90'

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

5 december 2015 15:00

Roeleveld, M.A.

Onder het toeziend oog van de goedheiligman heeft DVS’33 Ermelo afstand genomen van de rodelantaarndrager. Een stevige, gure wind waaide door de schaarse bomen over de as van het nieuwe kunstgras van het sportpark van SteDoCo. Die wind had gedurende de gehele wedstrijd vat op het spel en de geelzwarten konden daar veel beter mee omgaan dan de thuisclub. Met de wind mee was het gat al halverwege geslagen en pas in de slotminuten tekenden de gastheren voor de eretreffer.

DVS trad aan met exact dezelfde elf als een week eerder tegen HHC. Dat kon Stedoco natuurlijk niet door het rood in de vorige wedstrijd, waar de (rode) kaartenlast goed laat voelen. Virgil Breetveld moest al schuiven en dat werd er voor dit duel niet makkelijker op. Gevolg van, dat roodzwarten nooit de indruk konden maken het gat van vier punten met de Ermeloërs te kunnen dichten.

Het was ook zaak voor de geelzwarten om in de allereerste ontmoeting tussen beide clubs ooit de eerste uitwedstrijd in de Topklasse dit seizoen te winnen en zo het gat met de hekkensluiter te vergroten. In een uitsteknde eerste helft slaagde de equipe van Roeland ten Berge daarin met verve.

DVS maakt in eerste helft het verschil

De geelzwarten maakten goed gebruik van de wind in de rug en lieten SteDoCo nauwelijk van de eigen helft afkomen. De pass van Roald de Vries zette Mike Ahrens als in de 3e minuut vrij voor de Hoornaarse doelman Ruud de Groot, maar hij kon met een goede redding nog een achterstand voorkomen. Mike Ahrens zag in de 11e minuut zijn vrije trap nog afgeremd worden door de wind, maar Ali Akla kon er vallend nog wel zijn hoofd tegenaan krijgen. Helaas voor DVS nog niet doeltreffend. Pas na een kwartier voetbal kreeg de thuisclub door een verdwaalde bal een corner te nemen, die niets opleverde. Direct hierop opende DVS de score na een lange bal van Edmund Mijnheer op Mike Ahrens, waarbij de thuisclub aan buitenspel dacht. De aanvallende middenvelder had oog voor de vrijstaande Maurice de Ruiter, die simpel de 0-1 binnen schoot. Die marge had halverwege de eerste helft al verdubbeld kunnen worden, nadat de opgekomen Jorran met een listig passje Ali Akla bereikte. Uit zijn voorzet schoot Kay Velda op de lat. Het eerste gevaar voor SteDoCo ontstond in de 28e minuut, toen Hakan Tokul na een goede actie met zijn voorzet Jermaine van Pijkeren bereikte. Jorran van Santen had zijn handen vol aan de behendige spits en was wellicht de enige DVS’er, die het bij tijd en wijle moeilijk had. De vleugelspits verzandde echter veelal in zijn solisme of er was voldoende rugdekking. De kopbal in kansrijke positie ging nog redelijk ver naast. Het duurde nog tot de 34e minuut, voordat de bezoekers zicht kregen op een volgend doelpunt. Een vrije trap van Mike Ahrends kwam in de ‘zestien’ op de hand van Kevin Patijn, waarna de bal op de stip ging. Maurice de Ruiter benutte deze mogelijkheid bekeken, 0-2. Met een actie van Hakan Tokul, besloten met een schot, in de 38e minuut was het wel met de aanvallende bedoelingen van de thuisclub gedaan. De inzet was voor doelman Paul Eppink. DVS zou het definitieve gat nog voor de rust staan. De derde Ermelose treffer werd de mooiste van de middag. Met kort combinatiespel voetbalden de geelzwarten zich via Jorran van Santen en Yasin Kurt er op eigen helft knap uit, in de voortzetting sneden zij door de verdediging van StedoCo, waarna Ali Akla op het passje van Maurice de Ruiter oog in oog kwam met de Hoornaarse sluitpost. Op de schuiver van DVS’ topscorer had Ruud de Groot geen verweer, 0-3. Op slag van rust kreeg DVS nog een corner te nemen, waarna Ali Akla tussen twee verdedigers bij de eerste paal hard inkopte. De 0-4 sloeg in in de kruising. Daarmee hadden de geelzwarten de ruime voorsprong, die ook met een forse tegenwind goed te verdedigen moest zijn.

