Ruben Koorndijk

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

12 december 2015 14:30

Kloet, M.J.

In een doelpuntrijke zege is DVS’33 Ermelo tegenstander svv Scheveningen gepasseerd op de ranglijst. Na de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar is het seizoen halverwege en zijn de geelzwarten terug te vinden op de achtste plaats met twintig punten. Slechts één doelpunt scheidt de Ermeloërs van de zevende plek, die aan het einde van de rit recht geeft op promotie naar de Tweede Divisie, die komende jaargang ingevoerd wordt. Dat is geen uitgesproken ambitie aan de Ermelose Sportlaan, maar de huidige plaats in het linker rijtje geeft wel aan, dat DVS als debutant in de Topklasse vooralsnog aan een goed seizoen bezig is. Na vijftien wedstrijden is de balans precies in evenwicht; vijf overwinningen (waarvan vier thuis), vijf gelijke spelen (waarvan vier buitenshuis) en even zoveel nederlagen (waarvan drie voor eigen publiek). Het doelsaldo is met +1 net weer positief. Bovendien is de Ermelose club na koploper Kozakken Boys en runner-up Spakenburg samen met de nummer drie Katwijk de meest productieve ploeg. Ali Akla (met tien treffers) weet in de topscorerslijst slechts twee spelers boven zich. Daar staat dan wel tegenover, dat Paul Eppink na die van rodelantaarndrager SteDoCo de meest gepasseerde doelman is.
DVS heeft in 2015 nog een competitieduel voor de boeg; uit tegen Rijnsburgse Boys, voordat de winterstop in gaat. Daarvoor spelen de geelzwarten dinsdagavond nog in de tussenronde voor de districtsbeker Oost in Nijkerk tegen het tweede elftal van Sparta.
Trainer Roeland ten Berge liet zijn equipe in een zelfde opstelling starten als in de twee voorgaande wedstrijden. Naast de langer geblesseerden Ronald Hoek, Daan Huiskamp en Okan Soykan kon hij ook vanwege een blessure geen gebruik maken van Christian van de Kamp. Oefenmeester John Blok kon niet in zijn ideale formatie aantreden door blessures.
De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte vanwege het overlijden van twee DVS-leden; Berend van Beek en Joop Smeitz.

De wedstrijd werd vooraf gegaan door een minuut stilte vanwege het overlijden van de DVS-leden Berend van Beek en Joop Smeitz

DVS niet met 2-0 de rust in
Het was vanaf het eerste moment duidelijk, dat scheidsrechter Kloet uit Spijkenisse veel mannelijke duels toestond. Daar had het fysiek sterkere Scheveningen wellicht in de openingsfase wat meer voordeel van. De kustbewoners speelden veel op de afvallende bal en uit één daarvan in de 6e minuut schoot Santy Hulst in het zijnet. Drie minuten later leek Maurice de Ruiter kansrijk in te koppen uit een voorzet van Mike Ahrens. Al vallend kwam hij niet aan zijn zevende seizoenstreffer toe.

Maurice de Ruiter probeert hier koppend te scoren, maar raakt door een hoog been geblesseerd.

In het vervolg zat er meer evenwicht in de wedstrijd, waarbij de thuisclub wel het meeste balbezit had. Soms stond Scheveningen met vijf man achterin op rij, dan weer met drie. De bezoekers wilden DVS zeken niet in het favoriete combinatiespel laten komen. Uitgespeelde kansen deden zich vooralsnog dan ook niet voor, hoewel het schot van Peter Jungschläger in de 19e minuut dreiging inhield. Het schot werd geblokt door Roald de Vries. De eerste echt grote kans van de wedstrijd ontstond, toen Maurice de Ruiter Ali Akla halverwege de eerste helft wegstuurde. Zijn lange rush bracht hem oog in oog met doelman Erwin Friebel. Bij het laatste balcontact speelde hij de bal net wat te ver voor zich uit en in zijn ultieme poging om te scoren raakte de aanvaller Friebel. Het kostte Akla een gele kaart. Santy Hulst, die voor de bezoekers nog het meest tot een doelpoging kwam, kon in de 28e minuut uit een dwarrelende voorzet vanaf links zijn schoen onder het leer krijgen, maar volleerde hopeloos naast.   Het optische overwicht bracht DVS na een klein half uur alsnog op voorsprong, nadat Jorran van Santen een pass op Ingmar Maayen onderschepte. De hierop volgende combinatie met Ali Akla bracht het leer vervolgens bij de laatste, die de kansen voor eigen succes of via Kay Velda goed inschatte. Hij legde breed, waarna Velda met uiterste precisie net bij de paal laag inschoot, 1-0.

