86'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

31 oktober 2015 15:00

Augustin, B.

DVS’33 Ermelo heeft nagelaten om het Zuidersportpark in Sneek met drie nuttige punten te verlaten. De equipe van Roeland ten Berge had de tegenstander namelijk op vier punten achterstand kunnen zetten. ONS Boso sneek Speelde driekwart van de wedstrijd in ondertal, waarna het nog lang duurde voor de geelzwarten de numerieke meerderheid vertaalden in een voorsprong. Tegen tien man mag die eigenlijk nooit meer prijsgegeven worden, maar de strijdlustige Friezen kwamen nog aan de gelijkmaker en drongen in de slotfase zelfs aan op meer. Met het gelijkspel schoot DVS dus niet zo heel veel op, hoewel vier punten in de competitie op een concurrent soms voldoende kan zijn. Vooralsnog heerste er ontevredenheid bij de Ermeloërs over het puntverlies. De oranjehemden riepen zich na afloop uit tot morele winnaar, maar hebben dus nog steeds een achterstand, zij het minimaal, op de debutant.
ONS kreeg in de warming up al te maken met tegenslag, omdat twee spelers alsnog te geblesseerd bleken om aan de wedstrijd te beginnen. Ten eerste was dat Chris de Wagt, kind van de club en van de verenigingsvoorzitter, en Danny Kamstra. De ploeg van trainer Richard Karrenbelt moest zich dus noch ad hoc instellen op een op twee plaatsen gewijzigde basis. Roeland ten Berge kon behalve de bekende langdurig geblesseerden beschikken over een fitte selectie. Die had dan ook geen verrassingen.

DVS kan wedstrijd voor rust niet beslissen
De Ermeloërs begonnen sterk aan de wedstrijd, waar de thuisclub toch nog wat moest zoeken. Al in de 2e minuut zette Roald de Vries Maurice de Ruiter vanaf links in het strafschopgebied voor de keeper, maar de aanvaller kreeg de bal kort voor Eelke Kooistra niet tussen de palen dankzij de redding van de doelman. In de 9e minuut werd een aanval met perspectief, Ali Akla had alle ruimte aan de rechter flank voor zich, onreglementair gestuit door Harvey de Boer, die daarvoor ook geel ontving. Een minuut later legde de topscorer van dit moment aan Eermelose kans goed af op Yasin Kurt; zijn strakke schot ging maar net over. Weer een minuut later kopte Ali Akla de bal uit een vrije trap van Kay Velda richting rechter kruising, maar de Friese sluitpost tikte het leer met zijn vingertoppen uit het doel. Nog binnen het kwartier controleerde Ali Akla de bal met het hoofd na een lange bal van Edmund Mijnheer, maar vervolgens kwam hij niet tot een doelgericht schot. Pas daarna haalde ONS voor het eerst dreigend de achterlijn, maar de verdediging van DVS bood aan niemand van de gastheren de gelegenheid om uit te halen. Vanaf dat moment slaagde ONS er wel in om het Ermelose overwicht te pareren en uit een voorzet van Curty Gonzales kon routinier Martijn Roosnburg zijn schoen achter de bal plaatsen. zijn inzet trof de paal. In de 19e minuut kon trof hij na een pass van Gustavo van de Veen doelman Paul Eppink. Aan het kortstondige overwicht van de thuisclub kwam halverwege het eerste bedrijf een eind, toen Ali Akla na een pass, achtervolgd door Gustavo van der Veen, vrij op het Sneker doel kon afgaan. De verdediger leek Akla binnen de beruchte lijnen te raken, maar scheidsrechter Augustin uit Haarlem legde de bal net buiten de ‘zestien’. De Friezen moesten wel met tien man verder. De vrije trap van Mike Ahrens eindigde in de muur. Vanaf dat moment had DVS weer een aantal mogelijkheden om de wedstrijd in haar voordeel te beslissen. In een goede aanval met een aantal één-tweetjes werden de combinaties in de 28e minuut nog net te ver doorgevoerd. Een minuut later bediende Ali akla na een verre trap van Paul Eppink Maurice de Ruiter, die doelman Kooistra niet kon verslaan. Twee minuten later kwam het leer na een goede aanval bij Roald de Vries, die met zijn schot de paal trof. Natuurlijk kwam ONS minder in de buurt van het Ermelose doel. Alleen Jacob Noordmans kwam uit een afvallende bal na een corner tot een schot, dat over ging. De extra tijd was al ingegaan, toen Paul Eppink de bal in de kluts niet goed weg kreeg, maar dat leverde verder geen gevaar op. Dat werd het aan de andere kant nog wel, toen een voorzet van Ali Akla de spitspositie bereikte. Daar kwam Maurice de Ruiter niet tot een kopbal. Uit de nieuwe voorzet schoot Mike Ahrens net naast. Dat gebeurde ook met het schot van Kay Velda na terugleggen door Maurice de Ruiter. Met het voetbal, dat de geelzwarten in het laatste kwartier voor rust speelden, waren er bruikbare kansen voldoende om op voorsprong te komen en ONS dus in de achtervolging. Nu kon Richard Karrenbelt zijn troepen in de rust hergroeperen in de veronderstelling, dat er ook in ondertal nog wel scoringsmogelijkheden voor zijn ploeg zouden ontstaan.

