treffers vielen al vroeg in deze topper. IJsselmeervogels moest de gedeelde koppositie weer loslaten en volgt nu met een punt achterstand. Rijnsburgse Boys heeft nu evenveel punten als Barendrecht (12).
Capelle-Kozakken Boys: De 0-1 voorsprong na een half uur kwam nauwelijks meer in gevaar en met de uiteindelijke 0-2 voegde kozakken boys zich bij Katwijk en Spakenburg. Capelle viel weg uit het linker rijtje; het heeft met acht punten twee punten achterstand op de nummer acht en twee punten voorsprong op een vijftal clubs met zes punten.
RVVH-HHC Hardenberg: De beste debutant tot nu toe besliste de thuiswedstrijd in de slotfase in zijn voordeel. Met de 3-2 klom het over Capelle heen en kwam in puntenaantal gelijk met HHC (10). RVVH heeft net een minder doelsaldo.
Scheveningen-ONS Boso Sneek: een weinig boeiende eerste helft werd nog wel met 0-0 afgesloten, maar in de tweede helft bleef Scheveningen na een achterstand uiteindelijk aan de goede kant van de score. Door de eerste seizoenzege kwamen de Houtrust-bewoners op zes punten met nog een wedstrijd tegoed. ONS bleef de opponent nog een punt voor en staat tiende.
Excelsior M-GVVV: Ook Excelsior M boekte de eerste winstpartij van het seizoen door een achterstand bij rust om te buigen in een 2-1 voorsprong. Daarmee verzamelden de Maasluizers evenveel punten als DVS en GVVV en houdt alleen het doelsaldo de club nog op een P-/D-plaats. GVVV heeft van de drie clubs met zes uit zeven het beste doelsaldo.
SteDoCo-FC Lisse: De thuisspelende debutant boekte de derde achtereenvolgende “puntendeling” en staat nu op drie. Daarmee blijft SteDoCo rodelantaarndrager. FC Lisse dacht na een 0-2 voorsprong met drie winstpunten terug te keren naar de Bollenstreek, maar moest genoegen nemen met 2-2. Daarmee kwamen de geelblauwen ook op zes punten, maar mogen nog wel inhalen tegen Scheveningen.