Ali Akla kon een eerdere rush nog niet bekronen met een doelpunt, maar zou hierbij zijn ploegmaat Kay Velda bedienen, die met een strak schot de score zou openen.

Scheveningen verhoogde meteen het tempo en Ingmar Maayen kon tot tweemaal toe vanaf links voorzetten. Die waren, wellicht ingetraind, hard en strak, maar bij geen van twee was er een Schevenings hoofd tijdig aanwezig om af te ronden. Ook toen hij in de 37e minuut met de nodige ruimte gehaast naast schoot, had hij het verbruid bij de enkele meegereisde Scheveningse supporters. Assistent-scheidsrechter Knegt kreeg veel over zich heen van de bezoekers, toen hij in de 39e minuut gevlagd had voor een corner voor DVS. Mike Ahrens draaide die perfect vanaf de zijlijn het strafschopgebied in, waar de mee opgekomen Basil Camara boven alles en iedereen uittorende.

Basil Camara, nadat hij zijn ploeg met het hoofd op 2-0 gezet heeft.

Zo knikte “Brutus” met het hoofd zijn ploeg naar 2-0. Door die 2-0 raakten de Scheveningers behoorlijk geïrriteerd en brachten meer gif in hun spel. Er werd ook meer geprovoceerd en DVS ging daar wat teveel in mee. Helaas voor de gastheren ging de marge van twee niet mee de rust in, want in de extra tijd nam Samir El Moussaoui na een met de borst afgelegde bal het leer direct op de slof en zijn prachtige volley belandde in de verre bovenhoek, 2-1.

Punten blijven in spannende tweede helft in Ermelo
Santy Hulst bleef achter in de kleedkamer voor Leroy Resodihardjo. Natuurlijk wilde de ploeg van trainer John blok op zoek naar de gelijkmaker, maar het eerste gevaar na de hervatting was toch van Ermelose zijde. Nadat een pass op Maurice de Ruiter in de vrije ruimte even daarvoor nog te hard was, profiteerde de aanvaller in de 48e minuut bijna van een misverstand tussen doelman en Michael Ros. Hij stond echter net te veel met de rug naar het doel om succesvol te kunnen uithalen. Toen Maurice de Ruiter in de 54e minuut Michael Ros uitkapte en vervolgens op zijn standbeen onderuitgehaald werd, kon de verdediger met een tweede gele kaart vertrekken.

Trieste afgang voor Maurice de Ruiter na harde overtreding van Michael Ros.

De vrije trap leverde verder niets op. En De Ruiter moest met een brancard van het het veld af. David van de Groep nam zijn plaats over. Scheveningen liet zich echter niet ontmoedigen door de ondertalsituatie en ging volop druk zette. Linksback Rubin Koorndijk kwam nu een paar keer gevaarlijk op. Kay Velda liet zich meegaan in de provocatie van een tegenstander en liep zo tegen geel op. Halverwege de tweede helft stond de alleszins veilig lijkende 3-1 voorsprong echter op het scorebord. Even nadat Basil Camara en doelman Paul Eppink in eendrachtige samenwerking een schot van Marvin Nieuwlaat stopten, kreeg Mike Ahrens het speeltuig van Ali Akla via Kay Velda aangespeeld. Het was één van de weinige momenten in de tweede helft, dat DVS veel rust aan de bal had en zo na de interceptie van Roald de Vries een uitstekende combinatie op de mat legde. In vrije positie schoof Ahrens het leer onder doelman Friebel door. Dat bleek echter niet genoeg voor de Ermeloërs, want twee minuten later moest Jorran van Santen in de achtervolging na een afgemeten pass van Tim Peters op Marvin Nieuwlaat, al dan niet in buitenspelpositie. De Scheveningse spits werd daarbij in de rug gelopen, waarna de bal op de stip ging en de verdediger direct rood ontving. Tim Peters bracht de stand vanaf elf meter terug tot 3-2. De spanning bleef dus volop in de wedstrijd zitten. Met tien tegen tien geloofde Scheveningen wel degelijk in een punt, maar weer namen de geelzwarten afstand. Natuurlijk lag er veel ruimte achter de defensie van de bezoekers. Uit een lange bal van Hayri Pinarci werkte Ali Akla zich met snelheid en kracht tussen twee verdedigers door, omspeelde de doelman en tikte in de 84e minuut de 4-2 binnen. Roeland ten Berge paste in de slotfase nog twee wissels toe (Yasin Kurt-Haico Epe en Kay Velda-Roelof de Groot). Paul Eppink pareerde twee minuten voor tijd nog een schot van Kevin Gomez, maar moest een minuut later wel capituleren op een mooi afstandsschot van Rubin Koorndijk, 4-3. Dat maakte het slot van de wedstrijd met vier minuten extra speeltijd nog spannender. Zeker omdat DVS al een paar keer een voorsprong had zien verdampen en tweemaal nog een gelijkspel moest toestaan. Nu kwam er aan alle onzekerheid een einde, toen Basil Camara onderschepte en Ali Akla zijn ploeggenoot David van de Groep vrij voor doelman Friebel zette. De Spakenburger moet het in Ermelo vooral met invalbeurten doen, maar omspeelde de Scheveningse sluitpost met flair en tekende voor de 5-3. Grote winst was, dat DVS ook een wedstrijd, waarin het bij lange na niet altijd kon controleren, in een overwinning omzette.

