87'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

10 oktober 2015 15:00

P.N. van der Burg

In vergelijking met de twee eerdere competitiewedstrijden, waarin de geelzwarten de doelpunten wel erg makkelijk weggaven, tekende in de uitwedstrijd tegen het sterke Kozakken Boys zich enigszins af. Dat werd helaas voor de ploeg van Roeland ten Berge in de uitslag nog niet zichtbaar. Het scheelde echter niet veel, of DVS’33 Ermelo had de nul de rust in gebracht en lang in de wedstrijd blijven biedt perspectief voor de debutant. De eerste vijfentwintig minuten van de wedstrijd was de druk de regerend zaterdagkampioen groot, maar daarna werkten de geelzwarten zich naar een dominante fase van de wedstrijd toe. Helaas voor de promovendus viel toen ook de tegentreffer. De tweede helft kende meer evenwicht, maar ook toen kwamen de geelzwarten niet aan scoren toe; de thuisclub nog wel. Na de nederlaag houden de Ermeloërs alleen nog SteDoCo onder zich. Voor de derde achtereenvolgende keer gebruikte de tegenstander DVS om naar de koppositie te klimmen.
Ali Akla zat zijn laatste wedstrijd van zijn schorsing uit.

DVS overleeft moeilijke fase in eerste helft
Natuurlijk was een uitwedstrijd tegen één van de topfavorieten niet het gunstigste programma voor herstel. Dat werd in de eerste vijfentwintig minuten op “De Zwaaier” in Werkendam ook wel duidelijk. Ook Kozakken Boys zette veel druk, maar DVS slaagde er wel in om die fase schadevrij door te komen. Dat gebeurde in het openingsoffensief van de gastheren door veel corners weg te geven en zo de sterke voorwaartsen van Kozakken Boys van scoren af te houden. Uit één van die hoekschoppen kopte Sherwin Grot in de 12e minuut op de lat. Vijf minuten daarna wellicht de grootste kans, toen de bal diagonaal ingebracht werd en Mimoun Eloisghiri kon inschieten. Hij raakte de bal niet goed, waarna Gwaeron Stout in de rebound naast schoot. Even daarna ging een volley van Eloisghiri net over. Vervolgens toonde zich wat herstel aan Ermelose zijde. DVS kwam onder de druk van de thuisclub uit en combineerde in die fase weer aardig. Een goede combinatie smoorde in de 25e minuut helaas nog in buitenspel. Zeven minuten later deponeerde Maurice de Ruiter na een goede aanval op het dak van het doel. Het leek er in dat stadium op, dat de rust met 0-0 zou ingaan. Doelman Paul Eppink tikte een inzet uit een corner nog wel over in de 35e minuut, maar drie minuten voor de rust kwam Kozakken Boys toch aan de voorsprong. Een pass vanaf de zijlijn van Toby Mulder bereikte kort voor het doel Sherwin Grot; hij tikte het leer van dichtbij door de benen van de Ermelose sluitpost, 1-0. De voorsprong paste natuurlijk wel in het gehele wedstrijdbeeld tot dan toe.