SteDoco krijgt in slotminuut eretreffer

Waar Virgil Breetveld bij de thuisclub twee wissels toepaste in de rust, stuurde Roeland ten Berge dezelfde elf de wei in voor de tweede helft. Door die wind was het nu voor de geelzwarten moeilijker om op de helft van de tegenstander te komen. Behalve een schot met een fraaie curve, die makkelijk gepakt kon worden door Paul Eppink, in de 49e minut van Sjoerd van der Waal, kreeg de thuisclub vooralsnog weinig mogelijkheden. Sterker nog, de eerste grote kans in de tweede helft was ook nu voor DVS, toen Yasin Kurt in de 56e minuut Ali Akla wegstuurde. De inzet van de spits ging echter naast. Eigenlijk had het tweede bedrijf beter schriftelijk afgedaan kunnen worden. Door de ruime voorsprong hoefden de Ermeloërs namelijk niet meer zo nodig en SteDoCo was machteloos. Als kijkspel boeide het ook niet meer. In het tweede kwartier pleegde Roeland ten Berge drie wissels. Yasin Kurt kwam zodoende op de rechtsbackpositie terecht. Hij moest in de 79e minuut met een sliding van achteren corrigerend optreden in het streven om de nul vast te houden, waarna de Hoornaars een penalty mochten nemen. Invaller Levi Slob, de enige local hero in het elftal van Virgil Breetveld belastte zich ermee. Paul Eppink, die er in de vorige wedstrijd bij een strafschop al heel dichtbij zat, keerde deze en ook in de rebound was er niks te halen. DVS kwam niet meer tot scoren toe, ondanks een schot van invaller David van de Groep op aangeven van Kay Velda in de 84e minuut, dat naast ging, en een volley van Kay Velda in de 88e minuut uit een afvallende bal, dat rakelings langs de kruising ging. In de slotminuut kreeg SteDoCo nog de eretreffer, toen invaller Willem Looijen fraai door de Ermelose defensie sloleerde, om Paul Eppink heen ging en de 1-4 op het wedstrijdformulier zette. Het bleef al met al een kansloze missie voor de thuisclub deze middag.

“Genoten van de eerste helft”

Oefenmeester Roeland ten Berge, die in de week voorafgaande aan dit duel zijn verbintenis met DVS voor een seizoen verlengde, had genoten van zijn ploeg in de eerste helft:”Bij ons leefde heel erg, dat we voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd zouden winnen. Dan is het het mooiste, dat je dat tegen een directe concurrent kan doen of anders gezegd, om bij de onderste ploeg weg te lopen. Als je dan ondanks die gure wind zo’n eerste helft kan neerzetten, heb ik alle respect voor mijn spelers. Ik heb genoten van de eerste helft, ik heb fantatische goals gezien en hebben de wedstrijd uiteindelijk in die eerste helft beslist. Dan is de wedstrijd gedaan. We waren heel erg dominant. Dat zat ‘m ook in het druk zetten, maar we hadden de bal na balverlies ook heel snel weer terug. Iedereen zette vol druk daarop. Als je daar dan ook nog heel mooie doelpunten maakt, is dat ook hetgene, wat je graag wil zien. Wedstrijden in de Topklasse moet je meten met twee ploegen, die voluit gaan. Daarin moeten wij wedstrijden naar ons toetrekken, rendement halen en dat hebben we in de eerste helft al zo goed gedaan, dat de wedstrijd met de rust al gespeeld is. Dan hoeft het niet meer en als we thuis hadden gespeeld, hadden we nog wel vol gas gegeven. Wat we in de eerste helft hebben laten zien, was van een zeer hoog niveau en dan wil ik niet zo de aandacht leggen op het mindere spel in de tweede helft. Zoals we de eerste helft gespeeld hebben, geeft heel veel vertrouwen. Met die 0-4 ruststand is de druk wel van de wedstrijd af en dan leeft het heel erg om die nul te houden. Met die wind tegen ziet het spel er natuurlijk heel anders uit. De tegenstander zette niet echt meer aan en dan ben je zelf ook niet meer zo scherp. Allebei ga je dan toch in een wat lager tempo spelen en dan zie ik toch weer een paar goed uitgespeelde aanvallen bij ons. Helaas maak je niet die vijfde goal, maar aan de andere kant zijn we ook niet echt in de problemen gekomen. We hebben niet veel weggegeven.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries (60’ Haico Epe), Basil Camara, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen (69’ David van de Groep), Kay Velda, Hayri Pinarci, Yasin Kurt, Mike Ahrens, Maurice de Ruiter, Ali Akla(75’ Christian van de Kamp).