DVS-trainer Roeland ten Berge en zijn collega John Blok van svv Scheveningen voorafgaand aan het duel

“Uitermate tevreden over plaats op de ranglijst en de vijf doelpunten”
Waar zijn collega John Blok niet tevreden kon zijn over zijn ploeg, maar de overwinning van DVS wel verdiend noemde, was Roeland ten Berge dat wel:”Tegen SteDoCo zetten we vooral de eerste helft goed druk, hadden de bal na verlies steeds heel snel terug en kwamen we tot goed positiespel en creëerden veel kansen. Zo hadden we ook tegen Scheveningen willen voetballen, maar elke tegenstander is weer anders. We wisten wel, dat zij heel compact stonden en er heel snel uit konden komen. Daarom moesten wij heel zuiver zijn in de passing en mochten we geen ballen verliezen op het middenveld. Nu konden wij wel een paar keer gevaarlijk zijn, doordat Scheveningen wel een paar keer instapten en wij een paar ballen in de ruimte konden neerleggen. Dat zag je in de hele wedstrijd terug; ook op de momenten, dat zij op achterstand stonden. Het was heel goed, dat wij in de diepte nog wel heel gevaarlijk konden zijn op de momenten, dat zij heel veel druk zetten. Wij maakten ook de doelpunten met korte combinaties, waarmee wij ons even onder die druk konden uitvoetballen. We hadden ook fases in de wedstrijd, waarin we niet kort bij elkaar konden voetballen en kregen toen ook geen rust in de ploeg. Dat kwam ook, doordat zij zo druk zetten. We hadden echt moeite om in ons eigen spel te komen en controle te krijgen. Dan moet je terugvallen op andere dingen en dat is deels gelukt. In de tweede helft werden de ruimtes wel weer wat groter en hadden we er tussendoor moeten kunnen voetballen, maar toen hadden we nog vaak te weinig rust aan de bal. Dat was ook de verdienste van hun. Aan de andere kant is het dan de kunst om in de diepte gevaarlijk te zijn en dat lukte ons ook. Na die 2-0 voorsprong wilden wij ook nadrukkelijk de bal in bezit houden en zo de rust in te gaan. Maar door die 2-1, wat een heel mooie goal was, kom je toch weer onder druk te staan. Met 3-1 denk je, dat het weer gespeeld is, maar Scheveningen bleef gaan. Natuurlijk hadden we vandaag beter kunnen voetballen, maar de kracht was ook, dat we steeds die voorsprong vasthielden en uitbouwden. Scheveningen is nooit meer gelijk gekomen. Met de stand op de ranglijst en de vijf doelpunten ben ik uitermate tevreden met in het achterhoofd, dat we eerder dit soort wedstrijden al eens hebben laten glippen en op een gelijkspel bleven steken.
Nu moeten we ons gaan opladen voor de bekerwedstrijd tegen het tweede van Sparta Nijkerk. Dat wordt nog lastig, want zij hebben in die wedstrijd niets te verliezen. En we willen graag in die beker blijven. Misschien zien spelers bij ons die wedstrijd niet als een grote uitdaging, maar het hoort er wel bij richting finale.”

Foto's door Theo Aalten, klik hier voor alle foto's.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Paul Eppink, Roald de Vries, Basil Camara, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Kay Velda (88’ Roelof de Groot), Hayri Pinarci, Yasin Kurt (84’ Haico Epe) , Mike Ahrens, Maurice de Ruiter (57’ David van de Groep), Ali Akla.
Opstelling svv Scheveningen: Erwin Friebel, Rubin Koorndijk, Samir El Moussaoui, Michael Ros, Kevin Gomes, Peter Jungschäger, Santy Hulst (46’ Leroy Resodihardjo), Levi Schwiebbe, Ingmar Maayen (77. Jaoud El Karicha), Marvin Nieuwlaat), Tim Peters.