Kozakken Boys verruimt voorsprong na rust
De aangever van de 1-0 werd in de rust vervangen door Bryan Jongeneel. Qua veldspel gaf de tweede helft meer evenwicht te zien. DVS kwam daarin niet tot uitgespeelde kansen. Wel tot een knap schot Kay Velda in de 55e minuut vanaf zo’n twintig meter, maar zijn volley ging net naast. De gastheren waren even dicht bij een treffer na een voorzet van Madjer Lukoki, waaruit Sherwin Grot net naast schoot. Een schietkans was er vier minuten later ook voor Leon Bot, maar die werd makkelijk gestopt door Paul Eppink. Met nog zo’n twintig minuten te gaan kwam bij Kozakken Boys Yoann de Boer nog in het veld, terwijl aan Ermelose kant Okan Soykan de weer hard werkende Christian van de Kamp verving. Mike Ahrens verhuisde daardoor een linie naar voren. De kansen waren nu wel voor Kozakken Boys, dat na een uitval in de 73e minuut Lukoki in het zijnet zag schieten, nadat hij de doelman al gepasseerd had. Dezelfde aanvaller koos drie minuten later na balverlies bij Okan Soykan voor een doelpoging in plaats van voor te zetten, zodat de Ermelose goalie knap kon redden. Zo’n mogelijkheid liet Sherwin Grot weer een minuut later niet voorbij gaan na een pass van Leon Bot. Op zijn schot had Paul Eppink geen verweer, 2-0. Voor het slot van de wedstrijd kwamen er nog een bijna- en een ex-international in het veld. Basil Camara verving Edmund Mijnheer in de 78e minuut. De invaller was op weg voor een interland met Guinee Bissau, maar strandde in de procedure voor verblijfsdocumenten. Aan Werkendamse kant kwam in de 83e minuut Medhanie Redie Habtemariam in het veld voor Lukoki. De Eritreeër kwam uit voor het nationale elftal, dat tijdens een interland in Oeganda de vlucht nam. In dezelfde minuut werd verdediger Haico Epe vervangen door aanvaller Yordi Grovenstein. Het loonde niet meer voor de Ermeloërs, die Kozakken Boys de score nog wel zagen opvoeren. Na een goede aanval bediende Habtemariam Gwearon Stout. De jubilaris (100 wedstrijden voor KB) versloeg Paul Eppink op de rand van het strafschopgebied met een prachtige stift, 3-0. Zodoende kwam er toch nog een duidelijke nederlaag op het scorebord.
DVS moet moed putten uit de eerste helft, waarin het zonder schade op te lopen onder de druk van een sterke tegenstander uitkwam en bij vlagen weer goed combineerde. Dat herstel moet zich voortzetten in de volgende wedstrijd tegen RVVH.

Beginfase moeilijk
“Het strijdplan was in principe hetzelfde als eerder”,  gaf trainer Roeland ten Berge na afloop van het duel aan:”We wisten, dat deze tegenstander ook weer veel druk naar voren zou geven. We hebben nu gewaakt voor de fouten, die we eerder maakten en moesten goed in de wedstrijd groeien. Daarom speelden we ook iets vroeger diep. Vervolgens was het van belang om vanuit de tweede bal door te voetballen. We hadden het in de beginfase moeilijk door de vele corners; de uitgespeelde kansen vielen nog wel mee. We wisten ook, dat er wel meer ruimte zou komen en die kwam er ook na zo’n vijfentwintig minuten. Als je veel diep speelt, moet een tegenstander ook wel terug. Daardoor konden wij onze vrije man op het middenveld ook weer makkelijker vinden. Als we de situaties daarna nog beter hadden uit gevoetbald, hadden we ook honderdprocentkansen kunnen creëren. Dat was ook in een fase, dat we de bovenliggende partij waren en ook meer rust aan de bal hadden.

Door een aantal blessures aan onze kant, ging het tempo er wat uit en van daaruit maakten zij eigenlijk uit het niets die goal. Ik moet mijn ploeg ook een groot compliment maken voor de wijze, waarop het zich weer in de wedstrijd heeft geknokt, en dan is het een gigantische klap, als je die goal tegen krijgt. Dat is niet makkelijk, als je alles tot dan toe in de wedstrijd goed hebt gedaan. In de tweede helft kwamen er wat meer ruimtes. Christian, die heel veel fysieke duels had moeten aan gaan werd op die positie gewisseld door Mike, omdat er ruimte lag voor snelheid. Na die omzetting gingen zij over naar 4-4-2 en kwam ons centrum weer één op één te spelen. Daarom kwam Basil er ook in. Uit balverlies op het middenveld counteren zij naar die 2-0. Dat had niet gehoeven. Zo’n wedstrijd loopt nu wat nadelig door die 1-0 kort voor de rust. Je hoopt nog in de wedstrijd te blijven, maar door die 2-0 is het over. Dan moet je nog weer een aanpassing doen met drie spitsen, maar we waren niet meer bij machte om nog wat te creëren. Dat had er natuurlijk ook mee te maken, dat dit een heel goede tegenstander was. Kleine fouten, zoals het niet goed dekken bij die eerste goal en het balverlies bij die 2-0 worden direct afgestraft.”