Voorsprong van DVS in tweede helft houdt geen stand
Op het middenveld lag er nu voldoende ruimte voor DVS, maar de gastheren kwamen het eerste kwartier toch ongeschonden door en dan ontstaat er zker hoop op een resultaat. Een goede actie van Ali Akla in de 55e minuut kreeg geen vervolg. In de 63e minuut kreeg ONS zelfs de beste kans tot dan toe in de tweede helft om de score te openen. Een voorzet vanaf rechts kwam bij Martijn Roosenburg, die in de korte hoek inschoot. Daar lag doelman Paul Eppink inmiddels om erger te voorkomen. Anderzijds kon Maurice de Ruiter vanaf links op het Sneker doel afgaan na een pass van Mike Ahrens, maar hij stuitte op goalie Eelke Kooistra. Niet veel later schoot Ali Akla na een actie voorlangs. Een fraaie aanval leek in de 74e minuut afgeslagen, maar Maurice de Ruiter speelde op de rand van de ‘zestien’ Kay Velda aan. Hij nam het leer op de pantoffel en zag deze bij de paal binnenslaan, 0-1. Wie de vier voorgaande treffers van de middenvelder beschouwt, weet inmiddels, dat dat een grote dosis kunde bevat. Normaliter moet de winst tegen tien man dan binnen zijn, maar DVS werd wel onrustig van het opportunistische spel van ONS, dat nu niets meer te verliezen had. Aan die onrust veranderde ook niets na de wissel van Yasin Kurt voor David van de Groep. De gastheren mochten nog steeds hopen op een resultaat. Kay Velda kopte in de 82e minuut nog naast uit een voorzet van Roald de Vries. Haico Epe verliet kort na zijn blessurebehandeling het veld nog voor Basil Camara. De 86e minuut bracht de Friezen nog naast DVS. Bij de indraaiende trap vanaf links kopte invaller Rein Werumeus Buning de 1-1 in de rechter bovenhoek. Dat gaf de Friese Burger moed en waar de Ermeloërs geen kansen meer op de winnende treffer creëerden, was ONS nog wel gevaarlijk. Curty Gonzales schoot nog net binnen de officiële tijd rakelings over en een kopbal ging in de extra tijd net naast. De oranjehemden waren blij met het zwaarbevochten punt, terwijl DVS weer stof tot nadenken had.

“Twee verloren punten”
“Twee punten verloren”, oordeelde trainer Roeland ten Berge na afloop:”Het begin van ons was goed met een aantal kansen. Toen ONS meer controle over de wedstrijd kreeg en ons ook meer onder druk zette, hadden ze een overwicht. Daar kwam een einde aan bij die aanval, waar Ali volgens mij net binnen de lijnen aangetikt werd. Vanuit mijn positie kon ik zien, dat het geen buitenspel was. Ik zat precies op één lijn. Na die rode kaart blijkt maar weer, dat het niet makkelijker is om tegen tien man te spelen. Onbewust ga je er misschien toch wat makkelijker over denken, terwijl je juist een stapje extra moet zetten. Voor de rust deden we dat nog wel goed; we benutten de ruimtes goed, het tempo was te laag en we hadden de wedstrijd toen ook moeten beslissen. Dat is jammer, want in de rust hebben ze de gelelegenheid om de zaken goed door te spreken. Je weet, dat ze altijd nog wel een keer voor de goal komen en dat moet je dan goed verdedigen. In de tweede helft benutten we de ruimtes niet goed genoeg en hadden we een hoger tempo moeten hanteren.  Als je dan voorkomt, moet je die ook kunnen vasthouden. We hebben het toen niet goed uitgespeeld en waren te onrustig. Ik vond ook, dat er bij ons wel wat meer beleving had mogen zijn en dat er wat meer strijd geleverd had kunnen worden. Die had ONS wel met tien man. Aan die 1-1 gaat nog een overtreding vooraf. Dan kan je zeggen, dat je jezelf tekort hebt gedaan.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Haico Epe (85’ Basil Camara), Kay Velda, Hayri Pinarci, Mike Ahrens, Yasin Kurt (79’ David van de Groep), Maurice de Ruiter, Ali Akla.
Opstelling ONS Boso Sneek: Eelke Kooistra, Klaas de Vries, Roelof Strikwerda, Ale de Boer, Gustavo van der Veen, Harvey de Boer, Jacob Noordmans, Frits Dantuma (82’ Rein Werumeus Buning), Martijn Roosenburg (67’ Bob Schepers), Yumé Ramos, Curty Gonzales.