Opstelling SteDoCo: Ruud de Groot, Kevin Patijn, Marvin Westerduin, Erik de Kruijk (46’ Levi Slob), Chris Boom, Coen van der Waal, Jermaine van Pijkeren (46’ Joran Schröder), Sjoerd van der Waal, Ali Yilmaz, Hakan Tokul, Mohammed Faouzi (75’ Willem Looijen).

Scheidsrechter: dhr. M.A. Roeleveld uit Vinkeveen

Scoreverloop: 16’ Maurice de Ruiter 0-1, 35’ Maurice de Ruiter (pen.) 0-2, 43’ Ali Akla 0-3, 45’ ali Akla 0-4, 90’ Willem Looijen 1-4.

Resultaten Topklasse 5 december (14e speelronde; 4e ronde tweede periode):

Door de zege klom DVS weer een plaatsje en staat nu tiende met 17 punten; één minder dan IJsselmeervogels, dat niet in actie kwam en de veertiende ronde al op 21 november speelde. SteDoCo blijft met 10 punten hekkensluiter, maar zag het gaatje met de voorlaatste plek toenemen tot drie punten.

GVVV-Kozakken Boys: Zoals DVS een week eerder vertrouwen kon halen uit een nederlaag, kan GVVV dat ook na de verloren partij tegen de koploper. De vroege 1-0 voorsprong bleek echter iet genoeg, want Kozakken Boys boog die in de laatste tien minuten om in een 1-2 zege. Door de nipte overwinning nam de thuisclub drie punten voorsprong op Spakenburg, dat niet speelde en op 24 punten bleef staan. GVVV behield de drie punten voorsprong op SteDoCo, heeft evenals de nummer veertien 13 punten, maar staan op doelsaldo nu op de voorlaatste plaats. De Werkendammers wonnen de vrijdag ervoor nog meer, want zij vonden de burgerrechter aan hun kant vanwege het administratieve foutje met het wedstrijdformulier in de bekerwedstrijd bij HBS. Geen malversaties en een uitspraak in de geest van de regelgeving, zodat de Kozakken op 16 december toch in de derde ronde om de ‘grote’ beker kunnen aantreden tegen AZ.

Katwijk-Barendrecht: Twee sterke ploegen tegenover elkaar, maar Katwijk liet na de 2-0 voorsprong verder uit te breiden. Een rode kaart en benutte strafschop vijf minuten voor tijd zorgden nog voor een spannende slotfase, maar het bleef bij 2-1. De derde plaats bleef dus voor de oranjehemden, dat met 26 punten Spakenburg genaderd is tot op een punt. Barendrecht bleef met 22 punten vijfde.

HHC Hardenberg-Capelle: De gastheren hielden Capelle na een 2-0 voorsprong in de wedstrijd, maar verder dan 2-1 kwam het niet. HHC bleef zodoende gedeeld derde. Door de nederlaag zakten de bezoekers een plek en alleen het doelsaldo houdt de club nu boven de voorlaatste plaats.

Scheveningen-Excelsior M: De wedstrijd op “Houtrust” verdiende eigenlijk geen winnaar, maar Excelsior M pakte wat fortuinlijk de drie punten met 0-1. Daardoor wisselden de “Tricolores” met de thuisclub van de achtste naar de zesde plek. Het puntenaantal bedraagt nu 21. Met drie punten minder bezit Scheveningen, de eerstvolgende tegenstander van DVS, een punt meer dan de geelzwarten.

RVVH-Rijnsburgse Boys: Na bijna drie maanden smaakte de “Uien” eindelijk weer eens het zoet der overwinning. Een boeiend scoreverloop met uiteindelijk een 2-4 overwinning, wat Rijnsburgse Boys met 19 punten weer op de zevende plaats deed belanden. Aan de malaise in Ridderkerk kwam dus voorlopig nog geen einde. Al zes weken is RVVH zonder overwinning en werd in die periode slechts eenmaal gelijk gespeeld. Met het totaal van 14 punten zakte ‘Hercules’ van de twaalfde naar de dertiende plaats en bedraagt de voorsprong op de herkanser slechts een punt.

ONS Boso Sneek-FC Lisse: In een matige wedstrijd ging de thuisclub met 0-2 onderuit tegen FC Lisse. De bezoekers verlieten zodoende de voorlaatste plaats en stegen met de 14 punten naar de twaalfde plaats. ONS werd met 15 punten gepasseerd door de Ermeloërs en staan nu elfde.