Foto's gemaakt door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Voor een samenvatting van de wedstrijd, klik hier.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer (78’ Basil Camara), Jorran van Santen, Haico Epe (83’ Yordi Grovenstein), Kay Velda, Hayri Pinarci, Mike Ahrens, Yasin Kurt, Christian van de Kamp (72’ Okan Soykan), Maurice de Ruiter.
Opstelling Kozakken Boys: Jesper Hoogedoorn, Toby Mulder (46’ Bryan Jongeneel), Alje Schut, Quentin Jakoba, Wesley Pollemans, Leon Bot, Gwaeron Stout, Everton Pires Tavares, Mimoun Eloisghiri (70’ Yoann de Boer), Sherwin Grot, Madjer Lukoki (83’ Medhanie Redie Habtemariam).

Scheidsrechter: dhr.  P.N. van der Burg uit Den Haag

Scoreverloop: 42’ Sherwin Grot 1-0, 77’ Sherwin Grot 2-0, 87’ Gwaeron Stout 3-0

Resultaten Topklasse 10 oktober (achtste speelronde):
De 3-0 zege bracht Kozakken Boys met een puntentotaal van 17 naar de koppositie door een beter doelsaldo. En minder doelsaldo zet DVS op de voorlaatste plaats met 6 punten.
Katwijk-Excelsior M: Kennelijk had Katwijk kruit verschoten in Ermelo een week eerder. Op “De Krom” bleef het, zoals het begon; 0-0. Daardoor leverden de oranjehemden de koppositie weer in en volgt nu met twee punten achtstand op de derde plaats. Het punt hielp Excelsior M drie plaatsen omhoog naar de twaalfde plek met 7 punten.
FC Lisse-Spakenburg: Een verrassing lag in het verschiet na de 1-0, maar Spakenburg boog dat om naar een voordelig verschil. Die bleef ook met een man minder in tact; 2-3. Daardoor delen de “Blauwen” de koppositie nu met Kozakken Boys. FC Lisse heeft evenals DVS 6 punten, maar heeft nog een wedstrijd te goed en staat zodoende op de dertiende plaats.
IJsselmeervogels-Scheveningen: Twee keer een voorsprong voor de bezoekers, maar de tweede bracht de punten definitief bij Scheveningen. Door de 1-2 klommen de kustbewoners drie plaatsen en voeren nu met 9 punten het rechter rijtje aan. IJsselmeervogels behoort nu tot een vijftal clubs met 13 punten.
Barendrecht-Capelle: De Rijnmondderby eindigde na een “zekere” 2-0 voorsprong in 2-2. Met 13 punten en het beste doelsaldo bezet Barendrecht nu de vierde positie. Capelle moest er één prijsgeven en staat met 9 punten en een minder doelsaldo tiende.
ONS Boso Sneek-Rijnsburgse Boys: In een aantrekkelijke wedstrijd nam ONS nog wel een 2-0 voorsprong halverwege, maar de “Uien” maakten na de rust nog gelijk; 2-2. Rijnsburgse Boys is nu één van de clubs met 13 punten. De Friezen zakten een plaatsje en staan met 8 punten elfde..
HHC Hardenberg-SteDoCo: De 3-1 houdt HHC met 13 punten op de zesde plek. Misschien hadden de bezoeker wel recht op een punt, maar SteDeCo bleef steken op drie punten en houdt nog steeds de rode lantaarn vast.
GVVV-RVVH: Het schokeffect bleef nog uit aan de blauwe kant van sportpark “Panhuis”, waar RVVH met 0-2 won. Ook de Ridderkerkers bezitten 13 punten, maar heeft van die vijf ook het minste doelsaldo. De club sluit het linker rijtje. GVVV zit in exact het zelfde schuitje als DVS, zij het met een wat beter doelsaldo.