Scheidsrechter: Dhr. B. Augustin uit Haarlem

Scoreverloop: 74’ Kay Velda 0-1, 86 Rein Werumeus Buning 1-1

Resultaten Topklasse 31 oktober (10e speelronde):
Met de tiende speelronde kwam er een einde aan de eerste periode. Die prijs heeft vooral waarde in de ‘grote’ beker, omdat men dan past inschuift in de tweede ronde. Spakenburg begon als koploper aan deze ronde enhaalde ook de eerste periode binnen.
Door het 1-1 gelijkspel heeft DVS geen afstand kunnen nemen van de concurrent uit Sneek. ONS blijft op een punt van de Ermeloërs staan. Met de tien punten stegen de Ermeloërs wel een plaatsje naar de twaalfde stek. ONS behoort nu tot een trio met 9 punten en staan op basis van doelsaldo veertiende.
Katwijk-Spakenburg: De topper eindigde onbeslist. Wellicht verdiende de thuisclub wat meer na de 1-0 voorsprong. Door de 1-1 behield Spakenburg met een puntentotaal van 21 een minimale voorsprong op naaste concurrent Kozakken Boys en nam en passant de eerste periodetitel mee. Katwijk moest de derde plaats opgeven en vindt zich nu terug als nummer vier met 17 punten.
Kozakken Boys-Rijnsburgse Boys: De midweekse inspanningen voor de beker liet geen nadelige sporen bij Kozakken Boys na en na de 2-0 ruststand werd het ook nog 3-0. Met 20 punten zijn de Werkendammers de naaste achtervolgers van de koploper. Rijnsburgse Boys is al weer zes wedstrijden zonder zege, maar staan nog steeds bij de eerste zeven. De “Uien” zijn één van de drie clubs met 14 punten en staan op doelsaldo zesde.
GVVV-Barendrecht: Ook John de Wolf heeft het tij in Veenendaal nog niet kunnen keren. Nu vertrok Barendrecht met een 0-1 zege. Daardoor gingen de roodwitten over Katwijk heen naar de derde plaats op twee punten van de lijstaanvoerder.
HHC Hardenberg-Scheveningen: Hoewel het in de wedstrijd heen en weer golfde, hielden de twee ploegen elkaar met 1-1 in evenwicht. Het doelsalo met een puntenaantal van 14 zette HHC boven Rijnsburgse Boys. Scheveningen staat met een puntje meer net boven DVS.
IJsselmeervogels-Capelle: Ook IJsselmeervogels wachtte al weer vier wedstrijden op een overwinning, maar ook tegen Capelle kwam die er niet. Het eindigde op de “Westmaat” zoals het begon. Daarmee bleven de “Vogels” de cupfighter voor op de zevende plaats met 14 punten.De zuid-Hollanders voeren met 13 punten het rechter rijtje aan.
RVVH-SteDoCo: Met drie rode kaarten in de wedstrijdmoest RVVH uiteindelijk het onderspit delven. De eerste twee kaarten waren gelijk verdeeld. RVVH maakte een 0-2 achterstand nog ongedaan, maar de tweede rode kaart voor de Ridderkerkers had consequenties. SteDoCo trok de winst naar zich toe 2-3en deed de rode lantaarn over aan FC Lisse. De Hoornaarse club volgt DVS nu op een punt. RVVH bezit nog steeds 13 punten, maar moest op basis van doelsaldo de positie in het linker rijtje prijsgeven.
FC Lisse-Excelsior M: De ploeg, die wel degelijk over een vechtersmentaliteit beschikt, won het van de thuisclub, die te weinig bezieling aan de dag legde. Excelsior M won met 0-1 en heeft nu evenveel punten als Capelle. FC Lisse zakte weg naar de laatste plaats.