Rood: 70’ Jorran van Santen (DVS’33 Ermelo), 54’ Michael Ros (Scheveningen, 2x geel).

Scheidsrechter: Dhr. M.J. Kloet uit Spijkenisse

Scoreverloop: 29’ Kay Velda 1-0, 39’ Basil Camara 2-0, 45+1 Samir El Moussaoui 2-1, 68’ Mike Ahrens 3-1, 71’ Tim Peters (pen.) 3-2, 82’ Ali Akla 4-2, 89’ Ruben Koorndijk 4-3, 90+2: David van de Groep 5-3

Resultaten Topklasse 12 december (15e speelronde; 5e ronde tweede periode):
DVS bezet nu met 20 punten de achtste plaats, hoewel de geelzwarten evenveel punten hebben als Rijnsburgse Boys, de eerstvolgende tegenstander. Scheveningen moest een plaatsje prijsgeven en is nu negende.
Kozakken Boys-IJsselmeervogels: Het mooiste affiche in deze speelronde werd na de rust pas beslist, hoewel Kozakken Boys ook voor rust heer en meester was. De thuisclub bleef door de 3-0 zege met 33 punten en een voorsprong van drie punten koploper en kan zich nu met een goed gevoel opmaken voor de bekerwedstrijd tegen AZ, woensdag op het eigen sportpark “De Zwaaier”. Sandor van der Heide wacht dus nog op de eerste overwinning met IJsselmeervogels, dat door de nederlaag wel wegzakte naar de tiende plaats met 18 punten.
Spakenburg-SteDoCo: De debutant speelde voor de rust beter en nam ook een 0-1 voorsprong. Na de rust was Spakenburg beter bij de les, maar een stunt lag nog altijd in het verschiet met tussenstanden als 2-1 en 2-2. Uiteindelijk werd het nog ruim 5-2 voor de runner-up, die drie punten achterstand heeft op de koploper. SteDoCo bleef hekkensluiter met tien punten, maar zag het gat met de herkansing wel toenemen tot vier.
ONS Boso Sneek-Katwijk: Marciano Mengerink is niet voor niets de topscorer van de Topklasse en benutte één van de schaarse mogelijkheden voor de Kattukkers. Daar kon het sterkere ONS geen doelpunten tegenover stellen. Katwijk bleef derde met nu 29 punten. De Snitsers met 15 punten zagen twee concurrenten over zich heen stappen.
Barendrecht-HHC Hardenberg: Twee sterke ploegen, beide kandidaat voor een plek in de nieuwe Tweede Divisie. HHC behield de bevoorrechte (vierde) positie op de ranglijst ten opzichte van de Rijnmonders, maar zagen Barendrecht na een 3-1 overwinning (nu 25 punten)  wel tot op een punt naderen.
Rijnsburgse Boys-Excelsior M: Ook deze twee clubs bleven virtueel Tweede Divisionist. Beide hadden beurtelings een helft het overwicht, wat het gelijkspel logisch en verdiend maakte. Het bleef 0-0, waardoor zowel Excelsior M (22 punten) en Rijnsburgse Boys (20 punten) hun posities op de ranglijst (resp. zesde en zevende)  behielden. De “Uien” zagen hun voorsprong op DVS wel tenietgedaan.
Capelle-RVVH: Voor Capelle was het verheugend, dat de organisatie weer goed stond in deze wedstrijd in de aanloop van het bekerduel tegen VVSB. Het goed druk zettende RVVH kwam daardoor niet aan scoren toe, terwijl de thuisclub twee maal het net vond. Daardoor klommen de Slot-bewoners met 16 punten weer naar de elfde plaats. De marge met de herkanser bedraagt echter maar twee punten. En dat is op dit moment op basis van doelsaldo RVVH, dat het kampioenschap van het rechter rijtje (de ambitie van de debutant), even in de koelkast zet.
FC Lisse-GVVV: De Veenendalers bedienden zich op “Ter Specke” met succes van de counter. Via een 0-2 stand bij rust won GVVV met 1-3 en steeg twee plaatsen naar de twaalfde en bezit evenveel punten als Capelle. FC Lisse zakte er juist weer twee met 14 punten en alleen het doelsaldo houdt de geelblauwen boven de herkanser.